Help je lekkende darmen genezen. Maar hoe? Ik besprak laatst tijdens een uitje met een vriendin het eetpatroon van onze kinderen. “Ze willen allemaal het liefst koekjes, snoepjes, pizza en patat,” klaagde mijn vriendin. Een bekend verschijnsel, ook bij mij thuis. Vooral mijn jongste zou maar wat graag iedere dag junkfood eten. Hij trekt herhaaldelijk zijn neus op voor mijn heerlijke, gezonde brouwsels. Waar komt dit fenomeen toch vandaan? Zou het niet veel logischer zijn als kinderen zouden hunkeren naar goed en eerlijk voedsel?
Een week na het uitje las ik in het boek Gut and Psychology Syndrome van Natascha Campbell, dat dit verlangen van kinderen een probleem blootlegt: het is namelijk een typisch symptoom van lekkende darmen. In lekkende darmen hebben schimmels en bepaalde slechte bacteriën het voor het zeggen. Zij leven op koolhydraatrijke voeding en het is dus heel goed te begrijpen dat je lichaam daarom vraagt. Met als gevolg dat, als je dit soort voedsel eet, de schimmels en bacteriën extra gaan groeien en om nóg meer koolhydraten zullen vragen. Een vicieuze cirkel die voor velen herkenbaar is. Maar…gelukkig staan we niet helemaal machteloos en kunnen we wel degelijk iets doen. Help je lekkende darmen genezen!
Lekkende darmen en oogklachten
In mijn vorige blog besprak ik al het verband tussen lekkende darmen en oogklachten. Van wazig zien tot allerlei nare oogaandoeningen; lekkende darmen spelen er een grote rol bij. Klik hier om het artikel te lezen. In de blog van deze week leg ik uit wat je kunt doen om je darmen te helpen genezen en hoe je weer een beschermende bacteriële laag op je darmwand opbouwt, die ervoor zorgt dat lichaamsvreemde en giftige stoffen niet in je bloedbaan kunnen komen. Twee aspecten zijn belangrijk bij het genezingsproces: het dichten van de darmwand en het opbouwen van de bacteriële laag.
Help je lekkende darmen genezen
Hoe begin je? Belangrijk is er in ieder geval voor te zorgen dat je zo min mogelijk stoffen binnenkrijgt die de darmen kunnen beschadigen. Helemaal gifvrij blijven als je in Nederland leeft is onmogelijk, want de lucht is hier erg vervuild door vliegtuigen, auto’s en industrie, en ook straling van wifi is overal. Doe toch je best om er zo min mogelijk van binnen te krijgen, en dan met name op het gebied van voeding. Eet bijvoorbeeld geen bewerkte spullen uit de supermarkt. Maak zelf je eten vers klaar, dan weet je wat je binnenkrijgt. Kies zoveel mogelijk voor biologische producten en dan het liefst voor voedingsmiddelen die uit de directe omgeving komen, in plaats van uit verweglanden.
Stap één: eet beestenbottenbouillon
Natascha Campbell heeft een uitgebreid protocol in haar boek opgenomen om je te helpen de darmen te helen, dit heet het ‘GAPS-protocol’. Daarin staat dat de eerste belangrijke stap is: veel beestenbottenbouillon gaan gebruiken. Deze bouillon, getrokken van de beenderen van biologisch vee, bevat flink wat gelatine en dat is de stof die de darmwand helpt genezen. Echter, als je darmen ernstig lekken kun je bijzonder gevoelig zijn voor allerlei voedingsstoffen, omdat deze dan onverwerkt direct in de bloedbaan terechtkomen. Daarom hebben zoveel mensen last van gluten en lactose. Campbell begint dan ook met een introductiedieet voor lekkende darmen: eet eerst niets anders dan alleen maar beestenbottenbouillon. Als dit je afschrikt, probeer er dan in ieder geval zoveel mogelijk van te eten. Pas je aan aan de situatie zoals die is binnen jouw gezin.
Stap twee: voeg probiotica toe
Stap twee is, langzaam probiotica toe te gaan voegen. Om de bacteriële laag op je darmwand weer te ontwikkelen, kun je gefermenteerde voeding eten. Deze bevat heel veel gezonde bacteriën, doordat die zich tijdens het proces van fermenteren vermenigvuldigen. Als je net begint met het helpen genezen van je darmen, kun je nog extra probiotica toevoegen door een supplement te gebruiken. Bio Kult is heel effectief. Bouw het nemen van probioticasupplementen wel langzaam op, want er kunnen ontgiftingsverschijnselen optreden. Begin met een halve capsule per dag en bouw op tot maximaal twee capsules. Zelf haal ik, op advies van Campbell, het poeder uit de capsule en meng dit met een beetje yoghurt. Zo worden de probiotica goed verdeeld over de hele oppervlakte van het spijsverteringskanaal.
Lang leve het fermentatieproces
Ik fermenteer al jaren zelf mijn groentes. Het eten van deze groentes blijkt een goede manier te zijn om aan voldoende probiotica te komen en het is heilzaam om je hele leven lang gefermenteerde producten te blijven eten. Bedenk dat natuurvolkeren, en ook onze voorouders, dit vele decennia geleden al deden. Met de komst van de koelkast en de diepvries is fermenteren als ambacht uit ons levenspatroon verdwenen. Zuurkool eten we nog wel, die is ook gefermenteerd, maar de meeste zuurkool uit de supermarkt is gepasteuriseerd. De gezonde bestanddelen die gewonnen zijn door het proces van fermentatie, verdwijnen helaas bij verhitting. Ik koop zelf alleen zuurkool uit het vat. Vaak maak ik zuurkoolstamppot met pastinaak en uien, in plaats van met aardappelen. Heel lekker! De zuurkool kook ik niet mee als ik stamppot maak, ik roer hem op het laatst door de gekookte pastinaak heen. Zuurkool is ook lekker om gewoon rauw bij het eten te nemen.
Stap drie: voeg melkproducten toe
In het boek wordt geadviseerd om beetje bij beetje zelfgemaakte zure room (is ook gefermenteerd) aan de soep van beestenbottenbouillon toe te voegen. Zo kun je kijken hoe je daarop reageert. Zure room, yoghurt, melkkefir en rauwmelkse kaas kun je goed eten, ook als je gevoelig bent voor melk. In dit soort melkproducten zit vrijwel geen lactose en caseïne (de melkeiwitten waar veel mensen gevoelig voor zijn), omdat tijdens het fermentatieproces de bacteriën deze gebruiken als voedsel. Hoe ouder de kaas, hoe minder lactose en caseïne erin zit. Het beste haal je rauwe melk bij de boer om er zelf yoghurt en melkkefir van te maken. Als de darmen voldoende geheeld zijn, kun je proberen deze rauwe melk ook zo te drinken. Gezonde darmen zullen de lactose en caseïne omzetten in lichaamseigen stoffen. Vaak kunnen mensen die gevoelig zijn voor melk wel rauwe melk drinken. Het is een heel ander product.
Het belang van vet
Het is belangrijk voor je darmen om de juiste vetten binnen te krijgen. Dit zijn de verzadigde vetten die je vindt in roomboter, reuzel, ossewit, kokosolie, slagroom. Eieren zijn wat dit betreft ook een belangrijke voedingsbron: je kunt er gerust vier tot acht per dag eten. Bedenk dat er jong leven in een ei groeit, het is logisch dat het boordevol voedingsstoffen zit. Neem wel eieren van echte buitenkippen. Als kippen buiten komen, zoals biologische kippen dat mogen, zal in ieder geval een deel van hun menu uit gras bestaan (plus wormpjes, spinnen en insecten, want daar zijn kippen ook dol op). Daarnaast is het belangrijk om goede levertraan te nemen. Alleen de levertraan van Green Pasture is niet verhit maar koud gefermenteerd, waardoor de vitamines behouden blijven. Klik hier om meer te lezen over levertraan.
Tot slot: reinig je darmen
Tot slot adviseert Campbell de darmen grondig te reinigen met behulp van klisma’s en/of colonhydrotherapie. Hoe schoner de darmen, hoe makkelijker ze de voedingsstoffen uit de bouillon en probiotica op kunnen nemen en hoe sneller ze zullen helen. Daarover schrijf ik in mijn volgende blogartikel meer, klik hier om hem te lezen. Begin gewoon bij de basis, met je voeding. Tijdens mijn cursussen en themadagen serveer ik gerechten gericht op het helen van de ogen, en daarbij gebruik ik dezelfde voedingsmiddelen die ook lekkende darmen helpen genezen. Als je het niet gewend bent zo te eten en te koken lijkt het misschien ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel gemakkelijk.
Deel je ervaringen met anderen
Ik hoor vaak van mensen dat ze slechter gaan zien als ze veel suiker hebben gegeten. Ook hoor ik terug dat ze juist beter gaan zien als ze beginnen met het toepassen van mijn voedingstips. Bemerk jij ook een verband tussen bepaalde voeding en goed of slecht zien? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat.
Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
panis marie-rose
op 29 May 2020Karin
op 10 Jun 2020Yolande van Bilderbeek
op 13 Aug 2019Mieke
op 21 Jun 2018Ria
op 29 May 2018Han
op 15 Apr 2016Tom De Baets
op 28 Mar 2016Karin
op 28 Mar 2016Joke de Ridder
op 23 Mar 2016Karin
op 23 Mar 2016Karine
op 22 Mar 2016Karin
op 23 Mar 2016Berend Botje
op 22 Mar 2016Liesbet Muijlwijk
op 23 Mar 2016Karin
op 22 Mar 2016Robert Fox
op 22 Mar 2016Karin
op 22 Mar 2016Robert Fox
op 22 Mar 2016maartje
op 27 Dec 2016Karin
op 23 Mar 2016Annemarie Robben
op 22 Mar 2016Stefan
op 22 Mar 2016Suzanne
op 22 Mar 2016Karin
op 22 Mar 2016