Strabisme bij kinderen
Hoewel strabisme of scheelzien op alle leeftijden kan ontstaan, associëren we het toch meestal met kinderen. We kunnen allemaal uit ons geheugen wel een beeld opdiepen van een kind met een grote pleister over zijn ene oog. Vaak kijkt het andere, niet-afgeplakte oogje ook nog door een brillenglas. Deze behandeling moet slechtziendheid, een gevolg van strabisme, voorkomen. Maar om nu te zeggen dat we daarmee het kind een vrije, blije blik op zijn omgeving gunnen…nee.
Strabisme bij kinderen
Hoe komt het dat een oog scheel kijkt? Ieder oog heeft zes oogspieren, die ervoor zorgen dat het alle kanten op kan draaien en bewegen. Als de spanning in de oogspieren verstoord is, kan het oog niet goed rechtuit kijken. Het andere oog doet dat wel en door het verschil ontstaat scheelzien. Soms treedt scheelzien op als gevolg van verziendheid. Ook dit kan gebeuren bij kinderen.
Er zijn in het algemeen vier soorten afwijkingen:
- Convergent strabisme: één oog draait naar binnen;
- Divergent strabisme: één oog draait naar buiten;
- Hypertropie: één oog kijkt omhoog;
- Hypotropie: één oog kijkt omlaag.
Probeer maar eens scheel te kijken. Je merkt dat je alles dubbel ziet. Dat komt omdat de ogen op twee punten tegelijk gericht zijn en de hersenen dus twee beelden moeten verwerken in plaats van één. Dit is vooral een vervelend probleem als strabisme ontstaat na het achtste levensjaar. Dan gaat het dubbelzien namelijk niet meer vanzelf over.
Bij jongere kinderen tot een jaar of zeven werkt dit anders. Behalve dat andere kinderen er misschien grapjes over maken, hebben zij eigenlijk helemaal geen last van hun strabisme. De hersenen zijn nog zo flexibel dat ze het dubbele beeld in zijn geheel kunnen onderdrukken. Het beeld van één oog dringt door en het beeld van het andere oog wordt genegeerd. Als gevolg hiervan doet het scheefstaande oog helemaal niet meer mee en verliest het zijn vermogen tot scherpzien. Het wordt “lui” (amblyopie). Als dit niet wordt voorkomen, zal het oog altijd wazig blijven zien, zelfs met een bril. We mogen strabisme bij kinderen dus niet te licht opvatten en het moet worden verholpen als het kind nog jong is.
Oorzaken van strabisme bij kinderen
Strabisme kan veroorzaakt worden door bijziendheid of door verziendheid en algemeen wordt aangenomen dat er een erfelijke factor meespeelt, aangezien in sommige families scheelzien meer voorkomt dan in andere. Maar de holistische visie is een andere. Alternatieve genezers zijn van mening dat het probleem vaak bij de geboorte ontstaat, niet zelden als gevolg van een tangverlossing. Delen van de schedel groeien niet goed aan elkaar en er is een afwijking in de stand van de atlas, de eerste nekwervel. Deze scheefstand veroorzaakt, naast vervormingen aan de wervelkolom en spierspanningen, ook druk op de oogzenuwen. Als de nekwervel scheef staat komt er druk op het wiggebeen, dat op zijn beurt weer op de oogzenuw drukt. Een minimale afwijking in de stand van de nekwervel kan al problemen geven bij het zien.
Reguliere behandeling van strabisme
De reguliere behandeling van strabisme is in eerste instantie afplakken. Het goede oog krijgt een pleister, zodat het scheefstaande oog wordt gedwongen zich te blijven oefenen in scherpstellen. Daarnaast wordt ook vaak een bril aangemeten, vooral als er sprake is van verziendheid. Soms wordt de pleister achterwege gelaten en krijgt het kind alleen een bril.
Als de ogen eenmaal allebei goed scherp zien, kan nog gekozen worden voor een operatie waarbij de oogspieren verplaatst of verkort worden, zodat het oog weer recht vooruit kijkt. Zo’n operatie heeft lang niet altijd een blijvend effect.
Nadelen van de reguliere behandeling
Er kleven nadelen aan de reguliere behandelingen. Een operatie is ingrijpend en snijden in gezond weefsel moeten we altijd zien te voorkomen. Een ooglapje kan helpen om het scheefstaande oog te prikkelen om zich te blijven ontwikkelen, maar ook hier heb ik mijn bedenkingen bij. Als je het oog afdekt, krijgt het geen licht binnen. Dit is schadelijk, want ogen zijn lichtorganen en hebben dagelijks een flinke hoeveelheid daglicht nodig. En de ogen niet alleen: 25% van het licht is nodig voor het zien en 75% gaat via de hypothalamus naar andere belangrijke organen in het lichaam, waaronder ook de hersenen. De gezondheid van de hele hormoonhuishouding staat of valt met voldoende licht.
Kinderen zijn volop in ontwikkeling en bezig het leven met volle teugen in te nemen. Ze gebruiken daarbij al hun zintuigen, ze staan “wijd open”. Stel je eens voor welk effect het op een vrij, blij kind kan hebben als hem gedurende de dag de helft van zijn zicht wordt ontnomen. Dat moet een negatieve uitwerking hebben op zijn algehele ontwikkeling en ook op zijn psychische gesteldheid. Een mevrouw van tachtig die bij mij op consult kwam, vertelde dat ze haar hele leven een trauma heeft overgehouden aan het feit dat haar oog moest worden afgeplakt toen ze kind was. Ik kan het me levendig voorstellen.
Alternatieven
Als je er toch voor kiest het oog van je kind te laten afplakken, dek dan niet het hele oog af. Knip de helft van het lapje eraf: het gedeelte dat de buitenzijde van het blikveld bestrijkt. Op deze manier dek je wel de fovea op het netvlies af en onderdruk je het vermogen tot scherpstellen, maar neem je niet het hele blikveld en al het licht weg. Gebruik het ooglapje om op speelse wijze oefeningen te doen met het kind. Stuur het er niet mee naar school. Beter nog kun je kiezen voor een bril met één mat glas.
Ik adviseer echter meestal een heel andersoortige behandeling, omdat het probleem vaak voortkomt uit een scheefstand in de nekwervels. Een AtlasPROfilaxbehandeling, gecombineerd met Cranio Sacraal Therapie en oogoefeningen van de Batesmethode, kan goede resultaten geven. Lees hierover meer in het artikel Alternatieve behandelingen bij strabisme.
Wat kun je dan doen om strabisme bij uw kind te herstellen of te voorkomen.
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten samen met uw kind. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wie ben ik?
Mijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.
Hartelijke groeten,
Karin Hogenboom
Specialist in Gezonde Ogen