Schommel je ogen tot leven. Schommelen is een echte oppepper voor de ogen. Zoveel plezier als kinderen aan schommelen beleven, dat straalt één en al leven uit. Toen ik net begon te leren zien zonder bril, had ik het geluk dat mijn kinderen nog klein waren en ik veel uren doorbracht in de speeltuin. Ik merkte door zelf te schommelen welk effect dit had op mijn ogen: ik ging direct beter zien. Maar ook door naar mijn zoontje te kijken die aan het schommelen was, ervoer ik levendigheid en frisheid in mijn ogen. Het zien van de beweging was al genoeg om beter te gaan zien.
Misselijk? Zet het leven niet stil
Het kan zijn dat je misselijk wordt bij het schommelen. Dan is het goed te beseffen dat dit misschien komt doordat je de beweging onbewust stil probeert te zetten. Alsof je het leven stil wilt zetten. Meegaan in de beweging zal ervoor zorgen dat de misselijkheid verdwijnt.
Hoe ga je mee in de beweging? Het zal een onbewuste angst zijn die de beweging stop wil zetten. Door die angst de ruimte te geven, door bijvoorbeeld heel hard te gaan gillen, zal hij verminderen en kun je gemakkelijker meegaan in het bewegen. Ook hard lachen kan helpen, net als kinderen dat doen op de schommel. En je kunt uiteraard beginnen met heel zachtjes te schommelen of, zoals in het filmpje, zachtjes schommelen in de hangmat.
De zwaartekracht niet voelen
Voor mezelf voelt het al fijn om zachtjes te schommelen. Alsof je een stukje wordt opgetild. Laatst was ik met mijn kinderen in het Zuiderzeemuseum. We hadden er al een tijdje rondgelopen, totdat we ergens verstopt een speeltuintje zagen, met twee schommels. Mijn dochter begon meteen met schommelen en zei: “Dat is wel lekker na al dat geloop.” En het was inderdaad heerlijk ontspannend om even de zwaartekracht niet te voelen.
Speeltuin
Tijdens een van mijn trainingen ben ik met de deelnemers naar een speeltuin gegaan. Het was heel bijzonder wat er in die speeltuin gebeurde. Iedereen ging helemaal los! We klommen met zijn allen op een klimrek en gingen met de glijbaan weer naar beneden, we schommelden, wipten en het meeste plezier hadden we op een groot draaiding dat op en neer en heen en weer bewoog. Er kwam echt kinderpret naar boven en heerlijk lachend vertrokken we weer uit de speeltuin. Het zal wel een bijzonder gezicht zijn geweest, al die spelende volwassenen.
Schommel je ogen tot leven
Van nature bewegen ogen continu. Het stilstaande leven dat wij ze geven is onnatuurlijk voor ze. Ogen houden van beweging. Ze gaan vanzelf bewegen als het lichaam beweegt en als de omgeving beweegt. Als je gaat schommelen, komt alles in beweging. Je lichaam is actief bezig, maar ook de omgeving lijkt te bewegen. Daarom kan het duwen van een kind op de schommel al rustgevend werken voor de ogen, want de ogen zien dan steeds de beweging van het kind dat komt en gaat.
Schommelpauze op zijn tijd
Het veel stilzitten in een steriele omgeving stimuleert de ogen niet tot beweging, ze gaan ervan staren. Dit geeft spanning in de oogspieren. Als je veel computerwerk doet, is het bijvoorbeeld beter om i.p.v. steeds naar het scherm, ook naar je vingers te kijken die typen. Ook zitten op een grote skippybal of een wiebelende stoel, zoals een kniestoel, helpt om je ogen te laten bewegen. Maar het helpt ook om te zorgen dat er iets te zien is in je omgeving, een mooie poster aan de muur waarop je uitkijkt bijvoorbeeld. Regelmatig weglopen van je scherm, het liefst naar buiten toe, is echt belangrijk. Is er een speeltuintje in de buurt, ga dan eens even schommelen om je ogen weer tot leven te brengen. Neem op zijn tijd een schommelpauze!
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Ik zou het leuk vinden als je hieronder laat weten hoe jij het ervaart om te schommelen. Helpt het jou om beter te gaan zien, of zijn er andere dingen die je bij jezelf opmerkt? Je kunt jouw ervaring intypen in het reactieveld onderaan deze blog.
Diana Horsman
op 28 May 2013