Wat kan ik doen bij netvliesloslating?
“Wat kan ik doen bij netvliesloslating?” De mensen die deze vraag aan mij stellen, nemen geen genoegen met wat ze van de dokter te horen krijgen. Ze zoeken de verantwoordelijkheid voor de gezondheid van hun ogen bij zichzelf. Natuurlijk gaan ze met hun netvliesloslating naar een oogarts, maar daarvoor en daarna zie ik ze vaak terug bij een programma van VolZicht.
Ik leer ze eerste de ogen te ontspannen. Daardoor neemt de spanning rond de ogen af en gaan deze weer op een natuurlijke manier bewegen. Dit zorgt ervoor dat de druk op de oogbol en op het netvlies vermindert. Eerste Hulp bij netvliesproblemen, zou je kunnen zeggen.
Wat kan ik doen bij netvliesloslating?
Daarna nemen we het eetpatroon van de cursisten onder de loep. De ogen zijn bijzondere organen die veel voeding en zuurstof nodig hebben. Om ze gezond te houden, moeten er grote hoeveelheden vitaminen, mineralen, vetten en andere voedingsstoffen naartoe. Maar zelfs mensen die bewust met voeding bezig zijn, eten vaak verkeerd. En ik kan het weten, want ik hoorde zelf ook lang bij die groep. Jarenlang dacht ik goed voor mezelf te zorgen door zilvervliesrijst, volkorenbrood, weinig vlees en veel vegetarisch te eten.
Totdat ik in contact kwam met de opvattingen van Weston Price. Sinds ik van zijn bestaan af weet, eet ik bijvoorbeeld veel vet, biologisch vlees en orgaanvlees, drink ik volle, rauwe melk en eet ik veel minder koolhydraten. Weston Price was kaakchirurg en leefde rond het jaar 1900. Hij bestudeerde de gebitten van natuurvolkeren en de manier waarop zij aten, maakte stapels foto’s en schreef boeken. Price zag bij de mensen die hij onderzocht opvallend weinig gebitsproblemen. Maar hij keek verder. Want niet alleen hun tanden waren puntgaaf; zij blaakten op alle vlakken van gezondheid. In zijn boek “Voeding en fysieke degeneratie” legt Weston Price uit wat het verband is tussen een gebrek aan vitamine A en oogklachten.
Vitamine A en het netvlies
In en achter het netvlies bevindt zich een zeer hoge concentratie vitamine A. Deze vitamine zorgt ervoor dat het lichtgevoelige netvlies gezond blijft en goed zijn werk kan doen. Door ons voedingspatroon hebben de meeste mensen een tekort aan deze vitamine. Dit heeft te maken met het feit dat orgaanvlees bijna nooit meer op het menu staat. Orgaanvlees, bijvoorbeeld runderlever, is zeer rijk aan vitamine A en ook het eten van ogen is een goede manier om genoeg vitamine A binnen te krijgen. Organen en ogen eten vinden we een eng idee, maar natuurvolkeren hebben hier helemaal geen moeite mee.
Hoe zit het met wortelen?
Je kent vast het verhaal dat wortelen eten goed is voor de ogen. De betacaroteen die erin zit is een voorloper van vitamine A, die je lichaam zelf omzet. Toch is dit niet genoeg. Je ogen hebben veel meer vitamine A nodig en zelfs als je een hele bos wortelen eet, heb je nog niet genoeg binnengekregen. Dierlijke producten zijn een veel betere bron.
Magnesium
Uit onderzoek is gebleken dat een tekort aan magnesium het netvlies aantast. Zeker 75% van de bevolking leidt aan een magnesiumtekort en dit heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Er zijn verschillende manieren om je magnesiumtekort weer aan te vullen: je kunt een bad nemen met magnesiumchloride, je kunt magnesiumolie op je huid smeren en je kunt magnesiumsupplementen slikken. Veel van die supplementen zijn niet goed opneembaar voor het lichaam.
Nooit genoeg tips
Naast voedingstips heb ik nog een hele lijst met adviezen voor een gezond netvlies.
Wat kun je dan doen om netvliesloslating te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen