Gluten zijn gevaarlijk voor de ogen, die conclusie trek ik na het lezen van het boek Het Glutengevaar. Volgens de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter, die het boek geschreven heeft, zijn gluten, koolhydraten en suiker gevaarlijk voor de hersenen. Aangezien ogen een onderdeel van de hersenen zijn en je voornamelijk ziet met de achterkant van je hersenen, het visuele centrum, kan ik wel concluderen dat gluten, koolhydraten en suiker ook gevaarlijk zijn voor de ogen. Gluten tasten de hersenen aan en hebben daardoor ook een negatieve invloed op het zicht.
Gluten kan elk orgaan aantasten
Coeliakie is de bekendste en extreemste vorm van glutengevoeligheid. Bij mensen die coeliakie hebben gaan de darmvlokken kapot als ze met gluten in aanraking komen, dit kan op den duur de darmwand beschadigen. Maar gluten kan elk orgaan in het lichaam aantasten, zelfs als de dunne darm gezond blijft. Vanuit neurologisch oogpunt zijn we volgens Perlmutter allemaal gevoelig voor gluten. Het is een sluimerend, verborgen proces dat zich voordoet in het voor ons oog onzichtbare zenuwstelsel en brein.
Schadelijke chemische stofjes
Als er gevoeligheid voor gluten optreedt, en gluten het lichaam binnenkomt, ontstaat er een proces waarbij tal van schadelijke chemische stofjes vrijkomen. Zij kunnen de hersenen aanvallen en het weefsel beschadigen. Uit onderzoek bij Coeliakiepatiënten blijkt dat zij met name een vermindering van glutathion in het bloed vertonen, een belangrijke antioxidant in de hersenen, als ook vitamine E, C en de bekende vitamine A: o zo belangrijk voor het zicht.
Wat zijn gluten eigenlijk?
Gluten is het latijnse woord voor lijm. Het is een samengesteld eiwit dat een rol speelt als plakmateriaal om meel bij elkaar te houden. Gluten zorgen ervoor dat het de vrijkomende koolstofdioxide vasthoudt, zodat het deeg kan rijzen. Het plakkerige karakter maakt het voor het lichaam moeilijk om andere bouwstoffen op te nemen en af te breken. Gluten komen voor in tarwe, spelt, rogge, gerst, kamut en bulgur en is opgebouwd uit twee hoofdgroepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Gliadines is weer opgebouwd uit twaalf kleinere eenheden. Je kunt voor al deze groepen gevoelig zijn en iedere eenheid kan weer leiden tot een andere overgevoeligheid die voor een ontsteking kan zorgen.
Onze voeding is een gifmachine
Hoe meer ik me verdiep in voeding, hoe duidelijker me wordt wat een grote gifmachine onze voeding is. Ik denk dat voor iedereen wel duidelijk is dat suiker niet gezond is voor je. Maar heel veel voeding waarvan ik altijd geloofde dat het gezond voor me was, blijkt helemaal niet gezond te zijn, sterker nog, het tast de gezondheid aan. Zo dacht ik jarenlang dat volkorenbrood heel gezond is, veel gezonder dan witbrood. Maar tarwe doet het bloedsuikergehalte heel snel stijgen, sneller dan gewone suiker. Een sneetje bruin tarwebrood geeft de grootste piek in het bloedsuikergehalte in vergelijking met een lepel witte suiker, een Snickers en een banaan. Net zo snel als een witte boterham.
Veertig keer zoveel gluten
Daarnaast zit tarwe dus vol met gluten. De graan die wij tegenwoordig eten bevat veertig keer zoveel gluten als het graan van een jaar of dertig geleden. Deze gluten hebben een verslavende werking. In de maag worden gluten afgebroken tot een mix van polipeptiden, deze kunnen zich binden met de morfinereceptor in de hersenen en een high gevoel veroorzaken. Het is dezelfde receptor die zich verbindt met opiumhoudende middelen. Volgens William Davis, de schrijver van Broodbuik, zijn onze hersenen verslaafd aan graan.
Gluten, suiker en koolhydraten tasten je brein aan
David Perlmutter beschrijft in zijn boek ‘Het Glutengevaar’ hoe gluten, koolhydraten en suiker je brein aantast en veroorzaker is van velen neurologische aandoeningen, zoals Alzheimer, Parkinson, ADHD, depressie, staar, schizofrenie, epilepsie, autisme, migraine, slapeloosheid enzovoort. Heel indrukwekkend vond ik het verhaal van een patiënte die al zestig jaar leed aan hallucinaties, stemmen horen en meerdere malen opgenomen was geweest, na vier weken aan een glutenarm/cholesterol rijk dieet van haar klachten af was.
Ogen symptoom van problemen hersenen?
Onderzoekers weten al een tijd dat ontsteking de achterliggende oorzaak is van alle degeneratieve aandoeningen, inclusief alle hersenkwalen. Sinds kort komen ze erachter dat gluten, en ook een voedingspatroon met veel koolhydraten, behoren tot de belangrijkste veroorzakers van ontstekingsprocessen die tot in de hersenen reiken. Dat onze hersenen aangetast worden, weten we niet. Maag en darmproblemen zijn makkelijker vast te stellen door de symptomen zoals winderigheid, opgeblazen gevoel, pijn, verstopping, diarree, die doen zich vaak al in het beginstadium van een ziekte voor. Aangezien ogen een onderdeel is van de hersenen, zou het best eens zo kunnen zijn dat problemen met de ogen een symptoom in het beginstadium is van problemen in het hersengebied. Een link die tot nu toe nog niet gemaakt wordt, ook niet door dr. David Perlmutter.
Veel roomboter en gebakken eieren
Nu was ik inmiddels al bekend dat tarwe niet zo goed voor je is en had al diverse verhalen over gluten gehoord. Ik at al bijna geen brood meer, maar na het lezen van het boek ben ik er helemaal mee gestopt. Om brood helemaal weg te laten binnen het gezin, dat ervaar ik nog niet als gemakkelijk. Man en kinderen zijn dol op brood. En de glutenvrije crackers vinden ze ook heerlijk, maar ook daar mag je niet te veel van eten. Ik wil ook niet als een politie agent rondlopen en steeds maar zeggen: ‘Nee, dat mag niet, niet goed voor je hersenen.’ Wat ik wel doe, als ik een boterham of cracker klaar maak, smeer ik hem extra dik in met roomboter. Ze starten de ochtend met gebakken eieren. Roerei vinden ze lekker en neemt veel vet op. Dus ik doe ik een extra grote dikke klont boter door, met boerenkaas en spek. Naar school krijgen ze op hun boterham of cracker een gebakken ei. Ik voer ze met zoveel mogelijk cholesterol. Als ik het mensen vertel zie ik ze verschrikt kijken, want dat is toch heel ongezond.
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Heb je zelf ervaring met het stoppen van gluten. Welk effect had dit voor jou? Ik zou het leuk vinden als je hieronder je ervaringen wilt delen.
Koen
op 21 Feb 2017H.Bakker
op 31 Jul 2016Karin
op 31 Jul 2016Ilse
op 20 May 2015Karin
op 20 May 2015andrew
op 24 Dec 2014Loekie
op 24 Dec 2014Karin Hogenboom
op 27 Dec 2014T.
op 04 Sep 2015Karin
op 09 Sep 2015T.
op 09 Sep 2015T.
op 09 Sep 2015Karin
op 09 Sep 2015Karin
op 05 Sep 2015T.
op 08 Sep 2015T.
op 07 Sep 2015Karin
op 08 Sep 2015Geeke
op 12 Oct 2014Karin Hogenboom
op 13 Oct 2014Patricia Jansen
op 04 Feb 2014Karin Hogenboom
op 04 Feb 2014Ineke Jansen
op 24 Jan 2014Karin Hogenboom
op 25 Jan 2014gert
op 14 Jan 2014Karin Hogenboom
op 14 Jan 2014carleer
op 14 Jan 2014Karin Hogenboom
op 14 Jan 2014