Wandel je ogen vrij

30 april, oude koninginnedag, begon stralend met een strakblauwe lucht en een heerlijk zonnetje. “Gelukkig!”, dacht ik, want om half elf begon de wandelworkshop voor de ogen. De avond ervoor had het flink hard geregend, en het zou toch jammer zijn als de hele wandeling zou verregenen. Ik heb wel een leuke oefening voor in de regen, maar die duurt geen 2,5 uur. Met de zon vertrok ik per trein uit Diemen. Maar eenmaal in Bussum Zuid, een ritje van 15 minuten, begon het te stortregenen.

Schuilen onder een mini-afdakje

IMG_0095 De mensen die er al waren schuilden onder een mini-afdakje. Ik had nog, heel georganiseerd, een namenlijst bij me. Maar die was na drie namen afvinken kleddernat. Toen het stopte met hard regenen, begon  het te hagelen. Er kwam een sms van een deelneemster binnen: “Ha Karin, ik wandel graag mee vandaag, zit in de auto op de parkeerplaats te schuilen. Buienradar geeft aan dat het over 15 minuten droog is” Dat was een fijn vooruitzicht.

Gratis oogdruppels

Gelukkig mochten we van de kiosk meneer bij hem schuilen en daarna klaarde het snel op. Het regende nog een klein beetje, net genoeg om de oefening met de Gratis Oogdruppels te kunnen doen, klik hier om de oefening zelf te leren. Vanaf toen bleef het droog. Wij werden getrakteerd op de zon en een prachtig mooi bos dat nog na glom van de regen. Alles zag er fris en zo mooi lentefris groen uit!.

In stilte door het bos

IMG_0107Een deel van de mensen liep met blote voeten door het bos. We begonnen met een meditatie-loop waarbij we bewust waren van iedere stap die onze voeten maakten, sommigen met de schoenen aan en anderen in  direct voetencontact met de aarde. In stilte liepen we door het bos. Het was echt heel bijzonder om met een groep van 25 mensen stil door het bos te lopen. Het lijkt dan nog wel stiller dan wanneer je alleen ergens in stilte bent.

Verwondering

Wij deden soortgelijke oefeningen  met het luisteren en het zien. Het is zo leuk om op een andere manier door het bos te wandelen. en je bewust te zijn van wat je ziet, wat je hoort, wat je voelt. Je gaat daardoor heel anders naar de wereld kijken. Ik hoorde veel verwonderde reacties van mensen over wat ze hebben gezien. Een beestje op een boomschors, de structuur van een blaadje, de schaduwen op het pad of de lichtinval op de bladeren van de bomen. Zelf was ik onder andere verwonderd over het takje dat zacht deinde op  de wind.

Magische wereld

IMG_0097Eén deelnemer vertelde enthousiast over de diepte die hij zag in een groep bomen naast ons en het kleurverschil, de lichtinval van de zon, de contrasten. Hij doet sinds een aantal weken de digitale cursus en vertelde me dat hij veel met diepte bezig is de laatste tijd. Ik herken de verrukking die diepte zien geeft. We denken wel dat we diepte zien, maar vaak is ons beeld vlak, zeker als je door glas kijkt. Toen ik met de Bates methode aan de slag ging, ben ik pas diepte gaan zien. Op het moment dat je die diepte ziet, wordt de wereld  in 1 klap magisch.

Plezier van het zien

Ik geniet ervan om te zien hoe iedereen verspreid door het bos kijkt naar de natuur en geniet van wat hij ziet. Ik ben blij met de verhalen hoe mensen het ervaren om zonder bril of lenzen te zijn. Al is het niet altijd gemakkelijk als de wereld nog wazig is zonder bril, iedereen ervaart de vrijheid, de ruimte en het plezier van het zien. Het is bijzonder de uitwerking te zien van de ontspanning die we door de oefeningen hebben gecreëerd. In schril contrast met de dagelijkse stress.

Iedereen straalde

IMG_0101Toen we begonnen en ik vroeg de bril af te zetten voor de wandeling, was er bij een aantal mensen een twijfeling en onzekerheid. “Nu al, ik heb -5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 en dan zie ik niets”. De wazigheid kan echt heel groot zijn als je bijziend bent en dan is het enorm spannend om zonder bril naar buiten te gaan. Aan het einde van de workshop zag ik niets meer terug van deze onzekerheid en straalde iedereen. Ik kan je echt adviseren meerdere keren per week zo’n wandeling te maken en bij regen jezelf te trakteren op gratis oogdruppels.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
gaia
Door

gaia

op 05 May 2015

Oh wat jammer dat ik de wandeling gemiist heb, mijn voeten willen graag vrij, en mijn spirit ook, dus graag geef ik me op voor september. Groetjes Gaia en succes met je werk!

Maria de Jong
Door

Maria de Jong

op 05 May 2015

Hoi allemaal, Ik vind het zelf al heeeel lang fijn om op blote voeten te lopen, alleen is mijn omgeving niet direct erg uitnodigend... veel honden, mogelijk glasscherven, distels, brandnetels en doornen. Nu kort geleden kon ik met korting toevallig een paar 'Vibram 5-fingershoes' krijgen en ik heb daarmee geëxperimenteerd... ben laaiend enthousiast! Heerlijk dat mijn voeten vrij kunnen bewegen, ze moeten echt nadenken over de ondergrond en dat vinden ze erg fijn. Je gaat vanzelf meer off-the-road lopen, vocht komt erdoorheen, maar blijft er niet in staan, en de bescherming tegen doornen, distels e.d. is ontzettend fijn. Tip?

Charles Aalten
Door

Charles Aalten

op 05 May 2015

Ik vond het een leuke en inspirerende wandeling. Ik wandel graag in de natuur en nu neem ik ook meer tijd om te kijken. Graag die ik nog een keer mee, groetjes

Reactie plaatsen