Cholesterol is goed voor de ogen


Cholesterol is goed voor de ogen. De hersenen bestaan voor 70% uit vet en cholesterol. Een kwart van ons cholesterol bevindt zich in de hersenen, terwijl de hersenen zelf maar 2% van ons lichaamsgewicht uitmaken. Cholesterol heeft een slechte naam gekregen, er is veel kwaad gesproken over een te hoog cholesterol. Cholesterol rijk eten zou je aderen doen dichtslippen en de oorzaak zijn van hart- en vaatziekten. Volgens de Amerikaanse neuroloog David Perlmutter, schrijver van Het Glutengevaar is uit diverse onderzoeken gebleken dat er geen verband is tussen een hoog cholesterol en hart- en vaatziekten.  Sterker nog, een laag cholesterol gehalte is juist gevaarlijk voor de hersenen. Afgetakelde hersenen vertonen een ernstig tekort aan cholesterol en vet.

Cholesterol en een vlijmscherp brein

Cholesterol is wel goed voor de hersenen. Uit diverse  onderzoeken blijkt dat een hoog cholesterolgehalte je kansen op een geestelijke aftakeling verlaagt en die op een lang leven verhoogt. Een hoog gehalte aan goede vetten in je voeding blijken een kernpunt voor een goed functionerend en vlijmscherp brein. Goede vetten zijn niet de (geharde) plantaardige oliën die veelvuldig worden gebruikt in bewerkte producten. Goede vetten zijn roomboter, reuzel, kokosolie, palmolie, olijfolie (mits je het niet verhit), vette vis.

Hersen- en zenuwstelsel

Eieren vol met cholesterolDierlijke vetten en eieren staan in slecht aanzien omdat ze je cholesterol zouden verhogen. Cholesterol is een witte, wasachtige stof, het is geen vet, maar een vorm van alcohol, lipide alcohol genoemd. Bij hogere diersoorten wordt het aangetroffen in alle cellen en het is met name veelvuldig aanwezig in hersen- en zenuwweefsel. Cholesterol is onder andere van belang voor de structuur van de cel, het is een voorloper van hormonen, het wordt gebruikt om galzuren en galzouten aan te maken en om zonlicht om te kunnen zetten in vitamines D. Je hersenen bestaan uit vet en cholesterol en hebben het nodig uit voeding om gezond te blijven. De angst voor vet is ongegrond en zelfs gevaarlijk.

Eieren met kaas en spek

Als ik mensen vertel dat ze beter geen gluten kunnen eten en zo min mogelijk koolhydraten, hoor ik vaak de vraag: Maar wat moet je dan eten? “Nou”, zeg ik dan “Soep van beestenbottenbouillon en gebakken eieren met kaas en spek”. Ik vertel dan dat wij iedere ochtend eieren eten en ik het de kinderen ook mee naar school geef. Ze eten rustig vier tot vijf eieren op een dag. Ik word dan vreemd aangekeken, met een grote frons in de blik. Zoveel eieren, dat is echt niet gezond hoor. Maar als ik had gezegd dat ze vier tot vijf boterhammen eten, had niemand vreemd opgekeken. Terwijl dat juist ongezond is, niet die eieren met kaas en spek.

Konijnen en cholesterol

Konijnen en cholesterolCholesterol kwam onder andere in slecht daglicht te staan door een studie uit 1950, onder leiding van dr. John Gofman. De theorie van het onderzoek was dat de cholesterol in het bloed ten grondslag ligt aan hartaandoeningen. Het experiment werd uitgevoerd op konijnen. Zij kregen cholesterolrijk voedsel en inderdaad kregen de konijnen blokkades in de aderen door dit voedsel. Maar konijnen zijn herbivoren, hun darmstelsel is gemaakt om plantaardige vezels te verteren. Dierlijk voedsel is vreemd voor een konijn en de blokkades wijzen eerder op een allergische reactie op dit voor hen onnatuurlijke voedsel. Ons lichaam floreert wanneer het ‘goede vetten’ krijgt en cholesterol is er daar een van. Op een overdaad aan koolhydraten doen we het niet zo goed, ook als ze glutenvrij, volkoren en zemelrijk zijn. Het menselijke lichaam heeft vrijwel geen behoefte aan koolhydraten. We kunnen op een minimale hoeveelheid overleven, die de lever zelf aan kan maken. Maar zonder vetten overleven we juist heel kort.

Leptine

Als vetcellen in je lichaam niet verzadigd zijn, doordat ze geen verzadigd vet binnen krijgen, geven zij het hormoon leptine af. Dit hormoon is je vetsensor. Het eten van verzadigde vetten verzadigt het lichaam, koolhydraten doen dat niet. Als je veel koolhydraten eet, is je lichaam niet verzadigd en geven de vetcellen een alarmsignaal af in de vorm van leptine. Om de vetcellen te kalmeren, is het belangrijk dat ze gevoed worden met verzadigde vetten. Een manier om dat te doen is verspreid over de dag rauwe melk en beestenbottenbouillon te drinken.

Vitamine A, D, E, K

roomboter, eieren en cholesterolVitamine A, D, E en K hebben vet nodig om door het lichaam opgenomen te kunnen worden. Gebrek aan deze belangrijke vitaminen door onvoldoende opname heeft hersenafwijkingen en andere aandoeningen tot gevolg. Zonder voldoende vitamine K is je bloed bijvoorbeeld niet in staat om te klonteren wanneer je wondjes hebt. Vitamine K helpt om de hersenen en het gezichtsvermogen gezond te houden. Vitamine A komen in zeer grote hoeveelheden voor op en achter het netvlies. Allerlei oogklachten zoals droge ogen, netvliesloslating en nachtblindheid hebben als oorzaak te weinig vitamine A.

Schuld door roomboter

Ik at altijd veel brood, was er dol op. Brood waarvan ik dacht dat het gezond was, stevig volkoren brood. Gelukkig was ik ook altijd dol op een dikke laag roomboter erop. Maar dat deed ik dan wel met een schuldgevoel, want, o, o, dat is niet goed voor me, daar word ik dik van. In maart ben ik begonnen mijn voedingspatroon om te zetten. Ik bak dus eieren in de ochtend, eet met regelmaat stoofpotjes, lever en niertjes maakte beestenbottenbouillon, klik hier voor het recept. Ik kies mijn vlees bewust van een slager op de markt, die heeft vlees van zijn eigen koeien. Want het is wel belangrijk dat je vlees eet van dieren die buiten komen, een goed leven hebben en natuurlijke voeding eten (grasgrazers).

De kilo’s vlogen eraf

Een bij effect waar ik niet eens mee bezig was, de kilo’s vlogen er bij mij van af. Na al die jaren was ik eindelijk het zwangerschapsvet kwijt. Het is niet het cholesterol rijke, vette eten waar je dik van wordt, maar van de koolhydraten word je dik, heb ik inmiddels geleerd en ondervonden. Ik merk dat ik me fitter voel, nauwelijks nog hoeft te gapen en geen last meer heb van winderigheid, wat ook heel prettig is:-) Mijn behoefte naar zoetigheid en chips zijn verdwenen en ook bij de kinderen merk ik dat dit veel minder is geworden. Ze vragen nog wel om een snoepje, maar vaak genoeg vergeten ze het ook. Ik voel meer rust in mijn lijf en leven.

Rust en ontspanning

Cholesterol is goed voor de ogen“Vetrijke en koolhydraatarme voeding geven rust en ontspanning, alsmede een betere opname van belangrijke voedingsstoffen. Andersom geeft een vetarm en koolhydraatrijk voedingspatroon stress en onrust en een slechtere opname van voedingsstoffen,” aldus Mike Donkers, vertaler van het boek Fysieke degeneratie van Weston Price. Als je lichaam de juiste voedingsmiddelen binnen krijgt, komt het in balans en zullen de invloeden van buitenaf weinig tot geen stress veroorzaken.

Misselijk van vet

Vaak kunnen mensen niet meer tegen het vette eten. Ze worden er misselijk van en ervaren het als te zwaar. Ik werd ook altijd misselijk als ik vet had gegeten. Dit heeft te maken met de lever die vervet is en daardoor niet goed het vet kan verteren. Leverreinigingen helpen hierbij en vloeibare vetten zijn makkelijker te verteren dan vlees of kaas. Rauwe melk drinken gedurende de dag, of er yoghurt van maken. En veel beestenbottenbouillon. De eerste keer dat ik dit dronk voelde ik echt een boost naar mijn ogen toe. Alsof alle mineralen daaruit als eerste naar mijn ogen toegingen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Aarde
Door

Aarde

op 28 Apr 2021

Nav je website vandaag bottenbouillon gemaakt. Zoals jij je ogen, voel ik mn vingers en tenen tintelen (die deden vaak pijn)! ! Als ik het zo lees komen veel (ernstige) klachten van mijn voedingspatroon... wel schrokkend. Mn bril (-3,5) ging vorige week kapot en na een mislukte reparatie heb ik hem afgelaten. Al een paar mensen in de verte niet herkent, en ik mis de ogen van anderen helder zien, maar verder gaat het.. (Zonnebril op starkte soms). Begonnen met voeding aan te passen (ik was vegetariër en at véel noten). En ga meer doen.. Ik sta aan de start maar vol wilskracht!

lisette
Door

lisette

op 25 Sep 2015

Ik gebruik momenteel ook Gee om tebakken en smeer het op de randen van mijn ogen. het is net alsof mijn ogen minder droog zijn. ik maak ook debottenbouiillon, maar twijfel of ik die door een zeef moet doen, vanwege het vet?

Karin
Door

Karin

op 25 Sep 2015

Je hoeft de bouillon niet door een zeef te doen, het vet laat je in de bouillon zitten, zodat je die ook naar binnen krijgt. Dat is juist goed.

Lisette
Door

Lisette

op 04 Jun 2015

als ik rauwe melk drink, krijg ik een opgezette buik, en dat is ook zo met volle yoghurt. Tot nu toe werken de eieren voor mij nog steeds het beste. En dan wat groente/witte basmatirijst erbij met roomboter en kaas.Ik vroeg mij af of de bottenbouillon inderdaad een waarlijke plaatsvervanger voor de eieren is.

Karin
Door

Karin

op 04 Jun 2015

Of het helemaal een vervanger is, weet ik niet. Bottenbouillon is goed om te nemen en heeft in ieder geval zijn eigen kwaliteiten. Gewoon allebei nemen.

Lisette
Door

Lisette

op 10 Sep 2014

Ik at vroeger altijd heel erg vetarm en heeeel veel aardappels. Als ik nu weer een keer aardappels eet, merk ik gelijk hoe moe ik hiervan word, wat voor effect het op mijn spieren heeft en hoeveel slechter ik hierdoor ga zien. Concentreren lukt dan ook niet meer!Mijn mening met die vetten is wel dat je je lichaam er langzaam aan moet laten wennen. Maar dat het zeker goed is en dat je het zeker nodig hebt.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Sep 2014

Dat is zeker zo, dat je lichaam er aan moet wennen. Zeker als je vetarm hebt gegeten. Vloeibare vetten zijn dan vaak makkelijker te verteren, zoals rauwe melk, slagroom, kokosolie. Makkelijker dan vet vlees bijvoorbeeld.

Lizzie
Door

Lizzie

op 14 Jan 2014

ik geloof er niets van dat dieren op onze planeet zijn om door ons te worden opgegeten. Zo natuurlijk, onbewerkt, biologisch en gevarieerd mogelijk eten is volgens mij nog altijd het beste. Rekening houdend met overgevoeligheden. Brood is niet meer natuurlijk, te veel mensen hebben een zuivelallergie (melk is niet voor mensen!) en vlees eten vind ik barbaars. Al is het biologisch vlees. cholesterol is gezond, maar te veel weer niet. Met olie van lijnzaad, pompoenpit of hennep, walnoten en algen zit je prima met de omega 3 vetzuren. Te weinig koolhydraten kan ketose geven en dat is geen gezonde toestand. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ketose_(metabolisme)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Jan 2014

Misschien je toch eens verdiepen in andere literatuur. Glutengevaar, Voeding en fysieke degeneratie, Eet vet, wordt slank, Genees tandbederf. Goede boeken, echte aanraders.

gert
Door

gert

op 14 Jan 2014

Karin, je schrijft...."En veel beestenbottenbouillon. De eerste keer dat ik dit dronk voelde ik echt een boost naar mijn ogen toe. Alsof alle mineralen daaruit als eerste naar mijn ogen toegingen"Je snapt toch wel dat dat niet geloofwaardig overkomt !!!!! Dat is godsgeloof.. Op zich niks mee op persoonlijk vlak. Ik denk zelfs heel positief voor je welbehagen en dus je zicht.. Maar het is puur en niet meer dan geloof. Geloofs-overtuiging.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jan 2014

Vergat ik er bij te schrijven, ik zag ook beter daarna. Maakt niet uit hoe jij het interpreteert, dit is mijn ervaring en daar schrijf ik over.

gert
Door

gert

op 14 Jan 2014

Karin, net in mijn inbox...Een nieuw boek van Remco Kuipers komt 17 januari uit. Het eerste nederlandse paleo boek.. Zelfs dr.Frank van Berkel is nu overtuigt dat brood niet voor mensen is... Laat staan het moderne brood dat 40 keer meer gluten heeft... : Volkoren-harinfarct-broodZie deze linkhttp://melchiormeijer.wordpress.com/2014/01/14/het-oerdieet-van-remko-kuipers-komt-en-zelfs-dr-frank-is-om/

Stella
Door

Stella

op 21 Jun 2015

Niet 40x maar 10x, want 40 versus 4.

Szilvi
Door

Szilvi

op 14 Jan 2014

Oh en nog even ter bevestiging: ik schrijf dat ik af en toe eieren eet maar dat wil niet zeggen dat dat per se nodig is. Ik ben ook een paar jaar veganist geweest en ik had geen tekorten. Dus veganisten kunnen ook gezond door het leven gaan (meestal gezonder zelfs), mits ze B12 supplementen nemen en D3 maar dat geldt ook veel veel vleeseters. Overigens goed dat je de kokosolie noemt.

Szilvi
Door

Szilvi

op 14 Jan 2014

Hoi Karin, Natuurlijk is het heel goed dat je de nadruk legt op biologisch dierlijke voeding in plaats van de intensieve veeteelt. Ik ben ook van mening dat een overgang op biologisch een zeer grote verbetering is en dat mensen moeten weten dat ze kunnen kiezen voor een diervriendelijker alternatief. Dus wat dat betreft, zeer goed. Desalniettemin worden ook dieren in de biologische veehouderij toch in zekere mate behandeld als producten. Ze worden bijvoorbeeld ook gedood zodra ze niet meer productief zijn. Bovendien, het probleem is dat, zeker als de wereldbevolking zo door blijft groeien, het niet haalbaar is voor de aarde om iedereen elke dag vlees te kunnen laten eten. Dus ik ben toch van mening dat we mensen moeten stimuleren om minder dierlijke producten te consumeren. En wat betreft melk, volgens mij zijn we daar oorspronkelijk echt allergisch voor en heeft het heel wat meer nadelen dan voordelen (zelfs biologsche melk). Van eieren kan ik niet hetzelfde zeggen en dat eet ik ook af en toe. Misschien wel een goed idee als mensen zelf kippen gaan houden (niet voor iedereen haalbaar natuurlijk) en daar de eieren van te eten en ze niet te doden. Dat is verantwoordelijkheid nemen.

Marianne Schuring
Door

Marianne Schuring

op 25 Aug 2018

Karin heeft het niet over melk, maar over rauwe melk, wat een totaal ander product is en een totaal ander effect heeft als voedingsmiddel waar je lichaam zeker nog wel kan verwerken en heel veel aan heeft.

Marianne
Door

Marianne

op 25 Aug 2018

Karin heeft het niet over melk, maar over rauwe melk. Dat is een wezenlijk verschil door de enzymen die er nog in aanwezig zijn, maar in melk kapot gekookt zijn.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jan 2014

Ik zeg ook niet dat je iedere dag vlees moet eten. Het is ook niet zo dat ik kilo's vlees eet. Voor mijn beestenbottenbouillon gebruik ik bijvoorbeeld een mergpijp en een schenkel of een ossenstaart. Daar maak ik tien liter bouillon van. Dat gemengd met kokosmelk, slagroom en/of creme fraiche met groenten, dan heb ik genoeg aan een kop soep in de middag en in de avond. Kan ik voor mijn gezin een week mee doen. Of ik maak bouillon van de vissenkoppen en vissengraat. Alles wordt goed benut. Ik kom genoeg mensen tegen die veganistisch eten of vegetarisch, die vergeetachtig zijn, onrustig, snel koud, lage bloedsuikerspiegel en steeds iets moeten eten. Sinds ik eet volgens Weston Price voel ik me fit, kan ik langere tijd zonder eten. Ik sla het ontbijt vaak over, zonder probleem. Ik heb geen last van de bekende dip tussen de middag of eind van de ochtend, als iedereen gaat snaaien. Mijn bloedsuikerspiegel voelt stabiel.

Szilvi
Door

Szilvi

op 14 Jan 2014

Ik geloof wel dat gluten slecht zijn en vet goed, maar ik vind het toch kwalijk om zo de nadruk te leggen op dierlijke vetten. Ik vind dat we niet enkel aan onze eigen gezondheid moeten denken, maar ook aan die van de dieren en het milieu (vooral de dieren). Als we naar een vreedzamere, diervriendelijkere en milieuvriendelijkere wereld willen gaan dan komen we er niet onderuit om minder dierlijke producten te consumeren. Dat staat voor mij als een paal boven water. Bovendien zijn dierlijke producten ook verzurend voor het lichaam. Maar gezondheid daargelaten, feit is gewoon dat er steeds meer ethische vegetariers/veganisten en flexitariers zijn, en wij willen ook graag weten hoe we aan onze vetten moeten komen. Dus het zou toch fijn zijn als er wat meer aandacht wordt besteed aan niet-dierlijke vetten e.d.. (dit is niet bedoeld als kritiek, ik ben een groot fan van je nieuwsbrieven en ik leer er veel van, maar ik vind het toch belangrijk dit te vermelden want ik ben een overtuigd ethisch vegetarier al sinds ik mijn 13e en bij het zien van vlees vergaat mijn motivatie en eetlust).

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 14 Jan 2014

Beste Szilvi, Mijn inziens gaat het erom dieren met respect te behandelen, iets wat niet gebeurt in de huidige bio industrie. Ik benoem ook altijd biologisch vlees van grasgevoederden. Ik geloof erin dat het juist belangrijk is om de veeteelt mee te nemen in het verbeteren van de wereld. Dat het juist belangrijk is om boeren in je omgeving te zoeken die wel respectvol met hun dieren omgaan. Om daar je vlees en zuivel vandaan te halen. Vandaag had ik nog een gesprek met de boerin waar ik mijn melk vandaan haal. Dat is ook leuk en ik leer van haar, hoe zij met hun dieren omgaan. En zij leert weer van mij, doordat ik vertel over Weston Price bijvoorbeeld. Daarmee verbeter je denk ik meer dan je geheel te onttrekken van het vleesgebeuren. In vlees, met name het orgaanvlees en bouillon die je trekt van de botten zitten voor ons heelveel belangrijke vitamine, mineralen en eitwitten. Die ons lichaam gemakkelijk op kunt nemen. Dit is niet het geval bij plantaardige voeding. Dus daar ligt voor mij wel de nadruk op, juist omdat dierlijke vetten in zulk kwaad daglicht staan, wat betreft cholesterol, maar ook de mishandeling in de bio industrie. Heelveel plantaardige vetten die zo gepromoot worden, zijn helemaal niet goed voor het lichaam. Goede plantaardige vetten zijn kokosolie, palmolie en olijfolie , deze laatste niet verhitten.

Lisette
Door

Lisette

op 15 Jan 2014

Een goede vriendin van mij bakt altijd in olijfolie, gewoon een goedkope variant en hamert erop dat dit gezond zou zijn. Veel mensen weten dit niet, maar je kunt daar inderdaad niet mee bakken toch (ookal staat op het flesje, dat het geschikt is voor bakken/braden)

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 15 Jan 2014

Nee, je kunt olijfolie beter niet verhitten en de goedkope variant is geraffineerd, dat betekent in de fabriek bewerkt. Alleen biologisch extra virgin olijfolie nemen.

harold
Door

harold

op 17 Nov 2015

Dag Karin,extra vierge olijfolie leent zich wel voor verhitting volgens mij. het is een olie die redelijk stabiel blijft tot zo n 160 graden.(combineren met roomboter,dan word de olie het minder heet) Er verdwijnen wel goede voedingsstoffen maar er blijft genoeg over. Van transvetten verhaal ben ik op de hoogte maar dat geld voor de omega 6 zuren. de niet ontgeurde versie van kokosvet (uit glas) is uiteraard nr 1 vr gr Harold

Karin
Door

Karin

op 17 Nov 2015

Zelf kies ik er liever voor te bakken in roomboter en kokosolie en de goede olijfolie te gebruiken voor de salade.

Gluten zijn gevaarlijk voor de ogen en de hersenen - VolZicht
Door

Gluten zijn gevaarlijk voor de ogen en de hersenen - VolZicht

op 10 Jan 2014

[…] cholesterol. Als ik het mensen vertel zie ik ze verschrikt kijken, want dat is toch heel ongezond. Klik hier om te lezen waarom cholesterol belangrijk hersenvoedsel […]

Reactie plaatsen