Koolhydraten oorzaak van staar

Koolhydraten zijn de hoofdoorzaak van staar. Dit blijkt uit een studie van Chiu CJ en anderen die naar dit vraagstuk keken. Het maakte niet uit welke invloed de koolhydraten op de bloedsuikerspiegel hebben, het enige wat telde was de hoeveelheid koolhydraten die werd gegeten. Suiker is een koolhydraat en dat geraffineerde suiker slecht is voor de ogen, was mij al bekend. Maar het gaat niet alleen om pure suiker, een teveel aan koolhydraten eten is slecht voor de ogen. Je kunt er bijziend van worden, staar van krijgen en macula degeneratie.

Yan
Door

Yan

op 14 Mar 2016

Dus 60 gram koolhydraten x 4 calorieën is 240 calorieën. Trek je je dat af van een gemiddelde inname van 2000 cal. dan hou je 1760 cal over dat volgens jou van vet en proteïne moet komen. 50/50 betekent dat 153 gr vet en 345 gr proteïne. Voor mij als veganistische sportman zijn dat hallucinante hoeveelheden en volgens mij echt levensgevaarlijk. Jij pleit in feite voor een dr Atkins dieet en deze Dr is met totaal vervet lichaam gestorven. Jij bent echt heel ongezond bezig en ook zeer dier onvriendelijk. Voor eerlijker advies Google dr Greger.

Karin
Door

Karin

op 14 Mar 2016

Ik kan me voorstellen dat het een omschakeling is, maar dat is wat onze vroegere voorouders naar binnen kregen. Je lichaam heeft vet nodig en kan zonder koolhydraten. De vroegere Inuit kreeg nauwelijks tot geen koolhydraat binnen, dat voedsel was niet verkrijgbaar voor ze, terwijl het hele gezonde mensen waren. Het probleem bij dr. Atkins was dat hij koolhydraten helemaal weg liet. Als je lichaam dat niet gewend is en door leververvetting het vet niet goed kan verteren, dan crasht het lichaam. De vervetting van de lever komt door teveel eten van koolhydraten en vooral door bewerkte koolhydraten.

Paul Vedder
Door

Paul Vedder

op 21 Nov 2016

Uw bewering hier is een "contradictio interminis" een tegenstelling over de oorzaak van leververvetting. Verder mis ik in uw betoog het fenomeen "Beweging". Onze voorouders bewógen en niet weinig. Zoveel beweging is tegenwoordig met de beste wil van de wereld nog maar moeilijk te halen. De Inuit leven in extreme koude en ontwikkelen daardoor meer van het zogenaamde "Bruine Vet" . dat wordt alleen ontwikkeld als de omstandigheden daartoe kloppen. Het lichaam afharden tegen koude, kan wel helpen, maar voor velen is dat moeilijk haalbaar. Bedenkt u tenslotte dan ook nog eens dat juist dóór de invoering van brood en van de aardappel, de gemiddelde leeftijd van de mensen in het verleden steeg. Ik blijf tóch bij het advies: Gevarieerd eten rijk aan groenten, ook wat aardapels en brood. Weinig of geen suiker, weinig of geen alcohol en laat de koekjestrommel gewoon dicht, ze kunnen gemist worden en de Inuit hadden ze óók niet. Uw vet, eiwit en vlees advies kan leiden tot ernstige verzuring en dát vormt dan weer een mooie basis voor bv Kanker. Oppassen dus!

Karin
Door

Karin

op 23 Nov 2016

Leververvetting wordt vooral veroorzaakt door het eten van fructose, wat in veel bewerkte producten zit verwerkt. Ook in veel brood. Uiteraard is bewegen ook van belang, maar de Inuit wist heel goed wat hij het beste kon eten. Hij wist bijvoorbeeld dat als hij alleen maar mager vlees at (dat werd gezouten, kon het langst bewaard worden, dus was zeg maar het rest voedsel) dat hij daar ziek van werd. En wat krijgen wij geadviseerd, vooral mager vlees. Hij at dit gedroogde vlees dan ook altijd in combinatie met zeehondenolie, oftewel met vet. Daarnaast heb ze onderzoek gedaan bij de Inuit. Deze mensen konden perfect zien t/m hoge leeftijd (85+), maar zodra ze overstapten op het westerse menu was binnen 1 generatie 50% ernstig bijziend. Juist doordat ze het vet, vlees en eiwit gingen vervangen door koolhydraten.

Anoniem
Door

Anoniem

op 04 Jan 2016

Het schijnt dat het eten van wortels goed voor je ogen zijn. als je een wortel schilt en de binnenkant van het topje bekijkt zie je een ronde structuur Wat op onze iris lijkt, dus veel wortelen eten is een gezonde manier om je zicht eventueel te verbeten. Wat ik ook af en toe doe; is een Ui schillen en me ogen laten tranen. Ik was me tranen pas na een minuut of zeven. Ik geloof dat deze methodes je ogen reinigen op een natuurlijke basis.

Karin
Door

Karin

op 05 Jan 2016

Een wortel eten is prima, maar heel veel wortelen heeft niet veel effect. Je kunt je beter richten op het eten van lever. Wortelen bevatten veel betacaroteen, dat is een voorloper van vitamine A. Je lichaam kan dit niet of beperkt omzetten in vitame A. Echte vitamine A eten is heel belangrijk voor de ogen. Zit bijvoorbeeld in lever, vissenlever. Vandaar dat mensen vroeger levertraan aten. Neem dan wel goede levertraan, de meeste is namelijk verhit, waardoor de vitamines verdwijnen. https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/vitamines-en-mineralen/hoe-gebruik-je-levertraan-en-boterolie/ Tranen van de ogen lijkt mee een goed idee, dat werkt inderdaad reinigend.

Lola
Door

Lola

op 06 Sep 2015

Beste M.Rink,Wat als u het nou gewoon eerst eens even probeert voordat u roept dat het onverantwoord is wat Kim hier beweert? Als u dat namelijk had gedaan, dan was u erachter gekomen dat zij gelijk heeft. Dat heb ik zelf mogen ondervinden na het volgen van de voedingsrichtlijnen van Westonprice.Helaas zijn dure wetenschappelijke onderzoeken bijna altijd gesponserd door een belanghebbend bedrijf. Onafhankelijk zijn deze onderzoeken niet en de waarheid verkondigen zij al helemaal niet. Denk aan becel is goed voor uw hart, of (gepasteuriseerde/ gehomoniseerde) melk is goed voor elk. Doe vooral uw eigen onderzoek en neem alstublieft niet zomaar iets aan omdat het voedingscentrum of de overheid zegt dat het bewezen goed voor u is! Zij hebben niet het beste met u voor. Gebruik je eigen intuitie en gezond verstand.

M. Rink
Door

M. Rink

op 02 Sep 2014

Ik las dit bij toeval,omdat bij mijn man staar is geconcludeerd. Met alle respect, maar de grote kop "koolhydraten veroorzaken staar"en dan het magere studietje waar het aan gelinkt wordt :Conclusions: Results from the cross-sectional analysis of AREDS baseline data suggest that dietary glycemic quality and dietary carbohydrate quantity may be associated with prevalent nuclear and cortical opacities, respectively. Er staat letterlijk: suggest en dus geen hard wetenschappelijk bewijs onderbouwd met cijfers. Hoe durf je mensen dan met zo'n artikel aan te sporen op iets wat niet wetenschappelijk is bewezen. Ik vind dat erg. Begrijp me goed, ik ben zeer met voeding bezig, eet biologisch. De anti koolhydraten hype lijkt heel erg op de anti vet hype van vele jaren achter ons. Ieder zijn mening en opinie, maar iets de media in slingeren zonde gegrond onderzoek/bewijs vind ik dan weer onverantwoord.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Sep 2014

Jammer dat je mijn verhaal zo interpreteert. En misschien is het beter om te zeggen dat staar veroorzaakt wordt door te weinig eten van verzadigde vetten en cholesterol. Teveel koolhydraten en te weinig vet hebben met elkaar te maken. Dat vet heel belangrijk is voor de hersenen en de ogen is zeker wel bewezen. Hoe meer koolhydraten je tot je neemt, hoe minder vet. Om hier meer over te lezen kan ik je boeken Het Glutengevaar en Het wonder kokosolie aanraden.

Dennis Lichtenveldt
Door

Dennis Lichtenveldt

op 31 Jan 2014

Ook in het boek Broodbuik, Wheat Belly, worden de nadelige effecten van o.a. tarwe maar ook alle andere koolhydraten haarfijn uit de doeken gedaan. Helaas is de medische wetenschap. Big Food en Big Farma helemaal niet gediend van deze informatie, kijk maar eens hoe er door het voedingscentrum (betaald door Unilever) wordt gereageerd op Broodbuik. Als de consument weer gezond gaat eten verdwijnen de inkomsten van deze gifmengers.

Annemieke
Door

Annemieke

op 18 Nov 2013

Hoi Karin, kijk ook eens op de webstek van Melchior Meijer, te vinden via google. Je gaat daar veel over voeding vinden wat in het verlengde van jouw ervaringen en jouw artikel liggen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Nov 2013

Ik heb net gekeken en een aantal artikelen gelezen. Heel interessant. Dank je voor de tip.

Sara
Door

Sara

op 17 Jul 2013

Hallo Karin, Het lijkt mij, dat je je hebt laten overtuigen door 1 boek, in plaats van het breder te zien. De angst voor koolhydraten is net zo goed een tijdgeest product als die voor vetten en eiwitten eerst was. En onderzoek toont aan, dat het lichaam zeer snel degenereert door het eten van in verhouding te veel eiwit en vet, vanwege de hoge belasting. Bleek daaruit ook dat eiwit en vet een heel klein deel maar moesten zijn, als je keek naar gezondheid. Ook is het ene koolydraatrijke voedsel het andere niet, het draait biet slechts om calorieën! Ikzelf ben graatmager met veel koolhydraten, vroeger met veel eiwitten en vetten. Tot slot, lees nog eens war na over melkproducten en vlees, velen geloven dat die alleen maar kwaad kunnen, en ook dat lijkt heel aannemelijk!! Groeten

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 29 Jul 2013

Hoi Sara. Opmerkelijk hè, wat er allemaal onderzocht wordt rondom voeding, en hoe daarin van alles wordt tegen gesproken. Ik zelf ben van overtuiging om dat te eten wat juist voelt voor mij, los van alle regels/theorieën. Dit bevalt me erg goed, zo kan ik ook echt genieten van dat wat (in het moment) bij me past. Ik heb jarenlang bijna veganistisch gegeten, en kan op dit moment weer erg genieten van melkproducten. En over een tijdje kan dit weer helemaal anders zijn. Karin is nog even op vakantie, hoop dat zij later ook nog even haar mening hierover geeft. Groetjes Eva

Bedross
Door

Bedross

op 11 May 2013

Hallo goedemiddag,“Koolhydraten zijn slecht voor onze ogen en gezondheid” Dat geloof ik niet, ten minste tot nu toe. Men moet grote onderscheid maken tussen natuurlijke gezonde Koolhydraten en slechte “Genetische gemanipuleerde” en Geraffineerde koolhydraten. Voorbeeld, er is grote verschil tussen Biologische natuurlijke gekookte aardappelen en Genetisch gemanipuleerde aardappelen die gebakken zijn tot chips met ongezonde olie en wordt verkocht in de supermarkten. Allebei zijn koolhydraten, maar de eerste is gezond en de tweede is ziekmakend. Biologische zilvervliesrijst is nooit slecht. Het kan slecht zijn voor een persoon met een bepaalde vertering stoornis maar niet voor normale gezonde mensen. Vroeger en tot nu toe de reguliere westerse geneeskunde zegt dat verzadigde vetten zijn zeer slecht voor onze gezondheid, maar dat is onzin en heel dom en leugens en misleiding voor de mensheid. En nu komt de misleiding over koolhydraten. Ik vind “Koolhydraten in een gebalanceerde maaltijd” is heel gezond en niets mis ermee.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 11 May 2013

Er is ook niets mis met gezonde koolhydraten, mits het niet je voedingspatroon overheerst. Dat was bij mij vroeger wel zo en ik merk echt verschil nu ik meer accent leg op de verzadigde vetten uit biologisch vlees, vis en rauwe melk. Ook voor de verzadigde vetten telt dat het belangrijk is dat van vlees komt van dieren met een goed, biologisch leven. Het is zelfs zo dat als je voeding voornamelijk uit koolhydraten heeft bestaan, je beter niet zomaar alleen over kunt stappen op vlees, vis en rauwe melk. En het beste wel nog wat koolhydraten kunt eten. En uiteindelijk is het ook heel belangrijk dat je geniet van je eten, ook op momenten dat je toch een suikerrijk gebakje of ijsje eet. Uit het onderzoek die hierboven is aangehaald blijkt trouwens dat het niet uit maakt welke koolhydraten je eet voor de oogziekten die werden ontwikkeld. Of het nu ging om geraffineerde koolhydraten of ongeraffineerde, zoals volkoren pasta of zilvervlies rijst.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 May 2013

Leuk om alle reactie te lezen, ook een mooie aanvulling, het verhaal over de invloed van koolhydraten op de serotonine. En ja, er zijn inderdaad veel theorien over eten, de vraag is waar zijn ze op gebaseerd? Op hoe mensen al eeuwenlang eten? Veel informatie over eten gaat hier niet over en juist dat is interessant om naar te kijken. Daarom zijn de bevindingen van Weston Price zo interessant, wat hij heeft zelfstandig onderzoek gedaan bij 14 natuurvolkeren die nog helemaal geïsoleerd leefden. Al deze mensen aten voornamelijk dierlijke vetten en eiwitten, door middel van vlees, vis en rauwe melk. En ik heb veel uitgeprobeerd de afgelopen jaren, zoals ook goji bessen, die bekend staan als heilzaam voor de ogen. Maar ik merkte pas echt wat in mijn lichaam en mijn ogen na het eten van lever en een mineraal rijke soep van dierenbotten. Alsof ik een boost kreeg in mijn ogen, maar ook in mijn lichaam. Mijn ringen zijn tegenwoordig te groot, omdat ik geen vocht meer vasthoudt in mijn vingers en ik gewicht verlies door dit nieuwe eten. Dit was nooit mijn intentie, maar ik verlies nu pas de extra kilo's die er na drie zwangerschappen bij waren gekomen. Van gewone melk houd ik ook niet en ik heb jaren geleden echt verschil gemerkt met mijn hooikoorts klachten toen ik stopte met karnemelk drinken. Maar rauwe melk vind ik echt lekker en het is natuurlijk iets heel anders wat je dan drinkt dan als de melk in de fabriek is geweest en daar allerlei procedures heeft ondergaan. Rauwe melk haal je zo direct bij de boer vandaan en dan natuurlijk bij voorkeur van een biologische koe waarvan de koeien gras krijgen, en geen ander voer waar hun lichaam niet voor is gemaakt.

tania
Door

tania

op 08 May 2013

dank je karin voor deze uitleg. ik ga zelf eens opletten. Zelf probeer ik ook veel groenten en fruit te eten. En sommige dagen geen vlees of vis te eten dat is het een vegetarische dag. Voor rest doe ik jullie ontspanning oefening en veel knipperen, mijn ogen zijn veel rustiger en relax. Wegens medicijnen heb vreselijk last van mijn ogen druk, droog en rode ogen en nu is al veel beter. dank je

Lette
Door

Lette

op 08 May 2013

Hoi Eva,Bedankt voor je snelle reactie! Koolhydraten worden in je lichaam gebruikt om serotonine te maken, dat is de reden dat je depressief kunt worden als je langere tijd (te) weinig koolhydraten binnen krijgt. Natuurlijk zijn vers fruit en (glutenvrije) granen om blij van te worden, maar ik bereep uit de bovenstaande blog dat het het beste is om álle koolhydraatbevattende voeding te schrappen. Het is soms lastig om door alle voedingstheorieen nog een goed voedingspatroon samen te stellen. Maar wat jij al zegt: doe wat goed voelt voor jezelf en vooral: geniet ervan!

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 08 May 2013

Ik zag hieronder ook nog iemand anders wat zeggen over de serotonine, Kim. Misschien kun je dat ook nog even lezen? Ik zelf heb heeeeel veeeel voedingstheorien gelezen/geleerd, en vaak spreken ze elkaar gewoon tegen (of komt er naar een paar jaar toch weer een andere gedachtegang bij). Ik ben dus maar mijn eigen lichaam en stemming als graadmeter gaan gebruiken. Groetjes

Lette
Door

Lette

op 07 May 2013

Hallo Karin,Boeiend om iedere keer vanuit een andere hoek te horen wat een slechte invloed koolhydraten eigenlijk hebben op ons lichaam. De inname hiervan verminderen kan dus geen kwaad, zou je denken.... Als je langdurig heel weinig koolhydraten tot je neemt (en het aantal koolhydraten van één aardappel over de hele dag vind ik heel weinig) kan dat invloed hebben op je stemming tot aan depressiviteit toe (en dat komt dan niet van het 'afkicken' van de suiker). Dus als je al een neiging hebt om snel depressief te worden is dit wel iets om rekening mee te houden.

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 08 May 2013

Hoi Lette. Karin is op vakantie, ik neem het even over. Dat is een interessante ontdekking. Een theorie die even bij me omhoog komt, koolhydraten eten kunnen ook een soort verslaving zijn (vooral brood en alle andere zoetigheden, vooral suiker natuurlijk etc), door dit te stoppen komen er misschien je ware gevoelens naar boven? Tegelijkertijd, voedzame koolhydraten zoals zilvervliesrijst, volkoren granen, quinoa etc. zijn volgens mij nog prima te gebruiken in de mate die juist voor je voelt. Mijn eigen motto is vooral, voel zelf wat goed voor je is (en je lijf), geen een mens is hetzelfde, en je kunt zelf uitproberen en voelen wat je nodig hebt. Bij depressiviteit denk ik ook even aan goji besjes, rauwe cacao, spirulina en tarwegras (superfoods), misschien leuk om wat uit te proberen. Groetjes Eva

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 08 May 2013

En verse verschillende soorten KLEURRIJKE groenten en fruit doen bij mij ook altijd wat met mijn stemming (daar word ik blij van :)

Karin K.
Door

Karin K.

op 07 May 2013

Ha Karin,Weet je waarom het voor veel mensen heel moeilijk is om van de koolhydraten af te blijven? Omdat ze een 'koolhydraatverslaving' hebben. Ik ook. Het gevoel dat voorafgaat aan het snaaien dat jij beschrijft, ik dacht altijd dat het trek was en ik at dan een 'gezonde' boterham. Mensen die een koolhydraatverslaving hebben krijgen echt afkickverschijnselen als ze te lang geen koolhydraten eten (voordeel is, als je na 4 a 5 dagen afgekickt bent, taal je er ook niet meer naar en smaken ze zelfs vies!) Hoe het werkt: het eten van koolhydraten zorgt niet alleen voor een verhoging van insuline, maar ook van serotonine. Bij mensen met een koolhydraatverslaving is die stijging extremer dan bij anderen. Als de serotonine vervolgens weer daalt, ongeveer 1,5 uur na een maaltijd, krijgt je weer 'trek' of snaaizin. Dit is dus een verslavingsreactie! Serotonine heeft ook invloed op melatonine, dus zonder koolhydraten slaap ik vele malen dieper, de eetlust wordt veel minder, smaak neemt toe (google een op serotonine, voor alle positieve gevolgen). Fijn dat het ook goed is voor de ogen. Sinds ik ze niet meer eet zet ik mijn bril steeds vaker af.Voor iedereen die vermoed een koolhydraatverslaving te hebben, meer info hierover en ook voor info over andere 'aandoeningen' die veroorzaakt worden door koolhydraten, wat je er aan kunt doen, recepten etc.: er vielen bij mij heel veel kwartjes tijdens het lezen van het boek 'Slim op uw juiste gewicht' van Cora de Fluiter: http://coradefluiter.nl/.Groeten!

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 08 May 2013

Ja, hier heb ik inderdaad ook wel eens over gehoord!

Chris
Door

Chris

op 07 May 2013

Hallo Karin, Als ik na een maaltijd een Dame Blance eet om de gaatjes te vullen merk ik dit direct door vaag zien.Dus ijs toe is voor mij al langer van de baan om dezelfde reden.Het laten vallen van koolhydraten is echter niet eenvoudig dus dat lukt meestal niet. Met vriendelijke groet, Chris

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 08 May 2013

Hoi, karin is even op vakantie. Ze leest de berichtjes volgende week. Wat grappig dat het ijs zo'n direct (bemerkzaam) effect heeft!

Jikke
Door

Jikke

op 07 May 2013

Hoi KarinIk lees rauwe melk...ik dacht dat melk zo slecht was!!Groet Jikke

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 08 May 2013

Karin is op vakantie. Ze beantwoord volgende week de berichten weer. Wat ik zelf weet over melk, dat ik het niet lust :) Maar ik eet wel soms yoghurt, dat doet me wel goed. Ik denk dat er wel een verschil is tussen gepasteuriseerde melk en rauwe melk (dat juist door het te pasteuriseren voedingsstoffen verloren gaan, en het proces zelf ook niet goed voor de melk is). Karin kan je hier wel meer over vertellen. Groetjes Eva

Maks
Door

Maks

op 02 May 2013

Hallo Karin,Dan blijft er weinig over waar geen koohydraten in zitten xDDus (gedroogt)fruit, aardappel en alle volkoren dingen zijn niet zo gezond?Ik heb even opgelet bij boodschappen doen in een natuur winkel, maar in superfoods zoals gedroogde fruit/bessen zitten er overal veel koolhydraten. Hoe kun je hiermee omgaan dan?Gr Maks

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 May 2013

Hoi Maks, Als je er teveel van neemt, is het in ieder geval niet zo gezond nee. Voor mij is het ook nieuw, en alles laten staan is niet praktisch in deze maatschappij. De vraag is of je al die superfoods nodig hebt. Volgens de onderzoeken van Weston Price zijn er drie superfoods (om het in de termen van deze tijd te noemen), namelijk orgaanvlees, rauwe melk en vette vis. Je kunt eens op de volgende sites kijken: www.voedingsisgezondheid.nl, http://www.westonprice.nl/.

Reactie plaatsen