Nachtblind

Nachtblind, misschien heb je er ook last van. Het idee dat je helemaal niets ziet zodra het donker is. Dit kun je je vooral bewust worden als je stopt met het dragen van een bril. In het donker zonder bril op straat was voor mij de laatste stap die ik nam. Want in het donker had ik echt het gevoel dat ik alle controle kwijt was, zonder die bril. Dat ik echt niets zag. Mijn zwakkere bril droeg ik na een tijdje alleen nog maar ’s avonds in het donker, totdat ik mijn bril kwijt raakte en het wel zonder bril moest doen. Want een nieuwe bril kopen, daar had ik geen zin in.

Nachtblind door teveel licht

Veel mensen hebben het gevoel dat ze nachtblind zijn. En zo gek is dat niet, aangezien onze ogen vooral gewend zijn aan licht. Ook al is het donker buiten, overal staat er licht aan. Voor een avondwandeling in het donker moet je echt vlak bij in het bos wonen, want verder staan er overal lantaarnpalen. Ik weet nog dat een vroegere collega klaagde toen ze opeens allemaal lantaarnpalen langs het Amsterdam-Rijnkanaal hadden geplaatst. Daar verdween haar gevoel van even op het platteland zijn als ze ’s avonds aan het joggen was.

Niet goed zien in het donker

Staafjes en kegeltjes

Doordat we bijna alleen maar in het licht zijn, activeren we vooral de kegeltjes in ons netvlies en niet de staafjes. In het netvlies zitten 137 miljoen lichtgevoelige cellen. 7 Miljoen daarvan zijn kegels en 130 miljoen zijn staafjes. Met de kegeltjes zien we scherpte, kleur en diepte. De staafjes zijn belangrijk om mee in het donker te zien, maar ook zijn ze belangrijk voor ons blikveld, ons panorama blik. In onze maatschappij worden de kegels overbelast, niet alleen door het vele licht, maar ook doordat de nadruk ligt op het scherpe zien.

Tunnelvisie

Ben jij nachtblind?Onze oogzenuwen doorlopen het hele hersengebied naar de visuele cortex toe, dit hersengebied zit aan de achterkant van je hoofd. De zenuwen van de 7 miljoen kegels gaan via een korte weg naar het lagere visuele centrum. Zij doorlopen een klein stuk van de hersenen. De zenuwen van de 130 miljoen staafjes (95% van de oogzenuwen) lopen via een lange weg alle lagen van de hersenen en komen uit bij het hogere visuele centrum. Als we onze staafjes niet genoeg gebruiken, wordt ons blikveld steeds kleiner. We ontwikkelen zo steeds meer een tunnelvisie. Een bril, lenzen of laseren overbelast de kegeltjes en het lagere visuele centrum. Het hogere visuele centrum wordt niet gebruikt.

Bang in het donker

In het donker zijn is dus een goede oefening voor je staafjes, je blikveld en je hogere visuele centrum. Maar het ontspant ook de kegeltjes en het lagere visuele centrum. Mensen zijn vaak bang om in het donker te zijn, omdat ze het gevoel krijgen dat ze helemaal niets zien. Zelfs als het donker is, dan nog lopen mensen met een zaklantaarn rond. Krijgen de staafjes weer niet de kans om actief te worden.

Staafjes activeren op het toilet

Last van nachtblindheid?Als ik naar de wc ga, doe ik bewust het licht niet aan, alleen bij mijn w.c. is er een raampje naar buiten en een raam boven de deur. Dus echt donker wordt het niet. Ik was laatst op bezoek bij iemand en daar was het echt helemaal donker in de wc Ik checkte eerst even waar het w.c. papier hing en ging vervolgens in het donker plassen. Er was echt niets te zien. Zelfs toen mijn ogen gewend raakten aan het donker, was er nog steeds niets te zien. Het voelde wel prettig aan mijn ogen, alsof ik kon voelen dat er een ander deel van mijn ogen actief werd. En toen ik van de wc af kwam, merkte ik dat ik beter zag. Meer kleur, diepte en was mijn blikveld groter.

Perfect zwart zien

Dr. Bates schrijft dat als de oogzenuwen helemaal ontspannen zijn en er geen licht in de ogen valt, de ogen perfect zwart zien. Oftewel helemaal niets. Als je je ogen afsluit met je handen, palmeren, dan komt er geen licht meer binnen. Als je ogen en het hele visuele systeem dus ontspannen is, zie je niets dan zwart. Meestal is de ontspanning ver te zoeken en zien we allerlei kleuren als we het licht afsluiten. Door aan zwarte objecten te denken, kun je het zwart zien activeren. Mij helpt het bijvoorbeeld om aan de zwarte neus van onze kat te denken.

Perfect zwart moment

Laatst had ik een perfect zwarte beleving in de sauna. Ik was net in de sauna geweest en ging me afkoelen in het koude buitenbad. Heerlijk vind ik dat altijd, na die hitte. Het gebeurt me vaak bij het dompelbad dat er zoveel spanning van me afglijdt dat ik meteen beter zie. Nu nam ik een duik in het koude water, met mijn ogen gesloten. Het zwembad was donker, buiten was het donker en ik zag perfect zwart, oftewel helemaal niets. Er gebeurden twee dingen met me, ik voelde me ten eerste echt helemaal ontspannen, tegelijkertijd kwam de gedachte naar boven: “Ojee, ik zie helemaal niets. Straks ben ik blind”. En toen was het moment weer voorbij.

Kom van je nachtblindheid af

Wat kun je doen tegen nachtblind?Je kunt zelf je staafjes weer activeren door iedere avond een moment te kiezen om helemaal in het donker te zitten. Doe alle gordijnen dicht, alle lichten uit en zit rustig in het donker. Laat je ogen wennen aan het donker en merk dat ze op een gegeven moment steeds meer zien.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wat zijn jouw ervaringen met zien in het donker. Ik waardeer het als je hieronder jouw reactie geeft.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Johanna
Door

Johanna

op 09 Mar 2013

Met aandacht heb ik nu pas het artikel over nachtblind gelezen. Ik volg de cursus en ben bij les 6, maar na de eerste ontspanningsoefening(palmeren), had ik de volgende positieve ervaring; Ik ben inderdaad ook nachtblind, 's avonds zat ik in de auto en ik kon veel beter zien, het was zo'n verruimende blik en tegelijk was ik ook ontspannen. De angst was weg, er was geen zwart einde meer.Het was een onverwachte speciale ervaring en ook in huis kan ik als het donker is weer zien waar ik ben.

Jikke
Door

Jikke

op 25 Jan 2013

Ik zie erg slecht in het donker...ben dan ook onzeker waardoor het erger wordt.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Jan 2013

Het is goed om regelmatig helemaal in het donker te zitten. Dat activeert de staafjes in je netvlies, waardoor je beter in het donker gaat zien. Begin eens met 15 minuten tot een half uur per dag, helemaal in het donker in huis zijn. Zorg ook dat je slaapt in een verduisterde kamer.

Reactie plaatsen