Page content

Wat is Netvliesloslating?

vrouw voelt zich ongelukkigWat is netvliesloslating? In de eerste plaats een teken dat je ogen je iets belangrijks te zeggen hebben. Er is een evenwicht weg, er is iets aan de hand waar je “naar moet kijken”. Het is beter te luisteren als het stemmetje van je ogen nog fluistert, dan als het denkt dat het moet gaan schreeuwen om je aandacht te krijgen.

Op cursus of consult krijg ik regelmatig verhalen te horen over dreigende netvliesloslating. De cursisten die dit vertellen zijn vaak mensen met een flinke bijziendheid, bij wie veel spanning op de oogspieren staat. Marianne was een vrouw van net in de vijftig met een sterke bril, en maakte zich ernstige zorgen. Haar oogarts had gezegd dat haar netvlies dreigde los te laten en ze zou binnenkort gelaserd worden. Maar ze wilde dit niet afwachten en kwam naar de cursus om te leren beter voor haar ogen te zorgen. Ik leerde haar onder andere palmeren, een van de oefeningen van dr. Bates. Ook gaf ik haar de tip mee om tijdens het palmeren aan het netvlies te vragen waarom het losliet. Daar waar het probleem optreedt kun je namelijk ook het antwoord vinden: stress in de ogen gaat meestal samen met spanning op andere levensgebieden.

Wat is netvliesloslating?

Wat is netvliesloslating, ablatio retina, precies? Kijk even mee, diep het oog in. Het oog is een bol, gevuld met een geleiachtig glasvocht. Aan de voorkant van het oog zit de lens waardoor het licht naar binnen valt. De achterwand van het oog is bekleed met het netvlies. De informatie van alles wat je ziet wordt op het netvlies opgevangen en vandaaruit via de oogzenuw naar de hersenen gestuurd. Daar aangekomen, worden de gegevens omgezet in beelden.

Het netvlies laat niet zomaar los. Meestal is er een tijd daarvoor al een ander probleem ontstaan: de hoeveelheid glasvocht in het oog is afgenomen enwat is netvliesloslating? daardoor is het zakje waarin dit vocht zit gekrompen. Doordat het zakje op sommige plekken blijft vastzitten aan het netvlies kan het daar erg aan gaan trekken, waardoor er scheurtjes in komen. Als hier niets aan wordt gedaan, zal er glasvocht achter het netvlies sijpelen en wordt het als het ware losgeweekt van de wand. Het netvlies kan zijn werk niet meer doen en het gevolg is een wazige, donkere vlek in je blikveld. Dit proces kan zich langzaam voltrekken, of juist heel plotseling. Scheurtjes in het netvlies worden vaak behandeld met laser. Als het netvlies echt heeft losgelaten, is een operatie nodig.

Symptomen van netvliesloslating

Als het netvlies loslaat, voel je daar niks van. Wel zijn er andere symptomen:

  • Het zien van vlekken of zwevertjes, de zogenaamde mouches volantes;
  • lichtflitsen;
  • een schaduw of waas over het gezichtsveld;
  • troebel zicht;
  • plotselinge verslechtering van het zicht.

Als je een of meerdere van deze symptomen hebt, ga dan naar de dokter. Daarnaast is het belangrijk om meteen te beginnen met palmeren en dat zo vaak te doen als je kunt. Zo zorg je ervoor dat de oogspieren ontspannen, waardoor de druk op de oogbol vermindert. Hiermee voorkom je dat er nog meer delen van het netvlies loslaten. Wil je de palmeeroefening en andere oefeningen leren? Klik dan hier.

Oorzaken van netvliesloslating

Er zijn verschillende oorzaken voor netvliesloslating. De directe aanleiding is dus een beschadiging aan het netvlies, waardoor het gaat “lekken” en het oogvocht achter het netvlies komt. Dit gebeurt vaak als mensen ouder worden: het glasvocht krimpt omdat de samenstelling ervan in de loop der tijd verandert. Een scheurtje of gaatje in het netvlies kan ook ontstaan door een ongeluk, zoals bijvoorbeeld door een tennisbal die hard op het oog terechtkomt.

Maar er zijn ook andere risicofactoren. Het probleem komt relatief vaak voor bij mensen die sterk bijziend zijn, net als Marianne. De oogbol is bij haar te lang, waardoor er continu druk op het netvlies staat en dit nu na jaren gaat loslaten. Marianne doet al een tijdje intensief de oefeningen van dr. Bates en is enthousiast over het effect op haar zicht. Ze ervaart in ieder geval veel minder spanning in haar ogen. Dit is wat ze zegt: “Het is zo fijn om zelf te werken aan het krijgen van gezondere ogen, in plaats van je afhankelijk te voelen van een oogarts!” Voor specifieke informatie over de oefeningen die ik haar gaf, kun je doorklikken naar Bijziendheid.

Verder is netvliesloslating een van de risico’s van een staaroperatie, maar kan ook een andere oogziekte of een tumor de loslating veroorzaken. Ook als het probleem in de familie zit is de kans groter op het krijgen ervan. Bij diabetespatiënten kan het gebeuren dat er nieuwe bloedvaten groeien onder het netvlies, waardoor het loskomt.

Voeding en netvliesloslating

Ik ben ervan overtuigd dat voeding een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van het glasvocht en het netvlies. Een cursist vertelde me eens vrouw vol levensenergiehet volgende: “Ik eet al jaren macrobiotisch. Het afgelopen jaar ben ik steeds slechter gaan zien en de oogarts constateerde dat de conditie van mijn netvlies erg slecht is. Hoe kan dat nou? Ik eet supergezond!” Ik vroeg haar wat ze precies wel en niet at en samen kwamen we erachter dat ze veel vis at, maar dan alleen het vlees ervan. Ik raadde haar aan lekker door te gaan met het eten van vette vis, maar er in het vervolg een bouillon van te maken waarin ze de kop en de graten liet meetrekken. In deze delen van de vis bevinden zich veel waardevolle voedingsstoffen voor de ogen en het netvlies.

Vitaminen en mineralen die het oog voeden krijg je binnen door onder andere het eten van eieren, vette vlees en vis en orgaanvlees. Ook raad ik het gebruik van levertraan aan, en spoor ik cursisten aan om weer lekker te gaan genieten van roomboter, slagroom en producten die van rauwe melk zijn gemaakt. Wil je meer tips over wat je kunt doen om netvliesloslating te voorkomen, of over hoe je je netvlies kunt beschermen? Lees dan het artikel Wat kan ik doen bij netvliesloslating?

7 tips om goed te gaan zien

Er zijn 7 belangrijke dingen die je kunt doen om van je bril af te komen. In mijn gratis e-book Zeven tips om goed te gaan zien leer je wat deze dingen zijn. Er gaan dagelijks nieuwe mensen in Nederland met het e-book aan de gang. Veel van mijn klanten dragen binnen een jaar hun bril nog maar ongeveer een kwart van de tijd, of helemaal niet meer. Zij hebben gezonde, frisse ogen die goed en helder zien, en allerlei nare oogklachten zijn verminderd of verdwenen.

zeven tips om goed te gaan zien

Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.

 

Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen
 

    Comment Section

    17 reacties op “Wat is Netvliesloslating?


    Door Theo op 23 augustus 2015

    Lieve Karin,
    Met belangstelling heb ik je boek in grote lijnen doorgelezen en vind erin wat ik zoek.
    afgelopen dinsdag ben ik geopereerd aan een netvliesloslating, een heftige ervaring.
    ik draag vanaf mijn zesde jaar een bril, met als sterkte nu -5,5. Mijn oogdruk was na de operatie opgelopen tot 33 terwijl dat maar 20 mag zijn. ik krijg nu oogdruk verlagende medicijnen die verschrikkelijk zijn, moe, misselijk sloom noem maar op.
    ik draag geen bril meer, ik geniet van de kleuren van fruit, de diepte van de structuren en wil graag op een ander manier zicht terug. Ik weet nog niet hoe ik dat verder ga aanpakken met jouw methode, groeten Theo en sterkte met het herstel van je zoontje


    Door Karin op 24 augustus 2015

    Dank je wel Theo.
    Jij sterkte met het herstel. Mooi om te lezen dat je geniet van de kleuren, diepte en structuren. Wellicht is mijn digitale cursus een fijne manier om verder te gaan met mijn methode, omdat deze je stap voor stap door de oefeningen van Bates begeleidt. http://natuurlijkzien.volzicht.nl/


    Door Agnes op 20 juni 2014

    In 2009 kreeg ik eerst zwarte vlekjes in mijn rechteroog. Mijn omgeving zei dat is staar. Daarom gewacht met naar de oogarts te gaan. Korte tijd later ging het oog flitsen, en daarna een grote zwarte vlek. Moest met spoed naar oogarts. Deze zei, dat er een bloeding in het oog was. Deze moest eerst weg, en dan kon het gelaserd worden. Waarschijnlijk had het direct gelaserd moeten worden. Want toen ik 14 dagen later terug kwam, bleek het netvlies losgelaten te hebben. Met spoed naar amc. Na onderzoek zou men daar kunnen opereren. Maar werd mij verteld, dat ik daarmee niet mijn gezichtsvermogen rechts zou kunnen terug krijgen. Daarom geen operatie gedaan. Nu dus reeds 5 jaar blind aan rechteroog. Daarom wil ik graag uw tips lezen. Want ik moet er niet aan denken, dat dit ook met het andere oog zou gebeuren. Vriendelijke groet, Agnes


    Door Gerrie Fonville op 22 april 2014

    Helaas 6 weken geleden netvlies los rechts geopereerd in het amc nu net voor controle geweest en nu mijn linkeroog morgen eerst proberen met laseren en anders opereren, mijn zicht is min 2 dus ook niet zo bijzonder maar ik snap er niks van hoe dit komt.Heeft U misschien een idee?



    Door Bijziendje op 4 oktober 2013

    Voor dichtbij kijken is het normaal om te accommoderen. Iemand die bijziend is komt met de juiste negatieve bril weer op 0 uit en kan dus met de bril ook net zo goed lezen als een persoon met goede ogen. De bril is dus juist goed voor het hele bereik, zoals ik al eerder zei. Dit is niet mijn mening of die van een oogarts, maar een feit dat volgt uit de optica van een oog en lenzenstelsels in het algemeen. Overigens, ook met -5 is lezen zonder de bril al lastig en kan dat alleen op korte afstand. Dat dit met lagere sterktes ontspannender is is omdat je dan juist niet of minder hoeft te accommoderen, wat een normaal oog wel altijd moet doen. Voor zwakkere negatieve lenzen kan je inderdaad prima zonder bril lezen en ook zelfs TV kijken. Vaak gebruiken mensen de bril van zeg -1 dan ook alleen in de auto. Voor ver inderdaad. Als ik -1 à -2 had zou ik de bril ook niet dragen. Maar met -5 of meer is het een heel ander verhaal. Zet eens een bril op van +5 of meer, dan weet je precies waar we over praten. Of een bril van slechts +1 à +2. Dit laatste is dan voor iemand met goede ogen ook al ontspannender lezen en, niet toevallig, precies evenveel ontspannender als iemand die -1 à -2 heeft en zònder bril leest. Dan wordt zonder minbril lezen met een lichte bijziendheid dus hetzelfde als een leesbril (plusbril) opzetten bij iemand met goede ogen. Wel lekker, maar niet nodig. Totdat accommoderen niet meer lukt en een leesbril wel noodzakelijk wordt.


    Door Bijziendje op 3 oktober 2013

    Ik kan je redenatie na de eerste twee zinnen niet helemaal volgen. Misschien goed om te melden dat het voor mij, met meer dan -10, onmogelijk is om te lezen zonder bril (de betekenis van het woord bijziend is dan ook een beetje zoek). Dan zit ik letterlijk met mijn neus tegen het papier en dat is niet echt prettig lezen. Tot slechts een paar cm zie ik scherp, dat is dan zo pal voor mijn ogen dat ik dan ook geen diepte/stereo kan zien en dus eigenlijk maar met één oog tegelijk kan kijken. Het is voor mij bemoedigend om te lezen dat iemand met zo’n sterke bril wel weer op 0 is uitgekomen, maar als deze in eerste instantie al overgecorrigeerd (of zelfs geheel ten onrechte aangemeten) was kan ik voorstellen dat dit haalbaar is. Net zoals jij eigenlijk ook de hele tijd verkeerd gemeten was en daar nu ook van terug bent. Dat zal vast vaker voorkomen, maar ik ben bang dat dat bij mij niet het geval is omdat ik nooit met een overcorrectie heb rondgelopen (integendeel zelfs) en dat ik dus echt bijziend ben. Rondlopen met een overcorrectie zorgt ervoor dat je bijziendheid alleen maar toeneemt en je ogen ‘naar de bril gaan staan’ (in dat opzicht zou je het inderdaad vastzetten kunnen noemen), maar dit effect is tijdelijk van aard en omkeerbaar (bril af en bijziendheid verdwijnt) en daarbij zijn de oogbollen ook niet vergroot. De onderliggende oorzaak van de bijziendheid bepaald in hoeverre er verbetering verkregen kan worden. Misschien moeten we ook realistisch blijven en beseffen dat het niet voor iedereen is weggelegd om weer te kunnen zien zonder bril of lenzen, maar het is zeker te proberen waard. Het is overigens mogelijk om vast te laten stellen of je oogbollen ook werkelijk vergroot zijn middels een echo, tenslotte is er dan pas sprake van een verhoogd risico op netvliesloslating. Dit bleek bij mij het geval en volgens de oogarts worden grote oogbollen niet meer kleiner en blijft het risico bestaan. Hoe groter de oogbollen, hoe groter dit risico. Mocht dit ooit anders blijken, na het opvolgen van jouw tips, laat ik het je zeker weten.
    Groetjes,
    Bijziendje


    Door Karin Hogenboom op 3 oktober 2013

    Peter Grunwald was zeker wel ernstig bijziend. Hij kan er zelf heel mooi over vertellen, dat hij zelfs met bril op onder de douche ging. En nu ziet hij goed. Ik wil het zeker van je horen of de tips je verder helpen. En ik zou niet alles geloven wat de oogarts zegt:-)


    Door Karin Hogenboom op 3 oktober 2013

    Ik kan me voorstellen dat het lezen zonder bril bij -10 niet meer geldt, maar voor mensen met een minder sterke afwijking telt dit wel degelijk. Want je moet dan door bijvoorbeeld de -5 glazen kijken om te kunnen lezen. De – glazen zijn voor verweg, niet voor dichtbij bedoeld.


    Door Karin Hogenboom op 3 oktober 2013

    Een bril zet de ogen wel degelijk vast, want ze kijken het prettigst door jouw glazen als ze de refractie afwijking van min 10 hebben. Als ze dit veranderen, zien ze minder goed door het glas. Daarom is het ook prettiger om te lezen zonder bril. Er zijn echt wel mensen jou voorgegaan met min 10, bijvoorbeeld Peter Grunwald, misschien interessant voor je zijn verhaal te lezen, ik ben zelf afgelopen zomer bij hem op cursus geweest.

    Wil je meer weten over UV Licht http://www.dailymail.co.uk/health/article-2053053/UV-light-cuts-risk-vision-Being-outdoors-good-childs-eyesight.html

    Deepak Chopra schrijft onder andere over celherinnering en heeft daar onderzoek naar gedaan. En dr. Candice Perth. Meer informatie kun je hier vinden.
    http://www.lybertijn.nl/img/celgeheugen.pdf

    https://volzicht.nl/Boeken/peter-grunwald/eyebody/
    https://volzicht.nl/op-cursus-bij-peter-grunwald/

    Ik had -3 en -2,75, maar dit was de hele tijd een verkeerde meting, omdat ik eigenlijk gemengd ziend ben, heb ik geleerd op de cursus bij Peter:
    https://volzicht.nl/ik-ben-niet-bijziend-maar-gemengdziend/
    Zo heeft ieder weer zijn eigen problemen en zijn eigen obstakels, staar je niet blind op de min 10.
    Succes!


    Door Bijziendje op 2 oktober 2013

    Beste Karin,
    Een retinoscoop wordt als aanvulling gebruikt bij het opmeten van de sterkte, maar is normaliter niet bepalend voor een brillenglas. Het is een uitgangspunt om in de subjectieve meting de precieze refractie afwijking vast te stellen. Met zo’n grote variatie in zo’n korte tijd lijkt het me dat fluctuaties in accommodatie een rol spelen. Dat is de meest voor de hand liggende verklaring, want het lijkt mij niet waarschijnlijk dat de oogbollengte (of andere factoren die bijdragen aan de optiek van het oog) zelf zo snel fluctueert. Zonder accommoderen zal de variatie veel kleiner zijn, maar voor sommige personen (voornamelijk kinderen) is het gewoonweg moeilijk om de ogen te ontspannen tijdens een meting. Ik wist trouwens niet dat een oogbol zich zo snel zou vernieuwen en zou er dan ook graag meer over willen lezen. Kan je me vertellen waar ik hierover, en over celherinnering zoals jij dat noemt, de informatie kan vinden?
    Ik heb je e-book met plezier gelezen en er staan zeker goede tips in, bedankt daarvoor! Tips die sowieso goed zijn voor de algehele gezondheid en voor mij persoonlijk zijn de meeste dan ook eigenlijk een beetje overbodig, omdat ik al een vrij gezonde levensstijl heb. Toch heb ik wel een paar vragen en kritische opmerkingen die ik hieronder nader zal motiveren:
    p. 2) Hier is het toch wel goed om te melden wat de sterkte van je bril dan was. Voor een sterkte van -1 zou ik niet onder de indruk zijn, maar zeg met -4 of meer wel. Ik ben dus benieuwd!
    p. 5) Hier zeg je: “Een bril zet ogen vast …”, dit is absoluut onjuist. Met bril (of lenzen of na laseren) blijft een oog evengoed in staat om te accommoderen (wat trouwens niet meer kan als de ooglens is vervangen na een staaroperatie, maar dat terzijde), waar het bij tip 2 onder andere om gaat. Als je niet accommodeert staat je blik als het ware op oneindig en dat is het meest ontspannen voor het oog (in tegenstelling tot het beeldscherm kijken). Dit is al het geval vanaf 6 meter, wat voor het oog optisch oneindig is. Oftewel, een brillenglas dat goed is afgesteld op 6 meter is ook op langere afstand goed voor een scherp beeld. Op kortere afstanden tot 6 meter komt het aan op het accommoderend vermogen van je ogen, wat evengoed ook geldt voor iemand die niet bijziend is. Een bril verlegd en vergroot eigenlijk het bereik waarin je scherp kunt zien. Er wordt dus zeker niets vast gezet! Geen bril dragen is voor mij met meer dan -10 inderdaad geen optie. Als alternatief hiervoor heb ik 8 jaar lang rondgelopen met een te lage correctie, zodat ik de laatste jaren net zoveel zag als iemand met -2.5 zonder bril. Dit heeft helaas niet tot enige verbetering geleid, mijn ogen zijn dus desondanks alleen maar verder achteruit gegaan.
    p. 10) Hier zou ik uiterst voorzichtig zijn om te stellen dat UV licht gezond is voor de ogen (in combinatie met welke chemicaliën trouwens?). Het kan ooglenzen vertroebelen en staar veroorzaken op latere leeftijd. Ook kan UV licht bij overmatige blootstelling het netvlies beschadigen. Een waarschuwing zou hier op zijn plaats zijn. Verder ben ik heel benieuwd hoe UV licht een gunstige invloed kan hebben op de lengte van oogbollen, want daar draait het bij bijziendheid immers om. Heb je daar een bronvermelding van? Ook ben ik nieuwsgierig naar het pigment in de ogen dat de huid aanzet om pigment te maken, waar heb je dit vandaan? Zelf denk ik altijd dat ik eigenlijk vaker een zonnebril met UV filter zou moeten dragen, juist om mijn ogen te beschermen tegen de schadelijke UV straling.
    Ok, dit was misschien wel wat uitgebreid maar ik hoop dat het zo voor iedereen die je e-book gelezen heeft ook te volgen is. Voor wat betreft de rest van jouw tips, ik ga er mee aan de slag en de tijd zal het leren.
    Groetjes,
    Bijziendje


    Door Bijziendje op 1 oktober 2013

    Variatie van 2 dpt lijkt mij echt veel te veel. Dan is de meting niet goed gedaan. Ik ben bij meerdere optometristen geweest en die zijn het alle met elkaar eens, met hooguit een half dpt verschil. Grappig dat je zegt dat de oogarts niets verteld over voeding en het effect daarvan. Die ervaring heb ik namelijk ook. Ik had het eens gevraagd (niet aan de oogarts in Nijmegen overigens), omdat ik mij kon voorstellen dat suikers een effect hebben op het gezichtsvermogen. Zelf dacht ik dan voornamelijk aan de hinderlijke floaters, maar er zijn ongetwijfeld ook andere nadelige effecten. Dat idee werd absoluut weggewuifd, wat ik niet terecht vind. Ik ga dus jouw e-book dowloaden :-). Een oog is inderdaad altijd in beweging, ik merk kleine verschillen in scherpte tussen ’s ochtends en ’s avonds, tussen licht en donker, maar ook tussen goed slapen of niet goed slapen. Een sterke bijziendheid zal in ieder geval nooit minder worden, want een oogbol kan nou eenmaal niet krimpen. Daarmee zal het risico op netvliesloslating helaas ook niet veranderen.


    Door Karin Hogenboom op 2 oktober 2013

    Dr. Bates zag in zijn retinoscoop al dat ogen in een seconde tijd zes keer van refractie afwijking kan wisselen. Er zijn tegenwoordig meetapparaten, die deze verschillen kunnen meten. Ik weet van iemand die had haar ogen zo laten meten, op het recept stonden verschillende getallen. De laagst gemeten meting was -2 en de hoogste -4. Het apparaat nam daar het gemiddelde van en zo kreeg ze een bril met -3.
    Een oogbol vernieuwd zich iedere twee dagen. Belangrijk is dat je de celherinnering verandert, door met mijn tips aan de slag te gaan en je bril minder te gaan dragen. Dan kan ook het lange oog weer korter worden.
    Veel succes ermee.
    groetjes Karin


    Door Karin Hogenboom op 1 oktober 2013

    Goed om te lezen dat je er mee bezig bent geweest, jammer dat het niet heeft geleid tot het gewenste resultaat. Maar je kunt ogen niet zien als iets dat vaststaat, tijdens een oogmeting kunnen je ogen wel zes keer van refractie verschillen en hier kan zeker 2 dioptrie verschil inzitten. Die zet je dan wel vast met je bril.
    Daglicht heeft een grote invloed op de lengte van het oog: https://volzicht.nl/donker-en-licht-goed-voor-het-zicht/ En zo zijn er heelveel oorzaken die spanning geven, bijvoorbeeld voeding die bestaat uit veel suiker en/of andere koolhydraten. Daar vertelt de oogarts je dan niets over. Hoe je kan zorgen dat de vermoeidheid en spanning kunt verminderen.
    Je kunt je via deze link inschrijven voor mijn gratis e-book met zeven tips.
    Opt in: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/


    Door Bijziendje op 1 oktober 2013

    Dank voor je reactie. Het is wel een overtuiging die niet zomaar uit de lucht komt vallen. Jarenlang heb ik (bewust) een bril gedragen die net niet sterk genoeg was. Dit begon met -0,5 dpt te weinig en na 8 jaar was dit opgelopen tot -2,5 dpt te weinig. Helaas werd mijn bijziendheid dus alleen maar erger (zonder dat ik dat echt door had overigens, ik had immers een hoge afwijking dus wat kon ik verwachten) en hebben ook mijn hersens dit niet kunnen compenseren. Ook de oogarts in Nijmegen zei dat geen of een te lage correctie alleen maar leidt tot meer spanning, vermoeidheid en hoofdpijn (dit laatste had ik trouwens niet). En die oogbollen, als ze groeien dan is dat niet te voorkomen en het resultaat is dan ook onomkeerbaar. Sinds ik een bril heb (nu een jaar) die wel precies goed is, geniet ik enorm van mijn zicht (120%!, wat best wel goed is en meestal niet haalbaar voor iemand met mijn sterkte) en kijk ik absoluut meer ontspannen. Dat valt me sindsdien pas op. Ik ben nu een jaar stabiel en mijn oogbollen zijn niet meer gegroeid (onder controle). Ik weet dus dat zonder bril of met een mindere correctie niet werkt, maar ik vraag me nu wel af of juist het omgekeerde niet waar kan zijn. Misschien als ik al die jaren een juiste correctie had gedragen, was ik niet nog eens -2.0 dpt achteruitgegaan (door onnodige spanning of wat dan ook). Daar kom ik nu niet meer achter, maar hopelijk blijf ik wel stabiel en daarbij zijn alle tips welkom. Als zoveel mogelijk de bril af te laten één van jouw tips is, wat zijn dan de andere zes?


    Door Bijziendje op 1 oktober 2013

    Alleen mensen die sterk bijziend zijn hebben een verhoogd risico op netvliesloslating. Zelf ben ik gezegend met meer dan -10 en val onder deze groep. Dit heeft niets te maken met een verkeerd gebruik van het gezichtsvermogen. Het risico van een netvliesloslating heeft evenmin te maken met de spierspanning. Bij sterk bijziende ogen zijn de oogbollen gewoonweg te groot, waardoor (a) het netvlies uitgerekt wordt (waarbij scheurtjes kunnen ontstaan) en (b) het glasachtig lichaam in feite te klein is (groeit niet mee met de oogbol bij achteruitgang gezichtsvermogen) om het netvlies op zijn plaats te houden en uiteindelijk zelfs mee kan trekken (= loslating). Het zou me verbazen als er ook maar enige verbetering zou optreden door jouw tips, maar ik ben desondanks benieuwd. Dat het werkt bij iemand met -1 wil ik best geloven, maar die loopt sowieso niet meer risico dan iemand die niet bijziend is. Ik hoor graag van je.


    Door Karin Hogenboom op 1 oktober 2013

    Wat je beschrijft klopt, maar een oogbol is niet zomaar te lang. Oogspieren hebben daar zeker invloed op, maar het ligt nog dieper, in het hersengebied zitten blokkades waardoor het zicht niet goed is. Een bril versterkt de blokkade. Om netvliesloslating te voorkomen is het belangrijk in de ogen te gaan investeren. Onder andere door de bril zoveel mogelijk af te laten. Dat is niet gemakkelijk als je -10 hebt, maar wel de moeite waard. Het idee dat mijn tips je geen verbetering zouden opleveren is een overtuiging. Laat de overtuiging los en stel je open voor wat mogelijk is.
    groetjes Karin

    Plaats een reactie


    *