Wat helpt bij Slapeloosheid?
Slapeloosheid. Je ligt al uren wakker. Met wijdopen ogen staar je naar het plafond. Ieder barstje in het stuukwerk komt je bekend voor. In je hoofd draai je kringetjes om steeds dezelfde onderwerpen. Morgen moet je weer vroeg op. Dus nu moet je slapen. Maar je bent klaarwakker. Je hebt al van alles geprobeerd. Er is niets aan te doen.
Wat helpt bij slapeloosheid?
En dan nu het goede nieuws: er is wel iets aan slapeloosheid te doen. Ik heb het zelf ervaren en het al vaak zien gebeuren bij cursisten. Mensen die met bijziendheid, verziendheid en andere oogproblemen bij mij komen, klagen bijna allemaal over stress en spanning. Slapeloosheid is een probleem van de moderne tijd. Ons visuele systeem, dat bestaat uit de ogen, de oogzenuwen en de visuele cortex achterin de hersenen, is chronisch overspannen. Zeventig procent van alle informatie die de hersenen op een dag te verwerken krijgen, stroomt naar binnen via de ogen. De druk is groot. De hele dag kijken we actief om ons heen, zitten we urenlang achter beeldschermen en worden we bestookt met elektrosmog. De hersenen raken zo overprikkeld dat ze ’s nachts doorrazen en niet meer tot rust kunnen komen. Gelukkig is dit de andere kant van de medaille: als je aandacht aan je ogen gaat besteden werkt dat positief door op je nachtrust.
Oogontspanning en slapeloosheid
“Palmeren” en “zwaaien” zijn twee oefeningen waar mijn cursisten altijd enthousiast van worden. Ze brengen het hele visuele systeem in een staat van ontspanning. Ik leerde de oefeningen zelf toen ik in een drukke periode van mijn leven zat en in aanraking kwam met de methode van dr. Bates om beter te gaan zien zonder bril of lenzen. Ik had een jong gezin en was hondsmoe. ’s Nachts lag ik uren wakker. Ik bleef maar piekeren over van alles en nog wat. Daardoor werd ik nog vermoeider. De eerste dr. Batesles die ik volgde, waarbij we leerden de oogspieren te ontspannen, had een verrassende uitwerking op me. Die nacht sliep ik voor het eerst in lange tijd als een roos en de volgende ochtend werd ik verkwikt wakker.
Mijn cliënten zijn net zo blij als ik was na hun eerste kennismaking met de methode van dr. Bates. “Tegenwoordig val ik ’s avonds meteen in slaap,” en “Sinds jaren heb ik de hele week goed geslapen,” heb ik al honderden keren gehoord. Een andere leuke is: “Het cursusgeld heb ik er nu al uit: ik heb mijn kwaliteit van leven terug.”
Zwaaien
De zwaaioefening kun je het beste doen voordat je in bed stapt. Je gaat met je voeten op schouderbreedte staan, met je enkels een beetje naar buiten gedraaid. Je gaat nu je lichaam aan het zwaaien brengen door je hiel een stukje op te tillen. Als je je linkerhiel optilt zwaait je lichaam naar rechts en andersom. Je draai ontstaat puur door het optillen van je hiel, de rest van je lichaam zwaait als vanzelf mee. Stel je voor dat er een dun draadje van de kruin van je hoofd naar het plafond gaat en aan de onderkant vanuit je stuitje naar de aarde. Om dat draadje draait je lichaam. Je hoofd beweegt zich langzaam door de ruimte. Je ogen liggen rustig in de oogkassen, ze nemen waar maar kijken niet bewust. Het zwaaien heeft een zeer ontspannende uitwerking op het hele visuele systeem.
Palmeren
Je kunt palmeren zittend doen of liggend in bed. Als je de oefening zittend doet, leg dan een kussen onder je ellebogen. Als je op bed ligt, neem dan een kussen onder je armen ter ondersteuning. Begin de oefening door je voeten plat op de grond te zetten of je lichaam door het matras heen met de aarde verbonden te voelen. Warm je handpalmen door ze tegen elkaar te wrijven. Je kruist je vingers over je voorhoofd, terwijl je handpalmen als warme kommetjes over je gesloten ogen liggen. Ga nu met je aandacht naar je ogen toe. Laat ze bewust achter in de oogkassen zakken. Maak van je oogkassen een heerlijk warm badje dat zich vult met energie. Doe dit op het ritme van je ademhaling. Laat je ogen lekker dobberen in dit badje, zodat ze kunnen uitrusten van alles wat ze vandaag gezien hebben. Ook je hersenen hebben nu een rustpauze. Ze hoeven even helemaal niets te doen. Geef ze maar een warm bad met je ademhaling. Je hoeft alleen maar te denken dat je dit doet, dan gebeurt het vanzelf.
Andere factoren
Bij rust creëren in je hoofd spelen nog andere factoren mee. Zo is het belangrijk dat je genoeg buiten komt, zowel omwille van de lichaamsbeweging als voor het daglicht. Ook moet je zorgen voor een slaapkamer die helemaal donker is. We hebben voldoende toevoer van licht en donker nodig om goed te kunnen slapen, het evenwicht in ons hormoonsysteem is hierop afgestemd. Pas als het echt licht is, worden we goed wakker en pas als het echt donker is, maakt ons lichaam de stofjes aan die zorgen voor een gezonde slaap.
Voeding
Ik besteed veel aandacht aan voeding. Stoffen die het lichaam overbelasten zoals suiker, een teveel aan koolhydraten, alcohol en koffie heb ik van mijn menu geschrapt. Als het lichaam in balans is en de organen gezond, levert dat niet alleen overdag meer energie op, maar ook 's nachts een diepere en kwalitatief betere slaap. Het is belangrijk om zo min mogelijk bewerkte producten te gebruiken en zoveel mogelijk zelf te bakken en koken. Gebruik bij voorkeur biologische producten. Mijn advies is een voedingspatroon dat rijk is aan dierlijke vetten, eieren en rauwe melkproducten. Het wordt hoog tijd dat we afrekenen met de overtuiging dat vet en cholesterol slecht voor ons zijn. Een tekort aan deze stoffen verstoort de hormoonhuishouding, die juist zo belangrijk is voor een gezond dagnachtritme.
Wat kun je dan doen om slapeloosheid te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen