Mouches volantes: Wat zijn toch die draadjes die ik steeds zie?
Goed zien
Karin Hogenboom
Goed zien
10/21/2013
4 min
43

Mouches volantes: Wat zijn toch die draadjes die ik steeds zie?

10/21/2013
4 min
43

Mouches volantes, veel mensen hebben er last van. Je ziet dan van die zwarte streepjes zweven, vooral als je naar iets lichts kijkt. Bijvoorbeeld een lichte lucht, of een wit beeldscherm waar nog niet veel tekst op staat. Zoals nu bij mij bijvoorbeeld, mijn scherm is nog voornamelijk wit en ik zie een aantal van die draadjes zweven. Toen ik nog brildragend was, had ik hier heel veel last van. Als de lucht scherp was, werd ik soms gek van al die zwevende draadjes in mijn blik. Als ik ze nu zie, zijn ze het er niet zoveel meer, zijn ze veel waziger en heb ik er niet zoveel last van. Wat zijn nu die mouches volantes precies en wat kun je er aan doen.

Glasvochtvertroebeling

Mouches voulantesAndere termen zijn floaters, floating specks en in het nederlands glasvochtvertroebeling. Deze laatste  geeft duidelijker aan waar het probleem ligt. Namelijk in het glasachtiglichaam. Dit is het vocht in de achterkant van de oogbol. Deze vlekken zijn een gevolg van cellulaire restmaterialen en kleine proteïnestructuren die als het ware vrij rondzweven in het glasachtig lichaam, de gelei-achtige vloeistof die in de oogbol zit. De schaduwen van deze structuren volgen de snelle oogbewegingen in vertraagd tempo en de hersenen kunnen ze niet altijd uit de bewuste waarneming verwijderen. Veel mensen hebben mouches volantes en is onschadelijk, maar het kan wel heel vervelend zijn om ze steeds te zien.

Geestelijke spanning

Ik krijg regelmatig vragen van mensen hoe ze van deze irritante draadjes af kunnen komen. Hoe kunnen ze de draadjes verwijderen. Maar ja, dan ben ik heel vervelend en vertel dat de eerste stap is te accepteren dat ze er zijn. Want ze weg willen hebben, maakt eerder dat het er alleen maar meer worden. Volgens dr. Bates had mouches volantes puur te maken met geestelijke spanning. Maar in zijn tijd was nog niet bekend dat er toch wel sprake is van iets fysieks dat mensen zien. Geestelijke spanning heeft er wel degelijk invloed op. Want als de ogen ontspannen zijn, dan is de doorstroming in het glasachtig lichaam vloeiend en worden deze restmaterialen met gemak afgevoerd.

In de verte kijken

Tijdens een workshop zagen we allen de zwevende draadjes toen we aan het lichthappen waren: naar de lucht kijken terwijl we zacht knipperden met de oogleden. Toen merkte een vrouw op dat  als je je blik naar de verte richt dat ze verdwenen. En inderdaad, we keken weer naar de lucht en stelden ons voor dat we nog veel verder konden kijken dan het wit van de lucht.  De draadjes verdwenen. Als ogen verder dan zes meter kijken, ontspannen de oogspieren zich en verdwijnen dus de mouches volantes.

Geluk en overvloed

mouches volantes overvloedPeter Grunwald zegt dat ieder onderdeel van het visuele systeem een kwaliteit met zich meedraagt. Het glasachtiglichaam staat voor geluk, het netvlies voor overvloed, koestering en voeding. Het glasachtiglichaam hoort contact te maken met het netvlies, zodat het netvlies gevoed en gekoesterd wordt. Het netvlies bestaat uit 128 miljoen lichtgevoelige cellen die contact horen te hebben met het glasachtig lichaam en dus ook geluk! Spanning en stress staan het geluk in de weg. Het glasachtig lichaam kan niet goed stromen en maakt onvoldoende contact met het netvlies.

Oogopstelling

Een paar maanden terug had ik een oogopstelling georganiseerd. Dit is een afgeleide van de familieopstelling. Iemand bracht haar probleem van mouches volantes in, waar ze veel last van had. Uit de aanwezigen koos zij een aantal mensen uit, representant genaamd. Iemand die stond voor haar linkeroog, iemand voor haar rechteroog, iemand voor haar zelf en iemand voor de mouches volantes. Ik werd uitgekozen voor haarzelf. Als je nog nooit een familieopstelling hebt meegemaakt, is het misschien lastig voor te stellen. Maar je staat als representant als het ware in de energie van de persoon of object waar je voor bent uitgekozen.

Springen en Zwaaien

Ik was dus representant voor deze mevrouw. Mijn linker en rechteroog stonden diverse kanten van mij opgesteld, ze deden eigenlijk niet zo mee. De mouches volantes vlak voor mij, die was heel duidelijk aanwezig. De mouches volantes begon te springen en met haar armen te zwaaien. Het was heel grappig, ik moest erom lachten, maar ook heel irritant dat gezwaai steeds voor mijn gezicht. En ze ging maar door, onverstoorbaar. Zij vertelde dat het was of ze hiervoor ingehuurd was. Haar springen en zwaaien was ook heel neutraal, ze deed goed haar werk, zonder er betrokken bij te zijn. De boodschap die ze mij als representant uiteindelijk gaf, was om meer plezier te maken.

Stress of geluk?

geluk en mouches volantesHmm, een les ook zeker gericht op mij. Tegenwoordig zet ik voor mezelf de intenties geluk, liefde, koestering en overvloed neer. Daarnaast blijf ik mijn ogen voeden met voldoende vitamine A uit lever, levertraan van Green Pasture, beestenbottenbouillon en verzadigde vetten. En regelmatig in de duisternis zijn, bijvoorbeeld door te palmeren. Dat is wat het netvlies nodig heeft. Zodra ik de mouches volantes zie, kan ik bij mezelf nagaan of ik in de stress ben, of dat ik geluk ervaar. Daarmee gaat de stress niet altijd direct weg, maar ben ik me er wel bewust van dat deze er is. En kan ik bedenken hoe ik meer geluk toe kan laten. Voor straks ga ik in ieder geval genieten met mijn gezin van de musical van Buurman en Buurman. Die twee te zien klungelen, en mijn zoontje er hartelijk om horen lachen, daar kan ik veel plezier aan beleven.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jij last van mouches volantes, herken je de verbinding met stress en geluk? Ik zou het leuk vinden als je een reactie hieronder achterlaat.


Reacties
Categorieën