Alternatieve behandelingen bij strabisme

pleister plakken bij strabismeAlternatieve behandelingen kunnen een positieve invloed hebben op strabisme. Bij strabisme of scheelzien werken de oogspieren niet zoals het hoort, maar de oorzaak ligt veel dieper. Wie naar de oogarts gaat met een jong kind dat scheelziet, krijgt bijna altijd een recept voor een stapel oogpleisters mee naar huis. Door het goede oog af te plakken wil de arts het scheefstaande oog dwingen om te blijven accommoderen. Vaak wordt daarnaast ook een bril aangemeten.


Overweeg jij het oog van je kind te gaan afplakken? Ik stel voor dat je eerst het volgende experiment uitvoert: plak een pleister voor een van je ogen en ga zo naar je werk, of op visite. In ieder geval moet het een plek zijn waar je veel andere mensen om je heen hebt en waar communicatie belangrijk is. Je zult merken hoe heftig dit zal zijn, voor de helft afgesloten van de wereld om je heen.

Alternatieve behandelingen bij strabisme

Voor een aantal kinderen is het afplakken echt een traumatische ervaring. Maar ook als dat niet zo is, is deze behandeling dubieus. Kinderen zijn kleine wondertjes van flexibiliteit. Ze zijn extreem goed in het accepteren van een situatie en je zult ze meestal niet lang horen klagen als ze met een oogpleister naar school moeten. Ze passen zich aan, ze schikken zich in hun lot. Maar feit is wel dat de pleister de helft van hun zicht en de helft van het licht wegneemt. Dat is nogal wat, want beide hebben ze hard nodig. Kinderen horen hun zintuigen wagenwijd open te kunnen zetten om de wereld te ontdekken en licht is belangrijk voor de ontwikkeling van de ogen en de hersenen. Ook een goede werking van het hormoonstelsel staat of valt met voldoende licht. Daarom adviseer ik eerst goed na te denken over alternatieve behandelingen, of het nu om een kind of een volwassene gaat. Een combinatie van een AtlasPROfilaxbehandeling, Cranio Sacraal Therapie en oogspieroefeningen van de Bates-methode kan goede resultaten geven.

AtlasPROfilaxbehandeling

Strabisme kan te maken hebben met de scheefstand van de atlas. Dit is de eerste wervel van de wervelkolom. Hij draagt de schedel en is de poort waardoor allerlei belangrijk verkeer van zenuwbanen, hersenvocht, bloed en lymfestromen van en naar het hoofd loopt. De Zwitsers Schumperli ontdekte in 1993 dat de atlas bij 95 procent van de mensen scheefstaat. Deze scheefstand veroorzaakt druk op zenuwen en rechtstaan door atlasPROfilaxbehandelingbotstructuren. Zoals bijvoorbeeld op het wiggebeen, dat op zijn beurt weer op de oogzenuw drukt. Eigenlijk is het hele lichaam uit balans en de wervelkolom gaat op zoek naar een manier om de scheefstand te compenseren. Dit heeft weer zijn invloed op organen en lichaamsprocessen.


Schumperli ontwikkelde een methode waarbij door middel van zachte massage de atlas op zijn plek wordt gebracht. Als de wervel eenmaal rechtstaat, kan hij in principe niet meer scheef gaan staan. Toen ik deze behandeling had laten doen, merkte ik dat het doorwerkte in mijn hele systeem en invloed had op de kwaliteit van mijn zicht.

Cranio Sacraal Therapie

Scheelzien is een symptoom van een verstoord evenwicht. Het moet bij de wortel worden aangepakt. Tijdens de zwangerschap of geboorte kunnen bij het kind blokkades ontstaan op fysiek of psychisch niveau. Bij de Cranio Sacraal Therapie gaat men ervanuit dat blokkades worden opgeslagen in het bindweefsel. Dit weefsel zit door het hele lichaam: het verbindt al het andere weefsel met elkaar. Zo zit het tussen de organen en loopt het rond bloedvaten, spieren en zenuwen.


De Cranio Sacraaltherapeut helpt bij het opheffen van blokkades. Hij doet dit door zich te concentreren op het “cranio-sacraalritme”, het alleen voor een geoefende therapeut te voelen ritme waarop de schedelbotten en het heiligbeen uitzetten en inkrimpen, om de stroom van hersenvocht door de wervelkolom te stuwen. Door middel van subtiele aanrakingen en handgrepen brengt de therapeut blokkades in het bindweefsel in beweging. Dit stimuleert het zelfgenezend vermogen en brengt een gezonde balans terug in lichaam en geest.

Bates-methode voor natuurlijk zien

Ik werk in mijn praktijk voor natuurlijk zien zonder bril of lenzen met de methode van dokter Bates, de eigenzinnige Amerikaanse oogarts die aan het begin van de vorige eeuw opzienbarende ontdekkiweer blij door alternative behandelingen bij strabismengen deed over de werking van het oog. Volgens hem heeft grootste deel van onze oogklachten te maken met een verkeerde spanning in de oogspieren. Het oog heeft zes oogspieren, die met elkaar samenwerken in een fijn afgestemde dans. Door stress en emotionele blokkades zijn deze spieren chronisch gespannen, waardoor slecht zien, vermoeide ogen en allerlei afwijkingen ontstaan. Dr. Bates ontwikkelde een hele serie ontspannende oefeningen voor de ogen, die de gezondheid en het normale zicht herstellen. Velen hebben al baat gehad bij deze methode en zijn van hun bril en hun oogklachten afgekomen.

Strabisme en de Bates-methode

De Bates-methode is bij uitstek een goede methode om mee aan de slag te gaan bij scheelzien, omdat de directe oorzaak van dit probleem ligt in een verkeerde oogspierspanning. Door te “palmeren”, te “zwaaien”, de ogen te masseren en andere oefeningen te doen, kun je de normale spanning in de oogspieren helpen herstellen. Om kennis te maken met deze oefeningen en zelf eens te voelen wat er gebeurt in je zicht als je ze doet, zou je mijn Ogen Wellness Pakket kunnen aanvragen. Voor een behandeling die specifiek gericht is op strabisme, raad ik je aan een afspraak te maken voor een persoonlijk consult. Gebruik daarvoor het reactieformulier onderaan dit artikel. Mailen of bellen kan natuurlijk ook.

Zoek alternatieven

Naast het feit dat het strabisme kan helpen verbeteren, werken de therapievormen die in dit artikel genoemd zijn ook door op vele vlakken van de psyche en het lichaam. Met alle positieve gevolgen van dien. Ga dus in plaats van met oogpleisters liever aan de slag met alternatieven, of kies in ieder geval voor een combinatie. Plak de pleister bijvoorbeeld, maar over de helft van het oog, alleen het gedeelte het verst van de neus. Op deze manier dek je wel de fovea af, het gebied op het netvlies dat het centrale scherpstellen regelt. Of zorg voor voldoende doorgang van licht door te kiezen voor een bril met één mat glas.


Wat kun je dan doen om strabisme te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen