Hoe zwart-wit zie jij het nieuwe jaar?
28 december 2015 

Hoe zwart-wit zie jij het nieuwe jaar?

Als ik mensen vertel dat ze weer kunnen leren zien zonder bril of lenzen, is de reactie vaak zwart-wit. Namelijk: “Zonder bril zie ik niets.” Of: “Zonder bril kan ik niet autorijden.”  “Ik heb hele sterke glazen en zonder bril kan ik niet functioneren.” Weer op een natuurlijke manier leren zien, betekent niet dat je meteen alles hoeft te doen zonder bril. Er zijn tussenstappen in dit proces. Je kunt bijvoorbeeld best autorijden met je bril op en hem weer afzetten als je de auto hebt geparkeerd. De bril hoeft niet de hele dag op en ook niet de hele dag af.

Ik speelde met mijn bril

zwart:witToen ik zelf een aantal jaren geleden aan dit avontuur begon, was ik heel radicaal. Ik liet mijn bril de hele dag af, behalve op de momenten dat ik mijn kinderen naar school bracht op de fiets. Dan vond ik het eng om niet goed scherp te zien. Ook als ik door een drukke straat als de Javastraat reed, zette ik mijn gewone bril op, in plaats van mijn rasterbril. Zodra ik weer op een rustig fietspad terechtkwam, deed ik hem snel af. Ik speelde met de bril, de rasterbril en met mijn eigen ogen en koos voor wat ik op dat moment nodig had.

De sterke bril draagt ze nooit meer

Eenmaal het ik-kan-echt-niet-zonder-bril-stadium voorbij, hoor ik van mensen hoe ze spelen met de bril en de lenzen. Een cursiste vertelde dat ze per dag beslist wat ze doet. Moet ze een belangrijke presentatie verzorgen, dan doet ze haar sterkste lenzen in. Is het rustig op haar werk, dan gebruikt ze haar zwakste lenzen. Heeft ze een vrije dag, dan hangt ze haar zwakste bril aan een koordje om haar nek en zet hem zo min mogelijk op. Maar de sterke bril die ze droeg voor ze met dit proces begon, draagt ze nooit meer.

Bij zonnig weer zie ik ineens scherp

ziejijeentussenwegHet is dus niet zo zwart-wit dat je alleen maar met of alleen maar zonder bril hoeft te zijn. Een cursiste van mijn e-cursus vertelt: “Ik ben nu ongeveer acht maanden bezig met de Batesmethode. Ik had lenzen van -9,5 links en -9,00 rechts, beide ook nog met cilindercorrectie. Ik kan inmiddels goed zien met -8 zonder cilindercorrectie en ik draag nu lenzen van –7. Er is dus echt een verbetering opgetreden en ik denk dat dit nog verder door zal gaan. Op momenten dat ik echt scherp moet zien doe ik mijn lenzen in, en verder laat ik ze steeds vaker uit. Ik ben namelijk dol op het gevoel van ontspanning dat ik daardoor in mijn ogen krijg.”

Mijn ogen zijn minder droog

Een andere mevrouw schrijft: “Ik ben onlangs maar eens begonnen met één onderdeel van het hele ‘beter-zien-plan’, ik startte met het eten van meer eieren. Omdat ik voornamelijk vegetarisch eet, sta ik niet zo te popelen om bijvoorbeeld lever naar binnen te werken. Maar…. nu ik sinds een paar dagen twee eieren per dag eet, merk ik dat mijn ogen echt minder droog zijn. Geweldig, dat scheelt al een stuk!”

De achteruitgang stoppen door een zwakkere bril

hoezwartwitziejijhetnieuwejaarJe bril met regelmaat afzetten en glazen met een lagere dioptrie in je montuur laten plaatsen, daarmee doe je jouw ogen al heel veel plezier. Ik werd eens gebeld door een opticien die werkte met mensen met grote sterktes, van -10 of meer. Ze hadden veel oogklachten en na iedere controle kregen ze een sterkere bril mee, omdat de ogen nog meer achteruit waren gegaan. Totdat de opticien besloot om de mensen in plaats van een sterkere juist een wat zwakkere bril mee te geven. Wat hij merkte, was dat de achteruitgang stopte. Door alleen al zwakkere glazen te nemen, doe je de ogen veel plezier.

Zie je echt NIETS?

spelenderwijsHet kan zijn dat je het gevoel hebt dat je zonder bril NIETS ziet. De vraag is of dit echt zo is. Als je niets zou zien, zou alles donker zijn en was je blind. Te gaan leren bemerken wat je wél ziet is een belangrijk onderdeel van het proces. Want je ziet vast wel kleuren, vormen, contrasten, ook al is het beeld wazig. Ik hoor vaak van mensen met sterke brillenglazen dat ze veel meer diepte zien als ze de bril afzetten. Een sterke bril haalt zoveel diepte weg, dat juist zij direct dit verschil bemerken.

Hoe zwart-wit zie jij het nieuwe jaar?

Dus: hoe zwart-wit zie jij het nieuwe jaar? Kun je het afzetten van je bril benaderen als een proces, of wil je heel snel direct resultaat? En wat is dan dat resultaat? Het scherpe zicht? Of is meer kleur, diepte, speelsheid en ontspanning in het zien ook een vooruitgang? “Spelenderwijs het proces doorlopen is belangrijker dan het resultaat,” concludeerde een cursist aan het einde van de cursus. Dat inzicht vind ik ook al een mooi resultaat. Wat is jouw mening hieromtrent? Ik vind het leuk als je hieronder een reactie achterlaat.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik wens je een kleurrijk 2016 toe!

kerstkaart

 

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Miriam
Door

Miriam

op 22 Jan 2016

Vandaag heeft er een revolutie plaats gevonden. Ik heb overdag mijn contactlenzen (sterkte tussen -6 en -7) uitgedaan in de lunchpauze. Voor het eerst sinds ik weet niet hoe lang (ik denk mijn 12e, toen kreeg ik mijn 1e contactlenzen) ging ik zonder bril en contactlenzen over straat! En het viel eigenlijk best mee. Van tevoren was ik bang geweest voor problemen met het verkeer, maar van dichtbij kon ik toch wel redelijk zien. Ik heb ook nog boodschappen gedaan en zelfs gepind! Het meisje achter de kassa zal zich wel afgevraagd hebben waarom ik ineens met mijn gezicht bijna bovenop het pinapparaat stond... Ik ben nu zo'n 2 weken met de oefeningen bezig en de 1e resultaten waren deze week merkbaar. Ik kon de letters op informatieborden weer lezen! Die waren een hele tijd wazig. Het wisselt ook wel weer, maar toch. Tegelijkertijd werd ik me bewust van een enorme spanning in mijn nek. Het beviel me eigenlijk best goed, alleen achter de computer is het echt niet te doen. Dus moesten de lenzen 's middags helaas weer in. Misschien kan mijn rasterbril daar helpen.

Ester
Door

Ester

op 22 Jan 2016

Karin, Onlangs de introductie workshop bij je gehad, geweldig interessant, en ik ben nog meer zeker dat ik op momenten slecht zicht ervaar, dat ik direct kan relateren aan stress. Ook slecht zicht op momenten bij inspanning.....ik zou graag meer ervaringen lezen van mensen die zichzelf hier ook in herkennen! Dat zou mijn zelfvertrouwen sterken en het gevoel dat ik niet de enige ben die dit ervaart, mogelijk leest iemand dit en kan een reactie plaatsen? Bedankt.

Karin
Door

Karin

op 23 Jan 2016

Heel herkenbaar Ester. Als ik stress ervaar merk ik dat direct aan mijn zicht. Zo zijn mijn ogen ook mijn leermeesters, want ze wijzen me erop dat ik gestrest ben.

Henk
Door

Henk

op 31 Dec 2015

Hallo Karin, Ik ben nu een jaar bezig en gebruik steeds minder de bril. Ik heb en afwijking van -2. Na het ontwaken kan ik objecten op grote afstand weer net zo scherp als met bril zien. Ik knijp dan licht mijn ogen dicht en bij het openen is er dan 10 seconden scherp zicht. Daarna wordt het waziger. Toch is deze wazigheid veel minder als een jaar geleden. Ik rijd nu ook auto zonder bril. Met veel zonlicht is het zicht inderdaad beter als bij bewolkt weer. Als ik 's nachts slecht geslapen heb is het zicht ook veel minder. Na oogmetingen jaren geleden bleek dat ik een multifocus bril nodig had. Nu op dit moment lees ik gewoon heel scherp zonder bril en zonder dat je de letters ziet dansen. De enige wens die ik voor volgend jaar heb is om langere momenten te krijgen van heel scherp zicht. Bedankt voor je ondersteuning Karin het afgelopen jaar en ga door met je mooie adviezen. Groet, Henk

Elsa Fouche
Door

Elsa Fouche

op 30 Dec 2015

Ek is van Velddif, Suid Afrika - Het gloukoom en makulere degenerasie, het 2 lensvervangings gehad. Dr het druppels voorgeskryf vir die hoe drukking wat die gloukoom veroorsaak - ek het dit gestaak want dit affekteer my oe geweldig, dit jeuk gedurig en party dae is dit heel wasig, is daar ander raad? ek weet vir makulere degenerasie is daar geen raad.

Karin
Door

Karin

op 30 Dec 2015

Beste Elsa, Ogen met macula degeneratie hebben een tekort aan voedingsstoffen. Ik kan je aanraden om mijn artikelen over voeding te lezen en daarmee aan de gang te gaan. Ook kun je voor directe hulp je ogen palmeren. https://volzicht.nl/oogklachten/malcula-degeneratie/ https://volzicht.nl/dr-bates-en-palmeren/

Arie
Door

Arie

op 30 Dec 2015

Bijna de gehele dag draag ik mijn bril niet meer. De hele familie (kleinkinderen) lacht zich rot als ik met mijn vlaggetjes bezig ben en de zwarte kartonnetjes voor mijn ogen heb geplakt. Maar ik merk wel verandering. Trouw doe ik alle oefeningen en kan al op de Letterkaart een regel duidelijker lezen dan in het begin van mijn oefeningen. Verspringen gaat goed, ik blijf maar zwaaien en palmeren. Rond de Kerst is er wel wat minder gedaan, maar nu ben ik weer volop aan de gang. Jouw verhaal van het autorijden is verstandig. Ook heb ik dan mijn bril op en doe die dus daarna af. Zelf ben ik 76 jaar en heb een bril vanaf mijn 12e jaar. Gehuwd, vier kinderen en zes kleinkinderen. Wij gebruiken voedingssupplementen (Lensivit voor de ogen), eten biologisch en zijn nagenoeg de hele dag in de weer. Lensivit is van Dr. Rath. www.dyoh.nl Ook wens ik jouw een goede jaarwisseling Karin. Beste groeten, Arie

tineke
Door

tineke

op 29 Dec 2015

Hallo Karin, Omdat ik pas een paar weken bezig ben met je tips ( o.a.voeding en minder vaak mijn lenzen in) kan ik natuurlijk nog geen vooruitgang merken. Maar wat me wel opvalt is dat er steeds over bijziendheid en min-glazen wordt geschreven, ik lees niets over verziendheid. Ik heb sterkte min 12 en min 10, 5 , staar en een veel te kleine voorste oogkamer in beide ogen. Ga dus van alles proberen om van die staar af te komen omdat opereren nooit mogelijk zal zijn.

Karin
Door

Karin

op 30 Dec 2015

Beste Tineke, De tips en oefeningen gaan over alle ogen, maakt niet uit of je verziend of bijziend bent. Als je min hebt, ben je trouwens bijziend. Hier kun je meer lezen over staar: https://volzicht.nl/oogklachten/staar-2/

Suze Roebersen
Door

Suze Roebersen

op 29 Dec 2015

Dag Karin, Vorig jaar heb ik vanaf 30 april mijn bril vrijwel niet meer opgehad en heel veel ontspanningsoefeningen gedaan. Met mijn linker oog is de sterkte - 5,25 en 2 cilinder. (mijn re oog slechts - 2). Ik was redelijk optimistisch. Heb 1 workshop bij jou gedaan. Door mijn ongeval heb ik hersenletsel, hersenkneuzing, dus ik hield ook veel rust. Het was verstandig om veel te lopen, goed te eten en de oefeningen te doen. Alles wat mijn hersenen ten goede kwamen en niets te forceren. Ik heb het boek van Bates gelezen en ook jouw adviezen opgevolgd. Ondanks alles zijn mijn ogen niet vooruit gegaan. Ken jij mensen in omgeving Amstelveen die wel weer zonder bril en/of lenzen door het leven kunnen? (en ook van een behoorlijke sterkte naar vrijwel niets zijn gegaan) En ken jij oogartsen die mensen kunnen ondersteunen in dit proces? Graag hoor ik van je. Bij voorbaat mijn dank. Suze Roebersen

Karin
Door

Karin

op 29 Dec 2015

Beste Suze, Je zegt dat je ogen niet vooruit zijn gegaan. Merk je ook geen verschil in de kleuren, diepte, contrasten die je ziet? Want dat verandert vaak eerst. Ik kan me voorstellen dat je meer begeleiding hierbij nodig hebt. Van een oogarts weet ik helaas niet. Wellicht dat iemand reageert uit Amstelveen op je verhaal. Ik kan je wel adviseren om een cursus te doen of een themadag. 1 Workshop is de basis, ik kan je hierin nog veel meer leren en begeleiden.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 29 Dec 2015

In 1998 zette ik mijn bril helemaal af.Dat ging mis,doordat ik alle groente (o.a.worteltjes) rauw ging eten ontwikkelde ik dikke darm kanker.(Door wazig zicht overmoedig.) Nu gebruik ik mijn bril wel voor de dagelijkse dingen,en zet ik hem af bij ontspanning.

Katja
Door

Katja

op 29 Dec 2015

Beste Marcel, ik snap niet veel van je verhaal. De verbanden die je hierin aangeeft tussen zien, (daarom?) rauwe groente eten en ziek worden, ontgaan me eerlijk gezegd.

Reactie plaatsen