“Niet springen, niet springen!” roept een meneer vanuit een bootje met zijn megafoon tegen kinderen die op de brug staan, klaar om een duik te nemen. De kinderen stoten elkaar gniffelend aan. En ja hoor, PLONS, daar gaat er eentje te water, net als het bootje onder de brug doorvaart. Een enorme fontein komt omhoog en spettert het bootje in. Ik zie het gebeuren en moet er hard om lachen. Maar niet iedereen vindt het leuk.
Spetterend grapje
Twee meisjes zijn hevig verontwaardigd en de mannen in het bootje vloeken luid. Ik kan er met mijn pet niet bij. Als je niet tegen een spetterend grapje kunt, wat doe je dan in hemelsnaam op het water? Ik zie de vergelijking met de samenleving waarin we leven, waar alles is gericht op het rekening houden met de zwakkeren en kwetsbaren onder ons.
Krijgen nu de jongeren de schuld?
Het gaat zelfs zo ver dat de politiek de jongeren aanrekent dat zij degenen zijn die de ouderen en zwakkeren in de samenleving ziek kunnen maken. Een vriendin vertelde dat haar kapster, een jonge vrouw van begin 20, helemaal in verwarring was hierdoor. Ze leefde voortdurend in angst om iemand anders ziek te maken en durfde nauwelijks meer naar buiten. Het is echt intens ontwrichtend en gemeen wat er gebeurt.
Mondmaskers op school
Op een aantal middelbare scholen is nu het mondmasker (de muilkorf) verplicht gesteld. Viroloog Jaap van Dissel zegt over mondmaskers: “200.000 mensen moeten een week lang een mondkapje dragen om MISSCHIEN één coronabesmetting te voorkomen.” Ik hoop dat de leerlingen de mondmaskers massaal aflaten, maar ik ben bang van niet. Mondkapjes vervuilen de inademing en maken diep inbreuk op de sociale interactie.
Gedragsexperiment
Het gaat bij het hele mondkapjesverhaal niet om gezondheid, maar om een gedragsexperiment. Minister van Ark van Medische Zorg: “Mondkapjes inzetten is gericht op gedragsbeïnvloeding, dus niet zozeer medisch gerelateerd, maar gericht op gedragsbeïnvloeding en te kijken: waar zou je mee kunnen experimenteren?” Klik hier voor een filmpje waarin je kunt zien dat dit letterlijk gezegd wordt.
Dit dus allemaal zogenaamd om de kwetsbaren in onze samenleving te beschermen. Terwijl de echte kwetsbaren maandenlang opgesloten hebben gezeten in verzorgingshuizen en hun familie en dierbaren niet mochten zien. Deze mensen verpieterden en kwijnden weg.
Zien en waarheid
Soms vragen mensen mij wat de onderwerpen waarover ik in mijn blogs schrijf, nu eigenlijk met de ogen en het zicht te maken hebben. Wat mij betreft: alles. Mijn bedrijf heet niet voor niets ‘VolZicht’. Het gaat erom je ogen te openen en alles te zien. Zaken in de buitenwereld zowel als in de binnenwereld op een heldere manier te bekijken. De waarheid onder ogen komen. Inzicht verwerven in hoe het bij jou van binnen werkt en hoe het in de wereld om je heen eraan toegaat. Wat klopt wel en wat klopt niet? ‘Vol Zien’ is een combinatie van vertrouwen op eigen wijsheid en oerwijsheid.
Liefde versterkt het immuunsysteem
Mijn eigen wijsheid ziet dat wat er nu gebeurt niet klopt. En de oerwijsheid zegt dat ook. Iemand die kwetsbaar is, hoor je te kunnen troosten, koesteren, verzorgen. Je helpt iemand die kwetsbaar is niet door van diegene afstand te nemen. Angst en isolement verzwakken het immuunsysteem. Liefde, zachte aanraking, aandacht versterken het immuunsysteem. Zo simpel is dat. Het is biologisch gezien een gegeven.
De zwemster
Na het zwemmen fiets ik terug naar huis. En opeens zie ik daar zomaar een heel klein beeldje staan, van een vrouw in duikhouding op een hoge paal langs de kade. Ik ben er al vaker langsgekomen, maar nu pas komt ze in mijn blikveld. Verwonderd stap ik af en maak een foto van het beeldje. Er komt een man aangefietst en ik roep enthousiast: “Heb je háár gezien?” Hij lacht stralend: “Ja, leuk hè!”
Hoe ruimer en voller je blik, hoe meer je gaat zien en begrijpen. Wat een bijzonder moment, ik voel een diepe ontroering en vol blijheid fiets ik verder. Op weg naar de volgende ervaring.
Wil je ook de volle waarheid gaan zien?
Om steeds beter te gaan zien wat er in de wereld en in jouzelf gebeurt, is het belangrijk dat je jouw ogen geeft wat ze nodig hebben. Als je ogen in topconditie zijn, kunnen ze doen waar je ze voor hebt gekregen, namelijk: vol en scherp waarnemen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Zorg goed voor jouw ogen en voor jezelf.
Tot Ziens!
Karin
Kim
op 29 Nov 2020Ingrid Kiepe
op 25 Aug 2020Karin
op 26 Aug 2020Marcel Stortelder
op 25 Aug 2020