Strabisme bij kinderen

strabisme bij kinderenHoewel strabisme of scheelzien op alle leeftijden kan ontstaan, associëren we het toch meestal met kinderen. We kunnen allemaal uit ons geheugen wel een beeld opdiepen van een kind met een grote pleister over zijn ene oog. Vaak kijkt het andere, niet-afgeplakte oogje ook nog door een brillenglas. Deze behandeling moet slechtziendheid, een gevolg van strabisme, voorkomen. Maar om nu te zeggen dat we daarmee het kind een vrije, blije blik op zijn omgeving gunnen…nee.

Strabisme bij kinderen

Hoe komt het dat een oog scheel kijkt? Ieder oog heeft zes oogspieren, die ervoor zorgen dat het alle kanten op kan draaien en bewegen. Als de spanning in de oogspieren verstoord is, kan het oog niet goed rechtuit kijken. Het andere oog doet dat wel en door het verschil ontstaat scheelzien. Soms treedt scheelzien op als gevolg van verziendheid. Ook dit kan gebeuren bij kinderen.


Er zijn in het algemeen vier soorten afwijkingen:

 • Convergent strabisme: één oog draait naar binnen;
 • Divergent strabisme: één oog draait naar buiten;
 • Hypertropie: één oog kijkt omhoog;
 • Hypotropie: één oog kijkt omlaag.

 • Probeer maar eens scheel te kijken. Je merkt dat je alles dubbel ziet. Dat komt omdat de ogen op twee punten tegelijk gericht zijn en de hersenen dus twee beelden moeten verwerken in plaats van één. Dit is vooral een vervelend probleem als strabisme ontstaat na het achtste levensjaar. Dan gaat het dubbelzien namelijk niet meer vanzelf over.

  Bij jongere kinderen tot een jaar of zeven werkt dit anders. Behalve dat andere kinderen er misschien grapjes over maken, hebben zij eigenlijk helemaal geen last van hun strabisme. De hersenen zijn nog zo flexibel dat ze het dubbele beeld in zijn geheel kunnen onderdrukken. Het beeld van één oog dringt door en het beeld van het andere oog wordt genegeerd. Als gevolg hiervan doet het scheefstaande oog helemaal niet meer mee en verliest het zijn vermogen tot scherpzien. Het wordt “lui” (amblyopie). Als dit niet wordt voorkomen, zal het oog altijd wazig blijven zien, zelfs met een bril. We mogen strabisme bij kinderen dus niet te licht opvatten en het moet worden verholpen als het kind nog jong is.

  Oorzaken van strabisme bij kinderenpasgeboren baby

  Strabisme kan veroorzaakt worden door bijziendheid of door verziendheid en algemeen wordt aangenomen dat er een erfelijke factor meespeelt, aangezien in sommige families scheelzien meer voorkomt dan in andere. Maar de holistische visie is een andere. Alternatieve genezers zijn van mening dat het probleem vaak bij de geboorte ontstaat, niet zelden als gevolg van een tangverlossing. Delen van de schedel groeien niet goed aan elkaar en er is een afwijking in de stand van de atlas, de eerste nekwervel. Deze scheefstand veroorzaakt, naast vervormingen aan de wervelkolom en spierspanningen, ook druk op de oogzenuwen. Als de nekwervel scheef staat komt er druk op het wiggebeen, dat op zijn beurt weer op de oogzenuw drukt. Een minimale afwijking in de stand van de nekwervel kan al problemen geven bij het zien.

  Reguliere behandeling van strabisme

  De reguliere behandeling van strabisme is in eerste instantie afplakken. Het goede oog krijgt een pleister, zodat het scheefstaande oog wordt gedwongen zich te blijven oefenen in scherpstellen. Daarnaast wordt ook vaak een bril aangemeten, vooral als er sprake is van verziendheid. Soms wordt de pleister achterwege gelaten en krijgt het kind alleen een bril.

  Als de ogen eenmaal allebei goed scherp zien, kan nog gekozen worden voor een operatie waarbij de oogspieren verplaatst of verkort worden, zodat het oog weer recht vooruit kijkt. Zo’n operatie heeft lang niet altijd een blijvend effect.

  Nadelen van de reguliere behandeling

  Er kleven nadelen aan de reguliere behandelingen. Een operatie is ingrijpend en snijden in gezond weefsel moeten we altijd zien te voorkomen. Een ooglapje kan helpen om het scheefstaande oog te prikkelen om zich te blijven ontwikkelen, maar ook hier heb ik mijn bedenkingen bij. Als je het oog afdekt, krijgt hhond met ooglapjeet geen licht binnen. Dit is schadelijk, want ogen zijn lichtorganen en hebben dagelijks een flinke hoeveelheid daglicht nodig. En de ogen niet alleen: 25% van het licht is nodig voor het zien en 75% gaat via de hypothalamus naar andere belangrijke organen in het lichaam, waaronder ook de hersenen. De gezondheid van de hele hormoonhuishouding staat of valt met voldoende licht.

  Kinderen zijn volop in ontwikkeling en bezig het leven met volle teugen in te nemen. Ze gebruiken daarbij al hun zintuigen, ze staan “wijd open”. Stel je eens voor welk effect het op een vrij, blij kind kan hebben als hem gedurende de dag de helft van zijn zicht wordt ontnomen. Dat moet een negatieve uitwerking hebben op zijn algehele ontwikkeling en ook op zijn psychische gesteldheid. Een mevrouw van tachtig die bij mij op consult kwam, vertelde dat ze haar hele leven een trauma heeft overgehouden aan het feit dat haar oog moest worden afgeplakt toen ze kind was. Ik kan het me levendig voorstellen.

  Alternatieven

  Als je er toch voor kiest het oog van je kind te laten afplakken, dek dan niet het hele oog af. Knip de helft van het lapje eraf: het gedeelte dat de buitenzijde van het blikveld bestrijkt. Op deze manier dek je wel de fovea op het netvlies af en onderdruk je het vermogen tot scherpstellen, maar neem je niet het hele blikveld en al het licht weg. Gebruik het ooglapje om op speelse wijze oefeningen te doen met het kind. Stuur het er niet mee naar school. Beter nog kun je kiezen voor een bril met één mat glas.

  Ik adviseer echter meestal een heel andersoortige behandeling, omdat het probleem vaak voortkomt uit een scheefstand in de nekwervels. Een AtlasPROfilaxbehandeling, gecombineerd met Cranio Sacraal Therapie en oogoefeningen van de Batesmethode, kan goede resultaten geven. Lees hierover meer in het artikel Alternatieve behandelingen bij strabisme.

  Wat kun je dan doen om strabisme bij uw kind te herstellen of te voorkomen.

  Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten samen met uw kind. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

  Klik hier om het e-book te downloaden


  Wie ben ik?

  Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.  Hartelijke groeten,

  Karin Hogenboom

  Specialist in Gezonde Ogen

K.
Door

K.

op 02 Sep 2020

Hi Karin, We hebben een zoontje van nu 16 weken (2 weken te vroeg geboren). Vanaf ongeveer 6 weken viel het mij op dat hij scheel keek. Een oogje draait steeds naar binnen, dit wisselt zich af per oogje. We zijn hiervoor naar de oogarts geweest en daar hebben een oogmeting gedaan. Hieruit kwam +5. We moeten hier over een aantal weken voor terugkomen en hiervoor twee dgn van tevoren druppelen. Volgens de kinderarts kunnen kinderen tot 6 maanden af en toe scheel kijken. Bij onze zoon is dit toch wel de meeste tijd het geval. Heb jij tips of enig idee of dit normaal is op deze leeftijd? Ik maak me ernstig zorgen hierover. Vriendelijke groet

Karin
Door

Karin

op 03 Sep 2020

Er kan een scheefstand zijn ontstaan bij de geboorte, waardoor hij nu zo scheel kijkt. Daar kun je wel stappen voor zetten om dit weer goed te krijgen.

Rumeysa
Door

Rumeysa

op 03 Aug 2020

Beste mevrouw Karin. Mijn zoontje van bijna 7 draagt al ruim 4 jaar een bril. De sterkte van zijn bril is met de jaren steeds meer geworden. Hij heeft nu ongeveer een sterkte van +6 voor beide ogen. Hij heeft sinds hij ongeveer 3 is last van scheelzien. Het oogziekenhuis heeft een korte tijd toen hij 3 a 4 was, geadviseerd om afteplakken. Later zeiden ze dat dit niet nodig was, omdat hij volgens hen geen luie oog heeft. Als hij een bril draagt corrigeert de bril zijn ogen, zodra hij hem uittrekt kijkt hij weer scheel. Met de jaren wordt hij ook mondiger en weet hij nu te zeggen dat hij dubbel ziet zonder bril. Is dit normaal? Is hier met oefeningen wat aan te doen? Kan ik zijn ogenspieren extra trainen?

Karin
Door

Karin

op 04 Aug 2020

Jouw zoontje is helaas een duidelijk voorbeeld hoe de ogen niet beter, maar juist steeds slechter gaan zien met het dragen van een bril. Dit kun je gelukkig zeker omkeren. Hij is nog jong en als ouder kun je stappen met hem zetten om zijn zicht weer goed te krijgen. Ik kan jullie hierin begeleiden.

Yvonne
Door

Yvonne

op 17 Dec 2015

Mijn zoontje heeft een plussterkte van +3,5. Hij is bijna 4 jaar. Is dit hoog voor zijn leeftijd? Hij is geopereerd aan het loenst, dit heeft voor rechtuit kijken goed geholpen, maar nu trekt z'n oog aan 1 kant omhoog. Is dit te trainen of moet er echt nog een operatie komen?

Karin
Dauchy Kitty
Door

Dauchy Kitty

op 22 Jun 2014

Beste Mijn dochter werd net geopereerd aan haar oogspiertjes. Nu moeten we oefeningen doen om de oogspiertjes in beweging te houden, maar ze weigert deze te doen. Hebt u tips of goede oefeningen voor een kindje van 20 maanden? Alvast bedankt!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 22 Jun 2014

Veel bewegen met het kindje. Dansen bijvoorbeeld, terwijl je je dochter vasthoudt. Schommelen, wippen, rennen, met een bal spelen is heel goed voor de oogspieren. Dit soort oefeningen zijn beter voor de oogspieren dan oefeningen waarbij ze apart de ogen gaat bewegen. En het liefst veel buiten.

henry
Door

henry

op 23 Mar 2013

Ik heb vanaf mijn geboorte lui oog links 56jaar de laatste meting bij brillenwinkel -14 en staar de ogen werken niet samen kan geen diepte zien opvallend is de scherpte van het luie oog binnen 10 centimeter kan zelfs pixels van beeldscherm zien en uitstekend lezen het linker oog gebruik ik voor lezen op10 centimeter op grotere afstanden word alles onleesbaar is hier met oefeningen wat aan te doen? En zoja welke?gr henry

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Mar 2013

Beste Henry, Er is hier zeker iets aan te doen, oefeningen, tips, voeding. Je kunt mijn gratis e-book uitprinten om daar eens mee te beginnen, kijken wat dit voor je doet. Je kunt hem via deze link downloaden: https://volzicht.nl/zeven-tips-om-goed-te-gaan-zien-2/

Reactie plaatsen