Waarom zou je door gaatjes kijken?

rasterbril, rasterbrillenDoor gaatjes kijken, waarom zou je dat doen? Wat kan een rasterbril betekenen voor je zicht? In een rasterbril zit, in plaats van glas, een stuk zwart plastic met gaatjes erin. Het wonderlijke van de bril is dat je er beter door gaat zien. Of je nu moeite met dichtbij of ver weg kijken hebt, je zicht verbetert met de rasterbril op. Uitzonderingen daargelaten. Want soms merken mensen geen verschil. Maar de meesten zijn verwonderd als ze door de bril kijken en voelen direct ontspanning. Het meeste indruk op mij maakte een vrouw met -18. Ze zette de rasterbril op en de uitdrukking op haar gezicht veranderde. De spanning gleed van haar gezicht en er kwam verwondering voor in de plaats. Het was niet zo dat ze perfect kon zien, zover corrigeert de rasterbril niet. Maar je ziet wel vele malen beter dan zonder de bril.

Hoe werkt een rasterbril?

Wat er gebeurt bij het kijken door een rasterbril is dat de gaatjes het zijlicht buitensluiten, waardoor het licht alleen recht naar binnen het oog in schijnt. Hierdoor valt het brandpunt goed op het netvlies en ga je scherper zien. Het helpt je om beter te zien, zonder spanning. Sterker nog, veel mensen ervaren een diepe ontspanning als ze de rasterbril opzetten. Dit in tegenstelling tot wat een bril doet, want die geeft namelijk altijd spanning bij het zien.

Hoe kan het dat een bril spanning geeft?

rasterbrilOgen kunnen in een seconde tijd wel zes keer wisselen van refractieafwijking, het niet scherp dicht bij of in de verte kunnen zien. Dit constateerde dr. Bates bij de vele patiënten die hij onderzocht met zijn retinoscoop. Er bestaan tegenwoordig meetapparaten die deze wisseling in afwijking kunnen meten. Ik hoorde laatst weer van iemand die een brilrecept had gekregen met meerdere getallen erop. De laagste meting was -2, de hoogste meting -4. Daarvan werd het gemiddelde genomen, namelijk -3. Een meting is altijd een momentopname, afhankelijk ook van je conditie op dat moment. Ogen kunnen wisselen van afwijking, maar zodra ze door glazen met een correctie kijken doen ze dat niet meer. Je zet ze als het ware vast op -3.

Hoe kan het dat een rasterbril ontspanning geeft?

Een rasterbril zet de ogen niet vast. Er zit geen glas in de bril, het zijn de ogen zelf die kijken. Geholpen door de gaatjes die een deel van het licht wegfilteren. Het werkt hetzelfde als wanneer je een gaatje maakt met je duim en wijsvinger en daardoorheen kijkt, dan zie je alles ook scherper. Daarnaast gaan de ogen ook ontspannen omdat ze vanzelf meer gaan bewegen. Om niet de gaatjes te zien, gaan ze dit vanzelf doen. Beweging geeft ontspanning aan de oogspieren. En tot slot zorgen de zwarte vlakjes tussen de gaatjes dat de staafjes in je netvlies geactiveerd worden. Want staafjes reageren op duisternis. De zwarte vlakjes geven deze duisternis, terwijl er nog genoeg licht binnenkomt voor de kegeltjes, die weer reageren op licht.

Nieuwe rasterbril

rasterbril: door gaatjes kijkenMij werd gevraagd een rasterbril uit te proberen van een nieuw merk, Clear Vision Hawaii. “Wat een mooie rasterbril”, zei mijn zoontje toen ik hem op had. En het is inderdaad een mooie bril. Het is net of je een stoere zonnebril op hebt. De bril ziet er ook stevig uit. Zelf verkoop ik brillen van het merk Biotec tijdens mijn workshops. Hele fijne brillen. Echt een groot verschil met de vele goedkope brillen die ook op de markt zijn. De bril van Clear Vision Hawaii kijkt hetzelfde als de Biotec, allebei zijn ze kwalitatief goed. De Clear Vision is om te zien een mooiere bril en is ook steviger dan de Biotec. Ik stop hem met gemak in mijn jaszak, zonder bang te hoeven zijn dat hij breekt. Bij mijn laatste workshop had ik een paar brillen van Clear Vision bij me en ze vonden gretig aftrek.

Hoe ga je aan de slag met een rasterbril?

Een rasterbril is een goed hulpmiddel als je wilt gaan zien zonder bril. Belangrijk is wel dat je het gebruik ervan rustig opbouwt. De eerste twee weken zet je hem 20 tot 30 minuten per dag op en doe je er eenvoudige dingen mee. Heb je bijvoorbeeld moeite met lezen, ga dan niet meteen lezen met de rasterbril op. Maar ga er eerst een wandeling (op bekend terrein) mee maken. Of doe er de afwas mee, de ramen zemen of de was ophangen. Na twee weken kun je de bril langere periodes gaan opzetten en hem gaan gebruiken voor de dingen die je niet zo goed ziet. Je mag er niet mee autorijden.

Hoe kies je een rasterbril?

Het fijnst is het natuurlijk om de bril direct zelf uit te proberen, alleen zijn ze niet in de winkel te koop. Tijdens mijn workshop is er de mogelijkheid om hem uit te proberen. Als je hem online gaat bestellen kan ik je aanraden om voor de Biotec of Clear Vision Hawaii te kiezen. Ze zijn beide duurder dan de budgetbrillen, maar ze kijken echt prettiger en ze staan ook een stuk beter dan de goedkopere exemplaren. Om er op een goede manier mee aan de slag te gaan is het wel belangrijk dat de bril ook comfortabel zit en kijkt.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik zou het leuk vinden als je hieronder jouw ervaringen met de rasterbril deelt.

Via de website Rasterbril.nl kun je een rasterbril bestellen.


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Jeltje
Door

Jeltje

op 22 Jan 2020

Ik heb een varifocus bril en heb net een rasterbril aangeschaft. Ik merk dat ik veraf goed kan zien (televisie) al is het nog wel wennen, maar lezen en laptop vind ik (nog) niet zo prettig. Ik zie af en toe dubbel en moet mijn hoofd erg meebewegen met lezen en typen. En ik lees veel. Misschien moet ik eraan wennen? Ik heb in eerste instantie een goedkopere gekocht van €10,75, omdat ik het wilde proberen en ik niet zoveel geld heb.

Karin
Door

Karin

op 22 Jan 2020

Een goedkope rasterbril kijkt minder fijn dan een dure.

alexander
Door

alexander

op 11 Aug 2018

Hallo,Is een raster bril ook nuttig als je geen bril draagt, maar wel klachten hebt (kleine lettertjes, brandende ogen). Verbetert ook het zicht op lange termijn door het dragen ervan ?

Karin
Door

Karin

op 22 Aug 2018

Is zeker dan ook nuttig, het helpt om te lezen zonder dat het spanning geeft. Dat voorkomt erger.

Nicole
Door

Nicole

op 24 Dec 2016

Hoi Karin.Ik heb ook slechte ogen en een cilonder afwijking. Maar ik heb ook visuele epilepsie. Gelukkig is het meer dan 10 jaar geleden dat ik een aanval heb gehad. Nu mijn vraag: zorgt deze bril voor een aanval of juist niet door de gaatjes?Groetjes, Nicole

Eva
Door

Eva

op 29 Dec 2016

Hoi Nicoleik kan niet zeggen of de bril wel/niet voor een aanval zorgt. Meestal is de rasterbril even testen hoe het bevalt (dat is bij iedereen zo). En sowieso is het aan te raden de duur van het dragen van de bril goed op te bouwen. Met vriendelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Nel
Door

Nel

op 01 Nov 2016

Ik heb de bril net ontvangen en zie er dubbel mee en het licht is erg scherp aan mijn ogen. Verbeterd dit nog op den duur? Of kan ik hem beter niet gebruiken? Ik heb -7 en een cilinder van 2,5 aan een oog en het andere oog is bijna net zo slecht.

Karin
Door

Karin

op 01 Nov 2016

Beste nel, Langzaam aan gaan opbouwen. Desnoods met 5 minuten per dag. Om er aan te gaan wennen.

Van Hooydonck Maria
Door

Van Hooydonck Maria

op 27 Oct 2016

Hallo, zou ik ergens een Engelse beschrijving kunnen vinden van wat een rasterbril doet? Bedankt voor uw tijd en moeite.

Karin
Door

Karin

op 28 Oct 2016

Die heb ik niet, maar zal er vast je wel vinden als je google

Anco
Door

Anco

op 18 Jun 2016

Dat er naast de reguliere paden alternatieve paden waren voor een goeie gezondheid wist ik. Ik was alleen niet bekend dat dit ook voor ogen gold. Toen ik in december het advies kreeg naar een opticien te gaan (eigenwijs als ik was, heb ik dit advies niet opgevolgd omdat ik zelf merkte dat het nogal wisselde hoe scherp ik zag van dag tot dag), ben ik naa alternatieve methodes gaan zoeken en kwam ik hier terecht. Ik kan alles nog zien zonder bril, maar wel enigszins wazig in de verte. Hoewel de oefeningen palmeren en zonnen prima bevallen bij de ontspanning (met name zonnen vind ik prettig, omdat ik direct effect merk), heb ik sinds kort een rasterbril. Ik merk bijna met de dag verbetering. Nu zal er wel eens een terugval volgen, maar ik hoop binnenkort weer alles constant scherp te kunnen zien in de verte. Bedankt voor alle tips op deze site.

Eva
Door

Eva

op 20 Jun 2016

Hoi Anco dat klinkt goed allemaal :) Fijn! Veel succes verder met de gezondheid van je ogen, hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Jojanne
Door

Jojanne

op 21 Apr 2015

Dag Karin, enige tijd geleden heb ik een fijnrasterbril gekocht bij Jesse Huisman. Die bevalt me goed. Eerst had ik een gewone rasterbril, maar daardoor kon ik niet goed zien. De fijnrasterbril bevalt beter (ik heb slechte ogen). Toch komt het er niet altijd van om hem op te zetten. Deze mail stimuleert me om hem weer tevoorschijn te halen!

Jesse Huisman
Door

Jesse Huisman

op 09 Sep 2014

Hoi Karin,Wat een leuke review! Ik moet zeggen dat de Clear Vision Hawaii brillen mij (en mijn klanten) ook erg goed bevallen. Nog een leuke toevoeging, deze brillen worden ook daadwerkelijk geproduceerd in de VS.Over die bril met heel veel en kleinere gaatjes (fijnrasterbril), krijg ik inderdaad ook wisselende reacties. Vooral met een grotere afwijking is er een kans dat je beter ziet dan door een normaal raster, maar ik hoor toch wel regelmatig dat mensen dubbel zien met een fijnrasterbril.@Reinier Karelse Er bestaan ook kinderbrillen, biotec heeft een kinderbril op de markt, dit model is bij mij op het moment uitverkocht, maar mocht ik hem weer op voorraad hebben dan laat ik het je vooral weten.

Reinier Karelse
Door

Reinier Karelse

op 07 Jan 2014

Hallo KarinIk zou ook wel zo'n rasterbril willen, zijn er ook kindermodellen of kleinere?

gert
Door

gert

op 10 Dec 2013

Karin,Ik heb 4 jaar geleden zo'n bril gekocht maar van gebruik is niet echt gekomen. Nu vraag ik me af wat je ook melde in je video over het aantal en de grootte van de gaatjes. Hoe maakt dat verschil. Is de een beter en de ander minder/of niet goed. Mijn bril heeft over de breedte op zijn meest 17/18 gaattjes en in de hoogte op zijn hoogst 14/15... Zo ik bij jouw bril telde is dit 15 in de breedte en 9 in de hoogte...

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Dec 2013

Volgens mij is vooral de kwaliteit van de gaatjes belangrijk. Want de grootte van de bril heeft ook te maken met hoeveel gaatjes erin zitten. Ik merk zelf dat de goedkopere brillen gewoon minder fijn kijken. Waardoor je het risico loopt dat je hem dan inderdaad niet zo gaat gebruiken. Van de brillen in het filmpje zit er ook een bril bij die veel, maar hele kleine gaatjes heeft. En ik merk dat mensen er heel verschillend op reageren, de een vind die bril juist heel fijn en de ander weer helemaal niet. In die zin blijft het toch ook een kwestie van uit proberen.

tineke
Door

tineke

op 10 Dec 2013

Een rasterbril is niet meer weg te denken in mijn leven. Gebruik hem altijd als ik achter de computer zit en wanneer ik iets lees in een boek/tijdschrift. Ik ben heel tevreden over de biotTec rasterbril. Die nieuwste vind ik nog mooier om te zien.

Reactie plaatsen