Kinderen in de natuur

Het is heerlijk om in de natuur te zijn. Het brengt je ogen als vanzelf in beweging, doordat je afwisselt in het zien. Je kijkt dicht bij naar een mooi blaadje, een bloem en een beestje of je kijkt in de verte naar de vergezichten. De oogspieren ontspannen als ze zes meter of verder kijken, maar de ogen genieten net zo goed van het kijken dicht bij, naar details. Alles beweegt als je buiten bent, de blaadjes van de bomen, de vogels in de lucht, de mensen die rondlopen. Bovendien krijgen je ogen buiten in de natuur het gezonde daglicht binnen.

Stil in de schoolbanken

Buiten zijn is bijna het tegenovergestelde van binnen zijn. Wij volwassenen brengen grote delen van de dag binnen door, maar onze kinderen ook. Stil in de schoolbanken moeten ze van alles leren waarvan is bepaald dat het belangrijk en goed voor ze is. Mijn oudste dochter heeft vaak verzucht dat zij het zo jammer vindt dat zij niet buiten in de natuur mag leren. Het heeft mij altijd verwonderd hoe kinderen vol enthousiasme de natuur kunnen bestuderen. De kleine kriebelbeestjes die er rond lopen vinden ze prachtig mooi. Toen wij afgelopen voorjaar kampeerden bij een riviertje was ook onze oudste van 12 samen met haar vriendin de hele dag de kikkervisjes in de rivier aan het bestuderen. Werken in de bossen en in de moestuin van school vinden zij heerlijk om te doen.

Overleven in de jungle

spanningopschoolOnze kinderen hebben nog het geluk dat het personeel en de ouders van de school voor een natuurspeeltuin hebben gezorgd. Door ruimtegebrek is hij niet heel groot, maar hij is er wel. Zodat er toch nog contact is met de natuur als ze buiten mogen spelen. Veel schoolpleinen zien er nogal saai en kil uit. Maar het meeste wat de kinderen leren gebeurt toch binnen, in de schoolbanken. Het doet mij soms pijn aan het hart om mijn kinderen achter te laten in het geren, gegil en gekrijs. Mijn dochter is dan rustig een paard aan het tekenen, terwijl er kinderen om haar heen rennen, schreeuwen en met een tennisbal aan het gooien zijn. Het lijkt af en toe wel overleven in de jungle.

Werken met de handen

Het is gelukkig niet alleen maar naar op school, zij doen ook veel leuke dingen. Op vrijdagmiddag hebben zij bijvoorbeeld vanaf groep vijf workshops. Ze mogen dan kiezen uit verschillende activiteiten zoals techniek, knutselen, haken, kunst, sport en spel, yoga, afhankelijk van wat er in die periode aan aanbod is. Echt een toegevoegde waarde, maar een vrijdagmiddag is dan eigenlijk te kort. Ik kan mijn kinderen zien opleven na de workshop middag. Mijn man heeft een jaar techniek als workshop gegeven en er was een groep jongens die vonden dat echt fantastisch en veel prettiger dan het stil zitten in een schoolbank en werken met het hoofd.

School kan een spanningsbron zijn

computerogenAls je als kind moeite hebt in het stil zitten, kan school een grote spanningsbron zijn. Die spanning kan opslaan in de ogen, met als gevolg dat het kind niet goed meer het bord of het boek kan lezen. De oplossing wordt dan gezocht in het dragen van een bril; je ziet veel kinderen op school met een bril lopen. Vandaag zag ik nog een jongetje, hij had zulke sterke glazen voor dicht bij, zijn ogen leken enorm groot achter die brillenglazen. Hij keek een beetje raar over de bril heen, zoekend naar een uitweg. Het is jammer dat er niet gekeken wordt naar de reden achter het slechte zien. Waarom heeft die jongen zulke slechte ogen dat hij zulke sterke glazen nodig heeft?

Een simpele oplossing kan al veel spanning weghalen

Ik had laatst een oudergesprek op school en de juf van mijn dochter stelde voor dat ze een wekker mocht hebben tijdens het stil werken. Iedere dag hebben de kinderen een uur stil werken en een uur kan heel lang zijn voor een kind om geconcentreerd te blijven werken. Ik vind het ook erg lang en vraag me af of het zo effectief is. Maar die wekker is voor haar een goed idee. Zij mag dan na 20 minuten werk even vijf minuten tekenen. Dat vindt zij heerlijk om te doen en voor haar is dat uur veel makkelijker te behappen op deze manier. Zo’n simpele oplossing kan al veel spanning weghalen.

Niet de ogen zijn de oorzaak

kinderenennatuurHoe natuurlijk is het voor een kind om een uur lang stil te werken, als ze eigenlijk heel bewegelijk zijn. Hoe natuurlijk is het om uren achter elkaar binnen te zitten, onder verlichting die het natuurlijke licht absoluut niet nadoet. Hoe natuurlijk is het om met 30 kinderen in 1 klaslokaal te zitten. Terwijl onze kinderen vol gestouwd worden met heel veel feiten, verliezen we steeds meer ons contact met de natuur. Hoe natuurlijk is het om een groot deel van de dag te kijken naar een (digi) schoolbord. De spanningen worden er niet minder op naarmate de kinderen verder gaan. Op de middelbare school worden ze overspoeld met huiswerk en ook dat gaat nog door in het daarop volgende onderwijs. Ik hoorde laatst een meisje klagen over hoe moe ze was door de combinatie van school en stage lopen.  “Ze denken zeker dat we geen leven hebben naast school”.

Het schoolsysteem

Het is begrijpelijk dat je als ouder een oplossing zoekt op het moment dat je kind het bord niet meer goed kan lezen. We denken dan dat de ogen het niet goed meer doen en de oplossing wordt gezocht in een bril. Want je wilt dat je kind wel mee kan doen op school. Maar het zijn niet de ogen die het niet goed doen en een bril verandert niets aan de oorzaak van de spanning. Die oorzaak zou wel eens heel goed kunnen zitten in het schoolsysteem zelf!

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Hoe zijn jouw ervaringen op school, of de ervaringen van jouw kinderen? Deel je reactie hieronder zodat we elkaar kunnen ondersteunen in een weg naar ontspanning in deze maatschappij vol spanning.

 
Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
helene
Door

helene

op 28 Jan 2015

En heeft het ook zin om levertraan en boterolie bij te geven? Ik las op je site ook dat zonlicht belangrijk is voor het zicht ,mijn dochter kijkt altijd veél minder scheel als ze buiten is. Moet ik haar bril dan volledig uitlaten? Ik maak me beetje zorgen over de reactie van onthaalmama en schoonouders mocht ik dat doen. Bedankt voor je reactie,het idee dat ze misschien tog niet voor de rest van haar leven gedoemd is tot brillen geeft hoop,waarvoor vele dank!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 29 Jan 2015

Dat is zeker goed om dat er bij te geven en zonlicht is inderdaad goed voor haar ogen. En zorg dat haar kamer verduisterd is, dat helpt ook. Ik begrijp het probleem, maar ze is jouw dochter, en jij kan ze uitleggen dat je door haar geen bril te geven, beschermt voor een bril voor haar hele leven. Ik zou zeker ook de behandelingen voor haar laten doen die in de link beschreven staan.

Helene
Door

Helene

op 27 Jan 2015

Hallo, mijn dochtertje is nu twee jaar. Ze draagt al vier maand een bril. Ze is verziend, ze heeft plus 5 en plus 6. Ik en mijn man vinden het vreemd dat zij zo slecht ziet want wijzelf moeten geen bril dragen. Er zijn wel tantes en nonkels van mijn man die moeten brillen,maar dat is toch veraf om nog van een genetische oorzaak te spreken? Mijn dochter keek scheel vanaf haar 1 jaar, we zijn niet onmiddelijk met een bril gestart,maar we kunnen bijna niet anders omdat zij nog volop in ontwikkeling is. Ik zou graag haar bril een beetje minder opzetten,maar dan kijkt zij scheel. Ik had wel een magnesiumtekort tijdens mijn zwangerschap,zou dit een oorzaak kunnen zijn van haar oogafwjking? Veel vragen...misschien kan jij ons verder helpen... Helene

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 27 Jan 2015

Als magnesium tekort de oorzaak is, dan kun je heel goed beide extra magnesium geven. Je kunt ook een badje maken voor haar met magnesium chloride. Hier kun je er meer over lezen: https://volzicht.nl/magnesium-ontspant-de-ogen/ Een bril zet de ogen van je dochter vast. Wat je beter kunt doen als ze scheel ziet, met haar bewegen, dansen, met een bal spelen, naar buiten toe. Ik kan je ook sterk aanraden de adviezen in het volgende artikel te lezen: https://volzicht.nl/oogklachten/strabisme/alternatieve-behandelingen-bij-strabisme/

Els Ophorst
Door

Els Ophorst

op 02 Dec 2014

Hoi Karin,Al enige tijd geleden kwam ik in aanraking met jouw site en nieuwsbrief, vanwege mijn zoektocht naar een oplossing voor mijn droge ogen, vooral 's nachts. Het ontspannen van je ogen interesseert me enorm. Zelf ben ik yogadocente, zangeres en lachcoach. Ik overweeg om jouw workshop 'Moeiteloos kijken zonder bril' te organiseren voor geïnteresseerden uit mijn omgeving. Wil je contact met me opnemen?Met stralende lach, Els

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Dec 2014

Ik zal zeker contact met je opnemen, leuk!

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 02 Dec 2014

In de vijfde klas van de lagere school moest ik zoveel lezen en had ik zoveel stress ook door pesten, dat een bril de enige uitweg leek.Nu ben ik al vanaf 1995 bezig om er weer vanaf te komen,yoga,trainen,geleide fantasie ect, toch kom ik maar niet van de bril af.De oogoefeningen van Volzicht geven wel ontspanning,toch zie ik het nog niet.De ogen lijken wel wat sterker te worden.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Dec 2014

Beste Marcel, Alles op zijn tijd. Je merkt wel resultaten die prettig zijn, het zicht komt ook. Er kunnen ook nog een hoop emoties op het zien zitten, zeker als je beschrijft hoe het op school ging. Misschien haal je via onderstaande link inspiratie uit om verder met baar de emoties te kijken: https://volzicht.nl/natuurlijk-goed-zien/ondersteuning/

Reactie plaatsen