Mouches volantes door glasvochtloslating

mouches volantes als je naar de lucht kijktMouches volantes door glasvochtloslating (niet te verwarren met een netvliesloslating) is een veelvoorkomende oogklacht. Het wordt tegenwoordig zelfs zo vaak gezien, dat veel oogartsen spreken over een ‘normaal’ proces dat bij het ouder worden hoort. In de leeftijdscategorie van 50-70 jaar komt glasvochtloslating inderdaad voor bij de helft tot bijna driekwart van de mensen. Onvermijdelijk dus, zeggen doktoren. Het is gewoon een ouderdomsklacht. Je kunt er wel slechter van gaan zien en mouches volantes horen erbij, maar het doet geen pijn en er is niets aan te doen. Is dat echt wel zo?

Mouches volantes door glasvochtloslating

Mouches volantes, een Frans woord dat ‘zwevende vliegen’ betekent, zijn de zwarte vlekjes en stipjes die meebewegen in je blikveld als je naar de blauwe lucht of een ander licht vlak kijkt. Ze ontstaan doordat afvalstoffen zich ophopen in het glasvocht, het vocht dat de gehele oogbol vult. Licht dat het oog binnenkomt kan niet ongehinderd doorstromen naar het netvlies, omdat het onderweg klonterende stukjes eiwit tegenkomt. De schaduwen hiervan worden op het netvlies geprojecteerd en zijn zichtbaar als mouches volantes.

Goed zien door helder glasvocht

Tot zover even de zwevende vliegjes. Want hoe zit het nu precies met die glasvochtloslating, waar iedereen zo luchtig over doet? Het glasvocht, ook wel glasachtig lichaam genoemd, is een geleiachtig vocht dat de hele oogbol vult. Het bestaat voor 98 % uit water en voor 2 %lichtflitsen na glasvochtloslating uit vezels. De belangrijkste hiervan zijn de collageenvezels. Zij zorgen ervoor dat het glasvocht niet waterig is, maar een ferme, stabiele structuur heeft. Het oog blijft daardoor mooi in vorm en de beelden die we zien vinden via het vocht gemakkelijk een weg naar het netvlies.

Gevolgen van glasvochtloslating

Normaal gesproken is het glasachtig lichaam in zijn geheel verkleefd met het netvlies. Dat is belangrijk voor helder en ongehinderd zicht. Maar doordat de kwaliteit van het glasvocht in de loop der jaren steeds slechter wordt, begint het glasachtig lichaam te krimpen. Het gaat steeds meer trekken aan het netvlies en komt er op sommige plekken van los. Dit is een voortschrijdend proces: na verloop van tijd is het hele glasachtig lichaam losgeweekt van het netvlies en spreken we van een complete achterste glasvochtloslating (AGVL). Op dat moment zijn de klachten acuut. De patiënt ziet troebelingen, vlekken of een heel waas. Maar ook in eerdere stadia kun je last hebben, zoals van mouches volantes of lichtflitsen. Dat laatste gebeurt als het glasachtig lichaam nog met een puntje vastzit aan het netvlies en er hard aan trekt. De hersenen vertalen deze toenemende druk in lichtflitsen.

Gebrek aan collageen

Ik denk dat Moeder Natuur een heel ander plaatje in haar ‘hoofd’ had toen zij het menselijk oog uitvond. Volgens mij hoort het helemaal niet zo te zijn dat het glasvocht zomaar gaat krimpen als je de middelbare leeftijd nadert. Maar waarom gebeurt dat dan toch? Uit onderzoek, gepubliceerd in het Indian Journal of Ophthalmology, blijkt dat de verslechterende kwaliteit van het glasvocht te maken heeft met een tekort aan collageen. De onderzoekers brengen niet alleen glasvochtloslating maar ook oogklachten als staar en glaucoom hiermee in bouillon op basis van beestenbottenverband (Mishra, 1997). Collageen, een lijmachtig eiwit dat belangrijk is voor het verstevigen van alle bindweefsels in ons lijf, wordt door het lichaam zelf aangemaakt. Met een gezonde voeding als basis zorg je voor voldoende bouwstoffen voor dit proces. Maar omgekeerd geldt het helaas ook: als het niet genoeg stoffen uit de voeding kan halen, geeft je lichaam het een beetje op. En dat lijkt steeds vaker te gebeuren en op steeds jongere leeftijd.

Gelatinerijke voeding

Hoe kun je ervoor zorgen dat je voeding rijk is aan de bouwstoffen die de collageenproductie op peil houden? Onder andere door het dagelijks eten van soep op basis van beestenbottenbouillon, die rijk is aan gelatine. Deze stof zet het lichaam zelf namelijk dankbaar om in collageen.


Wat kun je dan doen om mouches volantus te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen


John Paul
Door

John Paul

op 12 Sep 2016

Beste Karin, ik heb, mede naar aanleiding van jouw website, zo'n beetje alles geprobeerd om van mijn mouches volantes af te komen. Rode bieten poeder, gelatine, taurine, levertraan (vitamine A), ginkgo biloba, r-liponzuur, palmeren, mediteren, etc. Helaas moet ik constateren dat helemaal niets heeft geholpen. Het enige dat minder is geworden is mijn bankrekening. Ik lees op jouw site ook eigenlijk allemaal reacties van mensen die de klachten hebben, ik lees niets van succesvol inzetten van diverse tips. Ik vind dat erg jammer. Ik zou heel graag weten wat er nu wel echt aan te doen is (op een vitrectomie na), want ik begin langzaam aan te geloven dat niets helpt.

Eline
Door

Eline

op 12 May 2020

Hi John Paul,Ik heb gefermenteerde levertraan van green pasture gebruikt en werkte bij mij heel goed. Dat was in vloeibare vorm, ik ga nu de capsules eens proberen want we zijn drie jaar later en ze zijn terug.

Karin
Door

Karin

op 13 May 2020

Beter gebruik je vloeibaar, capsules is heel kostbaar en grote kans dat je dan te weinig ervan gebruikt. Deze kan ik je adviseren: https://rasterbril.nl/product/levertraan/ Die is gecombineerd met boterolie.

Karin
Door

Karin

op 13 Sep 2016

Beste John Paul, Teveel gefixeerd zijn op de mouches volantes maakt ze ook weer erger. Kom eens naar een workshop en leer wat je nog meer kunt doen voor jouw ogen: https://volzicht.nl/introductie-workshop/, zodat de spanning er af gaat en je weer gaat genieten van je zicht.

Irene
Door

Irene

op 07 Jun 2016

Voor collageen verwijs je door naar puurmieke. Zij verkoopt ook levertraan van Blue Ice. Jij beveelt Green Pasture aan. Wat zijn jouw ervaringen met Blue ice?

Karin
Door

Karin

op 07 Jun 2016

Blue Ice is van het merk Green Pasture. dus die is goed.

Reactie plaatsen