Ik zit hier heerlijk in het najaarszonnetje deze blog over het belang van de donkerte te schrijven. Mijn kat ligt te knorren naast mijn schrift, ze is de ultieme combinatie van licht en duisternis. Haar vacht is een zacht patroon van zwarte en witte haren. Poes koestert ze zich graag in de warmte en het licht van de zon, maar ’s nachts gaat ze ook op avontuur in de donkerte. Geen idee wat ze dan precies doet. Ze voedt haar ogen en lichaam met het licht van de dag en de donkerte van de nacht.
Ons lichaam bevat een zwart stofje: melanine
Ons lichaam bevat het stofje melanine (niet te verwarren met het hormoon melatonine) en dit stofje is zwart. Het is een krachtig, intelligent pigmentstofje dat onder andere beschermt tegen teveel uv-licht. Het is aanwezig door het hele lichaam, maar vooral te vinden op strategische plekken waar transformatie van de buiten- naar de binnenwereld plaatsheeft, zoals in de huid, de hersenen en het netvlies. Melanine transformeert elektromagnetische energie die binnenkomt, zodat ons zenuwstelsel het kan gebruiken. De donkerte in de stof melanine zorgt ervoor dat het energie kan absorberen. Want hoe donkerder iets is, hoe beter het absorptievermogen.
Zonder melanine op het netvlies ben je blind
Als melanine ontbreekt in de hersenen, ontstaan er neurologische problemen. Gebleken is dat er bij de ziektes Parkinson en Alzheimer een groot tekort is aan melanine in de hersenen. Het stofje is een belangrijk houvast voor antioxidanten, die ons beschermen tegen ziektes als kanker en hart-en vaatziekten. Ook ons zicht bestaat bij de gratie van melanine: zonder deze bouwstof in het netvlies zouden we blind zijn. Hoe meer melanine we in ons netvlies hebben, hoe beter onze ogen licht kunnen omzetten en hoe scherper we kunnen zien. (Klik hier voor de bron). Om melanine aan te maken hebben we veel vitamines en mineralen nodig, zoals vitamine D en B, koper en andere stoffen. Als we minder melanine in ons systeem hebben, hebben we eerder een lichte huid, blonde haren en blauwe ogen. Hmmm, precies zoals ik eruitzie.
Aan de oorsprong van ons bestaan
Uit onderzoek is gebleken dat melanine aan de basis ligt van het ontstaan van het leven. Zo speelt het een belangrijke rol bij de bevruchting van de eicel. Er wordt vaak gezegd dat de bron waaruit wij komen, onze oorsprong, het licht is. Het is maar de vraag of dit klopt. Ikzelf geloof er niet in; naar mijn mening doet dit verhaal de duisternis groot onrecht aan. Het licht heeft de donkerte nodig om te kunnen worden getransformeerd naar leven en energie. Van nature weten we dat eigenlijk heel goed. We voelen ons prettig bij een beetje licht in de duisternis, maar we zoeken vanzelf het donker op als er teveel licht is. Als de zon fel schijnt, ga je op zoek naar schaduw. We hebben beide krachten nodig. Het licht om te kunnen focussen en actief te zijn, de donkerte om tot rust te komen en de resultaten van onze activiteiten te vieren.
Een lichtje in de duisternis
Natuurlijk, als alles om je heen alleen maar duister is, dan kan dit onprettig zijn. Je ziet immers helemaal niets. Maar hetzelfde geldt voor licht: alleen maar puur licht om je heen werkt verblindend. Dit is wat er vaak gebeurt in de avond en de nacht; felle lampen verblinden ons. Met agressieve lichtbronnen onderdrukken we de duisternis, die daardoor geen kans krijgt om zijn helende werk te doen. Als je het donker te donker vindt en toch wat licht om je heen wilt hebben, zorg er dan voor dat het natuurlijk blijft. Een lichtje in de duisternis is prima, zolang het de vlam van een kaars of olielamp is, of van een kampvuur. Of het licht van de maan en de sterren.
Drie dagen lang ruimte voor donkerte
Wil jij eens heel intens ervaren hoe licht en donkerte op je inwerken? Wil je voelen hoe het is om een tijdje alleen maar omringd te zijn door natuurlijk licht en te baden in oprechte duisternis? Dan nodig ik je uit voor een experiment. Ga in de donkere maand januari 2016 drie dagen met me mee naar ’t Hof van Axen, een oude woonboerderij in Drenthe, het ultieme oord om met de twee uitersten te spelen. In Nederland, met al zijn verlichting op iedere straathoek, is het niet gemakkelijk een plek te vinden waar echte duisternis heerst. Maar ’t Hof van Axen ligt diep verscholen in de bossen. De enige verlichting in de directe omgeving is het buitenlampje van de buren, vijfhonderd meter verderop. Vorig jaar organiseerde ik voor de eerste keer “drie dagen duisternis” op deze locatie. Dit was een voorproefje van de drie duistere dagen waarvoor ik je dit jaar uitnodig; de maan was toen half aanwezig, dit keer is het nieuwe maan. Echt aardedonker.
Spelen met donker en licht
Geen reden tot angst! We gaan heerlijk spelen met donker en licht. We zullen ervaren hoe het is om in de echte duisternis te zijn, maar we maken ook een vuur in het donker. Wel zullen we drie dagen lang absoluut verstoken blijven van kunstlicht. In ’t Hof van Axen zal het hele weekend geen enkele elektrische lamp branden; we doen alles bij kaarslicht. Je zult merken wat een weldaad dit voor je ogen is. Verder eten we gezonde maaltijden die jouw innerlijke duisternis zullen eren: oog- en lichaamversterkende voeding zoals de natuurvolkeren en onze voorouders die aten. En natuurlijk doorloop je in drie dagen tijd het gehele programma van de cursus Moeiteloos Kijken, die jou gaat helpen weer goed te gaan zien zonder bril of lenzen.
Voed je melanine met duisternis
Denk nog even terug aan het stofje melanine, dat juist in de huidige tijd van teveel focus op het licht, om aandacht vraagt. Tijdens de drie dagen in ’t Hof van Axen ga je jouw melanine voeden. Dat merk je niet alleen aan je ogen en je zicht, maar ook op het vlak van energie. Voldoende melanine betekent een uitgebalanceerd zenuwstelsel, en je zult waarnemen hoe denken en voelen aan helderheid winnen. Ik ben benieuwd hoe jij persoonlijk de heilzame uitwerking van drie dagen duisternis gaat ervaren.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.