Door de harde wereld zien we de zachtheid niet meer

Door de harde wereld zien we de zachtheid niet meer

Ik hoor de vogels fluiten en geniet van de prachtige omgeving waarin ik me nu bevind. Uitzicht over het dal, bomen die geel en oranje gekleurd zijn, groene weides, koeien die erin grazen. Ik ben een week in de Belgische Eifel, het is hier aangenaam verpozen en zo heerlijk rustig. Alleen heel af en toe hoor ik een auto voorbij komen.

Iedere dag zijn we aan het wandelen. Mijn zoon van 11 moppert soms wel als we alweer op pad gaan, maar ik merk dat hij er ook van geniet. De wereld is hier zo anders dan bij ons thuis, in Nederland, in de stad. Het is niet alleen de natuur om ons heen, maar ook het ritme dat het leven hier aangenaam maakt. Geen wekker die ons meldt dat we eruit moeten voor werk, voor school.

    

Vrijwillig vroeg op pad

Eén keer zetten we de wekker, omdat we in de schemering willen wandelen. De kinderen mopperen even als we ze wakker maken, maar daar houden ze snel mee op als we eenmaal buiten zijn. Want het is een prachtig avontuur, ’s morgens heel vroeg wandelen, met uitzicht over Duitsland, afdalend naar het dorp. Het langzaam licht zien worden. We hopen op een ontmoeting met wilde dieren, maar die zien we helaas niet.

De helende werking van zachtheid

Zachtheid werkt zo helend op ons systeem, op onze ogen, op ons zicht. Maar eigenlijk kunnen we nauwelijks geloven dat dit echt waar is. We zijn namelijk gewend dat we helderheid en genezing moeten zoeken in brillen of lenzen, in medicijnen met allerlei bijwerkingen en in operaties. Ik krijg regelmatig wantrouwige opmerkingen ten aanzien van mijn methode. Zoals:

  • “Hoe kun je nou je zicht verbeteren door naar bloemetjes te kijken?”
  • “Ontspannen van de ogen, daar zit mijn baas op te wachten, dat ik uitgezakt achter mijn bureau hang.”
  • “Ik vind het een beetje mager wat je zegt, ik mis de wetenschappelijke onderbouwing.”
  • “Ademen naar je ogen, dat kan helemaal niet. Dat is autosuggestie.”

Ik beschrijf ze hier redelijk neutraal, maar vaak zit er een grote negatieve lading onder de uitspraken. Het zijn opmerkingen die tegen de zachtheid van mijn methode ingaan. We leven in een harde wereld, alles moet gebaseerd zijn op wetenschappelijke bewijzen (waarbij de vraag rijst: op welke wetenschap zijn de bril en lenzen gebaseerd?).

Verbinding met de aarde is er nauwelijks nog

Met hardheid hebben we onze huidige maatschappij geschapen. We tasten de aarde aan om met onze harde auto’s over asfalt te kunnen racen. We wonen en werken in grote betonnen flats en kantoorgebouwen. De verbinding met onze aarde is er dan nauwelijks meer. We kijken de hele dag door naar harde schermen, met verblindend licht. Schermen die onze ogen in een harde stand dwingen.

Het zien van een bloemetje werkt helend

De zachtheid kunnen we hierdoor nauwelijks nog zien. We ervaren niet meer dat naar een bloemetje kijken helend werkt omdat het schone zachtheid is waar we naar kijken. Misschien geen harde wetenschap, deze heling door zachtheid. Wel is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van mediteren. Mediteren werkt onder andere tegen de veroudering van de hersenen, het vermindert pijn en ontstekingen, maakt positiever, vermindert stress, depressies en angsten.

Door de ogen mee te nemen, werkt meditatie dieper door

Bewust zien is een vorm van pure meditatie. Want meditatie betekent niet per se in kleermakerszit stilzitten op een kussentje. Bewust kijken, verbonden zijn met de natuur, het werkt heel meditatief. De oefeningen die ik je leer zijn ook meditatief en juist omdat je de ogen meeneemt in dit proces, is de werking nog dieper dan bij meditatie alleen.

Vanuit hardheid kun je gemakkelijk lacherig doen over zoiets zachts als naar een bloemetje kijken, of je adem naar de ogen toesturen. Het idee dat je je gelukkiger kunt gaan voelen als je bewust de wereld inkijkt, klinkt te zacht voor woorden. Maar het is wel de realiteit.

Mag er zachtheid zijn in jouw leven?

Wat wil je met je leven? Wil je voornamelijk in die harde werkelijkheid leven, of mag er ook zachtheid zijn? De meest natuurlijke en gemakkelijke manier om die zachtheid je leven in te laten stromen, is via de ogen. Zonder lenzen of brillen ervoor, want die maken de wereld direct hard. Wil jij ook meer zachtheid in je leven creëren?

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Véronique
Door

Véronique

op 20 Jun 2019

Als ik me open stel voor de natuur: de geluiden, de kleuren, de geuren. Ik merk ook dat het zien van afval in het groen of op straat een harde energie geeft. Ik probeer er omheen te kijken om mezelf niet leeg te trekken maar om te voeden.

Heleen
Door

Heleen

op 18 Jun 2019

Prachtig! En zo waar! Dankjewel!

Elly
Door

Elly

op 18 Jun 2019

Wat een fijn verhaal! Ik herken het, ook ik ben mij bewust van het geen ik om mij heen zie! Ook ik eigen tuin kan ik bewondering hebben voor het groeien en bloeien van mijn planten!! Wandelen en om mij heen kijken in het bos, op en langs het strand en zeewater! Heerlijk! Lees jouw stukjes graag.

Je moeder.
Door

Je moeder.

op 02 Nov 2017

Mooi verhaal en een zijn met de natuur daar word je vanzelf zacht van.

Marjon van Wijk
Door

Marjon van Wijk

op 18 Jun 2019

Mooie vorm van bewustzijn, ik ervaar zachtheid wanneer ik naar mijn kleindochter of huisdieren kijk. Met yoga leerden wij ook om ontspannen te kijken. Ik ervaar jouw zienswijze geloofwaardig. Groet van Marjon van Wijk

Mieke Houthaeve
Door

Mieke Houthaeve

op 31 Oct 2017

Onze laatste vakantie was in de omgeving van de Hoge Venen. Nooit vergeten wij die ' stilte', dat onmetelijk groot natuurgebied, helemaal voor ons alléén. Die natuur, vooral in de herfst is wonderlijk mooi; en nadien fotoalbum maken met weer die mooie verschijning weerspiegeld in foto's. Zonder bril. Op vakantie had ik voor 's avonds mij handwerk mee; zonder bril kon ik met een goeie lamp rustig verder werken aan ontwerp.

Lisette
Door

Lisette

op 31 Oct 2017

Ik ervaar zachtheid soms als ik aan het zingen ben met mijn gitaar erbij. Als ik onder een warme douche sta of een leuk liedje hoor. Soms inderdaad als ik bloemen zie in de natuur. Als ik een heel leuk fijn telefoongesprek heb met een vriendin. Als ik schoongewassen kleren aan trek. Als ik in een net opgemaakt bed ga liggen. Als ik iets ontspannends doe en even niets hoef, bijvoorbeeld langs het strand lopen in de zomer.

Christina Koenders
Door

Christina Koenders

op 31 Oct 2017

Mooi uitgedrukt. En inderdaad als ik in de natuur ben kan ik zonder bril en zie scherp genoeg, alleen niet de mensen die ik tegen kom. Zacht zijn voor jezelf helpt ook. Succes

Annemiek Kroon
Door

Annemiek Kroon

op 31 Oct 2017

Wat heb je dit mooi verwoord!!

greetje arends
Door

greetje arends

op 31 Oct 2017

Dat was weer een goed verhaal. Bedankt! greetje

Reactie plaatsen