Hoe kom ik van mijn slapeloosheid af?

Wat helpt bij slapeloosheid?


Slapeloosheid, ik heb er zelf jarenlang last van gehad. Het begon toen ik zwanger was van mijn eerste kind. Soms lag ik nachtenlang wakker, met bijvoorbeeld de kinderwagens in mijn hoofd die we die dag in de babywinkels hadden bekeken. Moe was ik wel, maar ik kon de slaap niet vatten. Ik had het gelukkig niet iedere avond, maar het kostte me sindsdien bijna altijd moeite om in slaap te komen. Regelmatig sliep ik een nacht helemaal niet. Jarenlang ging dit zo door. De nachten waren sowieso niet ideaal, kleine baby’tjes worden nu eenmaal vaak wakker. Maar erger nog dan 's nachts wakker gemaakt te worden door een kind, vond ik het als ik zelf de slaap niet kon vatten.

Hoe kom ik van mijn slapeloosheid af?

Ik probeerde van alles om in slaap te kunnen vallen. Veel dingen hielpen wel, maar niet genoeg. Ik bereikte een goed resultaat met de kruidentabletten goudpapaver en klaproos. Wat ook werkte, waren evenwichtsoefeningen vanuit de yoga. En gelukkig heb ik een echtgenoot die me altijd wilde helpen met een ontspanningsoefening. Maar ondanks deze hulpmiddelen had ik toch nog vaak nachten dat ik gewoon niet in slaap kon komen. Dan lag ik te stuiteren in mijn bed, hoewel ik doodmoe was. Het was zelfs zo erg, dat ik bij de huisarts eens om Normison heb gevraagd, een slaaptablet. Daar wilde ik eigenlijk absoluut niet aan, maar ik vond het prettig om het in ieder geval achter de hand te hebben. Toch lukte het zelfs daarmee soms niet om in slaap te vallen en de volgende dag voelde ik me door die slaaptablet nog beroerder.

De beste remedie tegen slapeloosheid

Toen ging ik naar een cursus om te leren zien zonder bril of lenzen. Het was de eerste les en die stond in het teken van ontspanning van de ogen. We deden allerlei oefeningen. Het voelde echt heel lekker voor mijn ogen. Maar misschien nog wel het allerfijnste was, dat ik na die les als eeninsomnie weg blok heb geslapen. Mijn man is die nacht twee keer wakker geworden van de kinderen, maar ik heb niets gehoord. Ik had mijn hoofd op mijn kussen gelegd en was meteen in slaap gevallen. Zo diep, ik kon me niet herinneren ooit zo diep te hebben geslapen.


Toen ik zelf cursussen ging geven om weer goed te leren zien zonder bril of lenzen, kreeg ik vaak van cursisten te horen dat ze zo goed en diep hadden geslapen na de cursusdag. Iemand zei een keer tegen me: “Ik kan me niet herinneren ooit zo goed te hebben geslapen. Ik wist niet eens dat ik zo diep kon slapen.” Een andere cursist zei: “De cursus heeft zich nu al terugbetaald. Ik heb de afgelopen week iedere nacht heerlijk geslapen, viel zonder problemen in slaap. Dit heb ik al jaren niet meer gehad.”

Nooit meer last van slapeloosheid

Ik heb sindsdien nooit meer last gehad van slapeloosheid. Natuurlijk gebeurt het nog wel eens dat ik na een drukke dag of avond nog even lig na te stuiteren in mijn bed, maar dan weet ik wat ik eraan kan doen. Ik doe dan mijn twee prachtige oogontspanningsoefeningen, “zwaaien” en “palmeren”,  en val in slaap. Sinds die eerste cursusles is het met mijn leven in zijn algemeenheid bergopwaarts gegaan. Ik merkte dat ik me, door iedere nacht goed uit te rusten, zo anders voelde gedurende de dag. Toen ik nog last had van slapeloosheid was het vaak of er een dot watten in mijn hoofd zat. Of het suisde in mijn hoofd, een vervelend, suf gevoel. Dat heb ik nooit meer. Ik voel me helder en fris. Als ik nu moe ben, is het een normale vermoeidheid. De moeheid is niet meer iets wat altijd in mij aanwezig is.

Twee ideale oefeningen tegen slapeloosheid

Wat heeft mij en vele anderen nu zo goed geholpen om van de slapeloosheid af te komen? Het zijn twee ontspanningsoefeningen voor de ogen. Als het lukt om de oogspieren te ontspannen, dan ontspant je hele lichaam en geest. Het helpt heel goed om uit je hoofd te komen, zodat je niet meer de hele tijd aan het denken bent. Het zijn simpele oefeningen die je makkelijk kunt doen.


Zwaaien: Ga met je voeten op schouderbreedte staan, je armen hangen langs je lichaam. Nu ga je heel lichtjes zwaaien door alleen maar de hiel van een voet op te tillen. Door het optillen van je rechterhiel, gaat je lichaam als vanzelf naar links. Let erop dat de beweging alleen vanuit je hiel komt, dan blijft je hele bovenlichaam recht en voelt de beweging licht. Vervolgens plaats je je hiel weer terug en til je je linkerhiel op. Je kunt je voorstellen dat er een draadje vanuit je stuitje naar de grond toe gaat en vanuit je kruin naar het plafond. Je hele lichaam draait om dat draadje heen. Je ogen gaan als vanzelf met hond je lichaam mee. Soms worden mensen duizelig bij deze oefening, doe hem dan een aantal keren met de ogen dicht. Doe deze oefening minimaal vijf minuten lang, in ieder geval voor het slapengaan, maar ook na het opstaan en een aantal keer gedurende de dag.


Palmeren: Verwarm je handpalmen door ze tegen elkaar aan te wrijven. Leg je vingers over elkaar heen en op je voorhoofd, je handpalmen over je ogen. Je ogen zijn gesloten. Ga nu met je ademhaling naar je ogen toe, laat ze maar diep wegzakken in de oogkassen en geef je ogen een heerlijk warm bad met jouw ademhaling. Als je het fijn vindt om deze ontspanningsoefening met begeleiding te doen: ik heb een mp3 gemaakt die je hierbij kan helpen. Klik hier voor meer informatie. Heb je vragen, dan kun je me altijd een berichtje sturen.


Ik hoop dat deze oefeningen ook jou van je slapeloosheid af zullen helpen. Ik weet hoe vervelend dit probleem kan zijn en hoe het je leven kan beïnvloeden.


Veel succes en slaap lekker!


Wat kun je dan doen om slapeloosheid te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen