De overeenkomst tussen ogen, tanden en kiezen

De overeenkomst tussen ogen, tanden en kiezen

Er is een grote overeenkomst tussen ogen, tanden en kiezen. De grootste is misschien wel de overtuiging dat als er iets mis is met de ogen, de tanden of de kiezen, je hier zelf niets meer aan kunt doen. Om weer goed te kunnen zien of weer goed te kunnen kauwen, bestaat er maar één oplossing, een hulpmiddel. Voor de ogen zijn dit dan brillen of lenzen voor de tanden en kiezen zijn dit vullingen en wortelkanaalbehandelingen. Bij de tandarts krijg je nog het advies mee goed te flossen, te poetsen en met mondwater te spoelen, maar heb je dit niet goed genoeg gedaan en zijn er gaatjes, kom je met een vulling in je mond weer de praktijkruimte uit.

Perfecte tanden en tandbogen

De volgende overeenkomst is dat ogen, tanden en kiezen goed gedijen op goede voeding en slecht gedijen op slechte voeding. Het is indrukwekkend om te lezen in het boek Voeding en Fysieke degeneratie van Weston Price hoe natuurvolkeren die nog geïsoleerd leefden perfecte tanden en kiezen hadden. Gaatjes vond hij nauwelijks tot niet bij ze, maar daarnaast hadden ze ook perfecte tandbogen. Tandartsen en orthodontisten, daar hadden deze mensen nog nooit van gehoord en ook niet nodig, omdat ze een goed gebit hadden.

Tandbederf slaat toe bij Westers eten

ogen, tanden en kiezenZodra deze mensen in contact kwamen met westers voedsel, veranderde de zaak. Het tandbederf sloeg toe, maar ook de tandbogen veranderden. De kaaklijnen werden smaller en er was niet genoeg plek voor de tanden en kiezen, zodat scheefstand ontstond. Ook ademden veel van deze kinderen door de mond i.p.v. door de neus. Wat Price ook opmerkte dat er een overeenkomst was tussen ernstig tandbederf en de ziekte tuberculose. De eetgewoontes waren drastisch veranderd, maar niemand in de gebieden waar hij kwam, zag de overeenkomst tussen de voeding en het tandbederf. De oplossing lag in een kunstgebit als de jongeren op huwbare leeftijd kwamen.

Ogen gaan schrikbarend snel achteruit bij Westers eten

Hetzelfde verhaal geldt voor bijziendheid. Diverse studies wijzen uit dat bijziendheid nauwelijks voorkomt bij volkeren die geïsoleerd leven. 1 op de 3000 toont lichte bijziendheid, maar dit kan net zo goed verweten worden aan de spanning die iemand ondervond toen zijn ogen opgemeten werden. Zodra deze mensen westers gaan eten, gaan de ogen schrikbarend snel achteruit. Als deze volkeren hun levensstijl veranderden en granen en suikers opnamen binnen hun dieet, dan groeide het percentage bijziendheid gelijk aan of overschreed die van de Westerse samenlevingen.

Wat gezond lijkt is niet altijd gezond

Genees ogen en tanden met voedingVan mezelf dacht ik altijd dat ik redelijk gezond at. Niet alles, ik at met regelmaat koekjes, drop, chocolade, chips. Maar buiten dit at ik volkoren boterhammen, havermoutpap in de ochtend, niet te veel vlees, vaak vegetarisch, zilvervliesrijst, volkoren pasta, veel groente en fruit. Kortom gezond, dacht ik. Maar wat ik at, blijkt dus een ramp te zijn voor mijn gebit en mijn ogen. Want ik at heel veel koolhydraten en granen. Met geraffineerde suiker was ik al ruim een jaar geleden helemaal gestopt, maar ook veel van de alternatieven die ik gebruikte, zoals oerzoet, ahornsiroop, maisstroop is een aanslag op het lichaam. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel, waardoor de hormoonhuishouding verstoort, en dat is de werkelijke reden voor gaatjes in de tanden en veroorzaakt en ik trek daarbij de conclusie, ook het wazige zicht.

Lekkende vulling

Twee maand geleden kreeg ik last van mijn kies, o jee, een lekkende vulling. Dat wordt naar de tandarts. Maar ik wilde niet naar de tandarts. Ik begreep inmiddels wel dat je veel voor je tanden kunt doen met voeding en was al bezig met verzadigde vetten, levertraan en boterolie. De pijn kwam en ging, toen hij een week lang aanbleef, maakte ik toch maar een afspraak met de tandarts. Die kon pas een week later, maar het was volgens hem geen probleem. Ik kon mondwaterspoeling gebruiken in de tussentijd. Mooi niet dat ik dit chemische spul ging gebruiken. Diezelfde dag kwam er een mail voorbij met het boek Genees tandbederf van Ramiel Nagel. Ha, toeval bestaat niet, ik heb direct het boek besteld.

Fytinezuur een aanslag op je gebit

Genees tandbederfIn het boek wordt duidelijk uitgelegd hoe tandbederf ontstaat, maar beter nog, wat je er aan kunt doen om tandbederf weer te genezen. Waarvan ik altijd dacht dat dit super gezond voor me is, namelijk volkoren granen zoals volkoren brood, pasta, zilvervliesrijst, havermout en muesli, blijkt een directe aanslag op mijn gebit te zijn geweest. Als je granen zo consumeert, volkoren in brood, of als muesli of pap, zit het boordevol fytinezuur en dit is giftig voor je lichaam en schadelijk voor je gebit. Natuurvolkoren eten nooit op die manier granen. Als ze granen eten, dan hebben deze granen een uitgebreid fermentatie proces ondergaan, waardoor het fytinezuur verdwijnt. De producten die ze er van maakt aten ze altijd in combinatie met dierlijke vetten. En geen plantaardige margarine of halvarine uit de supermarkt.

Genees tandbederf

Toen Weston Price zijn ontdekkingen deed over de oorzaak van tandbederf, gaf hij arme kinderen in zijn praktijk iedere dag een goede maaltijd van beestenbottenbouillon met groene groentes erin. Daarnaast kregen ze drie maal daags gefermenteerde levertraan en boterolie. Daarnaast aten ze hun westerse voeding, zoals witbrood, pannenkoeken, stroop. Hun gebit ging er aanzienlijk op vooruit en het tandbederf genas. In het boek Genees tandbederf kun je uitgebreid lezen wat je kunt doen om je tanden weer kunt genezen en daarbij je ogen in goede conditie kunt krijgen. Mijn kies doet na een paar weken zo eten, geen zeer meer. En mijn ogen krijgen echt een boost na het drinken van beestenbottenbouillon. Ik geniet volledig van mijn nieuwe eten.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jij ervaring wat voeding doet met de gezondheid van je ogen en gebit. Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Isabel
Door

Isabel

op 10 Jun 2020

Een erg interessant artikel over de relatie tussen het gebit en het zicht. Ik dacht dat ik het qua voeding altijd goed deed. Mijn gebit is ook heel goed. Ik ben, als ik dit zo lees, veel te scheutig met mondwater. Ik ga dat boek over tandbederf toch maar eens bestellen.

Vincent Rondwijk
Door

Vincent Rondwijk

op 13 May 2020

Ik kan mij goed voorstellen dat tandbederf te maken heeft met de huidige voeding en de hoeveelheid suiker die je vindt in etenswaren en dranken. Regelmatig naar de tandarts gaan en letten op je voeding probeer ik ook te doen.

Michèle
Door

Michèle

op 03 Jun 2015

Hallo,Ik heb het boek van Ramiel Nagel enkele jaren geleden gekocht.. Echter kreeg ik het niet voor elkaar volledig te volgen. En ben er na een paar maanden mee op gehouden. Nu is mijn gebit echter echt achteruit gegaan en overweeg ik sterk er weer mee te beginnen. Ik vind het echter erg lastig om alle producten te vinden en heb moeite met het maken van een maaltijdplan. Tips, of weet jij waar er iemand is die je op die manier kan begeleiden?Groetjes, Michèle uit Apeldoorn

Karin
Door

Karin

op 03 Jun 2015

Beste Michèle, Je kunt eens de teksten doornemen onder voeding: https://volzicht.nl/VolZichtmethode/voeding-2/. Wie heel veel weet over voeding zoals Ramiel Nagel beschrijft en daar ook advies in geeft is Mike Donkers: http://www.mikedonkers.com/coaching-advies/

Saskia
Door

Saskia

op 05 Jan 2014

Al ben ik het helemaal eens met het feit dat we tegenwoordig vergif eten, het stukje "tandbederf genezen" klinkt mij als totaal onmogelijk. In onze tanden vind geen celdeling plaats, zoals in ons vlees. Onze tanden groeien ook niet als we volwassen zijn. Hoe kan iets dat bruin en rot is, in godsnaam genezen zodat het weer wit is. En een gaatje gaat zich niet vanzelf weer vullen met nieuwe tand. Onzin.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 06 Jan 2014

Beste Saskia, Ik kan je adviseren het boek van Weston Price te lezen en het boek Genees Tandbederf van Ramiel Nagel. Of bruine en rotte tanden weer helemaal stralend wit worden, dat is niet zo, maar je kunt het bederf tegengaan en weer herstellen. Reminaliseren heet dat. Ik heb zelf meegemaakt dat een vulling die lekte, weer herstelde. Volgens de tandarts moest die kies ook opnieuw gevuld. Ik stond op het punt naar de tandarts te gaan, elke keer als ik iets heets, of juist iets kouds at, ging door merg en been. Toen las ik het boek van Ramiel Nagel, ik was al bezig met eten volgens Weston Price, ik heb de levertraan die ik nam verdubbeld en binnen een paar weken was ik van mijn klachten af. Zelf uitproberen is altijd het beste bewijs.

Anne
Door

Anne

op 17 Nov 2013

Is wit brood eten dan wel gezond?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Nov 2013

In wit brood zit geen fytinezuur meer, maar ook geen andere voedingsstoffen. Gezond wil ik het dus niet noemen.

Diede
Door

Diede

op 18 Oct 2013

Hoi! Ik doe deze hele maand onderzoek hoe ik mijn gebit op een natuurlijke manier kan onderhouden en houd dat bij op mijn blog. Ik heb het boek 'Genees tandbederf' ook ook gelezen. Erg verhelderend! Zie ook: http://nieuwemaandnieuwegewoonte.blogspot.nl/2013/10/boek-genees-tandbederf.html

Carleer Christina
Door

Carleer Christina

op 28 Jun 2013

Ik ga voor een deel mee in op de reaktie van Christien (18 juni)... Er zijn zoveel verschillende reakties op alle gebieden over gezondheid en dan stel ik mij de vraag en ik citeer: "wat kunnen en of mogen we de dag van heden nog geloven..."

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Jun 2013

Kijken naar onze geschiedenis, wat aten wij vroeger. Wat eten natuurvolkeren. Dat vind ik zo goed aan het boek van Weston Price.

Laura de Haan
Door

Laura de Haan

op 18 Jun 2013

Sinds ik ben gestopt met suiker en veel superfoods eet, zijn mijn tanden niet meer gevoelig en daar had ik soms echt last van! Ook is mijn tandvlees sterk verbetert (een betere roze kleur en minder teruggetrokken) en blijven mijn tanden schoner! Ik sluit me helemaal aan bij wat je zegt Karin, leuk en zeer nuttig artikel!

Dinie
Door

Dinie

op 18 Jun 2013

Een iets ander gevolg van de overeenkomst tussen ogen enerzijds en anden/kiezen anderzijds ontdek ik op dit moment. > Vanaf het moment dat ik mijn bril (vrijwel) definitief heb afgezet (ik had -6 rechts en -5 links) kreeg ik eerst last van mijn nek/schouder. Met behulp van acupunctuur is dat vrijwel volledig hersteld. Maar daarna kreeg ik (en heb ik nog steeds) last van mijn (linker-)kaak. Veroorzaakt door spanning, want het is een spierprobleem. Het moet haast wel met de bril te maken hebben: mijn eigen conclusie is dat er een soort bescherming is weggevallen door het niet meer dragen van mijn bril!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 18 Jun 2013

Het heeft zeker met het afzetten van je bril te maken, omdat de spanning nu naar boven komt in het bewustzijn. De spanning was er ook al toen je de bril nog droeg, maar als je het niet bewust bent, dan voel je het niet. Dus het is mooi dat het naar boven komt en je het op kunt lossen met bijvoorbeeld acupunctuur. Dat is dan ook weer goed en geeft verlichting voor je ogen.

Christien
Door

Christien

op 18 Jun 2013

Heel goed dat je weet dat ons eten buitengewoon slecht is voor ons. Volkoren brood is niet meer het brood van voor 1950. Alles moet heel snel groeien anders kunnen ze de vraag niet meer aan. De grond moet dan omgeploegd worden en rusten en zo herstellen en dan weer opnieuw kan alles de grond in. Zodoende zit er niets meer in het eten aan wat wij nodig hebben en je gaat meer en meer eten om zo aan je vitamines etc. te komen. Dus, de mensen worden ook dikker en dikker. Veel vitamine C, en alle andere vitamines, sporenelementen, collageen voor je spieren, hart en bloedvaten. Elke dag moet je er bergen van innemen. De hoeveelheden die op de verpakking staan voor 1 dag is veel te weinig. Hoe duurder vit. B12 is hoe minder er van in een pil zit en zeggen ze dat je nodig hebt. Het tegendeel is waar. Alles waar gif op gespoten wordt krijgen we ook dagelijks naar binnen en je lichaam herstelt natuurlijk maar iedere keer iets minder. Ik ben indertijd geprikkeld door een boekje van Dr. Gabor Lenkei met Je gaat niet dood aan kanker maar door de medicijnen (uitzonderingen daar gelaten). De man is arts geweest en oncoloog. Die doet een boekje open over wat er allemaal in medicijnen zit en je zo zieker en zieker maakt en ook over ons eten en wat je aan vitamines, sporenelementen in moet nemen om je tegen alles te weren.

gert
Door

gert

op 18 Jun 2013

Toch jammer want phytinezuur is zo ontzettend goed voor je lichaam omdat het toxinen uit je lichaam haalt. In overvloedige dierproeven is bewezen dat het allerlei vormen van kanker ondedrukt. Phytinezuur is meer mer bekend onder de afkorting IP6, afkorting van inositol hexaphosphate.Zie deze link : http://www.ip-6.net/Of : http://curezone.com/forums/am.asp?i=1542754Of google zelf op Ip6. Hetwordt verkocht als los supplement !!! haha De wereld is confused with reality !! The mindis loosing its mind in the searc for truth..

Zoufy E. Mienes
Door

Zoufy E. Mienes

op 18 Jun 2013

http://www.itmonline.org/articles/coix/coix.htm Link over COIX FRUIT wat in de VITASHAKE van Sunrider smakelijk met cacao geconcentreerd is heeft ook geen fytinezuur. Als ervaringsdeskundige 'reumatisch artritis' merk absoluut dat ik van die shake soepel word. Sunrider prod. zijn 80% alkaline. Mooi dat je een verband hebt gevonden tussen zure voeding en het 'hormoonsysteem' waar het element VUUR zetelt wat je WIL's ENERGIE beheerst. Macrobioten hebben een link tussen tarwe-eten en volgzaamheid al in de vorige eeuw ook bevestigd. Geef het volk brood en spelen( t.v.) en je hoort ze n(oo)iet meer. Hartegroet Z

Reactie plaatsen