Wat is Netvliesloslating?

vrouw voelt zich ongelukkigWat is netvliesloslating? In de eerste plaats een teken dat je ogen je iets belangrijks te zeggen hebben. Er is een evenwicht weg, er is iets aan de hand waar je "naar moet kijken". Het is beter te luisteren als het stemmetje van je ogen nog fluistert, dan als het denkt dat het moet gaan schreeuwen om je aandacht te krijgen.


Op cursus of consult krijg ik regelmatig verhalen te horen over dreigende netvliesloslating. De cursisten die dit vertellen zijn vaak mensen met een flinke bijziendheid, bij wie veel spanning op de oogspieren staat. Marianne was een vrouw van net in de vijftig met een sterke bril, en maakte zich ernstige zorgen. Haar oogarts had gezegd dat haar netvlies dreigde los te laten en ze zou binnenkort gelaserd worden. Maar ze wilde dit niet afwachten en kwam naar de cursus om te leren beter voor haar ogen te zorgen. Ik leerde haar onder andere palmeren, een van de oefeningen van dr. Bates. Ook gaf ik haar de tip mee om tijdens het palmeren aan het netvlies te vragen waarom het losliet. Daar waar het probleem optreedt kun je namelijk ook het antwoord vinden: stress in de ogen gaat meestal samen met spanning op andere levensgebieden.

Wat is netvliesloslating?

Wat is netvliesloslating, ablatio retina, precies? Kijk even mee, diep het oog in. Het oog is een bol, gevuld met een geleiachtig glasvocht. Aan de voorkant van het oog zit de lens waardoor het licht naar binnen valt. De achterwand van het oog is bekleed met het netvlies. De informatie van alles wat je ziet wordt op het netvlies opgevangen en vandaaruit via de oogzenuw naar de hersenen gestuurd. Daar aangekomen, worden de gegevens omgezet in beelden.


Het netvlies laat niet zomaar los. Meestal is er een tijd daarvoor al een ander probleem ontstaan: de hoeveelheid glasvocht in het oog is afgenomen enwat is netvliesloslating? daardoor is het zakje waarin dit vocht zit gekrompen. Doordat het zakje op sommige plekken blijft vastzitten aan het netvlies kan het daar erg aan gaan trekken, waardoor er scheurtjes in komen. Als hier niets aan wordt gedaan, zal er glasvocht achter het netvlies sijpelen en wordt het als het ware losgeweekt van de wand. Het netvlies kan zijn werk niet meer doen en het gevolg is een wazige, donkere vlek in je blikveld. Dit proces kan zich langzaam voltrekken, of juist heel plotseling. Scheurtjes in het netvlies worden vaak behandeld met laser. Als het netvlies echt heeft losgelaten, is een operatie nodig.

Symptomen van netvliesloslating

Als het netvlies loslaat, voel je daar niks van. Wel zijn er andere symptomen:

  • Het zien van vlekken of zwevertjes, de zogenaamde mouches volantes;
  • lichtflitsen;
  • een schaduw of waas over het gezichtsveld;
  • troebel zicht;
  • plotselinge verslechtering van het zicht.


Als je een of meerdere van deze symptomen hebt, ga dan naar de dokter. Daarnaast is het belangrijk om meteen te beginnen met palmeren en dat zo vaak te doen als je kunt. Zo zorg je ervoor dat de oogspieren ontspannen, waardoor de druk op de oogbol vermindert. Hiermee voorkom je dat er nog meer delen van het netvlies loslaten.

Oorzaken van netvliesloslating

Er zijn verschillende oorzaken voor netvliesloslating. De directe aanleiding is dus een beschadiging aan het netvlies, waardoor het gaat "lekken" en het oogvocht achter het netvlies komt. Dit gebeurt vaak als mensen ouder worden: het glasvocht krimpt omdat de samenstelling ervan in de loop der tijd verandert. Een scheurtje of gaatje in het netvlies kan ook ontstaan door een ongeluk, zoals bijvoorbeeld door een tennisbal die hard op het oog terechtkomt.


Maar er zijn ook andere risicofactoren. Het probleem komt relatief vaak voor bij mensen die sterk bijziend zijn, net als Marianne. De oogbol is bij haar te lang, waardoor er continu druk op het netvlies staat en dit nu na jaren gaat loslaten. Marianne doet al een tijdje intensief de oefeningen van dr. Bates en is enthousiast over het effect op haar zicht. Ze ervaart in ieder geval veel minder spanning in haar ogen. Dit is wat ze zegt: "Het is zo fijn om zelf te werken aan het krijgen van gezondere ogen, in plaats van je afhankelijk te voelen van een oogarts!" Voor specifieke informatie over de oefeningen die ik haar gaf, kun je doorklikken naar Bijziendheid.


Verder is netvliesloslating een van de risico's van een staaroperatie, maar kan ook een andere oogziekte of een tumor de loslating veroorzaken. Ook als het probleem in de familie zit is de kans groter op het krijgen ervan. Bij diabetespatiënten kan het gebeuren dat er nieuwe bloedvaten groeien onder het netvlies, waardoor het loskomt.

Voeding en netvliesloslating

Ik ben ervan overtuigd dat voeding een belangrijke rol speelt bij het gezond houden van het glasvocht en het netvlies. Een cursist vertelde me eens vrouw vol levensenergiehet volgende: "Ik eet al jaren macrobiotisch. Het afgelopen jaar ben ik steeds slechter gaan zien en de oogarts constateerde dat de conditie van mijn netvlies erg slecht is. Hoe kan dat nou? Ik eet supergezond!" Ik vroeg haar wat ze precies wel en niet at en samen kwamen we erachter dat ze veel vis at, maar dan alleen het vlees ervan. Ik raadde haar aan lekker door te gaan met het eten van vette vis, maar er in het vervolg een bouillon van te maken waarin ze de kop en de graten liet meetrekken. In deze delen van de vis bevinden zich veel waardevolle voedingsstoffen voor de ogen en het netvlies.


Vitaminen en mineralen die het oog voeden krijg je binnen door onder andere het eten van eieren, vette vlees en vis en orgaanvlees. Ook raad ik het gebruik van levertraan aan, en spoor ik cursisten aan om weer lekker te gaan genieten van roomboter, slagroom en producten die van rauwe melk zijn gemaakt. Wil je meer tips over wat je kunt doen om netvliesloslating te voorkomen, of over hoe je je netvlies kunt beschermen? Lees dan het artikel Wat kan ik doen bij netvliesloslating?


Wat kun je dan doen om netvliesloslating te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen