Waarom is de zomer het beste seizoen om je bril af te zetten?
15 juli 2016 

Waarom is de zomer het beste seizoen om je bril af te zetten?

Waarom is de zomer het beste seizoen om je bril af te zetten? Dat ging ik begrijpen toen ik zelf besloot mijn bril voorgoed in de la te leggen. Mét bril op had ik altijd scherp gezien. Of nu de zon scheen, er dikke wolken waren, of dat het donker was. Pas toen ik brilloos werd, merkte ik dat het op een zonnige dag veel makkelijker was om goed te zien met mijn eigen ogen. Was het bewolkt, dan zag ik minder scherp. ’s Avonds en ’s nachts tastte ik nog meer in het duister.

Waar blijft die zomer?

zomerIk hoor mensen dit jaar klagen. Wordt het eigenlijk nog wel zomer? Het lijkt, nu half juli, eerder herfst! Toch is het wat betreft de lichtintensiteit echt zomer. Zelfs als het bewolkt is, is de zon veel sterker dan in andere seizoenen en zijn er meer lichturen. Dat is fijn voor je ogen: het is makkelijker wennen aan het kijken zonder bril. Dus als je van plan bent om je bril af te gaan zetten, profiteer dan van het zomerse licht en zet de stap nu.

Kegeltjes en staafjes

Het is logisch dat je in de zomer gemakkelijker ziet zonder bril dan in de winter, want dankzij het sterke licht worden de kegeltjes in je netvlies actief. Deze gevoelige cellen, die ervoor zorgen dat je scherp ziet, reageren op licht. In het donker en in de schemering wordt een ander soort cellen actief, de staafjes, deze reageren juist op gebrek aan licht. Want in het donker is het helemaal niet zo belangrijk om scherp te zien. Wat dan telt is dat je blikveld breed is, zodat je overzicht hebt en bijvoorbeeld nergens tegenaan botst. Dit blikveld wordt ruimer als de staafjes actief zijn. In het donker ontstaat er dus een andere kwaliteit van zien. De natuur heeft het goed geregeld met die ogen van ons.

Dwingende brillenglazen

Maar wat gebeurt er als je glas voor je ogen zet, in de vorm van lenzen of brillenglazen? Dit dwingt je kegeltjes aan het werk te gaan, iedere minuut dat je de bril op hebt of de lenzen in. De kegeltjes blijven kunstmatig de hele dag actief en ja, opeens zie je dan in het donker ook scherp. Jammer genoeg blijft je blikveld beperkt.staafjes worden geactiveerd in het donker Bovendien krijgen de kegeltjes niet de tijd om tot rust te komen en hebben de staafjes juist niet genoeg werk te doen. Ze worden lui, en het gevolg is dat je uiteindelijk steeds slechter gaat zien in het donker.

Roofbouw op je zicht

Een ander probleem is dat een bril binnen wordt aangemeten, in een donkere ruimte bij de opticien, waar je ogen verstopt zitten achter een apparaat. De meting wordt gedaan in de schemering, je kegeltjes zijn minder actief en je ziet minder scherp. De glazen die in je bril gezet worden, zijn dus eigenlijk toegespitst op het zien in het donker. Voor een lichte, zonnige omgeving zijn de glazen te sterk geslepen. Maar… ogen passen zich snel aan en voor je het weet ben je aan de glazen gewend, ook in het licht. Helaas pleeg je zo ongemerkt roofbouw op je zicht en ga je steeds slechter zien.

Bril met ruitenwissers

Verschillende soorten glazen voor verschillende soorten omgevingen zou logischer zijn dan altijd hetzelfde glas. Voor je ogen is het beter om één bril te hebben voor een zonnige zomerdag, een andere voor tijdens winterse bewolking en weer een andere voor ’s avonds in het donker. Je hebt eigenlijk ook een bril nodig voor mistig weer en eentje voor in de regen (met ruitenwissers erop). Oeps, dat worden wel heel veel verschillende brillen. Ik weet niet of de opticien hiermee overweg kan, want hoe moet hij dan meten? Met zijn apparaat naar buiten, het zonlicht in, en een aparte afspraak met je maken voor het aanmeten van regenachtige-dag-glazen?

De zomer, het beste seizoen om je bril af te zetten

waarom is de zomer het beste seizoen om je bril af te zetten?Veel gemakkelijker en vrijer is het om je bril of lenzen gewoon niet meer te dragen. De ogen gaan dan weer hun normale werk doen en passen zich vanzelf aan de weersomstandigheden aan. De pupil opent of sluit zich en het licht en de donkerte worden gestuurd naar de staafjes en de kegeltjes. Als je altijd een bril draagt, zie je het afzetten ervan misschien als een grote stap of zelfs als een onmogelijk te nemen drempel. Dan zorgt het zomerlicht ervoor dat het eenvoudiger wordt om ermee aan de slag te gaan. Want je ziet gewoon gemakkelijker scherp in de zomer.

Workshops en cursus

Je bril definitief in de la opbergen en je lenzen echt niet meer dragen. Belangrijke stappen in het proces van weer goed gaan zien zonder bril of lenzen. Maar wat moet je verder doen? Hoe zorg je ervoor dat je ogen echt beter gaan zien en dat de wazige mist verdwijnt?

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Paula
Door

Paula

op 11 Aug 2016

Parels zien zonder bril! Karin, ik ben blij met je bericht. Ik heb een heel mooie ervaring met zien zonder bril: op een Nederlandse camping als het dauw op het gras ligt en de zon erop schijnt, dan zie ik zonder bril ineens de prachtigste kleuren. Dauw krijgt prachtige kleuren door het breken van licht. Zet ik mijn bril op, dan worden die druppels scherper en kleiner! Dus zet inderdaad je bril af en je ziet veel meer!

Piet
Door

Piet

op 27 Jul 2016

Beste medewerker van Volzicht, Ik zet zoveel mogelijk mijn bril af al sinds een paar jaar. Ik merk dat ik inderdaad in de zomer beter zie , komt waarschijnlijk omdat ik dan erg veel buiten ben.Ik doe veel oefeningen uit het aangeschafte boek , maar merk toch als ik een aantal uur niet geoefend heb dat de scherpte er weer af gaat.Ook ben ik door omstandigheden niet altijd in de gelegenheid om te oefenen. en ik merk dat het zien dan ook achteruit gaat. Maar over het algemeen heb ik er wel profijt van. Groetjes, Piet.

Agnes
Door

Agnes

op 27 Jul 2016

Is de cursus ook geschikt als je een cilinder hebt in de glazen. Die heb ik echt nodig. Zonder cilinder zie ik verl minder scherp.

Eva
Door

Eva

op 27 Jul 2016

Beste Agnes, de cursus richt zich op het verkrijgen van gezonde ogen, daar horen alle oogklachten bij. De bedoeling is dat je je bril gaat afzetten en gaat ontdekken wat je ogen nodig hebben om weer op natuurlijke wijze te zien. Veel mensen denken dat ze echt niet zonder hun bril kunnen, lees hier meer over in: https://volzicht.nl/oogklachten/bril/ Veel succes, hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Grace Huiskamp
Door

Grace Huiskamp

op 19 Jul 2016

Hi Karin Hier zie ik een interessant aanbod. Een geheel gratis dag bij de online workshop. Ik heb voor de 9e september al €197,00 betaald. Kan ik meeprofiteren ? Vriendelijke groet Grace Huiskamp

Karin
Door

Karin

op 12 Aug 2016

Hoi Grace, Uiteraard kan dat. We nemen contact met je op. groetjes Karin

Nina
Door

Nina

op 19 Jul 2016

Het klopt dat je op een zomerse dag meer ziet zonder bril of lenzen. Ik heb bij Karin de digitale cursus gedaan en volg nog steeds de Bates methode. Ik vind het een wereld van verschil qua zien naarmate de lichtintensiteit groter is b.v op een stralende zonnige dag. Kan zo een dioptrie ( 1punt) schelen. Ogen hebben de eigenschap dat ze zich zeer goed kunnen aanpassen dus ook aan een bril of lenzen. Je ogen gaan er naar staan om het zo maar te zeggen. Ik prefereer toch het natuurlijke zien want ik heb gemerkt dat je dan veel meer ziet. Meer detail, kleur en diepte. Het is echt de moeite waard om met de Batesmethode aan de slag te gaan. Beste Karin, ik ben van 9,75 dpt plus cilindercorrectie 1,00 naar ongeveer 6,5 dpt gezakt. Iedere keer verlaag ik mijn lenzen met 0,5 dpt. Ik ben mijn eigen opticien geworden want ik bestel mijn lenzen online.Als ik op 4 dpt zit dan zal ik af en toe de bril gebruiken totdat het niet meer hoeft. Mijn idee is dat het dan snel zal gaan. Ik ben blij met wat ik geleerd heb op de cursus, Groetjes! Nina

Eva
Door

Eva

op 19 Jul 2016

Hoi Nina fijn dat je zo vooruit bent gegaan! Mooi dat je op deze natuurlijke wijze met je ogen aan de slag bent gegaan. Nog veel succes verder! Groetjes Eva, medewerker VolZicht

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 19 Jul 2016

Het draaien van achtjes met de ogen werkt goed.Als ik echter moet werken of iets anders moet doen zet ik de bril wel op. Je ziet het ook bij oude mensen die niet goed zien ze vallen eerder. Zo had ik in 2004 een gebroken heup.

Reactie plaatsen