Mouches volantes door gebrek aan collageen

Mouches volantes door gebrek aan collageen

Erger je je ook mateloos aan die zwarte vlekjes voor je ogen, iedere keer als de zon schijnt of als de lucht heel fel is? Maak je je er zorgen over, omdat het steeds erger wordt? Kan je soms aan niks anders meer denken en wordt het een obsessie? Beheersen de mouches volantes een groot deel van jouw dag? Bij mij was dat in ieder geval wel zo. Op zijn Frans klinkt het zo mooi: zwevende vliegen. Maar ondertussen ergerde ik me groen en geel aan die sliertjes voor mijn ogen, we hebben het hier toch over een vervelend oogprobleem. Wat is het nu precies, "mouches volantes", waardoor wordt het probleem veroorzaakt en wat kun je eraan doen? Daarover gaat dit artikel.

"Ik word er gek van: het zonnetje hoeft maar even te schijnen of ik zie die zwarte draadjes weer voor mijn ogen zweven"


Mouches volantes zijn de kleine zwarte sliertjes, vlekjes en puntjes die je voor je ogen kunt zien zweven. Mouches volantes ontstaan door schaduwen die op je netvlies geprojecteerd worden. Het licht dat je oog binnenkomt, valt op eiwitten en afvalstoffen die rondzweven in het glasvocht dat je oogbol vult. De schaduwen van deze zwevende elementen krijg jij als sliertjes of vlekjes te zien. Zie de illustratie hieronder:


mouches volantes

Mouches volantes en collageen

Ieder mens heeft wel eens last van een vertroebeling van het glasvocht. Bij het ouder worden verergert dit meestal, want dan neemt de kwaliteit van het vocht af. Hoewel gezond glasvocht voor 98% uit water bestaat, heeft het toch een stevige, geleiachtige structuur. Dit komt doordat het ook collageenvezels bevat, lijmvormende eiwitten die zorgen voor de versteviging van bindweefsel overal in je lichaam. Collageen is van groot belang voor de juiste structuur van het glasvocht in je oog. Het goede nieuws: je lichaam maakt collageen zelf aan. Maar er is ook slecht nieuws.


proteine


Tekorten in de voeding

Want helaas gaat het steeds vaker mis met de aanmaak van collageen. Het lichaam kan deze stof namelijk niet uit het niets produceren. Door een ongezonde leefstijl, vervuiling op grote schaal én door tekorten in onze voeding missen we de bouwstoffen die de collageenproductie ondersteunen.

"Er is een directe link tussen te weinig collageen in de voeding en mouches volantes"


Onderzoek dat een aantal jaar geleden gepubliceerd werd in het toonaangevende Indian Journal of Ophthalmology wijst uit dat het gebrek aan collageen een rol speelt bij het ontstaan van ernstige oogklachten als staar en glaucoom (Mishra, 1997). Ook mouches volantes kunnen door een gebrek aan collageen veroorzaakt worden. Het glasachtig lichaam in de oogbol verliest zijn stevigheid en ronddrijvende eiwitten en afvalstoffen krijgen vrij spel.

Gelatine nodig voor collageenaanmaak

mouches volantes door gebrek aan collageen


Als je last hebt van mouches volantes, breekbare nagels, een slappe huid, gezwollen mondslijmvlies, zwakke botten of pijnlijke gewrichten, dan kan dit allemaal het gevolg zijn van een gebrek aan collageen. Hoe zorg je ervoor dat je deze voor je algehele gezondheid zo essentiële bouwstof weer goed kunt gaan aanmaken? Volgens mij ligt de sleutelrol bij voeding. Ons voedingspatroon is enorm verarmd en we missen veel belangrijke voedingsstoffen. In verband met de aanmaak van collageen noem ik bijvoorbeeld gelatine: dit eiwit gebruikt je lichaam als basis voor collageen.

Hoe kom je van je mouches volantes af?

Heb je zoveel last van je mouches volantes dat je de oogarts al hebt gesmeekt om een oplossing? Of vraag je je ernstig af hoe je zelf deze irritante sliertjes kunt laten verdwijnen? Ik ben zelf van mijn mouches volantes afgekomen en dat geldt ook voor veel mensen die mijn adviezen hebben opgevolgd.


Wat kun je dan doen om mouches volantes te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen

Johanna
Door

Johanna

op 03 May 2019

Is er ook plantaardig collageen met hetzelfde effect te koop?

Karin
Door

Karin

op 06 May 2019

nee

Dylan
Door

Dylan

op 13 Aug 2018

Beste Karin, Ik zie dat je gelatine potjes hebt maar ook collageen zelf. wat is nou precies het verschil en wat raad u mij aan om te gebruiken tegen Mouches volantes, ik kreeg zelf rond mn 16e een klein stipje in mn linker oog waar ik na een lange tijd wel aan ben gewend nu ben ik bijna 25 en is er nog een grote bijgekomen waar ik niet aan kan wennen. wil er graag wat aandoen of zelfs voorkomen dat er nog meer bij gaan komen.

Karin
Door

Karin

op 22 Aug 2018

Kan allebei!

Carla
Door

Carla

op 12 Jul 2018

Beste Karin, Ik gebruik de gelatinepoeder van Jacob Hooij. Hoeveel adviseer je dagelijks te nemen?

Anneke van Essen
Door

Anneke van Essen

op 02 Apr 2018

Na enkele weken last te hebben gehad van mouches volantes ben ik naar de opticiën gegaan; kon geen afwijkingen vinden. De volgende dag kreeg ik opeens zwarte vlekken en ben ik naar de huisarts gegaan. Deze heeft me dezelfde dag naar de oogarts verwezen en die constateerde een gaatje in het netvlies en verwees me door naar het Radboud UMC waar ik de volgende morgen (zaterdag) terecht kon. Daarvwerd geconstateerd dat mijn macula afgescheurd was en Heb dezelfde dag nog een vitrectomie ondergaan. Als gevolg van de afscheuring zal ik ALTIJD een vertekend beeld hebben!!!

Karin
Door

Karin

op 03 Apr 2018

Wat een verdrietig bericht. Sterkte hiermee. Je kunt wel stappen ondernemen om goed voor het netvlies en de macula te zorgen. Om verdere schade te voorkomen.

Maddy
Door

Maddy

op 05 Apr 2016

Hallo allemaal,Zijn er mensen die echt ervaren hebben dat de Mouches Volantes minder zijn geworden of verdwijnen na het (voor langere tijd) eten van collageen/gelatine? Of gewoon vanzelf na een bepaalde tijd verdwijnen? Ik zou graag wat ervaringen horen :). Ik gebruik nu een week de Gelatine Poeder van De Tuinen: http://www.detuinen.nl/16049-jacob-hooy-gelatine-poeder.html. Is deze ook goed en hebben mensen hier ervaring mee? Ik wil namelijk voorkomen dat het erger wordt. Dus ik wil het vooral stabiel houden en verdere uitbreiding van de Mouches Volantes voorkomen. Alvast bedankt voor jullie reacties.Groetjes!

Mari Nonie
Door

Mari Nonie

op 07 Aug 2019

Hoopgevende berichten lees ik hier. Sinds vorige week heb ik mn rechter oog een "zwevende vlieg". via de huisarts met spoed naar de oogarts; netvlies bleek prima. Gelukkig. Maar; hoe nu verder? Want irritant is het wel. Googelen bracht me op deze site. Dat voeding invloed heeft, verbaast me niks. Sinds een paar jaar probeer ik zoveel mogelijk te vermijden om voorgefabriceerd voedsel te eten, ook zo weinig mogelijk (geraffineerde) suikers. Zoveel mogelijk zelf koken dus. Maar nu lees ik; gelatine moet het wezen! Oops... En hoe moet dat dan met vegetariers?

Karin
Door

Karin

op 05 Apr 2016

Beste Maddy, Ik heb wel van mensen gehoord dat de mouches volantes minder werden door alleen gelatine extra te gebruiken. Zelf zou ik wel kiezen om ook beestenbottenbouillon te gaan maken, want dan neem je ook de mineralen mee. En als extra gelatine poeder er door. Vroeger had ik hier heel veel last van. De mouches volantes werden bij mij ook een heel stuk minder door mijn bril niet meer te dragen en mijn ogen te leren ontspannen. Ik wist toen nog niet van het gelatine verhaal. De combinatie versterkt elkaar.

Maddy
Door

Maddy

op 05 Apr 2016

Hoi Karin,Bedankt voor je reactie. Ik draag geen bril of lenzen en heb verder goede ogen, dus deze kan ik helaas niet nog extra af doen zoals jij. Dus ik hou het voor nu bij de gelatine en beestenbottenbouillon. Heb jij nog steeds last van de Mouches Volantes? Of ben jij er inmiddels helemaal vanaf? En kunnen Mouches Volantes ook weleens helemaal verdwijnen (aangezien ik er maar 2 heb)? Is dat weleens bij iemand voorgekomen dat ze weer verdwenen (na weken/maanden/jaren)? Ik hoor het graag.Groetjes!

Karin
Door

Karin

op 05 Apr 2016

Ook al draag je geen bril, kan er wel spanning zijn, zeker als je achter de computer of ander beeldscherm hebt gezeten. Dan is palmeren een weldaad om te doen. Na drie maanden waren bij iemand de mouches volantes verdwenen. Bij mij zijn ze weg, soms zie ik ze een beetje bij een felle lucht bijvoorbeeld en dan maar heel lichtjes en niet zoveel als vroeger. Maar verder zie ik ze niet.

Elise
Door

Elise

op 09 Feb 2016

Ik gebruik sinds kort gelatine van great lakes. Na hoeveel tijd kan ik verbetering verwachten voor de mouches volantes?

Karin
Door

Karin

op 09 Feb 2016

Beste Elise, Dat kan ik niet voorspellen. Ik hoorde van iemand dat het na twee/drie maanden een stuk minder was geworden.

Reactie plaatsen