Gelatine is belangrijk voor gezonde ogen
28 september 2015 

Gelatine is belangrijk voor gezonde ogen

Het eten van gelatine is belangrijk voor gezonde ogen. Het glasvocht in je ogen bestaat voor het grootste gedeelte uit water, maar het krijgt zijn ferme structuur door de collageenvezels die erin zitten. Collageen, een bestanddeel van gelatine, is essentieel voor ons lichaam. Dit lijmachtige eiwit zorgt ervoor dat weefsels stevig en elastisch blijven. Een derde van alle eiwitten in het menselijk lichaam bestaat uit collageen. Hoe minder collageen, hoe slapper onze huid , hoe breekbaarder onze nagels, hoe zwakker onze botten en hoe wateriger ook het glasachtig lichaam in onze oogbol.

Gelatine is belangrijk voor gezonde ogen

collageen bouwstof voor de ogenAls je gezond bent en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, zal je lichaam zelf collageen maken uit een combinatie van bouwstoffen, waaronder gelatine. Als we ouder worden, maar ook als we tekorten in onze voeding hebben, neemt de productie van collageen af. De moderne mens krijgt via zijn voeding lang niet meer binnen wat hij nodig heeft. En daarmee doet hij zijn ogen tekort. Een gebrek aan collageen kan diverse oogklachten tot gevolg hebben. Uit onderzoek is gebleken dat ogen die last hebben van mouches volantes, staar, maculadegeneratie en glaucoom, vaak een tekort hebben aan collageen. Dit beïnvloedt dus direct het zicht. Ook al ben je op een bepaalde leeftijd uitgegroeid, je lichaam is nooit uitgebouwd. Ieder stukje van je lichaam krijgt steeds weer opnieuw vorm. Cellen vernieuwen zich almaar door, in een razend tempo. Bij een oog duurt dit hele proces twee dagen. Dus iedere twee dagen heb je feitelijk weer nieuwe ogen.

Gelatine uit botten van dieren

Om je lichaam te helpen steeds weer nieuwe, gezonde ogen te maken, is het belangrijk dat je het van de juiste bouwstoffen voorziet. Onder andere door te zorgen dat jouw ogen voldoende gelatine binnenkrijgen. Gelatine halen we heel gemakkelijk uit het kraakbeen en beenmerg van dieren. Vroeger was het heel gewoon om soep te eten die getrokken was van de botten van dieren. Als een koe geslacht werd op de boerderij werd alles van het dier gebruikt, ook de botten. Als je daar bouillon van trekt, krijg je een substantie die boordevol gelatine zit. Je ziet het in de pan; als de soep koud wordt blijft er een soort dril over. Dit is de gelatine. Je lichaam maakt hier gretig gebruik van bij het gezond houden en het opbouwen van de ogen, de botten, huid en nagels.

Bang voor beestenbottenbouillon

Als je soep bereidt, kun je die het beste maken van zelf getrokken bouillon van botten. Dit kunnen botten van biologische kip of rund, of gelatine voor gezonde ogengraten van vis zijn. Je zult merken dat de soep veel lekkerder zal smaken als hij gemaakt is met deze bouillon. Je kunt hier klikken om te lezen hoe je de bouillon klaarmaakt. Soep van beestenbottenbouillon, dat staat in onze moderne maatschappij al jaren niet meer op het menu. Tegenwoordig is het helemaal uit den boze om deze bouillon te trekken, omdat er verhalen de ronde doen dat het slecht voor je gezondheid is om merg te eten. Een kennis van mij maakte altijd soep van schenkel en mergpijp, maar is daarmee gestopt  nadat zijn vrouw en moeder hem waarschuwden. Dat is zo jammer. Een gerecht dat al eeuwenlang over de hele wereld wordt gegeten en in vele culturen bekend staat als een belangrijk medicijn bij ziekten, wordt hier simpelweg afgedaan als gevaarlijk.

Oogklachten en collageen

Eigenlijk is het veel kwalijker om géén bouillon van beestenbotten te eten. Bij een tekort aan collageen in het lichaam is het namelijk echt belangrijk dat aan te vullen. Een cursiste vertelde dat zij opeens last kreeg van mouches volantes, zwevende draadjes, in haar blikveld. Zij is extra collageen gaan gebruiken en binnen drie maanden waren de draadjes verdwenen. Als je per se geen soep wilt maken, kun je collageen nemen door bijvoorbeeld een schepje gelatine door je koffie of thee te roeren. Ik doe zelf altijd een paar extra scheppen door de soep die ik heb gemaakt. Een lekkere kwarktaart maken is ook een manier om een mooi voorraadje gelatine binnen te krijgen. Maak de taart met honing, palm- of kokosbloesemsuiker en met volle kwark. Een smakelijke manier om bij je gezinsleden ongemerkt wat extra gelatine naar binnen te smokkelen. Gelatine kun je gewoon in de supermarkt kopen, maar liever gebruik je zuivere gelatine van dieren die natuurlijk hebben geleefd en goed eten hebben binnengekregen.

Voed je ogen met licht en duisternis

licht is voeding voor de ogenHet proces van je ogen weer goed gaan voeden kun je ondersteunen met het doen van oefeningen. Voeding neem je niet alleen via de mond tot je, maar ook via de grond. Door met je blote voeten op de aarde te lopen, laat je voedende energie in je lichaam toe. Via de lucht voed je je ogen, door het daglicht naar binnen te laten stromen. Met behulp van je handen kun je de duisternis, ook een belangrijke voedingsbron, bij je ogen naar binnen brengen. Hiertoe dek je de ogen af met je handen en sluit je de ogen. Je creëert op deze manier je eigen duisternis. Met al deze aandacht en voeding zorg je ervoor dat je iedere twee dagen weer nieuwe, gezondere ogen hebt. Ogen waarop ziekten en kwalen geen vat hebben en die steeds helderder en meer ontspannen gaan zien.

Wil je meer leren over hoe je jouw ogen weer op een goede manier kunt voeden?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Beno
Door

Beno

op 02 Nov 2018

Heb heel internet afgezocht, maar gaan geen goed onderzoek vinden dat gelatine je ogen of problemen met je ogen verbeteren. Ook onduidelijk is of gelatine opzich al goed is voor een mensen. Allemaal heel onduidelijk, zou u meer wetenschappelijke onderzoeken kunnen melden. Nu lees is dat u organisatie iets voor onze ogen kan verbeteren maar hoe blijft vaag.

Karin
Door

Karin

op 07 Nov 2018

Er is inmiddels veel bekend over wat gelatine doet voor het hele menselijke lichaam. Weston Price had dit al ontdekt toen hij op onderzoek ging bij natuurvolkeren. Zijn boek: Voeding en fysieke degeneratie is een prachtig wetenschappelijk naslagwerk.

Ans
Door

Ans

op 18 Dec 2016

Iemand ervaring met pure food gelatinepoeder van Jacob Hooy?

Kariene
Door

Kariene

op 16 Dec 2016

Collageen kent veel verschillende types en bewerkingsvormen, bijv. ongedenatureerd collageen type II. Dit type wordt vaak gebruikt bij atrose, omdat het de meestvoorkomende type is in gewrichten. Maar voor ogen? Welk type collageen zou je aanraden voor je ogen? De producten die je aanraadt, vermelden geen types.

Karin
Door

Karin

op 19 Dec 2016

Ik raad gewoon het hele product aan, namelijk voeding. Ook de supplementen zijn voeding, komen nl uit de botten van dieren.

annette
Door

annette

op 12 Sep 2016

zijn de blaadjes gelantine ook goed

Karin
Door

Karin

op 12 Sep 2016

Als ze uit de bio winkel komen, kun je die nemen. Het merk dat ik aangeef is van runderen die de hele dag buiten lopen, geen anti biotica krijgen en natuurlijk voedsel eten. OF dat bij de blaadjes van de bio winkel is, kan ik niet met zekerheid zeggen.

Jenn
Door

Jenn

op 28 Dec 2015

Hallo Karin,Ik ben vegetariër en eet dus geen gelatine etc. Hoe krijg ik mijn ogen weer gezond zonder gelatine?Alvast bedankt! :)Groetjes,

Karin
Door

Karin

op 29 Dec 2015

Als plantaardige variant kun je aloë vera gebruiken. Maar je lichaam neemt het gemakkelijkste op van vlees en vis.

Mieke
Door

Mieke

op 07 Oct 2015

Ben dankzij jouw site op het idee van gelatine gebracht en heb dit onmiddellijk aangeschaft. Ook ik heb al vele jaren last van floaters en een probleemhuid. Ben nu net 1 week geleden begonnen.Ik ben zeer benieuwd wat het gaat doen bij mij. Karin, weer eens heel veel bedankt voor alle goeie tips die je met ons deelt!

Nicky
Door

Nicky

op 06 Oct 2015

Als je geen tijd/zin hebt om zelf runderbouillon te maken, dan is de biologische runderbouillon van Kleinste Soep Fabriek een goed alternatief. Kan als '4-uur opkikker' of als basis voor een maaltijdsoep e.d. Heerlijk.

ria tessers
Door

ria tessers

op 02 Oct 2015

Ik ga de gelantine proberen. Al 10 jaar last van floaters. Ik hoop dat dit wat verlichting kan geven. Tot nu toe was er niets wat mij geholpen heeft. Ik ben benieuwd.

Martine
Door

Martine

op 30 Sep 2015

Wat ontzettend goed dat je dit onder de aandacht brengt! Zelf eet ik al jaren geen gelatine omdat ik in de veronderstelling was geraakt dat de gelatineblaadjes uit de supermarkt erg slecht zijn omdat het van gemalen botten wordt gemaakt. Daardoor vertrouwde ik het niet meer... Kun je nagaan wat een mens in zijn/haar hoofd kan halen! Al enige tiental jaren geleden, rond mijn 35e ontstonden er zwarte kriebeltjes en draadjes in mijn gezichtsveld. Wat inmiddels wazige drijvende vlekken van een soort kluwen van draden zijn geworden... De hoogste tijd om de collageen aan te gaan vullen, welke experiment ik graag aanga! Bij het bereiden van bv. lamsbout (met bot dus) zie ik trouwens veel gelei-achtige vloeistof ontstaan (vet met gelatine dus?)

Karin
Door

Karin

op 03 Oct 2015

Ja, dat klopt, dat is vet met gelatine.

Piet
Door

Piet

op 29 Sep 2015

Hallo Karin , Ik eet om de dag wel een ei. Maar waar kan ik recepten vinden waar collageen en gelatine in zit?Dank je wel!Piet.

Nicky
Door

Nicky

op 06 Oct 2015

Gewoon uit runderbouillon dus. Ook heerlijk als 4-uur opkikker of om eerst even te maken als je thuiskomt en nog moet gaan koken. De Kleinste Soepfabriek heeft heerlijke biologische runder- en kippenbouillon, hoef je alleen maar even een beetje warm genoeg te maken om een lekkere opkikker te kunnen nemen tijdens een momentje rust voordat je gaat koken. (tijdens het koken kan natuurlijk ook :)

Karin
Door

Karin

op 06 Oct 2015

Bedankt voor de goede tip.

tineke
Door

tineke

op 29 Sep 2015

Hallo Karin Mijn 88 - jarige moeder heeft maculadegeneratie. Ze ziet steeds slechter en dat is natuurlijk erg vervelend voor haar. Ze heeft kortgeleden de krant moeten opzeggen omdat ze alleen de koppen nog maar kon lezen. Nu mijn vraag: is het mogelijk dat zij op haar leeftijd nog beter kan gaan zien door geregeld gelatine te gebruiken?

Karin
Door

Karin

op 29 Sep 2015

Of alleen gelatine genoeg is weet ik niet, maar zeker het proberen voor je moeder waard. Ook extra eieren heeft een positief effect op macula degeneratie.

Annemarie
Door

Annemarie

op 29 Sep 2015

Heb ook van die mouches volants. Ik zag dat er ook collageen te koop is. Is dat beter dan gelatine?

Karin
Door

Karin

op 29 Sep 2015

Collageen is een onderdeel van gelatine. Het kan allebei.

l. van Zanten
Door

l. van Zanten

op 17 Jan 2016

Waar kan je Collageen en gelatine kopenReactie Collageen is een onderdeel van gelatine. Het kan allebei.

Karin
Door

Karin

op 18 Jan 2016

Hier kun je goede bestellen: http://wqd.nl/hsD7

martha van leeuwen
Door

martha van leeuwen

op 02 Apr 2018

ik heb van Jacob Hooy gelatine poeder.Is dat goed

Karin
Door

Karin

op 03 Apr 2018

Ik weet niet wat de oorsprong hiervan is, op zich is het een goed merk.

joeri
Door

joeri

op 10 Jun 2016

hey karin ik heb de groene bus besteld maar hoeveel per dag moet ik daar van gebruiken?

Karin
Door

Karin

op 10 Jun 2016

Twee eetlepels per dag om mee te beginnen.

Soenita
Door

Soenita

op 29 Sep 2015

Ik begrijp dat eiwitten eigenlijk onmisbaar zijn in het voedingspatroon. Nu ben ik vegetariër. Kan ik agar-agar gebruiken als vegetarisch alternatief voor dierlijk gelatine?

Karin
Door

Karin

op 29 Sep 2015

Je kunt agar-agar gebruiken, maar dit is voor je lichaam wel veel minder makkelijk opneembaar dan de dierlijke gelatine.

Lisette
Door

Lisette

op 29 Sep 2015

Hier staat ook alweer een pan op het vuur met botten :)

Charles
Door

Charles

op 29 Sep 2015

Goed bezig

Reactie plaatsen