Hersenvoedsel; terugblik op Weston Price-dag
05 februari 2016 

Hersenvoedsel; terugblik op Weston Price-dag

“Hersenvoedsel” was het thema van de Weston Price-dag op zaterdag 30 januari. Ogen maken deel uit van de hersenen, zijn letterlijk de uitlopers ervan. Hersenvoedsel is dus een belangrijke ingang als je de gezondheid van je ogen wilt verbeteren. De eerste spreker op deze dag, dr. Malcolm Kendrick, heeft dertig jaar van zijn leven gewijd aan het onderwerp “cholesterol”. Terwijl de meeste mensen er tegenwoordig van overtuigd zijn dat een spiegelei gebakken in roomboter een hartaanval op je bord is, legde Kendrick juist uit dat er geen verband is tussen cholesterol en de kans op het krijgen van hart- en vaatziektes. Sterker nog, sinds het cholesterolverhaal in het leven is geroepen, zijn er meer patiënten met hartproblemen, neurologische aandoeningen en kanker dan ooit.

Het gevaar van statines

Volgens dr. Kendrick is het verschil tussen zogenaamd “goed” en “slecht” cholesterol een fabeltje. In beide gevallen gaat het om hetzelfde stofje, namelijk C27H45OH. Cholesterol is zo belangrijk dat je lichaam er zelf veel van aanmaakt. Als de cholesterolwaardes in je bloed dalen, dan is dit schadelijk voor de hersenen, aldus dr. Kendrick. Toch is de medische wereld er sterk op gericht om de waardes te laten dalen. Vindcholesterolrijke voedingt de dokter jouw cholesterolwaardes te hoog, dan krijg je statines voorgeschreven. Dit zijn medicijnen die de werking van een bepaald eiwit remmen, waardoor de productie van cholesterol in het lichaam afneemt. Statines hebben veel bijwerkingen, ook daar is de medische wereld van op de hoogte. Stemmingswisselingen, depressie, leverschade en Alzheimer bijvoorbeeld, maar ook het ontstaan van diabetes wordt ermee in verband gebracht. In 2012 waarschuwde de Amerikaanse Food and Drug Administration, de FDA, voor het gebruik van deze medicijnen. Maar tot op heden is er nog niet veel met die waarschuwing gedaan.

Huisarts aan banden

Voor een huisarts is het niet gemakkelijk om géén statines voor te schrijven, zeker als een patiënt net een hartaanval heeft gehad. Statistisch gezien is de kans op een tweede hartaanval namelijk groot. Als een huisarts dan heeft geadviseerd om te stoppen met statines, krijgt hij of zij de schuld van deze aanval. In de richtlijnen die gelden bij dit soort ziektebeelden, staat dat je als arts statines móét voorschrijven. Als je je als huisarts niet aan de richtlijnen hebt gehouden en er ontstaat een probleem met een patiënt, kan de inspectie je op het matje roepen en kun je je baan verliezen. Dr. Kendrick werkt om die reden ook niet meer als arts.

De werkelijke oorzaak van hartaanvallen

In zijn tweede lezing kregen we een primeur en legde dr. Kendrick uit hoe hartaanvallen werkelijk ontstaan. Eerlijk gezegd ging dit verhaal me een beetje boven de pet, het was zeer specialistisch. De essentie kon ik er wel uithalen: om te voorkomen dat je een hartaanval krijgt kun je het beste stress, haast, roken, cocaïne en bewerkte voedingsmiddelen vermijden. Beter zoek je de ontspanning op, vriendschap, beweging in de buitenlucht, goede voeding, af en toe een glaasje wijn en contact met een gemeenschap.

Eet meer cholesterol en verzadigde vetten

kip met kuikensDe lezingen van dr. Kendrick waren niet altijd makkelijk te volgen. In het vragenuurtje werden er ook nog eens veel gedetailleerde vragen op hem afgevuurd, over ldl, hdl en geoxydeerde ldl. Pfff, mij ben je kwijt als mensen zo in details treden. Een vriendin die mee was, zei onderweg naar huis: “Al die cijfertjes en percentages die genoemd werden, het zal allemaal wel. Wat ik er uitgehaald heb, is dat cholesterolrijke voeding goed voor je is en dat je statines beter kunt laten staan.” Mooi samengevat. Zoals Mike Donkers, een voorman van de Weston Price Foundation, tijdens zijn presentatie zei: “Als cholesterol en verzadigde vetten echt zo slecht voor je zijn, dan doet de natuur het helemaal verkeerd.” Want waarom zit er bijvoorbeeld zoveel cholesterol in het geel van een ei? Omdat er veel van deze waardevolle stof nodig is om een vruchtje uit te laten groeien tot een gezonde kip.

Weston Price

De Amerikaanse tandarts Weston Price ontdekte in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw natuurvolkdat verzadigde vetten heel belangrijk zijn voor onze gezondheid. Zonder die vetten kan het lichaam de mineralen en vitamines uit de voeding niet goed opnemen. Weston Price deed op eigen houtje onderzoek onder veertien nog geheel geïsoleerd levende natuurvolkeren, om te kijken hoe zij functioneerden, hoe gezond zij waren en wat zij aten. Zo ontdekte hij dat deze mensen allemaal kerngezond waren, prachtige gebitten hadden en goed gehumeurd waren. Hij schreef een boek over zijn ervaringen, vol met prachtige foto’s van de mensen die hij ontmoette. Klik hier voor meer informatie over dit boek.

Experiment met konijnen

Een verhaal dat mij erg aanspreekt is dat Weston Price afgestorven tanden en kiezen bij zijn patiënten liever trok, dan dat hij een wortelkanaalbehandeling uitvoerde. Zijn visie was dat dode tanden en kiezen een negatieve invloed hebben op de gezondheid van onze organen en hij merkte altijd dat zijn patiënten lichamelijk opknapten als de tand of kies was getrokken. Om zijn ideeën kracht bij te zetten, deed hij een experiment met konijnen. Hij bracht een tand aan onder het vel van een konijn. In korte tijd ontwikkelde het konijn dezelfde klachten als de eigenaar van de tand had gehad. Als Price de tand weghaalde, knapte het konijn weer op. Legde hij de tand vervolgens onder het velletje van een ander konijn, dan kreeg ook dit dier dezelfde klachten.

De gevaren van amalgaam

Op de Weston Price-dag sprak een tandarts, Fred Neelissen, die aansloot op dit verhaal. Deze biologisch-energetischegevaren van amalgaam tandarts vertelde voornamelijk over amalgaamvullingen en hoe schadelijk deze zijn voor onze gezondheid. Amalgaamvullingen lopen langzaam leeg, waardoor er kwikdamp vrijkomt in de mond. Bovendien werkt de vulling als een batterij die stroom en spanning geeft in de mond. Als je immuunsysteem goed functioneert, kun je wel wat verdragen. Maar voor de meeste mensen is kwik in de vulling puur vergif en kan het bijvoorbeeld schade aanrichten in de hersenen, met allerlei neurologische aandoeningen tot gevolg. Fred Neelissen bracht een stuk onder de aandacht dat was geschreven door de Nederlandse tandartsfederatie, waarin de gevaren van amalgaam worden erkend als een vaststaand feit. Het stuk wordt echter afgesloten met de conclusie dat amalgaam toch wordt aanbevolen, omdat je er zo goed mee kunt vullen… Mocht je nog amalgaamvullingen in je mond hebben en wil je die laten verwijderen, dan kun je hier klikken voor een protocol. Het is namelijk belangrijk dat je tandarts dit op een zorgvuldige manier doet, zodat je tijdens het proces geen kwikdampen binnenkrijgt.

Darmen en hersenen

Spreken we over hersenvoedsel, dan is het ook belangrijk om naar ons tweede brein te kijken, namelijk de darmen. Er bevinden zich rond de honderd miljoen zenuwcellen in en om de darmen, meer dan alle zenuwcellen van het ruggenmerg samen, en deze staan in nauwe verbinding met de hersenen. Veel problemen in de hersenen ontstaan door darmen die “lekken”. Om je hersenen goed te kunnen voeden, moet je weten hoe je de darmen weer gezond maakt. Probiotica en beestenbottenbouillon spelen hierbij een belangrijke rol. Probiotica krijg je door voedsel te fermenteren. Goede zuurkool uit het vat is bijvoorbeeld heel heilzaam voor de darmen. Beestenbottenbouillon bevat  een schat aan mineralen, spoorelementen, glutamine, collageen, aminozuren en eiwitten. Dit zijn allemaal bouwstoffen voor onze botten, ons bindweefsel, onze haren, nagels en huid. De collageen in de bouillon heelt de darmen.

Bouillon boordevol collageen

beestenbottenbouillonVan voedingsdeskundige Tanja Stevens kregen we duidelijke instructies over hoe je beestenbottenbouillon maakt. Zij adviseert botten te nemen met veel kraakbeen en uiteraard van dieren die buiten gegraasd hebben. Neem bijvoorbeeld de kippenvleugels van de kip. De kniestukken die daarin zitten bevatten namelijk veel gelatine, een bron van collageen. Tanja doet een grote hoeveelheid botten in de pan, veel meer dan ik altijd doe, waardoor ze uiteindelijk een afgekoelde bouillon krijgt die helemaal stijf staat van de heilzame gelatine.

Recept

Doe de botten in een pan met water met een scheut appelazijn erbij, ongeveer 2 à 3 eetlepels. Je laat dit een half uur staan. Daarna zet je de pan op het vuur en breng je het vocht net niet aan de kook. Vervolgens laat je het op een zacht vuurtje staan, hoe lang precies is afhankelijk van de botten. Runderbotten 24 tot 48 uur, varkensbotten 12 uur en je kunt ook bouillon maken van een hele kip, deze laat je 6 uur pruttelen. Drink van de bouillon dagelijks 3 tot 5 kopjes en voeg probiotica aan je voeding toe om je darmen en daarmee je brein weer te helen.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Joke Saarberg
Door

Joke Saarberg

op 09 Feb 2016

Die week in Frankrijk lijkt mij fantastisch,maar ik kon geen vlucht vinden die op die datum vertrekt. Ik vind het te ver om alleen te rijden.

Karin
Door

Karin

op 19 Feb 2016

De vlucht vanaf Eindhoven bestaat helaas niet meer. Je kunt wel vliegen vanaf Amsterdam naar Toulouse met easyjet.

Reactie plaatsen