Mouches volantes door gebrek aan collageen

Mouches volantes door gebrek aan collageen

Erger je je ook mateloos aan die zwarte vlekjes voor je ogen, iedere keer als de zon schijnt of als de lucht heel fel is? Maak je je er zorgen over, omdat het steeds erger wordt? Kan je soms aan niks anders meer denken en wordt het een obsessie? Beheersen de mouches volantes een groot deel van jouw dag? Bij mij was dat in ieder geval wel zo. Op zijn Frans klinkt het zo mooi: zwevende vliegen. Maar ondertussen ergerde ik me groen en geel aan die sliertjes voor mijn ogen, we hebben het hier toch over een vervelend oogprobleem. Wat is het nu precies, "mouches volantes", waardoor wordt het probleem veroorzaakt en wat kun je eraan doen? Daarover gaat dit artikel.

"Ik word er gek van: het zonnetje hoeft maar even te schijnen of ik zie die zwarte draadjes weer voor mijn ogen zweven"


Mouches volantes zijn de kleine zwarte sliertjes, vlekjes en puntjes die je voor je ogen kunt zien zweven. Mouches volantes ontstaan door schaduwen die op je netvlies geprojecteerd worden. Het licht dat je oog binnenkomt, valt op eiwitten en afvalstoffen die rondzweven in het glasvocht dat je oogbol vult. De schaduwen van deze zwevende elementen krijg jij als sliertjes of vlekjes te zien. Zie de illustratie hieronder:


mouches volantes

Mouches volantes en collageen

Ieder mens heeft wel eens last van een vertroebeling van het glasvocht. Bij het ouder worden verergert dit meestal, want dan neemt de kwaliteit van het vocht af. Hoewel gezond glasvocht voor 98% uit water bestaat, heeft het toch een stevige, geleiachtige structuur. Dit komt doordat het ook collageenvezels bevat, lijmvormende eiwitten die zorgen voor de versteviging van bindweefsel overal in je lichaam. Collageen is van groot belang voor de juiste structuur van het glasvocht in je oog. Het goede nieuws: je lichaam maakt collageen zelf aan. Maar er is ook slecht nieuws.


proteine


Tekorten in de voeding

Want helaas gaat het steeds vaker mis met de aanmaak van collageen. Het lichaam kan deze stof namelijk niet uit het niets produceren. Door een ongezonde leefstijl, vervuiling op grote schaal én door tekorten in onze voeding missen we de bouwstoffen die de collageenproductie ondersteunen.

"Er is een directe link tussen te weinig collageen in de voeding en mouches volantes"


Onderzoek dat een aantal jaar geleden gepubliceerd werd in het toonaangevende Indian Journal of Ophthalmology wijst uit dat het gebrek aan collageen een rol speelt bij het ontstaan van ernstige oogklachten als staar en glaucoom (Mishra, 1997). Ook mouches volantes kunnen door een gebrek aan collageen veroorzaakt worden. Het glasachtig lichaam in de oogbol verliest zijn stevigheid en ronddrijvende eiwitten en afvalstoffen krijgen vrij spel.

Gelatine nodig voor collageenaanmaak

mouches volantes door gebrek aan collageen


Als je last hebt van mouches volantes, breekbare nagels, een slappe huid, gezwollen mondslijmvlies, zwakke botten of pijnlijke gewrichten, dan kan dit allemaal het gevolg zijn van een gebrek aan collageen. Hoe zorg je ervoor dat je deze voor je algehele gezondheid zo essentiële bouwstof weer goed kunt gaan aanmaken? Volgens mij ligt de sleutelrol bij voeding. Ons voedingspatroon is enorm verarmd en we missen veel belangrijke voedingsstoffen. In verband met de aanmaak van collageen noem ik bijvoorbeeld gelatine: dit eiwit gebruikt je lichaam als basis voor collageen.

Hoe kom je van je mouches volantes af?

Heb je zoveel last van je mouches volantes dat je de oogarts al hebt gesmeekt om een oplossing? Of vraag je je ernstig af hoe je zelf deze irritante sliertjes kunt laten verdwijnen? Ik ben zelf van mijn mouches volantes afgekomen en dat geldt ook voor veel mensen die mijn adviezen hebben opgevolgd.


Wat kun je dan doen om mouches volantes te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen