Gluten zijn gevaarlijk voor de ogen

gluten gevaarlijk voor de ogenGluten zijn gevaarlijk voor de ogen, die conclusie trek ik na het lezen van het boek Het Glutengevaar. Volgens de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter, die het boek geschreven heeft, zijn gluten, koolhydraten en suiker gevaarlijk voor de hersenen. Aangezien ogen een onderdeel van de hersenen zijn en je voornamelijk ziet met de achterkant van je hersenen, het visuele centrum, kan ik wel concluderen dat gluten, koolhydraten en suiker ook gevaarlijk zijn voor de ogen. Gluten tasten de hersenen aan en hebben daardoor ook een negatieve invloed op het zicht.

Gluten kan elk orgaan aantasten

Coeliakie is de bekendste en extreemste vorm van glutengevoeligheid. Bij mensen die coeliakie hebben gaan de darmvlokken kapot als ze met gluten in aanraking komen, dit kan op den duur de darmwand beschadigen. Maar gluten kan elk orgaan in het lichaam aantasten, zelfs als de dunne darm gezond blijft. Vanuit neurologisch oogpunt zijn we volgens Perlmutter allemaal gevoelig voor gluten. Het is een sluimerend, verborgen proces dat zich voordoet in het voor ons oog onzichtbare zenuwstelsel en brein.

Schadelijke chemische stofjes

het gluten gevaarAls er gevoeligheid voor gluten optreedt, en gluten het lichaam binnenkomt, ontstaat er een proces waarbij tal van schadelijke chemische stofjes vrijkomen. Zij kunnen de hersenen aanvallen en het weefsel beschadigen. Uit onderzoek bij Coeliakiepatiënten blijkt dat zij met name een vermindering van glutathion in het bloed vertonen, een belangrijke antioxidant in de hersenen, als ook vitamine E, C en de bekende vitamine A: o zo belangrijk voor het zicht.

Wat zijn gluten eigenlijk?

Gluten is het latijnse woord voor lijm. Het is een samengesteld eiwit dat een rol speelt als plakmateriaal om meel bij elkaar te houden. Gluten zorgen ervoor dat het de vrijkomende koolstofdioxide vasthoudt, zodat het deeg kan rijzen. Het plakkerige karakter maakt het voor het lichaam moeilijk om andere bouwstoffen op te nemen en af te breken. Gluten komen voor in tarwe, spelt, rogge, gerst, kamut en bulgur en is opgebouwd uit twee hoofdgroepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Gliadines is weer opgebouwd uit twaalf kleinere eenheden. Je kunt voor al deze groepen gevoelig zijn en iedere eenheid kan weer leiden tot een andere overgevoeligheid die voor een ontsteking kan zorgen.

Onze voeding is een gifmachine

Koolhydraten oorzaak van macula degeneratieHoe meer ik me verdiep in voeding, hoe duidelijker me wordt wat een grote gifmachine onze voeding is. Ik denk dat voor iedereen wel duidelijk is dat suiker niet gezond is voor je. Maar heel veel voeding waarvan ik altijd geloofde dat het gezond voor me was, blijkt helemaal niet gezond te zijn, sterker nog, het tast de gezondheid aan. Zo dacht ik jarenlang dat volkorenbrood heel gezond is, veel gezonder dan witbrood. Maar tarwe doet het bloedsuikergehalte heel snel stijgen, sneller dan gewone suiker. Een sneetje bruin tarwebrood geeft de grootste piek in het bloedsuikergehalte in vergelijking met een lepel witte suiker, een Snickers en een banaan. Net zo snel als een witte boterham. 

Veertig keer zoveel gluten

broodbuikDaarnaast zit tarwe dus vol met gluten. De graan die wij tegenwoordig eten bevat veertig keer zoveel gluten als het graan van een jaar of dertig geleden. Deze gluten hebben een verslavende werking. In de maag worden gluten afgebroken tot een mix van polipeptiden, deze kunnen zich binden met de morfinereceptor in de hersenen en een high gevoel veroorzaken. Het is dezelfde receptor die zich verbindt met opiumhoudende middelen. Volgens William Davis, de schrijver van Broodbuik, zijn onze hersenen verslaafd aan graan.

Gluten, suiker en koolhydraten tasten je brein aan

David Perlmutter beschrijft in zijn boek ‘Het Glutengevaar’ hoe gluten, koolhydraten en suiker je brein aantast en veroorzaker is van velen neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer, Parkinson, ADHD, depressie, staar, schizofrenie, epilepsie, autisme, migraine, slapeloosheid enzovoort. Heel indrukwekkend vond ik het verhaal van een patiënte die al zestig jaar leed aan hallucinaties, stemmen horen en meerdere malen opgenomen was geweest, na vier weken aan een glutenarm/cholesterol rijk dieet van haar klachten af was.

Ogen symptoom van problemen hersenen?

gluten, tarwe, brood, pastaOnderzoekers weten al een tijd dat ontsteking de achterliggende oorzaak is van alle degeneratieve aandoeningen, inclusief alle hersenkwalen. Sinds kort komen ze erachter dat gluten, en ook een voedingspatroon met veel koolhydraten, behoren tot de belangrijkste veroorzakers van ontstekingsprocessen die tot in de hersenen reiken. Dat onze hersenen aangetast worden, weten we niet. Maag en darmproblemen zijn makkelijker vast te stellen door de symptomen zoals winderigheid, opgeblazen gevoel, pijn, verstopping, diarree, die doen zich vaak al in het beginstadium van een ziekte voor. Aangezien ogen een onderdeel is van de hersenen, zou het best eens zo kunnen zijn dat problemen met de ogen een symptoom in het beginstadium is van problemen in het hersengebied. Een link die tot nu toe nog niet gemaakt wordt, ook niet door dr. David Perlmutter.

Veel roomboter en gebakken eieren

Nu was ik inmiddels al bekend dat tarwe niet zo goed voor je is en had al diverse verhalen over gluten gehoord. Ik at al bijna geen brood meer, maar na het lezen van het boek ben ik er helemaal mee gestopt. Om brood helemaal weg te laten binnen het gezin, dat ervaar ik nog niet als gemakkelijk. Man en kinderen zijn dol op brood. En de glutenvrije crackers vinden ze ook heerlijk, maar ook daar mag je niet te veel van eten. Ik wil ook niet als een politie agent rondlopen en steeds maar zeggen: ‘Nee, dat mag niet, niet goed voor je hersenen.’ Wat ik wel doe, als ik een boterham of cracker klaar maak, smeer ik hem extra dik in met roomboter. Ze starten de ochtend met gebakken eieren. Roerei vinden ze lekker en neemt veel vet op. Dus ik doe ik een extra grote dikke klont boter door, met boerenkaas en spek. Naar school  krijgen ze op hun boterham of cracker een gebakken ei. Ik voer ze met zoveel mogelijk cholesterol. Als ik het mensen vertel zie ik ze verschrikt kijken, want dat is toch heel ongezond.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb je zelf ervaring met het stoppen van gluten. Welk effect had dit voor jou? Ik zou het leuk vinden als je hieronder je ervaringen wilt delen.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Koen
Door

Koen

op 21 Feb 2017

Na of zelfs tijdens het eten van de meeste broden wordt ik een beetje duizelig en energieloos. Het lijkt of er vreemde verbindingen in mijn hersenen ontstaan. De beschrijving "high" lijkt er een beetje op, ik zou wel eerder zeggen "low". Met zuivere soorten brood komt dit gevoel helemaal niet. Het ligt volgens mij aan bepaalde stoffen die er in zitten. Ik vergelijk het met het drinken van alcohol, dat stijgt ook zeer snel naar het hoofd. Het heeft niets te maken met er al dan niet in geloven, wel met de specifieke samenstelling van ieders lichaam. Net zoals ik veel kan eten en er niet dik, maar erg lui van wordt, terwijl iemand anders er net energie uit haalt, en nog anderen verdikken. Ik vermijd in elk geval brood te eten en sinds ik het laat heb ik meer energie en ondernemingszin.

H.Bakker
Door

H.Bakker

op 31 Jul 2016

Ik heb mijn hele leven veel tarwe brood gegeten en suiker bij the truckload.Kan me niet herinneren wanneer ik voor het last ziek was ,maar ik denk dat het was in de twee wereld oorlog als een 8 jaar oud. Nu ben ik 80 en nog kern gezond. Werk nog elke dag , maar niet 8 uur per dag wat ik wel zou kunnen. Eet alles wat anderen ongezond vinden. Rook niet en drink heel weinig alcohol. Maak me nergens druk over, en maak nooit ruzies en laat iedereen zijn eigen mening hebben.

Karin
Door

Karin

op 31 Jul 2016

Dat is goed om te lezen, het helpt natuurlijk om je nergens druk over te maken en te genieten van het leven. En wellicht heb je naast tarwe ook voedzaam eten gegeten. Zoals roomboter, eieren, orgaanvlees, soep getrokken van botten. Dat telt niet voor iedereen en dan kun je wel degelijk last krijgen van de gluten.

Ilse
Door

Ilse

op 20 May 2015

Vanmorgen opgestaan na weer een urenlange ruzie gister met mijn man. Altijd hetzelfde, hem overal van beschuldigen, ongelooflijk boos, hem alles kwalijk nemen wat ie maar doet ( en hier op dat moment ook heilig in geloven, terwijl het serieus de liefste man op deze aardbol is) Maar na 5 uur boosheid kwam opeen weer de heldere gedacht; oh ku..... ik heb weer brood gegeten. Ik zit al een jaar of 8 op een glutenvrij dieet, nadat alles wat stuk kon gaan in je lichaam ongeveer stuk was ( niet dat de artsen dit konden vinden of er ook maar een nuttige uitslag uitkwam na een test op glutenallergie in het ziekenhuis) Maar nu loop ik bij een NAET therapeut ( zegt dat allergieen weggehaald kunnen worden) en die had de granenallergie weggehaald. Tja, dat moet je natuurlijk even uitproberen ( ik bleef hoop houden ooit weer granen te kunnen eten omdat brood, pasta etc. gewoon te lekker zijn). Nou, ik heb het geweten ( en mijn man helaas ook) Woest was ik. Dus maar weer eens goed op het internet zoeken in hoeverre de granen dus invloed kunnen hebben op mijn hersenen (en niet alleen op de rest van mijn lijf ;) Dit stuk hielp me weer een end verder en ik heb meteen het boek besteld. Ik hoop langzaamaan mijn hele systeem eens te kunnen gaan "redden" ( en mijn man ook, arme hij) Een ding, vanaf vandaag wordt het dus nog "extremer" opletten. Ik hoop dat ik er ooit helemaal uit ben wat ik wel en niet mag. Bedankt voor de informatie.

Karin
Door

Karin

op 20 May 2015

Beste Ilse, Graag gedaan. Mooie inzichten. Misschien heb je ook nog iets aan dit artikel, om te lezen wat je wel kunt eten: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/voeding-volgens-weston-price/ En al het goede voor jou en je man.

andrew
Door

andrew

op 24 Dec 2014

als ik brood eet heb ik gemerkt dat ik astma heb en veel jeuk en konstant myn neus verstopt heefd er nog iemand dat by zichzelf opgemerkt

Loekie
Door

Loekie

op 24 Dec 2014

Na tweeënhalf jaar glutenvrij ben ik eens naar de opticien gestapt omdat volgens mij mijn ogen verbeterd waren. Ik deed een opfriscursus autorijden en de instructeur viel het op dat ik borden van een zekere afstand niet goed kon lezen, terwijl ik een bril ophad. Bij de opticien bleek dat mijn ogen inderdaad verbeterd waren, de twee opticiens waren nogal verbaasd. Qua lenzen ben ik vooruitgegaan van -2 naar -1,25. Of het met het glutenvrije dieet te maken heeft weet ik niet zeker, maar ik heb zelf het idee van wel.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Dec 2014

Ik geloof zeker dat dit er mee te maken kan hebben. Wat goed om te lezen. Dank je wel voor het delen.

T.
Door

T.

op 04 Sep 2015

uit een onderzoek bleek dat pure chocolade eten goed voor de lijn is.Dit onderzoek deden ze met een paar personen, om aan te tonen dat kranten en journalisten te makkelijk dingen kopiëren zonder zelf na te denken. http://www.nrc.nl/handelsblad/van/2015/mei/29/hoax-chocola-slankt-af-1499455Want de foutmarge was veel te groot! En nu zeg jij dat dit klopt?? zonder enig onderzoek onder honderden mensen? maar gebaseerd op een boek van slechts 1 persoon? Zijn er andere onderzoekers geweest die met dezelfde opstelling het zelfde resultaat kregen?ik vind het maar raar dat mensen dit soort diëten volgen zonder enige goede reden. Gluten intolerantie is niet fijn. en je moet een dieet als deze niet willen.Als je echt gezond wilt eten, eet gevarieerd, en beweeg! ga fietsend naar je werk ipv met auto of OV.T.PS Geeke, Een "chemische stof" is opgebouwd uit "elementjes" er zijn ongeveer 120 van deze elementjes, waarmee je elke chemische stof op aarde kan maken, je vind ze in het periodiek systeem. Echter zijn niet alleen deze chemische stoffen, maar OOK alle natuurlijke stoffen opgebouwd uit deze elementjes. Zoals water: H2O, Glucose(Suiker) C6H12O6, cholesterol C27 H46 O, zuurstof: O2,

Karin
Door

Karin

op 09 Sep 2015

Het verhaal dat mensen van natuur volkeren niet oud worden, klopt niet. In het onderzoek hebben ze het over mensen van 80 jaar en ouder. Bekijk eens het boek van Weston Price: Voeding en fysieke degeneratie. Die staat boordevol foto's van mensen die eten zoals ze duizenden jaren lang hebben gegeten. Jonge mensen, oude mensen. Allemaal vitaal. Als deze mensen granen aten, dan behandelden ze dit zorgvuldig. Ze aten dit niet direct, zoals wij dat doen. Maar lieten het lang fermenteren, zodat de schadelijke stoffen die in granen zitten verteerd werden en zij het goed konden eten.

T.
Door

T.

op 09 Sep 2015

Met het stukje: “Deze zeer gerespecteerde tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen” bedoelde ik al bij inheemse volkeren. Als je uit een stam alleen de gezonde mensen onderzoekt, kom je inderdaad minder ziektes tegen dan als je iedereen onderzoekt.Daarnaast, zoals ik al zei, is de levensverwachting veel minder dan bij ons. Volgens het VN onderzoek leven zei 20 jaar minder lang dan gemiddeld, in Nederland leven we 15 jaar langer dan gemiddeld, Dat is een verschil van 35 jaar.Tibor

T.
Door

T.

op 09 Sep 2015

Zoals ik al eerder zei is oud relatief. 30 jaar is voor een kat erg oud maar voor een mens niet. 10 000 jaar geleden was 30 jaar wel weer erg oud voor een mens.Daarnaast is volgens een onderzoek van de VN dat de levensverwachting van inheemse volkeren lager is dan gemiddeld op de wereld. (Bron: http://archief.wereldomroep.nl/nederlands/article/levensverwachting-inheemse-volkeren-lager )Aboriginals in Australië en Kirat uit Nepal hebben de laagste levensverwachting, ze gaan gemiddeld 20 jaar eerder dood dan het gemiddelde op aarde wat 67.2 jaar is (Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Life_expectancy). De levensverwachting voor deze volkeren is dus minder dan 50 jaar! In Nederland leven we gemiddeld 15 jaar langer.Het boek van Weston Price: Voeding en fysieke degeneratie heb ik opgezocht op internet, bij de site succesboeken.nl stond de volgende regel in de samenvatting & achtergrondinformatie: "Deze zeer gerespecteerde tandarts en tandheelkundig wetenschapper koos ervoor zich te richten op gezonde mensen" Oftewel: Als je alleen gezonde mensen bekijkt kom je inderdaad geen ziekte tegen (of andere problemen). Daarnaast is het een onderzoek van 76 jaar oud, in de tussentijd is veel veranderd (Qua voeding en tandzorg).De schrijver van het boek "Gluten gevaar" (David Perlmutter) heb ik ook zojuist gegoogeld, en vond dit interview: http://grist.org/food/is-gluten-lobotomizing-you/ Hierin vraagt de interviewer aan David welke studies hij had gebruikt, omdat hij geen studies kon vinden die Alzheimer, ADHD etc aan gluten linken. David stuurde een case series uit 2006 dat ging over 13 patiënten waarbij de gezondheid van 1970 tot en met 2005 zijn bijgehouden door Mayo Clinic. De auteurs van deze studie noemde het een "mogelijke associatie". (Bron: http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=792544)Net zoals bij het chocolade onderzoek: de foutmarge is veel te groot! Ten eerste gaat deze studie over 13 personen! Ten tweede mist de controle groep. Tot slot is dit de enige studie.Voor een betrouwbaar onderzoek heb je veel mensen nodig (veel is relatief, hang af van het onderzoek). Daarnaast is er een controle groep nodig, waarmee je de meting mee vergelijkt. Misschien krijgen mensen met dieet de zelfde symptomen als de mensen zonder dieet, dan heeft het dieet dus geen effect. Tot slot zijn er meerdere studies nodig voor verscheidene redenen, zoals het voorkomen van fraude, foutieve metingen etc. Dit zorgt er ook voor dat er nog meer mensen worden onderzocht en de testresultaten dus een beter gemiddelde tonen.Tibor

Karin
Door

Karin

op 09 Sep 2015

Wat je zegt over Weston Price klopt niet. Hij heeft onderzoek gedaan bij natuurvolkeren die nog helemaal geïsoleerd leefden en daarnaast is hij bij volkeren geweest uit dezelfde gebieden, die wel contact hadden met de westerse wereld. Het contrast is enorm. De geisoleerde mensen waren namelijk heel gezond, de andere groep had last van ernstig tandbederf, verkeerde bot groei en tbc. Er zit juist heel veel waarde in het onderzoek wat Weston Price heeft gedaan, juist doordat hij die twee groepen naast elkaar heeft gezet. Dat kun je niet aan de kant schuiven met het argument dat het 76 jaar oud is.

Karin
Door

Karin

op 05 Sep 2015

Ik kan je aanraden het boek Glutengevaar eens ter handen te nemen. Het is niet een verhaal van 1 meneer, maar gebaseerd op diverse wetenschappelijke onderzoeken, met daarnaast zijn eigen praktijkervaringen.

T.
Door

T.

op 08 Sep 2015

Hoge leeftijd is relatief, In Nederland is de levensverwachting voor een man 78.8 jaar en voor een vrouw 82.7 jaar. (Bron: CBS)In 1850 was de levensverwachting 40 jaar (Bron: CBS). 42 jaar was destijds dus erg oud terwijl je tegenwoordig dan nog 25 jaar langer moet doorwerken.Helaas heb ik geen data gevonden over de levensverwachting van inheemse stammen. Maar als we aannemen dat die een zelfde levensverwachting hebben als dat wij 150 jaar geleden hadden (40jr) is het vrij logisch waarom zei op hun oude dag nog prima konden zien, en wij over het algemeen een leesbril nodig hebben.Uiteraard waren er in de tijd van Jagers en Boeren veel minder mensen die een bril nodig hadden gehad. Dit is vrij makkelijk te verklaren: 1) Ze werden niet ouder dan 30 dus was een leesbril niet nodig. 2) Als hun ogen te slecht waren sinds de geboorte konden ze geen of slecht onderscheid maken tussen de giftige en niet giftige bessen of zagen roofdieren en andere gevaarlijke dingen te laat. Oftewel: ze gingen vroeg(er) dood.Uiteraard waren er pieken en dalen in de levensverwachting van de mens. De levensverwachting was bijvoorbeeld hoger in het Romeinse rijk dankzij de hoge technologische kennis. Daardoor konden ze via een aquaduct een badhuis midden in de stad bouwen waardoor de hygiëne een stuk beter was. en tijdens de middeleeuwen was het gezonder om bier te drinken dan water! Maar dat betekend niet dat in de moderne tijd bier nog steeds gezonder is. Ook niet dat bier ongezonder is geworden, maar voornamelijk omdat de waterkwaliteit veel beter is.Over de hoeveelheid gluten in tarwe van de laatste 20 jaar heb ik niets kunnen vinden, wel dat de hoeveelheid gluten verschild bij zomertarwe en wintertarwe en de temperatuur van de omgeving. Een mogelijke verklaring waarom er meer gluten in tarwe zitten dan 20 jaar geleden kan komen door de globale opwarming van de aarde (~0.2 graden Celsius). 0.2 graden is veel voor de ijskappen, maar voor het glutenniveau is dat minimaal.Tibor

T.
Door

T.

op 07 Sep 2015

Ik denk echter dat de ogen van Loekie ook beter waren geworden zonder een glutendieet.Naarmate een mens ouder wordt veranderd een aantal dingen in het lichaam zoals de verhouding kraakbeen in de botten. Maar ook dat de lenzen in de ogen minder flexibel worden. Hierdoor kunnen ze slechter boller worden en is er een leesbril nodig. Een leesbril heeft positieve lenzen.Loekie had echter al negatieve lenzen (de lenzen van de ogen waren te bol) en zijn dus zelf minder bol gaan worden. Hierdoor waren er ook minder sterke lenzen nodig.Tibor

Karin
Door

Karin

op 08 Sep 2015

Voeding heeft een hele grote invloed op de kwaliteit van ons lichaam en ogen. Er zijn onderzoeken gedaan bij natuurvolkeren, daar kunnen mensen tot op hoge leeftijd goed zien, ver weg en dicht bij, mits ze eten zoals ze al eeuwen lang hebben gedaan. Bedenk dat de tarwe die we nu eten zo gekweekt is dat het vele malen meer gluten bevat dan 20 jaar geleden. Er spelen natuurlijk veel meer factoren in de voeding dan alleen gluten. Via deze link kun je je erin verdiepen https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/

Geeke
Door

Geeke

op 12 Oct 2014

Hoi! Ik ben sinds kort praktisch gestopt met eten en ik voel me stukken beter! Voorheen at ik voedsel en ik had geen idee dat al die "voedingsstoffen" eigenlijk chemicaliën waren. Een tijdje terug las ik over die mensen die allemaal ziek geworden waren omdat ze vliegtuigen onderhielden waar verf op zat met chemicaliën erin. Pas toen werd het me duidelijk dat ik eigenlijk continue mezelf aan het vergiftigen was. Ik eet nog wel eieren, visolie en water. Wel met mate overigens want, ik ben bang verslaafd te raken aan water. Lees ik het goed dat ik me beter kan beperken tot 1 ei per dag, wegens de dioxine?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 13 Oct 2014

Ik eet 2 tot 5 biologische eieren per dag, dat bevat namelijk zoveel goede, gezonde stoffen, dat dit opweegt tegen de nadelen. Ik weet zelf niet precies hoe het zit met de dioxine, ik ben daar eerlijk gezegd niet zo bang voor. Belangrijk is dat je goede eieren kiest, dus van kippen die buiten rond kunnen scharrelen en daardoor natuurlijk eten binnen krijgen. Helemaal niet eten lijkt me nogal drastisch, het gaat erom dat je eet wat je lichaam van nature nodig heeft. Je kunt ook dit artikel lezen voor meer informatie hierover: https://volzicht.nl/cholesterol-goed-voor-de-ogen/

Patricia Jansen
Door

Patricia Jansen

op 04 Feb 2014

Beste Diana, Kijk eens bij de symptomen van hypothereoidie: http://www.hypomaarniethappy.nl/watishypothyreoidie.htmAls deze je bekend voorkomen, vraag dan aan je arts of hij je wil testen op Hashimoto. Alleen je T4 testen is niet voldoende! De dingen die ik lees bij jou (burnout, haaruitval, huidproblemen) doen mij daar direct aan denken. Ik heb Hashimoto (een auto-imuunziekte die je schildklier aanvalt) en voordat ik wist dat ik Hashimoto had, was ik wanhopig op zoek naar de reden waarom ik mij zo slecht voelde. Stoppen met gluten maakte al een wereld van verschil! Achteraf klopt dat ook. Mensen met een auto-imuunziekte zouden geen gluten moeten eten.Met vriendelijke groet, Patricia

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Feb 2014

Ook heel belangrijk voor de schildklier, vitamine A. Door levertraan van Green Pasture te nemen krijg je vitamine A binnen.

Ineke Jansen
Door

Ineke Jansen

op 24 Jan 2014

Hoi Karin, Ik ben gestart met het boek Het Gluten Gevaar. Nu eet ik al een jaar of twee geen vlees meer. Kan ik daar dan mee doorgaan terwijl ik met zijn dieet start?Groetjes, Ineke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Jan 2014

Hoi Ineke, Eet je wel vis, want dan kan het zeker wel.

gert
Door

gert

op 14 Jan 2014

eieren zitten vol met dioxine.... 1 ei in de week is al op de maxiumum toegelaten dosis !!!1Ja, het leven is tegenwoordig niet makkelijk meer..Je ZIET niet meer wat nu waar of niet waar, of een beetje waar of een beetje niet waar is.. Ons beeld op de wereld wordt steeds troebeler... Energetisch zal dat tot slecht zicht leiden..Geloof wordt weer belangrijk... Een sterk en helder geloof.. Waarin ???? Maakt niet uit.. Ontwikkel een sterk geloof voor jezelf. Maakt niet uit wat je gelooft...

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jan 2014

Ja, zo worden we steeds bang gemaakt voor wat goed voor ons is.

carleer
Door

carleer

op 14 Jan 2014

Beste Karin,Weet dat ik versteld sta nadat ik dit allemaal lees, zelf ben ik heel hard met gezonde voeding bezig,(cursus hierover gevolgd bij W.Faché) of probeer ik zo gezond mogelijk te eten. Ik weet dat brood niet zo gezond is maar kan het me spijtig genoeg niet laten, we hebben deze gewoonte van onze ouders meegekregen en maakt dat dit nu moeilijk is hier volledig mee te stoppen dus ben ik begonnen met af en toe al volkorenbrood te eten, zuurdesembrood zou nog beter zijn... maar dit heeft een speciale smaak dus geen voorstander hiervan. Gluten schrikt me nu ook af omdat ik de laatste tijd ook last krijg van ontstekingen niettegenstaande ik dagelijks veel suppleties neem ? Interessant om te lezen maar momenteel weet ik niet meer waar een mens nu nog goed mee is ??? Er zijn momenteel zoveel verschillende meningen over voeding en gezondheid en dan is het aan ons zeker om te experimenteren wat het beste zal zijn ?? Groetjes Carleer Christina

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jan 2014

Beste Christina, Er zijn inderdaad veel meningen over voeding en gezondheid, er zijn er maar weinig die gebaseerd zijn op hoe natuur volkeren leefden. Dat is het mooie en pure van Weston Price. Die zelf op onderzoek is gegaan bij deze mensen in de tijd dat er nog genoeg geïsoleerde natuurvolkeren leefden. Hij bekostigde zijn expedities met zijn eigen inkomsten uit eigen praktijk. Daar zat verder niemand anders tussen. Misschien een idee voor je om naar de Weston Price dag toe te gaan op 1 februari. https://volzicht.nl/weston-price-dag/

Reactie plaatsen