Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet? deel 2
26 november 2015 

Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet? deel 2

Hoe voed je de ogen als je vegetarisch eet? Dit is een vraag die mij vaak gesteld wordt. In een vorig blog over dit onderwerp ben ik ingegaan op het telen van plantaardige producten. Het eten van planten lijkt heel vredelievend, er worden immers geen dieren voor doodgemaakt. Maar het beeld dat we hiervan hebben, klopt niet. Om granen, kool, peulvruchten, soja en fruit te kunnen telen, wordt wel degelijk dierenleven opgeofferd. Voor het verbouwen van deze producten is veel land nodig. En het inrichten van landbouwgrond gaat altijd ten koste van de natuurlijke habitat met zijn oorspronkelijke vegetatie en dierenleven, groot en klein. Sinds ik bijvoorbeeld weet hoeveel bloed er eigenlijk kleeft aan een kilo rijst, koop ik dat product liever niet meer. Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn vorige blog. klik hier

Waar komen jouw eieren, yoghurt en kaas vandaan?

melk van grasgevoederd veeAls je al jarenlang vegetariër bent, begrijp ik dat het niet makkelijk is om zomaar over te stappen. En het is natuurlijk jouw eigen keuze om dat wel of niet te doen. Toch is het goed om eens te kijken naar de overtuigingen die je hebt als het gaat om vlees. Kloppen je ideeën wel? Ik heb zelf ook jaren geen of weinig vlees gegeten, met de beelden van de bio-industrie in mijn hoofd. Maar nu ik zeker weet dat de dieren die ik eet een goed leven hebben gehad en met respect zijn behandeld, vind ik dat ik me met hun kracht mag voeden. Als je echt geen vlees wilt eten, moet je toch proberen om zoveel mogelijk aan je voedingsstoffen te komen. Daarbij is het belangrijk de oorsprong te kennen van de levensmiddelen die je koopt. Ik ken vegetariërs die niet kijken naar waar hun eieren, yoghurt en kaas vandaan komen en van deze producten de niet-biologische variant kopen. Dan is er een grote kans dat de koeien en kippen die jouw melkproducten en eieren produceren, niet zo’n best leven hebben.

Wat zit er allemaal in een vegahamburger?

Om je op je gezondheid wilt letten, moet je goed weten wat je eet. Ik kocht vroeger, toen ik bijna geen vlees at, vaak van die vegetarische burgers in de supermarkt, en vond ze nog lekker ook. Totdat ik me meer ging verdiepen in de kleine lettertjes op de verpakking. Je wilt niet weten, of eigenlijk juist wel, wat er allemaal in die vegaburgers zit. Dit zijn de ingrediënten van de vegahamburger van de Albert Heijn: ge­re­hy­dra­teerd eiwit [52% so­ja (SO­JA), 15% tar­we (GLU­TEN)], ui, wa­ter, plant­aar­di­ge olie [zon­ne­bloem, raap (in wis­se­len­de ver­hou­ding)], schar­rel­ei-eiwit (EI), mal­todex­tri­ne, zout, gist, ui­en­poe­der, knof­look­poe­der, aard­ap­pel­zet­meel, erwt­ve­zel, aro­ma, ger­ste­mout­ex­tract (GLU­TEN), sta­bi­li­sa­tor (gu­ar­pit­meel, E401), dex­tro­se, ge­bran­de sui­ker, krui­den en spe­ce­rij­en, vi­ta­mi­ne B12, ij­zer.

Hoe gezond is soja?

sojaisgevaarlijkIk ging me toch eens achter de oren krabben, want deze toevoegingen zitten allemaal niet in een pondje biologisch gehakt. Dat laatste leek me dan toch een beter product om mijn kinderen voor te zetten. Ondertussen was me ook duidelijk geworden dat soja, het hoofdbestanddeel van de vegaburger, helemaal niet gezond is. Integendeel, het is zelfs gevaarlijk. Iemand vertelde mij dat meisjes te vroeg in de pubertijd raken als ze veel soja eten. Dit komt door de grote hoeveelheden fyto-oestrogenen die erin zitten; een portie soja bevat net zoveel oestrogenen als een anticonceptiepil. Toch stond het wel een tijdlang bij ons op tafel, sojamelk. Met een smaakje, want anders was het niet te drinken. Ik ben direct gestopt met het te kopen toen ik het verhaal over de hormonen las.

De gevaren van soja

Maar soja doet nog meer kwaad. Het tast de schildklier aan en het onttrekt belangrijke vitamines en mineralen aan het lichaam. Ook bevat het de stof hemaglutinine. Deze stof zorgt ervoor dat rode bloedcellen gaan klonteren. Door het eten van soja neemt de kleverigheid van het bloed toe en dit kan bloedvatafsluitingen geven. Mogelijke gevolgen: trombose, hart- en vaatziekten. Baby’tjes die sojamelk krijgen in plaats van moedermelk of koeienmelk, blijken allerlei achterstanden te ontwikkelen. Er zijn zelfs gevallen van sterfte bekend. Ook ik heb sojamelk aan mijn kinderen gegeven, omdat ik oprecht dacht dat het beter voor ze was dan melk, maar ik heb er nu nog steeds spijt van dat ik ze eraan heb blootgesteld.

Uitgeputte grond door soja

verdroogdegrond“In Azië eten ze toch ook soja?” Dit is een argument dat veel vegetariërs gebruiken. Dat is waar, maar men eet het slechts weinig, alleen als het gefermenteerd is, en zeker niet als vleesvervanger. En nog iets om over na te denken: er worden hele oerwouden omgekapt voor het telen van soja. Niet alleen voor ons, maar ook om de dieren te voeden in de bio-industrie, voor wie soja net zo ziekmakend is als voor ons. De teelt van soja put de bodem uit, met als resultaat een uitgedroogde, onvruchtbare grond. Mocht je toch vegetarisch willen blijven eten, laat de sojaproducten en de vegetarische burgers dan dus in ieder geval staan. En tot slot: vegetarische burgers zonder soja zitten eveneens vol met smaakmakers en plantaardige oliën. Ook niet goed voor je…

Goede voeding voor vegetariërs

Waar kun je als vegetariër wél voor kiezen? Zorg in ieder geval voor voldoende verzadigde vetten in je voeding. Kies voor roomboter, kokosolie, slagroom, crème fraîche, eieren en rauwe melk. Neem een biologische extra virgin olijfolie (liever niet verhitten). Zorg dat je zuivel afkomstig is van dieren die buiten grazen. Denk trouwens niet dat het eitje dat je eet vleesvrij is. Mijn ouders hadden vroeger kippen. Als ik de ramen ging zemen en met een bezem eerst de spinrag weghaalde, gaf ik de spinnen aan de kippen. Ze vochten erom. Ook het gras dat de koeien eten, is niet geheel vegetarisch. Het bevat namelijk kleine dierlijke bewoners, een deel ervan onzichtbaar, een ander deel zichtbaar. Ga maar eens in een grasveld liggen en observeer het leven in het gras.

Stieren en hanen

eierenEen melkboer heeft kalveren nodig om aan melk te komen en met regelmaat worden er dus kalfjes geboren op de boerderij. De helft van deze kalveren is stier. Stieren geven natuurlijk geen melk en zijn niet van nut voor de melkveehouder. Sommige van deze stieren worden gebruikt voor het dekken van de koeien, maar hierbij gaat het maar om een enkeling. De meeste stiertjes worden ongeveer tien dagen na hun geboorte geslacht. Voor de kippenboer geldt ook zoiets: van alle kuikens is vijftig procent haan, maar alleen de kippen mogen blijven leven om eieren te leggen. Een groot deel van de haantjes wordt gedood. Conclusie: ook aan je eieren, kaas en melk kleeft bloed.

Alternatieve bedrijven

Gelukkig zijn er alternatieve bedrijven die zichzelf als doel hebben gesteld alle dieren een beter leven te gunnen, of het nu gaat om vleesproductie of om het produceren van melk, kaas en eieren. Jerseyvlees is een goed voorbeeld. De stieren die geboren worden op het biologische melkveebedrijf Remeker in Lunteren mogen bijna twee jaar blijven leven en volop buiten gras grazen. Op dit bedrijf worden geen antibiotica gebruikt, mogen de koeien hun hoorns houden en blijven de vaarskalveren na hun geboorte drie weken bij de eigen moeder. De stierkalveren verblijven tot ongeveer zes maanden op zorgboerderijen. Daarna gaan ze naar natuurterreinen in de Bilt. De slachtleeftijd is minimaal achttien maanden en loopt op tot vierentwintig maanden. De dieren lopen zoveel en zolang mogelijk buiten.

zuivelproduktenEn er zijn meer boerenbedrijven die anders omgaan met hun dieren en ze zo natuurlijk mogelijk laten leven. Het is belangrijk om te kiezen voor producten van dit soort bedrijven, ook als je vegetarisch eet. We krijgen een meer natuurlijk proces, waarbij dieren en hun omgeving met respect worden behandeld, nooit terug als we geld blijven geven aan de bio-industrie en de intensieve landbouw. Monoculturen putten de bodem uit en de dieren in de bio-industrie worden volgestouwd met de gewassen die van deze monoculturen afkomstig zijn. Gevolg is dat ook de dieren volledig uitgeput raken. Ga dus liever op zoek naar boerderijen in de buurt of op internet die wel goed en verantwoord met hun land en hun dieren omgaan. Haal hier je producten, ook als die vegetarisch zijn.

 

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

 

Weet jij een interessant bedrijf dat natuurlijk bezig is? Ik vind het leuk als je daarover een reactie achterlaat.

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Else
Door

Else

op 24 Jan 2016

Voel toch de behoefte nog een keer te reageren. Ik val van de ene verbazing in de andere. Quote uit jouw blog: "Toch is het goed om eens te kijken naar de overtuigingen die je hebt als het gaat om vlees. Kloppen je ideeën wel?" Kennelijk jaag je mensen met deze bevoogdende opmerking tegen je in het harnas. Sta jij open voor de standpunten en ervaringen van anderen, Karin? Ik krijg de indruk dat je liever vasthoudt aan jouw oude overtuigingen en aan rapportages van wetenschappers, die het volgende moment weer achterhaald zijn. Vegetariërs zijn over het algemeen bewuste mensen die heel goed zelfstandig kunnen denken, en die vaak heel bewust een keuze hebben gemaakt. Ik vraag me wel eens af waarom sommige vleeseters zo fanatiek proberen vegetariërs tot vlees eten te bekeren. - Je schrijft: "Wat is er eigenlijk zo erg aan dat je het land bemest met dierlijke mest". Ik kan me niet voorstellen dat hebt gemist dat dierenmest een grote veroorzaker is van CO2-uitstoot. - Jij gebruikte GFT, en dat voldeed niet? Had je er voor gezorgd dat daar die bepaalde noten, granen en andere gewassen in zaten die nodig zijn? Dan heb je recht van spreken. GFT is maar net wat er vanuit de keuken en de tuin in de groenbak terecht komt, en bestaat uit heel wat anders dan wat een uitgebalanceerd stuk land levert, dus met bepaalde bomen, struiken, groenten, fruit, etc. - Waarom haal je dat stukje van Michiel Bussink over Joel Salatin aan. Op zich fijn dat hij goed met dieren omgaat; zou normaal moeten zijn, en dat is ook in het belang van de vleeseter, zal ik maar zeggen. Maar hij meldt in ieder geval nergens dat plantaardige compost niet goed zou zijn. Anastasia geeft ook aan dat dierenmest niet nodig is op een stuk land dat beplant is met de juiste gewassen. Waardoor mens, dier en aarde volkomen in harmonie zijn en in vrijheid leven. Wat is toch jouw bezwaar daartegen. De boeken van Anastasia doe je af als een sprookje met het een of andere onduidelijke en merkwaardige argument, terwijl je daarmee de essentie van de boeken overboord kiepert, terwijl Anastasia hele interessante suggesties geeft. Bijv. om een verandering te brengen in de ziekmakende gewoontepatronen van de mensheid en de uitbuiting door een kleine duistere elite met hun misleidingen, omwille van macht en het grote geld. Steeds meer mensen willen dit niet meer, en door een andere manier van leven kunnen we aan het afschuwelijke en destructieve patroon ontsnappen. Toegegeven, om de boeken van Anastasia een beetje te kunnen begrijpen moet je wel over bepaalde spirituele interesses en inzichten beschikken. - Dat melk gezond is, is ook allang achterhaald. Mijn slijmvliezen zetten op. En een baby'tje dat ik kende, en alleen koeienmelk kreeg, overleed na een paar weken. - En last but not least: Een antwoord op belangrijke vragen geef je niet. Wat is jouw verklaring dat zoveel vegetariërs aangeven gezond te zijn en lekker in hun vel zitten. Een kleine greep uit de sites als tegenhanger voor jouw overtuigingen: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/vegetarisch-eten-6-mythes-ontrafeld/ http://www.voedingscentrum.nl/nl/schijf-van-vijf/eet-gevarieerd/vegetarisch-eten.aspx http://www.nu.nl/gezondheid/3491687/vegetariers-leven-iets-langer.html

Karin
Door

Karin

op 25 Jan 2016

Beste Else, Ik hoef niemand te overtuigen, dat is ook niet waar mijn artikel over gaat. Ik schrijf over beter leren zien en gezonde ogen. Daar is voeding een onderdeel van. Ik ontmoet zelf heel veel vegetariërs en veganisten met allerlei oog en andere gezondheidsklachten, die gerelateerd zijn aan een tekort aan voedingsstoffen door het niet voldoende binnen krijgen van onder andere cholesterol, verzadigde vetten, vitamine A en gelatine. Voedingsstoffen die je haalt uit dierlijke producten. Ook vleeseters ontwikkelen dit soort klachten, omdat zij zich niet op de juiste manier voeden. Lees het boek van Weston Price en leer van de natuur volkeren en hoe zij aten. Hij kwam alleen maar gezonde mensen tegen tijdens zijn reizen bij 14 nog geïsoleerd levenden volkeren. Deze mensen aten allemaal dierlijke producten en zij gebruikten alles van het dier. Dus ook de organen en de botten. Wat wij juist niet meer eten. Ook dronken zij melk, niet alle volkeren. Maar veel wel. Geen melk die door de fabriek is bewerkt, maar rauwe melk. Zo van de koe, of geit, of kameel, of paard. Dat is iets heel anders dan het gehomogeniseerde en gepasteuriseerde product uit de supermarkt. Het gaat hier niet om een overtuiging, maar oeroude wijsheid. En de mensen die Weston Price bezocht, hebben echt bestaan, hij heeft ze gefotografeerd en waren heel spiritueel. Dierlijke mesten geven geen CO2 uitstoot, als de dieren buiten grazen en hun natuurlijke voeding eten. Het gras wat door hun mest opnieuw groeit zet CO2 juist weer om in zuurstof. http://www.westonaprice.org/health-topics/time-for-a-one-eighty-on-cows-and-climate/

Inge
Door

Inge

op 12 Apr 2016

Ik ben echt zó verbaasd over wat je hier schrijft. In het vorige artikel geef je in de reacties aan dat je in een volgend artikel zult ingaan op de mogelijkheden om vegetarisch te eten en gezond te eten voor je ogen en opnieuw sluit je af met een soort reclameblok voor vlees. Het is me duidelijk dat je ervan overtuigd bent dat dat werkt, maar ik kan het echt niet rijmen. Ik ben overigens heel aardig volgens de tradities van de westerse weston price opgegroeid, compleet met dagelijks bottenbouillon enzo, maar ik had toch echt op mijn 6e een bril met -3. Misschien is voeding minder zwaarwegend dan lijkt (mits je gezonde keuzes maakt), en hebben andere factoren een grotere invloed?

Karin
Door

Karin

op 13 Apr 2016

Uiteraard spelen ook andere factoren hiermee, mijn hele website staat er vol mee. En naast de beestenbottenbouillon zul je misschien ook wel suikerrijke producten hebben gekregen. Het voedingsverhaal is zeker ook belangrijk, ik zie het ook gewoon terug bij mensen. Als we kijken hoe de mensen op aarde tot voor kort altijd hebben gegeten dan hebben dierlijke producten altijd op het menu gestaan. En gaat het in mijn verhaal niet over de bio industrie, maar over dieren die natuurlijk hebben geleefd en gegeten.

Diana
Door

Diana

op 20 Jan 2016

Vorige week heb je ook nog een pleidooi gehouden voor grasgrazers. Helemaal mee eens maar t is niet omdat er grasgrazers zijn dat wij ze moeten opeten. Hier scheiden onze wegen. Succes met het overtuigen dat een bril niet nodig is. Ik ben het daar mee eens maar ik heb geen vlees nodig en zeker ook geen eieren, melk, yoghurt, soyaburgers. Ik eet alles zo rechtstreeks mogelijk door zelf plantaardig te eten. Shame on you dat je zo n pleidooi houdt voor de melkboeren en de kippenbedrijven.

Karin
Door

Karin

op 20 Jan 2016

Ik schaam me absoluut niet voor mijn pleidooi voor deze boeren, die hierin benoemd staan. Sta daar volledig achter en ik hoop dat steeds meer boeren terug keren naar hoe ze het vroeger deden en stappen uit de bio industrie.

Albert
Door

Albert

op 20 Jan 2016

Nee hoor, plantjes hebben helemaal geen dierlijke mest nodig. Kompost doet het ook. En bepaalde landbouwsystemen zoals permacultuur redden het vaak zelfs zonder extra bemesting. Toegegeven, op mondiaal nivo is dat niet van vandaag op morgen te realiseren. Maar het belangrijkste lijkt ook mij een ecologische of ecologisch-achtige maar niet industriële landbouw, met dan wel met een beperkte vleesproduktie. Pure Graze gaat sterk de ecologische kant op, is soms minder goed, maar soms ook beter. Een goed initiatief! Het verhaal over soja in bovenstaande pleidooi is veel te negatief, eenzijdig en klopt in een aantal opzichten niet. Bij roofbouw en oerwoudkap voor soja gaat het bijna altijd om industriële landbouw. Vaak is dat genetisch gemanipuleerde soja voor krachtvoer. En geen ecologische landbouw. I.h.a. wordt soja door wetenschappers gezond genoemd, met slechts enkele kanttekeningen, m.n. dat je er niet al te veel van moet eten, wat eigenlijk voor de meeste voedingsmiddelen geldt.

Karin
Door

Karin

op 20 Jan 2016

Wat is er eigenlijk zo erg aan dat je het land bemest met dierlijke mest. Dit gebeurt namelijk al zo lang dat er dieren op onze planeet leven. Dat is de natuurlijke cyclus van het leven. Dieren horen op onze aarde. Hele prairies waren bevolkt met grasgrazers. En mensen aten ze. Ook voor biologisch soja is er landbouwgrond nodig om het te telen. En dat gaat altijd ten koste van het natuurijke habitat.

Albert
Door

Albert

op 20 Jan 2016

Mijn bijdrage was een reaktie op o.a. je opmerking "Planten hebben namelijk de mest van de dieren nodig om te kunnen groeien." staat onderaan; weet niet waarom mijn reaktie daar niet onder staat, want dat wilde ik tegenspreken. Ik vind dierlijke mest dus niet erg op zich, wel de mate waarin het nu gebeurt - (niet alleen) de vleeskonsumptie zit op een onverantwoord hoog nivo, de aarde kan de milieubelasting die dat oplevert gewoon niet aan.

Karin
Door

Karin

op 21 Jan 2016

Bij mij kwam er weinig naar boven in mijn moestuin toen ik gft kompost gebruikte. De aarde heeft juist baat bij de dierlijke mesten, maar natuurlijk niet hoe het er nu aan toe gaat met de bio industrie. Dieren hebben altijd gegraasd op onze aarde, de aarde leeft van de poep die de dieren achterlaten. Hier vind je een mooi artikel van Joel Salatin, google ook eens filmpjes van hem: https://downtoearthmagazine.nl/joel-salatin-promoot-helende-landbouw/

Albert
Door

Albert

op 26 Jan 2016

Dan klopte er iets met het kompost-mengsel niet - te zwaar, te licht, maar waarschijnlijk ontbrak er het één en ander. Beetje uitproberen, of anders dierlijke mest, zoals hierboven gezegd, heb ik principieel niks tegen. De biologisch-dynamische landbouw werkt overigens ook met een gemengd bedrijfssysteem - i.v.m. de kringloopgedachte.

Fabienne
Door

Fabienne

op 19 Jan 2016

Men vergeet hoeveel landbouwgrond er nodig is om al de dieren te voeden die mensen achteraf slachten en er het vlees van eten. Trouwens voelen dieren zeer goed aan wanneer zij geslacht gaan worden en staan zij doodsangsten uit. Heb je al eens een filmpje gezien waar dieren naar het slachthuis gebracht worden ? Deze gaan niet zo maar gedwee mee maar stribbelen tegen. Deze angsten zetten zich in het vlees en mensen eten dat vlees. Moesten alle mensen op deze aarde vegetariërs zijn het zou er vredelievender aan toe gaan. Dit is een van de redenen waarom ik geen vlees eet. Een tweede reden dat ik geen vlees meer eet is omdat ik migraine aanvallen kreeg. Toen ik met vlees eten stopte verdwenen die migraine aanvallen. Probeerde daarna terug vlees te eten en aanvallen kwamen terug. Zo gezond zal vlees dan ook wel niet zijn. Trouwens de wetenschap is hier ook al van overtuigd. Ik eet wel nog eieren en roomboter en af en toe kaas, maar kaas is enorm slijmvormend. Mijn advies : leer naar je lichaam luisteren en iedereen reageert anders op voedingsmiddelen.

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

Als dieren van nature grazen, zoals in mijn stuk ook staat beschreven, dan eten zij geen granen en soja. Dan eten ze wat er in de natuur te vinden is, gras, kruiden, takjes, bladeren, wormpjes, vliegjes, muggen. Uiteraard is er nog veel te verbeteren, zeker de manier waarop dieren worden geslacht. Maar er zijn heel veel boeren op een goede manier bezig, zoals je voorbeelden onder het artikel vindt. Je helpt de boeren niet door hun producten niet af te nemen. Juist bij dit soort boeren kunnen ook de manieren van slachten veranderen. Natuurvolkeren hielden vaak een ritueel om een dier te eren, voordat hij werd geslacht. Mensen zagen het als heilig voedsel. Het kan goed zijn dat je vlees niet goed kan verteren, dat kan te maken hebben met de lever. Een gezonde lever kan vlees en verzadigd vet prima verteren, maar als er problemen bij de spijsvertering zijn, kan dit problemen geven.

Neeltje
Door

Neeltje

op 19 Jan 2016

Waar vind ik de bron van de door jou genoemde slechte opname van B12 door spirulina? Met dank.

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-b12-vital-nutrient-for-good-health/

Neeltje
Door

Neeltje

op 19 Jan 2016

Dank je wel Karin

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 19 Jan 2016

Als je (noten)bomen plant en daar tussen groenten en granen verbouwd,dan zijn de bladeren van de bomen,en de plantenresten ook weer mest voor de bodem. Noten bonen en granen zijn vleesvervangers.

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

Als er geen dierlijke mest wordt gebruikt, zal er niet zoveel granen groeien. Planten eten namelijk dierlijke mest om er van te groeien. In de oorspronkelijke natuur lopen er natuurlijk dieren rond die hun poep achterlaten om de grond te bemesten. Bonen en granen zijn geen goede vleesvervangers, omdat ze geen volwaardige eiwitten bevatten. De vitamines en mineralen die ze bevatten zijn voor ons mensen veel makkelijker opneembaar dan van dierlijke produkten. Daarnaast bevatten ze veel fytine zuur, dat is hun verdedigingsmechanisme. Als wij dat eten, zonder de bonen en granen voor te verteren door fermentatie, dan krijgen we dit fytinezuur binnen, wat ons berooft van belangrijke mineralen. Natuur volkeren fermenteerden allemaal hun noten en granen.

Tineke
Door

Tineke

op 19 Jan 2016

Hallo Karin, Ik lees je nieuwsbrieven altijd. En haal er dan uit wat voor mij goed 'voelt'. Vraag me wel af waarom je (koeien)melk zo aanprijst? Melk is immers voor de kalfjes bedoeld. En bedoel je alleen koeienmelk of ook paarden- en geitenmelk? De meningen zijn er duidelijk over verdeeld; http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/65540-melk-het-witte-gevaar.html Vriendelijke groet, Tineke

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

Rauwe melk is een heel gezond produkt. Of het nu van koeien, paarden of geiten komt. Voor mij is de koeien variant het gemakkelijkst te verkrijgen. Je kunt er hier meer over teruglezen: https://volzicht.nl/terugblik-weston-price-dag/

Tineke
Door

Tineke

op 19 Jan 2016

Deze kwam ik nog tegen; http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/80674-mythe-b12-komt-alleen-van-vlees.html Misschien een mooie toevoeging op je blog van vandaag? Vriendelijke groet, Tineke

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-b12-vital-nutrient-for-good-health/

Fenna
Door

Fenna

op 19 Jan 2016

Beste Karin, zou je wat meer kunnen vertellen over de Spirulina? Hoe weet jij dat het de opname van B12 tegengaat? Ik wil mij laten prikken op B12 omdat ik heel veel neurologische en andere symptomen heb die daar op wijzen. Omdat ik al 2 jaar Spriluna slik, ben ik daar nu mee gestopt om het uit mijn bloed te laten gaan. Anders krijg je vals verhoogde waarden. Nu schrik ik dat ik daardoor juist meer een tekort kan hebben? Ik had in 2009 een waarde van 180. Toen werd gezegd dat het oké was. Maar in 2000 werd er bij mij polyneuropathie vastgesteld zonder aanwijsbare oorzaak. Nu weet ik wel beter. Hoop van jou meer informatie te kunnen krijgen over de Spirulina? Groetjes Fenna

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

Beste Fenna, Zeewier en spirulina bevat voor de mens geen bruikbare vitamine B12. De B12 die er in zit is analoog of pseudo B12. Je kunt er hier informatie over terug vinden: http://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/vitamin-b12-vital-nutrient-for-good-health/

Annie Douma
Door

Annie Douma

op 19 Jan 2016

www.hofwebwinkel.nl daar bestel ik. groet.

Lisa
Door

Lisa

op 19 Jan 2016

Hoi Karin, Deze blog lijkt meer op een pleidooi voor het eten van vlees. Zou je meer informatie kunnen/willen geven over alternatieve voedingsmiddelen? Daar ben ik namelijk erg benieuwd naar. Hoe zit het met verschillende soorten bonen, linzen, kikkererwten, gierst, etc. Welke voedingsstoffen bevatten ze die goed zijn voor de ogen? Hoe kijk jij naar chlorella/spirulina? En noem zo maar op... Dit is juist de informatie waar ik naar op zoek ben en niet zozeer waarom ik geen soja moet eten en de informatie over waar allemaal bloed aankleeft. Ik zie het graag van de positieve kant: wat is er wél goed voor vegetariërs als het om verbetering van zicht gaat. Hopelijk hierop nog antwoord. Groetjes Lisa

Karin
Door

Karin

op 19 Jan 2016

Beste Lisa, Mijn verhaal is inderdaad een pleidooi voor dierlijke producten, zolang deze dieren op een natuurlijke manier hebben geleefd. Wil je vegetarisch eten dan zijn eieren heel goed voor de ogen. Mits het afkomstig is van kippen die buiten rondgescharreld hebben. En de verzadigde vetten uit roomboter, slagroom, kokosolie. Je kunt ook kiezen voor groenten waar veel luteine en zeaxtaine in zit, zoals spinazie en broccoli. Alleen kan je lichaam dit niet zo goed op. Terwijl de luteine en zeaxtaine uit eieren heel makkelijk opgenomen worden. Deze anti oxidanten zitten ook in de ogen. Daarnaast bevatten ogen veel vitamine A, een vitamine die je niet uit planten kunt halen. Wat ik weet van spirulina dat het de opname van vit B12 tegengaat. En is dus geen goede vervanger voor vit. B12. Als je mijn verhaal goed leest, ook met het verhaal van vorige week: https://volzicht.nl/hoe-voed-je-de-ogen-als-je-vegetarisch-bent/, dan lees je juist dat er aan plantaardig eten ook wel degelijk bloed kleeft. Mijn verhaal gaat juist over mensen die op een natuurlijke manier weer bezig zijn met hun boerenbedrijf. Vroeger waren boerderijen altijd gemengd. Planten hebben namelijk de mest van de dieren nodig om te kunnen groeien.

Reactie plaatsen