Zuurstof voor de ogen
Voeding en goed zien
Karin Hogenboom
Voeding en goed zien
03/19/2014
4 min
14

Zuurstof voor de ogen

03/19/2014
4 min
14

zuurstof voor de ogen luchtHet hele visuele systeem, van je ogen tot en met je visuele cortex, verbruikt veel zuurstof. Zuurstof is voor de ogen heel belangrijk, door de grote concentratie cellen gebruikt het netvlies relatief gezien het meeste zuurstof van het hele lichaam. Zuurstof kennen we allemaal van de ademhaling, zuurstof ademen in. Maar ook via je voeding kun je zuurstof binnen krijgen. Tijdens de lezing ‘Zuurstof’ van Mike Donkers kreeg ik om te beginnen een lesje scheikunde over zuurstof.

Van O1 tot O3

Zuurstof kennen we als O2 en bestaat dus uit twee zuurstof moleculen. Als zuurstof omhoog stijgt in de atmosfeer en in aanraking komt met UV, breekt de zuurstof op in twee losse moleculen: O1 en O1. De losse zuurstof moleculen zullen gaan zoeken naar een zuurstof om zich aan te hechten. Niet alle zuurstof moleculen zijn opgebroken. O1 gaat zich met deze O2 moleculen hechten  in de atmosfeer, samen vormen ze dan O3, ook wel bekend als Ozon. Ozon heeft de kleur blauw, dat is dus was je ziet als de zon schijnt en de wolken niet de lucht bedekken.

Zuurstof voor de ogen H2O2Drie vormen van zuurstof

O3 is zwaarder dan O2 en daalt naar beneden. Onderweg naar beneden komt het waterstof tegen: H₂O en stoot het O1 af. Deze afgestoten O1  bindt zich met de H₂O en samen vormen ze H2O2, oftewel Waterstofperoxide. Dit is een stabiele molecuul, helemaal in evenwicht. Twee moleculen H en twee moleculen O, vrouwelijke en mannelijke moleculen samen, yin en yang. Je hebt dus drie vormen van zuurstof. O2 = de zuurstof die we inademen, O3 = Zuurstof in de vorm van gas: ozon, H2O2 = zuurstof in de vloeibare vorm.

Licht, lucht en water

Voedsel wordt afgebroken tot licht, lucht en water en het is dus belangrijk dat ons voedsel zo rijk mogelijk is aan licht, lucht en water. Veel voedsel is dat niet meer, denk bijvoorbeeld aan groenten die uit de kassen komen en daardoor niet in direct contact zijn met het licht. Daarnaast krijgen ze water uit de kraan, maar dit water bevat weinig mineralen en licht, waardoor het geen mineralen door kan geven aan de groenten. Deze groenten zijn dus niet rijk aan water, zuurstof en licht.

Zuurstof voor de ogen margarina en vrije radicalenMargarine en vrije radicalen

Vrije radicalen zijn niet meer dan beschadigde zuurstof moleculen. Een zuurstofmolecuul bestaat uit een proton (mannelijk) en een elektron (vrouwelijk). Een vrije radicaal is volgens Mike een mannetje dat zijn vrouwtje kwijt is geraakt. En daar zitten vele lichamen vol mee, onder andere door het eten van margarine en andere bewerkte producten waar plantaardige oliën in zijn verwerkt.

Beschadigde zuurstofmoleculen

Voor margarine worden plantaardige vetten geoxideerd, waardoor de zuurstof moleculen in de olie beschadigen en zich in je lichaam vormen tot de zogenaamde vrije radicalen. Deze beschadigde zuurstof wil balans en zal op zoek gaan naar zijn electron en deze weghalen bij een gezonde zuurstofmolecuul.  De zogenaamde antioxidanten bevatten veel elektronen, genoeg om complete zuurstof moleculen te creëren. Deze elektronen verbinden zich met de beschadigde zuurstof, zodat deze weer heelt. Ook de aarde zit vol met elektronen, die je lichaam binnen stromen zodra je contact maakt met de aarde. Daarom is het lopen op blote voeten zo helend.

Zuurstof voor de ogen verzadigd vetSterkere huid door verzadige vetten

Verzadigde vetten, zoals roomboter, verzadigen omdat er heel veel waterstof in zit. Verzadigde vetten hydrateren tien keer meer dan water. Je huid wordt er sterker en gezonder door. Mike gaf als voorbeeld een mevrouw met zonneallergie, die van haar problemen afkwam door te stoppen met margarine en overging op het eten van verzadigde vetten. Er was natuurlijk geen sprake van een zonneallergie, maar van een beschadigde huid waar de zon zo’n beetje dwars doorheen scheen.

Droge ogen

Mensen die last hebben van droge ogen krijgen behalve te weinig vitamine A ook te weinig verzadigde vetten binnen. Vetten zouden het grootste deel van je maaltijd horen te zijn. En dan niet de plantaardige vetten die in bewerkte producten zitten, maar de o zo verguisde vetten uit volle zuivelprodukten, reuzel, niervet en ook kokosolie en palmolie zijn goed om te gebruiken.

Zuurstof voor de ogen eierenCholesterol

En wees niet bang voor je cholesterol. Die vaart wel bij dit eten. Dat je cholesterol te hoog is, komt doordat vaatwanden beschadigd zijn en je lichaam extra veel cholesterol aanmaakt in een poging deze te restaureren. Dat is namelijk wat cholesterol onder andere doet, het repareren van vaatwanden.

Eet verzadigde vetten

Om te ontgiften, oftewel de beschadigde zuurstof moleculen in je lichaam weer compleet te maken, is zuurstof dus noodzakelijk. Een manier om zuurstof binnen te krijgen is het eten van verzadigde vetten. Van dieren die zelf ook natuurlijk hebben gegeten, zoals koeien die buiten gras grazen. Als zij eten hoe de natuur het bedoeld heeft, is het vet wat bij ze vandaan komt van optimale kwaliteit. Daarnaast is vet eten van belang omdat je vet nodig hebt om de mineralen uit de voeding opnemen en de mineralen nemen weer de vitamines op. Het eten van magere producten, zoals magere kaas (bah, vies) en mager vlees: wat het voedingscentrum programmeert, is dus schadelijk voor je lichaam. Want zonder vet kan je lichaam niet de mineralen en vitaminen uit het voedsel opnemen.

Wat kun je allemaal doen om zonder bril of lenzen goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Reacties
Categorieën