Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten?
14 maart 2016 

Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten?

Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten? Van wazig zicht tot ernstige oogklachten zoals maculadegeneratie, staar en netvliesloslating; lekkende darmen kunnen een rol spelen bij het ontstaan ervan. Je darmen zijn, via je zenuwstelsel en bloedsomloop, direct gelinkt aan je hersenen. Als het slijmvlies dat de darmen bedekt lekkages vertoont, komen gif- en lichaamsvreemde stoffen vrij in het bloed. Dit is een directe aanslag op je gezondheid, ook op die van je hersenen. Omdat de ogen onderdeel uitmaken van de hersenen – ze vormen het enige deel ervan dat aan de buitenkant van het lichaam zichtbaar is – bepaalt de conditie van je darmen dus mede hoe het met je ogen gesteld is.

Het spijsverteringskanaal is een lange, kronkelende buis met openingen naar de buitenwereld aan het begin en aan het eind. Via eten en drinken krijg je dagelijks heel wat micro-organismen en gifstoffen binnen, maar gezonde darmen zijn goed in staat deze te neutraliseren. Doordat de oppervlakte van het darmslijmvlies bedekt is met een laag bacteriën, heb je een natuurlijke barrière tegen indringers, onverteerde voeding, chemische en zelfslekkende darmen kankerverwekkende stoffen. Deze beschermende darmflora is al in de kindertijd opgebouwd: met de fles gevoede baby’s ontwikkelen een compleet andere darmflora dan baby’s die borstvoeding krijgen. De darmflora produceert antibiotica-achtige substanties die indringers onschadelijk maken, of ze omzetten in lichaamseigen materiaal. Maar wat gebeurt er als de beschermende wand van bacteriën beschadigd raakt? Dan ontstaat er een ‘lek’ en word je kwetsbaar voor invloeden van buitenaf.

Ons tweede brein

De darmen zijn niet alleen een belangrijke barrière tegen indringers, ze worden ook wel ‘ons tweede brein’ genoemd. De darmwand is namelijk bedekt met meer dan honderd miljoen zenuwcellen. Volgens de Amerikaanse neurowetenschapper Michael Gershon van de Columbia University in New York, is de darm wat dit betreft bijna een kopie van de hersenen: dezelfde celtypen en andere stoffen zijn er actief. In de darmwand zitten twee flinterdunne laagjes, doorwaaierd met een complex zenuwsysteem. Van hieruit staan de darmen in direct contact met de hersenen. Opvallend is dat negentig procent van de zenuwverbindingen tussen buik en hoofd van beneden naar boven loopt; er is blijkbaar eerder een informatiestroom vanuit de darmen naar het brein, dan omgekeerd.

Lekkende darmen oorzaak van ziekte

In haar boek Gut and Psychology Syndrome (GAPS, nu ook in het Nederlands vertaald) beschrijft Natascha lekkende darm veroorzaakt ziekteCampbell hoe het probleem van de lekkende darmen verband houdt met neurologische aandoeningen als autisme, dyslexie, depressie, schizofrenie en ADHD. Als de darmen lekken, komen gifstoffen in het bloed terecht die direct naar de hersenen gaan. Niet alleen neurologische aandoeningen kunnen volgens Campbell het gevolg zijn, ook astma, eczeem en allergieën steken de kop op. De huid is de spiegel van de darmen, aan de huid kun je zien hoe gezond jouw darmflora is.

Beschadigde darmwand

Als de bacteriële laag van de darmwand beschadigd is en ‘lekt’, zijn de darmen niet meer goed beschermd en staan ze open voor van alles wat maar langskomt: virussen, schimmels, bacteriën, parasieten en chemische stoffen. Naast het feit dat ziektekiemen makkelijker vat op je krijgen, is de kans ook nog eens groot dat je ondervoed raakt, omdat lekkende darmen voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen. Steeds meer mensen blijken gevoelig voor gluten en lactose, doordat de darmen deze stoffen niet meer kunnen verwerken en omzetten naar lichaamseigen stoffen, zoals het eigenlijk hoort.

Invloed van medicijnenondervoed door lekkende darmen

Hoe komt het dat onze darmen gaan lekken? Volgens Natascha Campbell zijn er verschillende oorzaken. Antibiotica hebben bijvoorbeeld een verwoestend effect op de gunstige bacteriën in het menselijk lichaam, niet alleen in de darmen maar ook in andere organen en weefsels. De natuurlijke bescherming is weg en ziektekiemen kunnen binnendringen. Ook andere medicijnen hebben, vooral als ze langdurig worden gebruikt, een schadelijk effect op de darmflora. Denk aan pijnstillers, corticosteroïden, de anticonceptiepil, slaapmiddelen, maagzuurremmers, enzovoort.

Invloed van voeding

Als je teveel suiker en bewerkte koolhydraten eet – en dat is al snel het geval – krijgen schimmels die in je darmen huizen vrij spel en stimuleer je de groei van wormen en parasieten. Ook een voedingspatroon met veel vezels uit granen en veel rauwe groentes heeft een negatief effect op de darmflora en de stofwisseling. Verder kunnen infectieziekten blijvende schade veroorzaken aan de darmflora en ook de invloed van langdurige lichamelijke of psychische stress mag niet onderschat worden. Alcohol, blootstelling aan giftige stoffen, vervuiling en straling kunnen een diepgaande invloed hebben op onze bacteriehuishouding. Ook hoe oud je bent en hoeveel je beweegt spelen een rol.

Kleine of grote lekkage

Hoe meer de darmen lekken, hoe ernstiger de klachten zullen zijn. Stel je voor dat er een klein gaatje in het dak van een schuur zit, dan zal er bij een regenbui een beetje water naar binnen sijpelen. Er komen vochtplekken op de muren. Maar is het dak zo lek als een mandje, dan kan de schuur bij een flinke regenbui helemaal onder water komen te staan. In beide gevallen is het wel belangrijk om het dak te repareren, bij een kleine lekkage is dat gemakkelijker dan bij een grote. In het laatste geval is veel meer tijd en geduld nodig.

Zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachten?

Wellicht herken je aspecten die in dit artikel beschreven staan? Ik in ieder geval wel. Ik kreeg als baby flesvoeding, zijn lekkende darmen de oorzaak van jouw oogklachtenheb vroeger veel volkorengranen, bewerkte koolhydraten en suiker gegeten. Als kind had ik al last van hooikoorts, benauwdheid, huiduitslag en wazig zicht. Ook toen ik volwassen werd speelde mijn gezondheid me vaak parten, was ik snel moe en niet fit. Gelukkig is dit de laatste jaren allemaal flink verbeterd, omdat ik anders ben gaan leven en eten.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Anita
Door

Anita

op 29 Mar 2016

Vreemd

Jasper
Door

Jasper

op 22 Mar 2016

Heel interessant, dankjewel. Ik ben al een jaar uitgeschakeld omdat ik grote klachten aan mijn ogen hersenen heb. Naarstig op zoek naar genezing heb ik van alles geprobeerd, ook het schonen en gezond proberen te maken van de darmen. Het zou me niet verbazen als hier toch nog iets flink uit balans is en misschien is dit precies wat het is. Ik kan al een jaar niet naar buiten als de zon schijnt, een donkere zonnebril is niet afdoende. Binnen vaak ook een zonnebril op, m'n ogen kunnen het licht niet meer aan. Ook het zien van beweging, zoals afwaswater, is niet te doen, triggert enorme nare sensaties in m'n lijf. Je hebt me al atlas profilax aangeraden, en ik doe ook Cranio Sacraal en meer. Ik ga dit onderzoeken!

Karin
Door

Karin

op 22 Mar 2016

Lichtgevoeligheid kan ook komen door een tekort aan vitamine A: https://volzicht.nl/vitamine-a-belangrijke-vitamine-voor-de-ogen/

Jasper
Door

Jasper

op 22 Mar 2016

Had je gezegd inderdaad, ik neem het al een tijdje, maar nog geen verschil. De lichtgevoeligheid is heel extreem. Heb vandaag Liesbeth gesproken, heel fijn, veel dank!

Karin
Door

Karin

op 22 Mar 2016

Ik weet niet hoeveel je neemt, maar je kunt de dosis verhogen.

Jasper
Door

Jasper

op 23 Mar 2016

Oké ga ik proberen, dankje.

Rachida
Door

Rachida

op 18 Mar 2016

Ik heb een aandoening aan mijn ogen (retinitis pigmentosa) en heb vaak last van mijn darmen. Één tijdje gaat het goed een tijdje weer minder. Soms zie ik helder en soms weer niet maar wordt vaak wel gek van mijn darmen. Na het lezen van dit artikel ben ik aan het denken gezet of mijn oogproblemen ook de gevolg is van lekkende darmen. Vanaf jongs af aan last gehad.

Karin
Door

Karin

op 18 Mar 2016

Dat kan zeker ook in de kindertijd spelen. Volgende week plaats ik een artikel wat je kunt doen om je darmen te helen.

Jolie
Door

Jolie

op 17 Mar 2016

Ik zou graag willen weten wat ik kan doen aan een lekkende darm. Vanwege afstervende oogzenuwen wat niet meer stopt.

T.C.
Door

T.C.

op 16 Mar 2016

Waarom / op welke manier zijn volle granen slecht voor de darmen?

Karin
Door

Karin

op 16 Mar 2016

De vezels die in de granen zitten, kunnen gaatjes in de darmen veroorzaken.

Piet
Door

Piet

op 16 Mar 2016

Vreemd dat bij de oorzaken van 'lekkende darmen' de overmaat aan groente & fruit en het gebrek aan dierlijke eiwitten en vet niet genoemd word? Hier in Duitsland is er al alarm geslagen door de maag -en darmspecialisten over de explosief stijgende prikkelbare darm syndroom, over probiotica die grote problemen in het darmstelsel veroorzaakt en wanneer die de hersenbloedbarriere weet te overbruggen ook het brein aan kan tasten, over de grote problemen die het lichaam heeft met vleesvervangende producten als soja en seitan. Mensen die met hun 'verstand' eten - wat ze wijs gemaakt is wat gezond zou zijn - i.p.v. het lichaam datgene te geven wat het nodig heeft.

Karin
Door

Karin

op 16 Mar 2016

Beste Piet, Klopt, dat hoort ook bij de oorzaken en had er ook bij moeten staan. Heb hierover wel in andere blogs veel over geschreven. In mijn volgende blog ga ik in op de voeding die herstelt, namelijk de dierlijke vetten.

h.f.klein.
Door

h.f.klein.

op 15 Mar 2016

Ik heb volgens mij geen lekkende darmen , ben ook niet moe want ik sport 3x in de week en doe dat per keer 1,5 uur.Maar ik heb wel macula.

Karin
Door

Karin

op 16 Mar 2016

Macula zit niet alleen in de ogen, maar ook in het hele lichaam. Ik denk dat het goed mogelijk is dat er toch sprake is van lekkende darmen. Houd mijn volgende blog in de gaten. De oplossingen die ik daarin geef zijn heel makkelijk toepasbaar en voor iedereen geschikt. Ook als de darmen niet lekken.

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 15 Mar 2016

Een ander boek wat ook veel informatie over je darmen en alles wat er mee te maken heeft is ' Het microben dieet". In eerste instantie voor blijvend afvallen. Het uitgangspunt is wel dat je darmen gezond moeten zijn en hele goede handleiding hoe je dat dmv voeding kunt realiseren. Is geschreven door Raphael Kellman, een internist, die middels holistische aanpak het lichaam zelf de kans wil geven zich te herstellen.

Y.
Door

Y.

op 15 Mar 2016

Dat klinkt allemaal heel logisch! Het verband met Candida kan dan ook snel gelegd worden....

Clé
Door

Clé

op 15 Mar 2016

Steeds weer info die werkt als een "eye opener". Hoe mooi kan het zijn! Dank je wel,

Ann
Door

Ann

op 15 Mar 2016

Hoe weet men dat men lekkende darmen heeft? Kan dit onderzocht worden?

Karin
Door

Karin

op 15 Mar 2016

Ik ga er zelf vanuit dat ik het heb, aan de klachten die ik heb en heb gehad. Daar kun je het beste naar kijken. Spelen er lichamelijke klachten, dan is er een grote kans dat je darmen lekken. De adviezen die ik volgende week beschrijf zijn trouwens altijd goed om op te volgen.

Nan
Door

Nan

op 16 Mar 2016

Hallo Karin, Ik blijf met spanning de voedings adviezen volgen. Over het algemeen zie ik goed, maar de laatste tijd is mijn zicht waziger geworden. Zit het toch in lekkende darmen.? Of ga mijn leeftijd ook meespelen.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 15 Mar 2016

IIn 1998 ontwikkelde ik dikke darm kanker,in 2000 werd ik hier aan geopereerd. Nu heb ik een stoma. In 1995 had ik mijn bril af gezet.Daardoor zag ik het niet meer zo scherp. Overmoedig geworden,begon ik alle groenten rauw te eten. Later las ik in de krant dat rauwe worteltjes slecht voor de darmen zijn.

Sascha
Door

Sascha

op 15 Mar 2016

Ik ben nu al benieuwd naar je volgende blog.

els
Door

els

op 15 Mar 2016

Ja, Karin, ik zie ook een verband tussen lekkende darm en oogproblemen. Heb ondertussen het hele GAPSprotocol doorlopen en voel me al stukken beter. Ben vooral stressbestendiger geworden. Dat zal zich vroeg of laat ook naar mijn ogen vertalen. Naar mijn ervaring heeft wazig zien ook een verband met hypoglycemie, maar ik heb tot hiertoe nog geen wetenschapper of dokter gevonden die met dit soort verbanden - ik bedoel specifiek naar oogproblemen toe - ervaring heeft of er onderzoek heeft naar gedaan. Ik vermoed zelfs dat goed zien ook te maken heeft met de aanwezigheid van specifieke bacteriën in de darm en/of lever die 'verantwoordelijk' zijn voor de aanmaak van specifieke enzymen die nodig zijn om goed te kunnen zien. Er valt wat dat betreft nog heel veel te ontdekken.

Karin
Door

Karin

op 15 Mar 2016

Beste Els, Dat is heel interessant, die specifieke bacteriën. Dat zou best goed kunnen. Wie weet wanneer het wordt ontdekt.

Frank
Door

Frank

op 15 Mar 2016

Als ik beter zicht heb -en dat gebeurt plotseling- dan voel ik wen soort rust "zakken" in mijn buik, een paar cm boven mijn navel. Zo vaak meegemaakt, dacht ik moet dit even vermelden hier. Het is geen enorm gevoel, maar het gaat me niet ongemerkt voorbij. En het is echt een plek niet groter dan een paar vierkante centimeters die zich uitbreidt naar een algemeen welbevinden en rust in mijn hele lijf.

A.J.M.Blessing
Door

A.J.M.Blessing

op 15 Mar 2016

Bevestiging van mijn vermoeden. Al heel wat jaren kamp ik met PDS. En inderdaad mijn ogen doen "vrolijk" mee.. Goede dagen zijn te tellen. Dus ben ik heel nieuwsgierig naar je volgend blog. Hartelijke groet, T. Blessing

Lies Kruiniger
Door

Lies Kruiniger

op 15 Mar 2016

Hoi Karin. Ik geloof je hele verhaal. Zit zo'n grote logica in. Ik heb alleen moeite en weerstand t.a.v. voedingsadviezen. Ze spreken elkaar zo tegen. De ervaring die ik met de ogenyoga heb opgedaan bij jou, is voor mij GOUD! Het is zo voelbaar en zo tastbaar. NU.....op dit moment maak ik een Lemniscaat met mijn ogen......ga naar mijn darmen......maak contact ....een complete sensatie.............zo SIMPEL.......en volgens mij zo helend....... .... DANK! Lies

Reactie plaatsen