Goede voeding essentieel voor gezonde ogen

Goede voeding essentieel voor gezonde ogen

Vaak zijn we druk, druk, druk. Eten koken is dan iets dat nog even snel tussendoor moet. Hoe gaat dat bij jou? Vind je koken, maar een gedoe en ben je al blij dat je iets op je bord hebt? Of kies je juist heel bewust wat je klaarmaakt? Als het over gezonde voeding gaat, denk je dan: “Saai, want dan mag ik niets meer”? En weet je écht wat gezonde voeding is, of volg je de standaard adviezen van “weinig tot geen vet, zo min mogelijk zuivel en dierlijke producten”?

Ping, klaar is kees!

Zoveel mensen, zoveel manieren van eten. Hoe kook jij? Gebruik je pakjes en zakjes uit de supermarkt, of kook je met verse ingrediënten? Misschien volg je wel een bepaald dieet, eet je biologisch, vegetarisch of raw. Of je kookt helemaal niet en eet alleen afhaalmaaltijden, of je stopt een maaltijd uit de winkel in de magnetron. Knopje draaien en ping, klaar is Kees!

 

Ogen worden ziek als ze niet krijgen wat ze nodig hebben

Zo lijkt het dan, klaar is Kees, makkelijk en snel, zonder gedoe. Maar uiteindelijk is Kees helemaal niet klaar. Het is niet goed voor je lichaam als je niet bewust aandacht besteedt aan je voeding. En het is zeker niet goed voor je ogen, deze hardwerkende orgaantjes die een grote behoefte hebben aan voedingsstoffen. Ook als je wel zelf je maaltijden kookt, kun je behoorlijk de plank misslaan. Je denkt dat je gezond eet, maar je krijgt lang niet de bouwstoffen binnen die je nodig hebt. Daarvoor betaal je vroeg of laat de rekening. Je kunt last krijgen van droge ogen, van branderige ogen, van pijnlijke ogen. Of van wazig zien. Je ogen kunnen zelfs echt ziek worden en bijvoorbeeld staar, glaucoom of maculadegeneratie ontwikkelen. Deze aandoeningen kunnen uiteindelijk tot blindheid leiden.

Herstel van de pijn

Wat voeding kan doen is te lezen in het boek Voeding en Fysieke degeneratie van Weston PriceEr staat een verhaal in over een man die een trektocht ging maken door de Rocky Mountains. Hij kon niet veel bagage meenemen en had weinig voedsel bij zich. Op een dag kreeg hij ontzettende pijn in zijn ogen. De pijn was zo erg dat hij niet meer op zijn benen kon staan. Kermend zat hij op een rots en als hij zijn ogen opendeed, merkte hij dat hij nauwelijks meer kon zien. Toen kwam er een indiaan langs. Hij zag dat de man zware oogpijn had en wist wat hem te doen stond. De indiaan ging naar een rivier, ving een vis en zei tegen de man dat hij de hele kop op moest eten. Binnen twee uur verdween de pijn en binnen twee dagen was het zicht weer hersteld.

Hoe erg is jouw pijn?

Steeds meer mensen hebben ernstige pijn in hun ogen. De ogen gaan sterk achteruit, er ontstaan ziektes en het zicht wordt minder en minder. Dit heeft invloed op de kwaliteit van leven. Er valt echt niet te spotten met de ogen. Ze zijn zo belangrijk voor onze zelfstandigheid en vrijheid, voor ons levensgeluk. Ik spreek dagelijks mensen die zich zeer beperkt voelen en soms zelfs depressief worden doordat het slecht gaat met hun ogen. De oogarts kan niet helpen, want die weet vaak zelf niet wat de ogen nodig hebben om weer gezond te worden. Ik sprak een verpleegkundige die op de afdeling oogheelkunde werkt en zij zei: “Bijna alle patiënten die we alleen met druppels behandelen, blijven klachten houden.”

Gezonde voeding voor de ogen

Maar er is hoop. Want als voeding zo belangrijk is, dan heb je zelf dus meer in de hand dan je dacht. Als jij leert hoe je je ogen moet voeden, kun je er zelf voor zorgen dat ze gezond worden en je goed gaat zien. Het is wel belangrijk om op tijd stappen te zetten, zodat je het tij nog kunt keren en je ogen niet verder achteruitgaan.

Wat kun je doen om je ogen goed te voeden? Dat hoor je als je meedoet met de VolZicht Ogen Voedingsdag op 18 mei 2019.

Worteltjes? Je kunt beter iets anders eten!

Gezonde voeding voor de ogen

Op deze ga je veel leren over gezonde voeding voor de ogen, maar ook fijne oefeningen doen voor de ogen. Let op: ook als je al gezond eet kan ik je deze training van harte aanbevelen, omdat veel dingen die ik zeg bij de meeste mensen niet bekend zijn. Er is een grote kans dat je niet de juiste dingen doet om je ogen te voeden, waardoor ze cruciale voedingsstoffen missen. Want hoe zit het bijvoorbeeld met worteltjes? Die zijn toch goed voor je ogen? Ik zeg dat je beter iets anders op je bord kunt leggen.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
rieky van zeitveld
Door

rieky van zeitveld

op 03 Jun 2018

ik denk dat ik vrij redelijk kook bijna altijd verse groente veel rauwkost verschillend erbij brood altijd verschillend ,kaas melk drinken is ook bij mij normaal .soms vis als ik er aan denk. maaaar blijft toch de vraag doe ik het goed ,tegenover de mensen die ik ken vind ik zelf dat ik gezonder eet als hun soep is ook hier bij oms heel normaal met verse groente erin,alleen fruit denk ik schiet ik te kort,zou graag heeeeeel graag willen weten wat ik tegen mijn extreem droge ogen kan doen ben reeds bij 8 verschillende oogartsen geweest die tegen gestelde meningen hebben ,en ik nu helemaal niet meer weet wat moet ik doen ,hoe moet ik het doen mijn eerste stap zou zijn dat ik die droge ogen moet kwijt worden verbeteren om volgende stappen te zetten ,ik kan nu bijna niks meer alleen nog vaak binnen zitten ,

Karin
Door

Karin

op 05 Jun 2018

Wat een nare toestand. Hier kun je zeker wel iets aan doen. Je kunt beginnen met het maken van de recepten uit mijn kookboek: https://volzicht.nl/geef-je-ogen-de-kost/ Als je echt gericht verder geholpen wilt worden kan ik je het beste mijn jaarprogramma aanraden.

Thom van Lente
Door

Thom van Lente

op 11 Apr 2018

Beste Karin, dit is niet zozeer een reactie maar meer een vraag: Ik lees de laatste tijd meer over een product “Blue Berry Eyebright” meer info op www.newnordic.com Dit zou met name helpen voor mensen met problemen aan de macula. Ken je dit en heb je er een mening over? Ik, een oudere man, ben geopereerd aan staar in beide ogen, daarbij is in één oog iets mis gegaan waardoor ik vocht achter de macula heb en ik dus gezichtsstoornissen heb vergelijkbaar met maculadegeneratie. Kan dit product iets aan deze situatie verbeteren? Het schijnt dat mijn probleem bij één op de duizend staaroperatie ontstaat! Had hier nooit eerder van gehoord. Bedankt voor je tijd en aandacht, met vriendelijke groet, Thom van Lente

Karin
Door

Karin

op 11 Apr 2018

Wat vervelend dat dit is gebeurt. Ik ken deze supplementen niet, ben voorstander om de voedingsstoffen die je nodig hebt voor de macula uit voeding te halen en niet uit supplementen. Ik kan je aanraden om met mijn gratis online training mee te doen.

Hilda Van Baden
Door

Hilda Van Baden

op 10 Apr 2018

Ik heb spasmofilie en heb een paar jaar geleden een operatie ondergaan voor staar aan beide ogen en ik heb nog altijd glaucoom. Mijn zicht wordt steeds slechter en ik kan geen auto meer rijden. Een paar maanden geleden werd er ouderdomsdiabetes vast gesteld. Mijn jongste dochter coacht in Nederland bij een groep van dokters, verpleegsters, diëtisten enz. “Keer diabetes om”. Zij heeft mij uitgelegd hoe ik daarvoor moest eten en mijn diabetes is weg. Ik mag geen suiker of koolhydraten eten maar wel vetten en eieren. Ik denk dat die aanbevelingen erg overeen komen met het ogendieet. Ik hoopte dat mijn ogen daarmee zouden verbeteren Maar ik merk geen beterschap

Karin
Door

Karin

op 10 Apr 2018

Beste Hilda, Mooi dat je deze verbeteringen hebt gemerkt. Het kan best zijn dat er wel al een verandering heeft plaats gevonden in je ogen, maar dat je dit nog direct merkt. Ik denk zeker dat er overeenkomsten zijn, maar dat wat ik aanraad nog wat dieper in gaat op de materie. Ik kan je aanraden met de online training mee te doen.

Daniel Perdieus
Door

Daniel Perdieus

op 10 Apr 2018

Ik heb glaucoom. Om te lezen draag ik een bril, sterkte 2,25. Ik moet 2 x daags druppeltjes indoen(azarga), moet 2x per jaar testen doen om te kijken of mijn zicht niet verder achteruit gaat, want dan :zwaardere medicatie! Ben blij dat ik jullie op het spoor ben gekomen, met bruikbare tips. Ik was vroeger vegetariër-veganist en at veel soya producten, nu durf ik ook al eens een eitje te eten en ga me ook al eens aan een visje wagen! Ik merk toch al dat mijn ogen minder bloeddoorlopen zijn, en mijn laatste controle was ook ok.

Karin
Door

Karin

op 10 Apr 2018

Super!

Joyce van Deuveren
Door

Joyce van Deuveren

op 10 Apr 2018

Mijn oogklachten waren : Glaucoom. Heb daar laser voor gekregen, 6 operaties, 7de operatie om het hoornvlies gedeeltelijk te herstellen met een donor hoornvlies. Ook nog staaroperatie aan beide ogen. Rechter oog ziet voor 90 % en linker oog ziet bijna niets, moet met mijn neus op de letters staan dan zie ik iets. Het is wel 20% geweest. Ik eet al meer vlees, was vegetarisch, kook soep., eet meer eieren en eet biologisch. Heb de on line cursus gedaan. Heb het e-mail kookboek. Ben voorzichtig geworden met auto rijden. Ga niet meer naar drukke steden. Ben nog heel lichtgevoelig, dus heb als ik rijd meestal een zonnebril op sterkte op. Verder in huis gebruik ik geen bril meer, met de computer ook niet. Buiten als ik wandel niet behalve op weg naar het bos als de lucht scherp is. Ik knipper vaak. doe ook de oefeningen uit de training maar lopen op blote voeten doe ik niet.

Patry Christiane
Door

Patry Christiane

op 10 Apr 2018

Ik heb fibromyalgie en heb daardoor droge, pijne ogen en wazig zien. Ik eet biologische groenten, zoals tomaten, sla , struikbonen en persebonen, courgetten pompoenen comcommers allemaal zelfgekweekt in de moestuin. Kipvlees, biefstuk, varkensvlees, lamsvlees. aardappelen

Goedele Fleurent
Door

Goedele Fleurent

op 10 Apr 2018

Ik laat nu maaltijden komen van het ocmw en ik ben meer beginnen te snoepen. Ik eet wel redelijk veel fruit. Ook eet ik nog soep extra omdat er te weinig groenten zitten in de bereide maaltijden.

Reactie plaatsen