Page content

Door de harde wereld zien we de zachtheid niet meer

Door de harde wereld zien we de zachtheid niet meer

Ik hoor de vogels fluiten en geniet van de prachtige omgeving waarin ik me nu bevind. Uitzicht over het dal, bomen die geel en oranje gekleurd zijn, groene weides, koeien die erin grazen. Ik ben een week in de Belgische Eifel, het is hier aangenaam verpozen en zo heerlijk rustig. Alleen heel af en toe hoor ik een auto voorbij komen. 

Iedere dag zijn we aan het wandelen. Mijn zoon van 11 moppert soms wel als we alweer op pad gaan, maar ik merk dat hij er ook van geniet. De wereld is hier zo anders dan bij ons thuis, in Nederland, in de stad. Het is niet alleen de natuur om ons heen, maar ook het ritme dat het leven hier aangenaam maakt. Geen wekker die ons meldt dat we eruit moeten voor werk, voor school.

    

Vrijwillig vroeg op pad

Eén keer zetten we de wekker, omdat we in de schemering willen wandelen. De kinderen mopperen even als we ze wakker maken, maar daar houden ze snel mee op als we eenmaal buiten zijn. Want het is een prachtig avontuur, ’s morgens heel vroeg wandelen, met uitzicht over Duitsland, afdalend naar het dorp. Het langzaam licht zien worden. We hopen op een ontmoeting met wilde dieren, maar die zien we helaas niet.

De helende werking van zachtheid

Zachtheid werkt zo helend op ons systeem, op onze ogen, op ons zicht. Maar eigenlijk kunnen we nauwelijks geloven dat dit echt waar is. We zijn namelijk gewend dat we helderheid en genezing moeten zoeken in brillen of lenzen, in medicijnen met allerlei bijwerkingen en in operaties. Ik krijg regelmatig wantrouwige opmerkingen ten aanzien van mijn methode. Zoals:

  • “Hoe kun je nou je zicht verbeteren door naar bloemetjes te kijken?”
  • “Ontspannen van de ogen, daar zit mijn baas op te wachten, dat ik uitgezakt achter mijn bureau hang.”
  • “Ik vind het een beetje mager wat je zegt, ik mis de wetenschappelijke onderbouwing.”
  • “Ademen naar je ogen, dat kan helemaal niet. Dat is autosuggestie.”

Ik beschrijf ze hier redelijk neutraal, maar vaak zit er een grote negatieve lading onder de uitspraken. Het zijn opmerkingen die tegen de zachtheid van mijn methode ingaan. We leven in een harde wereld, alles moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke bewijzen (waarbij de vraag rijst: op welke wetenschap zijn de bril en lenzen gebaseerd?).

Verbinding met de aarde is er nauwelijks nog

Met hardheid hebben we onze huidige maatschappij geschapen. We tasten de aarde aan om met onze harde auto’s over asfalt te kunnen racen. We wonen en werken in grote betonnen flats en kantoorgebouwen. De verbinding met onze aarde is er dan nauwelijks meer. We kijken de hele dag door naar harde schermen, met verblindend licht. Schermen die onze ogen in een harde stand dwingen.

Het zien van een bloemetje werkt helend

De zachtheid kunnen we hierdoor nauwelijks nog zien. We ervaren niet meer dat naar een bloemetje kijken helend werkt omdat het schone zachtheid is waar we naar kijken. Misschien geen harde wetenschap, deze heling door zachtheid. Wel is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van mediteren. Mediteren werkt onder andere tegen de veroudering van de hersenen, het vermindert pijn en ontstekingen, maakt positiever, vermindert stress, depressies en angsten.

Door de ogen mee te nemen, werkt meditatie dieper door

Bewust zien is een vorm van pure meditatie. Want meditatie betekent niet per se in kleermakerszit stilzitten op een kussentje. Bewust kijken, verbonden zijn met de natuur, het werkt heel meditatief. De oefeningen die ik je leer zijn ook meditatief en juist omdat je de ogen meeneemt in dit proces, is de werking nog dieper dan bij meditatie alleen.

Vanuit hardheid kun je gemakkelijk lacherig doen over zoiets zachts als naar een bloemetje kijken, of je adem naar de ogen toesturen. Het idee dat je je gelukkiger kunt gaan voelen als je bewust de wereld inkijkt, klinkt te zacht voor woorden. Maar het is wel de realiteit.

Mag er zachtheid zijn in jouw leven?

Wat wil je met je leven? Wil je voornamelijk in die harde werkelijkheid leven, of mag er ook zachtheid zijn? De meest natuurlijke en gemakkelijke manier om die zachtheid je leven in te laten stromen, is via de ogen. Zonder lenzen of brillen ervoor, want die maken de wereld direct hard. Wil jij ook meer zachtheid in je leven creëren?

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

  • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
  • Hoe je eigen natuur werkt
  • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Comment Section

10 reacties op “Door de harde wereld zien we de zachtheid niet meer


Door Véronique op 20 juni 2019

Als ik me open stel voor de natuur: de geluiden, de kleuren, de geuren. Ik merk ook dat het zien van afval in het groen of op straat een harde energie geeft. Ik probeer er omheen te kijken om mezelf niet leeg te trekken maar om te voeden.


Door Heleen op 18 juni 2019

Prachtig! En zo waar! Dankjewel!


Door Elly op 18 juni 2019

Wat een fijn verhaal! Ik herken het, ook ik ben mij bewust van het geen ik om mij heen zie! Ook ik eigen tuin kan ik bewondering hebben voor het groeien en bloeien van mijn planten!! Wandelen en om mij heen kijken in het bos, op en langs het strand en zeewater!
Heerlijk! Lees jouw stukjes graag.


Door Je moeder. op 2 november 2017

Mooi verhaal en een zijn met de natuur daar word je vanzelf zacht van.


Door Marjon van Wijk op 18 juni 2019

Mooie vorm van bewustzijn, ik ervaar zachtheid wanneer ik naar mijn kleindochter of huisdieren kijk. Met yoga leerden wij ook om ontspannen te kijken. Ik ervaar jouw zienswijze geloofwaardig. Groet van Marjon van Wijk


Door Mieke Houthaeve op 31 oktober 2017

Onze laatste vakantie was in de omgeving van de Hoge Venen. Nooit vergeten wij die ‘ stilte’, dat onmetelijk groot natuurgebied, helemaal voor ons alléén. Die natuur, vooral in de herfst is wonderlijk mooi; en nadien fotoalbum maken met weer die mooie verschijning weerspiegeld in foto’s. Zonder bril. Op vakantie had ik voor ’s avonds mij handwerk mee; zonder bril kon ik met een goeie lamp rustig verder werken aan ontwerp.


Door Lisette op 31 oktober 2017

Ik ervaar zachtheid soms als ik aan het zingen ben met mijn gitaar erbij. Als ik onder een warme douche sta of een leuk liedje hoor. Soms inderdaad als ik bloemen zie in de natuur. Als ik een heel leuk fijn telefoongesprek heb met een vriendin. Als ik schoongewassen kleren aan trek. Als ik in een net opgemaakt bed ga liggen. Als ik iets ontspannends doe en even niets hoef, bijvoorbeeld langs het strand lopen in de zomer.


Door Christina Koenders op 31 oktober 2017

Mooi uitgedrukt. En inderdaad als ik in de natuur ben kan ik zonder bril en zie scherp genoeg, alleen niet de mensen die ik tegen kom. Zacht zijn voor jezelf helpt ook. SuccesPlaats een reactie


*