De ene vorm van oogpijn is de andere niet. Een vuiltje in je oog kan even flink prikken, maar de productie van traanvocht zorgt er wel voor dat het probleem snel wordt opgelost.


Te lang naar een beeldscherm staren en met een te grote oogspierspanning blijven doorlopen, veroorzaakt eerder een branderige pijn. De ogen beter gaan verzorgen en het doen van specifieke ontspanningsoefeningen zorgt er in dit geval voor dat de ogen zich weer fitter gaan voelen.

Pijn is een alarmsignaal

Een ding is zeker: pijn is een alarmsignaal van het lichaam. Dus ook oogpijn. Als je hebt besloten dit artikel te lezen, heb je misschien last van meer dan een lichte vorm van oogpijn. Misschien heb je een acute pijnaanval en maak je je zorgen, of constateer je al langer dat je pijn hebt die niet vanzelf overgaat.


Het is inderdaad belangrijk oogpijnklachten serieus te nemen. Soms zijn ze immers de symptomen van iets ernstigers. Maar ook als de klacht op zich onschuldig is, vertelt iedere pijn toch zijn eigen verhaal en is het verstandig en respectvol naar het lichaam toe om naar de signalen te luisteren. In dit artikel zet ik de verschillende soorten oogpijn voor je op een rijtje.

Acute oogpijn

Acute pijn is een alarmbel. Pas op, als je plotseling een hevige pijn voelt aan één van beide ogen en dan met name als de pijn aanvoelt als een doffe of stompe pijn, achter of binnenin het oog. Zo’n acute, zogenaamde orbitale oogpijn vraagt om snel handelen en een bezoek aan de dokter. Er bestaat namelijk een kans dat het hier gaat om glaucoom, een gevaarlijke stijging van de druk in de oogbol, die kan leiden tot onherstelbare schade aan het zicht. Er is dus sprake van een spoedgeval.


Soms is de pijn zo hevig, dat hij uitstraalt naar het hele hoofd en misselijkheid of braken veroorzaakt. Voordat je naar de dokter gaat, of onderweg ernaartoe, kun je de pijn heel makkelijk verlichten door te palmeren. Hierbij sluit je de gesloten ogen af met de palmen van je handen. De pijn kan dan al direct afnemen. Palmeren is een goede manier om de ogen te ondersteunen op hun weg naar genezing.

Zit er iets in het oog?

Als de acute pijn een zogenaamde oculaire pijn is en meer voelbaar is aan de buitenkant van het oog, controleer dan of er iets in het oog zit. Een vuiltje of een wimper is zo verwijderd of door traanvocht weggespoeld, maar ernstiger wordt het als het om bijvoorbeeld een glassplinter of om chemicaliën gaat. Als je dit soort oorzaken vermoedt, kun je beginnen met het uitspoelen van het oog met lauw water. Daarna even door naar een arts voor controle.


Een hevige pijn die ook uitstraalt naar het hoofd, kan soms veroorzaakt worden door een strontje. Deze infectie komt vaker voor bijsilhouet achter glas jongere mensen, terwijl glaucoom over het algemeen meer bij ouderen voorkomt.

Niet-accute hevige oogpijn

Een hevige pijn die langere tijd aanhoudt, kan wijzen op een ontsteking. Als je deze pijn binnenin het oog voelt, kan het gaan om een inwendige ontsteking als iritis (regenboogvliesontsteking), endophthalmie (ontsteking van het glasvocht) of cyclitis (ontsteking van het straallichaam).


Deze oogpijn is hevig, maar komt meer geleidelijk opzetten en verergert langzaam. Symptomen die bij deze vorm van oogpijn horen, zijn onder andere een vernauwde pupil en lichtschuwheid. Als er een ontsteking aan de buitenkant van het oog zit, is dit meestal ook te zien aan andere zaken, zoals roodheid en zwelling.


Iedere oogontsteking die erger wordt,  moet behandeld worden. Met name de inwendige vormen van ontsteking. De oogoefeningen die ik je leer, kunnen zeker helpen het proces van de genezing te versnellen.

Zeurende, branderige pijn

Pijnklachten die een zeurende, branderige aard hebben, komen verreweg het meest voor in oogpijnland. Deze vorm van pijn is niet ernstig en een bezoek aan een arts is meestal niet nodig. Toch is dat wel wat veel mensen doen om van hun ongemak af te komen: ze vragen de dokter om oogdruppels. De chemische samenstelling van deze medicijnen zorgt misschien wel tijdelijk voor verlichting van de klachten, maar neemt de oorzaak ervan niet weg.


Die oorzaak is vaak gelegen in een verkeerde manier van kijken. Een te grote spanning in de oogspieren zorgt ervoor dat de ogen uitgeput raken. Ontspannende oefeningen kunnen de oorzaak wegnemen en ervoor zorgen dat de oogpijn verdwijnt.

Pijn achter de ogen

Pijn achter de ogen kan verschillende oorzaken hebben. Als de pijn niet accuut is en niet al te hevig, gaat het meestal om een te hoge spanning van de oogplaatje blij oog zonder oogpijnspieren, migraine of voorhoofdsholteontsteking. Er kunnen echter ook ernstige oorzaken aan ten grondslag liggen, bijvoorbeeld een hersentumor. Vaak, maar niet altijd, zijn er dan ook andere symptomen, zoals uitvalsverschijnselen of ep

ileptische aanvallen.

Het ontbreken van pijn

In sommige gevallen faalt het ‘alarmsysteem’ van het lichaam. Zo gaan bepaalde inwendige oogaandoeningen totaal niet gepaard met pijn, maar moet er wel actie worden ondernomen. Voorbeelden hiervan zijn een vaatafsluiting, netvliesscheur of zelfs netvliesloslating.


Bijkomende symptomen zijn in deze gevallen: opeens vreemde vlekken zien, plotseling heel erg wazig zien of gedeeltelijke blindheid. In het geval van deze aandoeningen moet je direct een arts raadplegen.



Wat kun je dan doen om oogpijn te herstellen of te voorkomen.

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.


Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen




Artikelen in Wat is de oorzaak van mijn oogpijn?