Wat heb jij nodig om moeiteloos te gaan zien zonder bril?
13 februari 2017 

Wat heb jij nodig om moeiteloos te gaan zien zonder bril?

Het was een prachtige dag, op een prachtige locatie, met prachtige mensen die allemaal hadden besloten te leren wat er nodig is om moeiteloos te gaan zien zonder bril of lenzen. Op 10 februari 2017 gaf ik voor het eerst mijn workshop op een nieuwe, sprookjesachtige locatie: Huize Frankendael, direct aan het Frankendaelpark. Mijn lievelingspark in Amsterdam, ik heb er veel goede herinneringen aan! Ik ben er door mijn man ten huwelijk gevraagd op een avond dat het gesneeuwd had en alles betoverend mooi wit was. Ik heb er vele wandelingen gemaakt met mijn oudste dochter toen ze nog klein was, en er vaak op de rand van de zandbak gezeten terwijl zij taartjes bakte.

De bril is een ‘quick fix’

Zien zonder bril WorkshopAls je problemen krijgt met je ogen en het zicht, dan is de eerste stap die je zet de stap over de drempel bij de opticien of de oogarts. Deze meet je ogen en je krijgt een bril of lenzen voorgeschreven, die je moeten helpen om scherp te gaan zien. Kijk je door de geslepen glazen heen, dan wordt het beeld inderdaad scherper. Maar je hebt niet in de gaten dat je een deel van je zicht, ánder zicht, verliest. Het zien van kleuren, diepte, contrast gaat bijvoorbeeld achteruit. Een probleem is ook dat wanneer je de bril later weer afzet je nog waziger ziet dan daarvoor. De bril is een ‘quick fix’, een kortetermijnoplossing, en ondertussen gaan je ogen alleen maar verder achteruit. Als je echt weer goed wilt leren zien met je eigen ogen, dan is daar echt iets anders voor nodig.

Sneeuw en Slow Food

volzicht-foto-frankendaelVele jaren kom ik al in dit park met de deelnemers aan mijn workshops, omdat ik tot voor kort een ruimte vlakbij huurde en een onderdeel van het programma zich altijd in de buitenlucht afspeelt. Maar nu zaten we dus voor het eerst in Huize Frankendael, deze superlocatie direct aan het park, en dat maakte de workshop echt compleet. Het was direct genieten geblazen met zijn allen. De salon is een mooie, chique ruimte die iedereen meteen betoverend mooi vond. We hadden uitzicht op de tuin, die wit flonkerde van de vers gevallen sneeuw. Toen het tijd was voor de lunch, kregen we een maaltijd die zoveel mogelijk bereid was met ingrediënten die de ogen letterlijk voeden. De koks van Huize Frankendael koken biologisch en geven de voorkeur aan ‘Slow Food’.

Genieten van wat je wél kunt zien

Zien zonder bril oefening-in-het-park-wordt-uitgelegd-door-karinDeze hele workshopdag stond in het teken van het voeden van de ogen. Niet alleen letterlijk, dankzij het heerlijke eten dat we kregen. We voedden onze ogen daarnaast met daglicht, met duisternis, met beweging, met het oproepen van herinneringen, en door contact te maken met de aarde en de lucht. Goed zorgen voor je ogen is leuk om te doen, dat merk ik altijd direct aan de sfeer in de groep. Mensen zijn vrolijk en blij, ze beginnen gedurende de dag echt te stralen. Ze hebben het gezellig en lachen veel met elkaar, maar kunnen ook goed in stilte zijn. Want in stilte liepen we met zijn allen door het park voor een wandeling, zonder bril op of lenzen in. “Geniet tijdens deze wandeling alleen maar van wat je wél kunt zien,” was de opdracht die ik de deelnemers meegaf. Want voor veel mensen is het de allereerste keer dat ze zonder bril buiten lopen en lijkt de wereld heel wazig. Ik weet hoe dat voelt en ik vind het echt dapper.

Wat heb jij nodig om moeiteloos te gaan zien zonder bril?

volzicht-oefeningen-in-groepjes-bespreken

Iedereen komt naar mijn workshops met zijn eigen klachten. Niet goed in de verte kunnen zien, moeite hebben met de kleine lettertjes dichtbij, dubbel zien, een lui oog, last van de ogen zoals branderigheid of droogheid, of een echte oogziekte. De redenen waarom mensen meedoen zijn divers, maar het doel is altijd hetzelfde: iedereen wil goed zorgen voor zijn of haar ogen en daardoor weer goed gaan zien. Het is mooi om te horen welke resultaten er na één dag al geboekt zijn:

“Ik zie veel meer ruimte om me heen.”

“Ik merk meer rust in mijn ogen en zicht.”

“Ik ging helemaal op in het genieten van het zien, totdat ik me opeens zorgen begon te maken over iemand anders. Dat merkte ik direct in mijn zicht, dat werd waziger.”

“Ik zie nu beduidend scherper dan aan het begin van de dag …”

Wat heb jij nodig om moeiteloos te gaan zien zonder bril?

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen