Kies je voor de neushoorn of voor de vrijheid?
10 november 2020 

Kies je voor de neushoorn of voor de vrijheid?

“Terwijl Jean en Bérenger gezellig een terrasje pakken, stormt er opeens een neushoorn langs. Vijf minuten later komt er nog eentje voorbij rennen. Wat is hier aan de hand? Alle mensen zijn aan het transformeren tot neushoorn! De neushoorns verspreiden zich als vliegen over de stad en richten overal ravage aan.”

Franse les

Toen ik nog op school zat, lazen we in de Franse les het toneelstuk uit 1959 “Le rhinocéros” van Ionesco. Het absurdistische, maar ook angstaanjagende verhaal vertelt hoe in een stad steeds meer mensen vrijwillig veranderen in neushoorns. Ze worden aangetrokken door de schoonheid en de kracht van deze dieren en kunnen de verleiding niet weerstaan.

Zogenaamde veiligheid

Sinds Corona toegeslagen heeft, komt de gedachte aan dit toneelstuk regelmatig bij me naar boven. Als ik om me heen kijk, zie ik mensen rondlopen met mondkapjes op. Geheel vrijwillig, want in Nederland is het nog niet verplicht. En toch dragen mensen zo’n masker, aangetrokken door de zogenaamde veiligheid die het zou bieden. Ik zie de overeenkomst met “Le rhinocéros”. Bijna iedereen verandert in een neushoorn.

 

Wat heb ik tegen mondkapjes?

Het dragen van een mondkapje heeft geen enkel gezondheidsvoordeel en biedt geen veiligheid. Wel heeft het serieuze gezondheidsnadelen, namelijk:

1. Je ademt teveel kooldioxide in

De lucht die je inademt bevat normaal gesproken 0,03% kooldioxide, maar de lucht die je uitblaast bevat veel meer van deze stof: 4%. Teveel kooldioxide is giftig en heeft al in kleine hoeveelheden negatieve effecten. Klik hier en lees meer over de nadelige effecten gemeten naar volumepercentage in lucht.

2. Je ademt allerlei schadelijke stofjes in

De stof waarvan mondkapjes gemaakt zijn bevat vaak bleekmiddelen, kleurstoffen, papiervezels, plastic en soms zelfs glasvezels. Deze stofjes adem je in als je zo’n kapje draagt en dat is schadelijk voor de longen.

3. Beperking van je vrijheid

Doordat je niet vrij kunt ademhalen is je vrijheid beperkt. Ook vrijuit praten en communiceren is geen vanzelfsprekendheid meer. Het overkomt mij regelmatig dat ik iemand die een kapje op heeft niet kan verstaan. Daarnaast zien mensen maar een klein deel van je gezichtsuitdrukking. Als je glimlacht, blijft dat verborgen. Naar elkaar glimlachen en lachen is menselijk en gezond. Maar met een masker voor je gezicht valt er niet zoveel meer te lachen.

zie de waarheid achter monkapje

4. Onderwerping

Door je te verschuilen achter een masker onderwerp je je aan een andere macht, een die niet van jouzelf is. Klik hier om daar meer over te lezen.

5. Angst zet het lichaam op slot

“Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor een ander” is de boodschap die verkondigd wordt. Het dragen van een mondkapje is gebaseerd op angst. Bang om ziek te worden gemaakt door een medemens, bang om zelf iemand ziek te maken. Angst veroorzaakt stress. De schadelijke werking daarvan wordt onderbelicht. Als het lichaam in stress is, werkt het zelfhelende vermogen niet; daar zijn juist rust en ontspanning voor nodig.

Tot slot: ziek worden, heeft verschillende oorzaken en je kunt niet zomaar met je vinger naar iemand anders wijzen. In tijden dat er scheurbuik heerste dachten mensen ook dat het om een besmettelijke ziekte ging, totdat ze erachter kwamen dat de zeelieden een ernstig gebrek aan vitamine C hadden. Leer meer over de werkelijke oorzaken van ziektes door hier te klikken. 

Voor welk pad kies jij?

Iedere vezel in mijn lichaam zegt NEE bij het idee alleen al om een mondkapje te dragen. Ik krijg het niet gemakkelijk, gezien de verplichting die eraan zit te komen. Ik ben me ook bewust van de worstelingen waar veel mensen mee te maken hebben, doordat bijvoorbeeld hun werkgever het verplicht stelt om een mondkapje te dragen. Wat doe je in zo’n geval, wat kies je dan?

Vrijheid

Soms voel ik me net Bérenger: steeds meer mensen om hem heen veranderen in een neushoorn. Zelfs de vrouw van wie hij houdt. Voor één moment komt Bérenger in de verleiding en denkt hij dat neushoorns mooier zijn dan mensen. Hij worstelt met zichzelf en de illusie die rondom hem leeft. Maar dan bedenkt hij zich, en hij besluit niet mee te doen. Het toneelstuk eindigt met deze zin: “Ik zal me tegen iedereen verdedigen! Ik ben de laatste man en ik zal tot het einde blijven! Ik geef me niet over!”

Het toneelstuk spiegelt zich aan het fascisme of nazisme en is wat mij betreft zeer actueel. De vraag is: welke keuze maak jij? Welk pad volg jij? Het pad van de Neushoorn of het pad naar de Vrijheid?

Bevrijd jezelf, begin bij je Ogen. Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer meer over het vrije pad: Klik hier om het e-book te downloaden

Groetjes Karin

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen