Hoe gemakkelijk is het om weer goed te zien met eigen ogen?
21 juni 2017 

Hoe gemakkelijk is het om weer goed te zien met eigen ogen?

Bestaat er een toverspreuk die jou gemakkelijk laat zien met eigen ogen? Ik heb hem nog niet gevonden, maar ik heb wel iets anders ontdekt. Misschien draag jij al van jongs af aan een bril, of ben je hem pas veel later gaan gebruiken in de vorm van een lees- of multifocale bril. Je denkt je bril nodig te hebben, want als je hem afzet is alles wazig. Het lijkt je zo heerlijk om weer scherp te zien met eigen ogen. Zonder dat glas ervoor. Geen geklungel met glazen die beslaan of vies zijn, geen gedoe met lenzen in je ogen, geen gehannes met een leesbril die je steeds moet op- en afzetten. Gewoon wakker worden met goed zicht. Bestaat daar een truc voor?

De vraag die ik stelde

Hoe gemakkelijk is het om weer goed te zien met eigen ogen? Dat willen mensen die bij mij komen graag weten. En hoe lang duurt het dan voor ik weer goed kan zien? Dat was ook de vraag die ik toentertijd stelde aan mijn oogleraar. “Met jouw sterkte?” antwoordde hij. “Ik denk vier maanden, hooguit een jaar.” Dat leek me wel te doen, dus ging ik lessen volgen en mijn bril zo vaak mogelijk afzetten.

Zonder bril op de fiets

Zo gemakkelijk bleek het nog helemaal niet te zijn. Sjonge zeg, wat een wazige wereld! Voor mijn gevoel zag ik niets en was ik alle controle kwijt. Vooral op de fiets vond ik het doodeng. Op een rustig fietspad ging het nog wel, maar als ik op een drukke weg was als de Javastraat in Amsterdam-Oost, dan stopte ik even om mijn bril op te zetten. Zonder vond ik het niet te doen. Ook mijn kinderen naar school brengen op de fiets vond ik heel eng. Dan zette ik mijn bril eventjes op, en daarna snel weer af.

Fietsen in druk verkeer

Want het tegenovergestelde voelde ik nu ook: mijn bril was veel te sterk. Als ik hem opzette, zag ik alles loeischerp, maar dat was absoluut niet comfortabel. Zonder bril zag ik de waas en dacht: “Als dit nog lang duurt, dan houd ik het niet vol.” En bij het dragen van de bril merkte ik: “Nee, dit is het niet.” Er was duidelijk geen weg meer terug en ik liet de bril zoveel mogelijk af.

Hé, de waas is weg!

Die ontzettende waas raakte ik gelukkig vrij snel kwijt. Het gekke was dat ik het eerst niet eens opmerkte, maar ineens besefte: “Hé, de waas is eigenlijk al een paar dagen weg.” Wonderbaarlijk hoe zoiets werkt. Een mens went zo snel aan een nieuwe situatie, we zijn erop gebouwd om ons razendsnel aan te passen en daar niet lang bij stil te staan. Daarom is het waardevol om een dagboek bij te houden als je aan het proces van je bril afzetten begint. Je vergeet namelijk snel hoe slecht het eerst is geweest en welke resultaten je al hebt behaald als je een tijdje zonder bril bent.

De ‘volheid’ van mijn zicht

En klopte het nu, die vier maanden tot een jaar? Ik kan die vraag niet met een harde “Ja”, maar ook niet met een harde “Nee” beantwoorden. Want ik ervoer in dat eerste jaar regelmatig momenten waarop mijn zicht perfect was: scherp en helder. Jammer genoeg verdween die scherpte steeds weer snel. Wel merkte ik andere veranderingen op, die wél blijvend waren. Ik ging veel meer kleur zien, meer diepte en meer contrast: de ‘volheid’ van mijn zicht werd groter. Ook kon ik dichtbij opzienbarend veel beter zien, terwijl ik dit proces juist was ingegaan om goed te leren zien in de verte. Dit was dus echt een grote verrassing.

Ik deed meer dan alleen maar mijn bril afzetten. Ik leerde oefeningen om mijn ogen te ontspannen en anders te gaan zien. Die oefeningen deed ik dagelijks en ik weet niet of ik veel vooruitgang geboekt zou hebben als ik ze niet had gedaan. Voor mij persoonlijk bleek een jaar niet voldoende om helemaal goed te gaan zien, want er was nog iets anders nodig: er zette een belangrijke persoonlijke ontwikkeling in. Ik begon me steeds meer bewust te worden van de factoren die effect hadden op de kwaliteit van mijn zicht, van buitenaf en van binnenuit. Ik heb de afgelopen jaren reuzensprongen gemaakt! Alles wat ik ontdekte, geef ik nu door via VolZicht.

Ik begon op te bloeien

Door mijn bril af te gaan zetten begon ik op te bloeien. Ik ervaar nu vaak een gevoel van vrijheid, plezier, rust. Mijn ogen zijn mijn gidsen geworden, ze vertellen me wat er aan de hand is. Zie ik wazig, dan ga ik op zoek naar de oorzaak. Er ligt namelijk altijd een spanningsbron onder. Als ik me die bewust word, lost de spanning op en zie ik perfect. Ik ben steeds vaardiger geworden in het opsporen van spanningen en ga er anders mee om dan vroeger. Als iets me uit evenwicht brengt, kom ik sneller weer in mijn kracht. Ik ervaar een diepe verbinding met een soort Oerwijsheid en heb zoveel meer plezier in het leven gekregen.

Hoe gemakkelijk is het om weer goed te gaan zien met eigen ogen

 

Een mooie quote die het nog eens op een andere manier zegt:

Hoop niet dat het makkelijker wordt, zorg dat je jezelf verbetert. Hoop niet op minder problemen, zorg voor meer vaardigheden. Hoop niet op minder uitdagingen, zorg voor meer wijsheid.

Jim Rohn

Stel je open voor het onverwachte

Spreekt dit verhaal je aan? Ga jij ook niet per se voor gemakkelijk en quick fix, maar wel voor boeiend en duurzaam? Wil je op avontuur en kun je daarbij het resultaat loslaten? Want als je deze spannende reis gaat maken, weet je van tevoren niet wat je allemaal zult beleven. Als je openstaat voor het onverwachte, dan ben jij iemand die mijn eendaagse workshop Moeiteloos kijken zonder bril of lenzen zal waarderen. Echter, wil je overal snel vanaf zijn en wil je dat ik je een makkelijk alternatief aanreik ter vervanging van de bril, dan is de workshop niet zo geschikt voor je. Want er is zoveel te ontdekken, zoveel te leren en zoveel te doen!

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
rieky van zeitveld
Door

rieky van zeitveld

op 18 Jul 2018

het gaat een stuk beter als dat het was in de mnd terug.maar wat ik zo graag wil en waar ik mee bezig ben is dat ik zooooo graag van de brandende oogdeksels af wil 6 weken waren ze niet aan het branden ,de ogen zelf branden ook nog ,met voeding doe ik wat ik moet doen iedere dag .oefeningen ook iedere dag meerdere keren ,hoop dat het nog beter word .ik wil volhouden iedere dag weer.en de wind is moord voor mijn ogen.drogen dan meteen denk ik uit.be bril heb ik bijna nooit meer op wel met autorijden ,groetjes rieky

Karin
Door

Karin

op 18 Jul 2018

Als de ogen zulke ernstige klachten hebben, vraagt het geduld om de oogverzorging die je nu aan het doen bent rustig zijn werk te laten doen. Wellicht kan extra begeleiding je verder helpen en er voor zorgen dat je weer met prettige ogen door de wind kunt gaan.

Fanny
Door

Fanny

op 17 Jul 2018

Hoi Karin, Alleen al door het aflaten van mijn bril en wat simpele ontspanningsoefeningen zijn allebei mijn ogen in een paar maanden een heel punt vooruit gegaan! Van -3,50 naar -2,50. Ik weet dat er nog veel meer in zit en inmiddels geloof ik dat mijn ogen helemaal beter gaan worden. Het bewijst mij, dat wat je onderwijst, waar is!

Karin
Door

Karin

op 18 Jul 2018

Leuk om te lezen Fanny. De workshop kan je helpen om weer een stap verder te komen.

Regina Salentijn
Door

Regina Salentijn

op 27 Jun 2017

ik ben de wanhoop nabij met ogen die niet of nauwelijks samenwerken(lui oog en beetje scheelzien)en daarbij nog floaters (vlekken en stipjes)en dan wennen aan een multifocale bril. Is er ook hier iets in de buurt voor mij wat mij kan helpen? ik zit psychisch aan de grond door het ogenprobleem.

Karin
Door

Karin

op 27 Jun 2017

Beste Regina, Dat klinkt vervelend. Ik weet niet wat er bij jou in de buurt is, maar wat je ook verder kan helpen is mijn online training, die kun je gewoon vanuit huis doen.

Sanne Dekker
Door

Sanne Dekker

op 27 Jun 2017

Hoi Karin! Wat een mooi verhaal! Ik zit in de vijfde klas van het VWO, dus ik zit bijna altijd in de boeken. Op school, thuis tijdens het leren en als ik eindelijk klaar ben, ben ik te moe om iets te ondernemen, zoals buiten wandelen. Dan lees ik meestal een boek of kijk ik tv. Mijn zicht is van dichtbij extreem scherp, maar van veraf zie ik alles vrij wazig. Ik heb een bril, maar ik heb al vrijwel meteen besloten deze niet te dragen (alleen als ik naar een theatervoorstelling of de bioscoop ga, waar ik toch wel graag de gezichten wil zien). Ik heb ook last van mouche volantes, wat ik eigenlijk nog vervelender vindt dan mijn wazige zicht, vooral nu het zomer wordt en alles fel belicht is. Ik wil mijn zicht en de mouche volantes graag verbeteren, maar ik vind het zoals gezegd erg moeilijk om te bepalen wanneer en hoe ik dit moet doen. Heb je hier tips voor?

Karin
Door

Karin

op 27 Jun 2017

Beste Sanne, Het is toch echt belangrijk om wel te gaan wandelen buiten als je de hele dag al in de boeken hebt gezeten. Dan krijg je weer nieuwe energie. Goed dat je de bril al zo min mogelijk gebruikt. Kan me voorstellen dat je het lastig vindt om dit alleen te doen. Ik bied op verschillende manieren begeleiding, maar ik denk dat dit iets is wat je met je ouders moet bespreken. Als je dit wilt en je ouders dit goed vinden, kun je contact opnemen en kunnen we bespreken wat een goede vorm van begeleiding voor je is.

Lauri Fransen
Door

Lauri Fransen

op 27 Jun 2017

Beste Karin, ik heb nu al maanden je mails gehad. Ik heb ook boeken gelezen over de methode Bates om je ogen te verbeteren. Maar daarbij heb ik één belangrijke vraag: kan dit ook als je hele slechte ogen hebt? Ik heb vanaf mijn 9e jaar een bril gedragen, gelijk met een flinke sterkte. Op mijn 36e ben ik op lenzen overgestapt: harde, zuurstofdoorlatende lenzen. Ik ben nu 71 jaar en mijn rechteroog heeft een sterkte van - 15 , mijn linkeroog is -10 of -11. Ik heb begrepen dat je om je ogen te verbeteren die hulpmiddelen ( bril /lenzen af en uit moet doen. Maar je begrijpt: zonder lenzen ben ik behoorlijk gehandicapt. Ik kan in huis de meeste zaken wel op de tast vinden, maar ik durf geen eten te koken zonder lenzen in. En buiten zijn zonder lenzen is zelfs levensgevaarlijk, dat doe ik dus echt niet. Vorig jaar werd er bij mij staar geconstateerd. Ik heb daarna allerlei methoden gevolgd om oude emoties op te ruimen en daardoor is mijn zicht verbeterd. Maar de staar is niet weg - als ik veel stress heb, wordt het weer slechter. Ik doe af en toe overdag de lenzen uit en ik voel dat mijn ogen dan uitrusten. Maar omdat ik dan vrijwel niets kan doen ( ook niet lezen of schrijven) doe ik ze na een uurtje maar weer in. Kun je mij vertellen of er voor mij echt een mogelijkheid is om mijn zicht te verbeteren? Vriendelijke groet, Lauri.

Marloes
Door

Marloes

op 29 Jun 2017

Beste Lauri, Toen de Batesmethode op mijn pad kwam, droeg ik (harde) lenzen van -10 en -10,75. De eerste stap die ik gezet heb, was overstappen op lenzen -9 voor beide ogen. Dit ging vrijwel moeiteloos. Ik deed wat oefeningen (palmeren, zwaaien, zonnen), maar niet noemenswaardig veel. En ik kon gewoon functioneren. Als ik mijn lenzen nl. volledig uit liet, dan struikelde ik bijna over mijn katten en kon ik dus verder ook niets. De radius van de harde lenzen was toen 8.00. Nu is de radius 8.65 bij een sterkte van -3,50. Mijn ogen herstellen dus en zijn onderweg naar normaal. Op mijn 8e kreeg ik een bril, op mijn 17e stapte ik over op harde lenzen, en dit jaar word ik 50. Ik hoop dat mijn verhaal je kan helpen en je sterkt om het traject naar vol zicht te starten. Heel veel succes! Vriendelijke groeten, Marloes

Irma
Door

Irma

op 20 Jul 2018

Beste Marloes, mijn ogen zijn ook slecht,, aan beide zijden -9 met lenzen. Verder ook mouches volantes, heel vervelend maar ja je moet er mee leren leven. Ook ik doe nu elke dag ontspanningsoefeningen en doe regelmatig mijn bril op met een veel mindere sterkte. Zonder lenzen gaan werken is geen optie. Ik hoop dat de sterkte bij mij ook beter wordt, ik heb er goede hoop op helemaal na het lezen van je verhaal. Groet Irma

Karin
Door

Karin

op 27 Jun 2017

Beste Lauri, Je kunt ook in jouw situatie je ogen verbeteren, je zegt het eigenlijk zelf al dat je beter bent gaan zien door het opruimen van oude emoties. Met jouw sterkte en in combinatie met staar is het niet perse een gemakkelijke weg, maar wel de enige weg naar herstel. En dat doe je stap voor stap, waarbij je de bril af kunt gaan bouwen.

Reactie plaatsen