Wat is glasvochtloslating?

gezonde ogenGlasvochtloslating is, zoals veel andere oogaandoeningen, een kwaal die artsen graag afschuiven op ‘het ouder worden’. Niet te voorkomen en niets aan te doen. Mits er geen complicaties optreden, zoals bijvoorbeeld netvliesloslating, is het geen ernstige aandoening. Inderdaad, glasvochtloslating komt veel vaker voor na het vijftigste levensjaar. Meer dan de helft van de mensen kan er vanaf dat moment mee te maken. Maar waarom is dit zo? Wat is glasvochtloslating precies, wat zijn de oorzaken? En zijn er dingen die we kunnen doen om de aandoening te voorkomen of genezen?

Wat is glasvochtloslating?

Een gezond oog is prachtig. Het glanst en het straalt. Zo’n oog geniet van het zien, het blikt helder en ruim om zich heen. Een oog is gezond als het ontspannen is en goed gevoed met alle stoffen die belangrijk zijn: vitamines, mineralen, vetten, eiwitten. Het omgekeerde geldt ook. Als de oogspieren altijd gespannen zijn, staat het oog continu onder druk. En als het oog belangrijke voedingsstoffen tekortkomt, verzwakt het steeds meer. Hoe ouder je wordt, hoe langer deze bedenkelijke situatie voortduurt en hoe meer kans je hebt op oogklachten. Glasvochtloslating bijvoorbeeld.

Glasachtig lichaam onder druk

Je oogbol is een ‘knikkertje’ gevuld met glasvocht. Dit geleiachtige vocht zorgt ervoor dat het oog zijn regelmatige, ronde vorm behoudt en het heeft verder als functie licht door te laten. Doordat de gelei zo helder is, valt het licht er gemakkelijk doorheen. Het kan geprojecteerd gezonde ogen zijn mooi rondworden op de achterwand van het oog, op het netvlies. Daarvandaan gaan de beelden via de oogzenuw naar de hersenen. Het glasvocht en het vlies eromheen heten samen ‘het glasachtig lichaam’. Het vlies zit vastgehecht aan de binnenwanden van het oog en aan het netvlies. Die hechting is goed zolang er veel collageenvezels in het glasvocht zitten. Deze vezels zorgen voor stevigheid van het vocht en voor een goede hechting aan de oogwanden. Bij het ouder worden ontstaat er gebrek aan collageen en begint het glasvocht wateriger te worden en te krimpen. Daardoor begint het op meerdere plekken te trekken aan de wanden en het netvlies. Het gevolg is dat het glasachtig lichaam zich stukje bij beetje losscheurt van het netvlies en na een aantal jaar zelfs helemaal loslaat.

Mouches volantes en lichtflitsen

In het begin, als de glasvochtloslating net begowat is glasvochtloslatingnnen is, hoef je geen klachten te hebben. Naarmate het proces vordert, kun je last krijgen van mouches volantes. Deze vlekjes in je blikveld worden veroorzaakt door zwevende klontjes restmateriaal in het glasvocht, zoals in elkaar verstrengelde collageendraadjes. Als het glasvocht helemaal losscheurt van de binnenwand van het oog, heb je een ‘achterste glasvochtloslating’ (AGVL). Dan kun je wel opeens vervelende klachten krijgen, waaronder mouches volantes, vlekken, stippen, wazig zicht of lichtflitsen. De oogarts zal op dat moment in de gaten willen houden of er door al het getrek geen scheurtjes zijn ontstaan in het netvlies. Daar kan namelijk een netvliesloslating uit voortkomen.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt zelf veel doen om een glasvochtloslating te voorkomen. Want door te zorgen voor gezonde ogen heb je veel minder kans op dit soort vervelende oogklachten. Ook als de glasvochtloslating al een heel eind op weg is kun je door intensief en met aandacht voor je ogen te gaan zorgen, het proces vertragen of zelfs keren. Wil je weten wat je kunt doen tegen glasvochtloslating?

Wat kun je dan doen om glasvochtloslating te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen