Hoe snel leer je zien zonder bril?

Hoe snel leer je zien zonder bril? Dit is een vraag die me veel gesteld wordt. Eigenlijk is het eenzelfde soort vraag als: hoe snel leer je skiën? De basis is voor iedereen hetzelfde, maar hoe vlug je het oppakt, verschilt per persoon. Afgelopen week was ik met mijn gezin skiën, het was voor mijn kinderen de tweede keer dat ze meegingen. Ik dacht terug aan hoe ze vorig jaar het skiën hadden opgepikt, aan hoe verschillend mijn kinderen waren in het leren omgaan met die lange latten onder hun voeten.

Privéles is stom

Mijn twee dochters hadden de basis snel onder de knie. Mijn man en ik deden voor hoe ze moesten remmen en bochtjes maken, en rap gingen ze samen met de sleeplift naar boven. Die middag kregen ze twee uur privéles, maar na een uur vroegen ze of ze zelf mochten gaan skiën. Achter die man aan glijden vonden ze saai en stom, ze snapten nu wel hoe het moest.img_4041

Op je billen de berg af

Mijn oudste dochter zoefde aan het einde van die eerste dag razendsnel van de rode piste af. Ze genoot ervan om vlot en stijl naar beneden te gaan en kende geen angst. Of toch wel een beetje, maar de combinatie van spanning en snelheid gaf haar juist een kick. Van mijn andere dochter hoefde het niet zo stijl en snel. Ze genoot er meer van om van de blauwe piste rustig naar beneden te suizen en aan het einde van de week deed ze dit met steeds meer vaart. De rode piste vond ze minder leuk: die was haar te stijl en te eng. Toen ze er toch een keer af moest, trok ze uiteindelijk haar ski’s uit en ging glijdend op haar billen naar beneden.

Moeite met de bochtenimg_4037

Voor mijn zoon van 9 was het een ander verhaal. Die wist zich geen raad met die lange latten onder zijn voeten. Hij raakte al gefrustreerd bij het aantrekken van die rotskischoenen, wat inderdaad nooit zo gemakkelijk gaat. Het klasje vond hij stom, skiën vond hij stom. Hij had moeite met remmen en terwijl de andere kinderen al naar boven gingen, kreeg hij de rechterbocht, maar niet onder de knie. Hij verzette zich bij het draaien telkens hevig met zijn bovenlichaam.

Lotte op de latten

meisje op skisVolgens een skileraar die ik sprak, hebben volwassenen het voordeel dat ze motorisch beter zijn en de bewegingen makkelijker kunnen maken, en is het pluspunt bij kinderen dat ze geen angst kennen en zo met een vaart de berg afzoeven. Bovenop de piste hoorde ik een vader tegen zijn dochter zeggen: “Rustig naar beneden, Lotte.” Maar Lotte, met haar knalroze ski-jasje aan, was al tien meter omlaag gesjeesd, in een rechte lijn, met haar beentjes in de sneeuwploeg, en hoorde absoluut niet wat haar vader riep.

Niet vrij van angst

Ik denk dat mijn zoon twee nadelen had. Ten eerste had hij nog niet de motoriek van een volwassene. En ten tweede had hij een half jaar ervoor een ongeluk gehad waarbij zijn beide benen gebroken waren. Hij kon inmiddels alles weer, maar skiën was nog wat teveel gevraagd. Daarbij kwam dat hij een beetje angstig was, wat hem belemmerde in het naar beneden gaan op die lange latten. Ook dit jaar had hij nog last van angst, maar aan het einde van de week ging hij toch met plezier de helling af.

Hoe snel leer je zien zonder bril?

Ieder neemt dus zijn eigen karakter en levenservaring mee bij het starten van een nieuw leerproces. Het leren zien zonder bril werkt ook op die manier, de een pikt het sneller op dan de ander. De eerste belangrijke stap is himg_4046et rondlopen zonder bril op. Ik zie dat vooral kinderen dat met gemak doen, ze zetten de bril af en gaan gewoon spelen alsof ze nog nooit zo’n ding op hun neus hebben gehad. Bij volwassenen zie ik veel onderlinge verschillen. Hierbij speelt ook mee wat de beginpositie is. Iemand met een afwijking van -8 of hoger zal meer onzekerheid voelen dan iemand die alleen een leesbrilletje draagt. Degene die het aandurft om de wereld even iets waziger te zien dan hij gewend is – want dat hoort erbij in het begin – zal minder weerstand voelen dan iemand die daar erg bang voor is.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om gezond te zijn en goed te zien. Zonder brillen, lenzen of operaties. Sinds 2010 heeft zij meer dan 2850 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen.
Petra
Door

Petra

op 14 Mar 2017

Hoi Karin, Ik heb altijd zere ogen. De pijn in mijn oogspieren lijkt wel chronisch te worden. Ik heb zoveel mogelijk mijn bril af, maar scherp zien lukt voor geen meter. Het frustreert enorm. Terwijl ik wel oefeningen doe. Op jouw website lees ik verhalen van mensen die binnen een paar weken weer scherp zien, nou dat lukt mij niet. Ik heb ook erg veel last van mouches volantes waar ik gek van word. In mijn baan werk ik veel achter de pc en daar hebben mijn ogen ook last van, van dat licht ofzo wat er afstraalt. Kortom, het maakt me boos, verdrietig dat mijn zicht niet scherper wordt. Er zit veel spanning in mijn oogspieren en dat kan ik heel lastig ongedaan maken, hoe ik het ook probeer. En ik wil heel graag van die mouches voulantes af.

Karin
Door

Karin

op 14 Mar 2017

Beste Petra,Wat goed dat je hier zelf aan het zorgen bent voor je ogen. Er speelt zoveel mee in de gezondheid van de ogen. Met goede begeleiding door ons ga je grote stappen maken en wel resultaat bereiken. Omdat wij goed weten welke stappen je het beste kunt gaan zetten. Graag wil ik met je hierover in gesprek.

Reactie plaatsen