Ogen gaan beter zien als ze bewegen
06 juli 2013 
in Bewegen

Ogen gaan beter zien als ze bewegen

Ogen houden ervan om te bewegen, het maakt ze vrij van spanning. Ogen gaan beter zien als ze bewegen. Het omgekeerde is ook waar: als ogen maar één seconde stilstaan, ontstaat er al spanning in de oogspieren. Naar beweging kijken zorgt ervoor dat je ogen als vanzelf gaan bewegen. Daar hoef je niets voor te doen. Spelen met een bal bijvoorbeeld geeft ontspanning in de ogen. Een bal beweegt en je ogen volgen de beweging van de bal. Ze willen zien waar de bal naartoe gaat. Balspelen zijn heerlijke ontspannende oefeningen voor de ogen. Tennis, voetbal, jongleren, basketbal, het maakt niet uit. Wel zonder bril op of lenzen in. Zodat je ogen ook echt vrij kunnen bewegen.

Buiten is er meer beweging

Buiten is er meer beweging te zien dan binnen, zeker als je in de natuur bent. De bladeren van de bomen bewegen zachtjes, of hard, door de wind. Er vliegen vogels, vlinders, vliegen rond in de lucht, er kruipen mieren, torren en andere beestjes over de grond. Het water van de rivier, zee, een meer of sloot is heel ontspannend om naar te kijken, omdat water altijd in beweging is. Die beweging kan heel subtiel zijn, of heel wild, dat maakt voor de ogen niet uit. Het is beide ontspannend om naar te kijken. Wel zonder bril op of lenzen in, zodat je ogen niet gehinderd worden in hun beweging.

Beweging in de stad

Beweging zien op straatOok in de stad is er buiten van alles te zien. Fietsers, voetgangers, auto’s, bussen, trams en brommers. Spelende kinderen, buitenlopende katten, honden aan de lijn. Vaak zien we niet meer goed wat er om ons heen gebeurt, lopen we rond in een ‘tunnel’, op weg naar onze bestemming. Zonder te letten op de omgeving. En juist door te kijken naar de omgeving, gaan de ogen weer bewegen en ontspannen. Wel zonder bril op of lenzen in, zodat de ogen alle ruimte krijgen om te bewegen.

Afgeleid door mieren

Beweging zien van mieren

Ik zit dit nu buiten te schrijven, op mijn laptop. Op het scherm is weinig beweging te zien, behalve de letters die ik typ. Gelukkig lopen er allemaal kleine miertjes over de tafel, die me afleiden. Want zo werkt het: zodra ogen beweging detecteren, worden ze afgeleid en gaan ze de beweging opzoeken. Dat wat beweegt, vinden ze veel interessanter dan een saai statisch scherm. Dit werkt zeker als je je openstelt voor de afleiding, want zodra je helemaal in het computerwerk zit, verliezen zelfs de ogen hun belangstelling voor de bewegende omgeving.

Zoek de beweging op

Continu beweging blijven zien, vergroot je blikveld en ontspant je ogen. Maar als je je in een statische omgeving bevindt, is dit veel moeilijker te realiseren dan als je ergens bent waar veel wordt bewogen. Wat kan helpen is bewegende objecten aan beide kanten van je bureau zetten. Of aan iedere kant een levende plant. En zoek de beweging ook zelf op. Al is het maar door regelmatig even van je bureau weg te lopen, en jezelf in beweging te brengen. Doe dit dan zonder bril op of lenzen in, zodat je ogen ook echt kunnen genieten van de beweging.

Vakantietijd, beweegtijd

De vakantietijd is begonnen. Een mooi moment om veel buiten te zijn en je bewust te worden van de beweging die er te zien is. Om inspiratie op te doen heb ik een filmpje gemaakt van de beweging in de natuur en in de stad. Leer jezelf weer bewust te worden van wat er allemaal beweegt, wees verwonderd als een klein kind over elke beweging die je ziet. Ga naar buiten als je dit bericht gelezen hebt en zie wat er allemaal beweegt. Uiteraard zonder bril op of lenzen in, zodat je ogen helemaal vrij kunnen bewegen en ontspannen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Kun je verschil merken in je ogen en je zicht als je veel beweging waarneemt of weinig? Ik zou het leuk vinden als je hierover een reactie wilt plaatsen. Dat kan in het reactievak onderaan deze blog.

 

 

 

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om gezond te zijn en goed te zien. Zonder brillen, lenzen of operaties. Sinds 2010 heeft zij meer dan 2850 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen.
Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 13 Aug 2017

Deze week kreeg ik het boekje :Beter horen en zien met Qi Gong,van Liane U. Schoefer-Happ in handen. Een openbaring. Uitgeverij De Driehoek Amsterdam.

Lia Steenstra-Welle
Door

Lia Steenstra-Welle

op 08 Aug 2017

Allereerst ben ik je dankbaar voor je enorme enthousiasme! Zelf heb ik radicaal op 21 april jl mijn bril afgezet (na 25 jaar). Ben er door heen gegaan (-7-8). Ga nu steeds beter zien heb sinds een paar dagen jouw kookboekje. Inmiddels de kippenbouillon gemaakt en mede daardoor weer meer zicht gekregen. Dit laatste natuurfilmpje ook heel leerzaam al de beweging volgen in de natuur. Ik heb grote bewondering voor je en zelf ben ik intens gelukkig nu mijn ogen steeds gezonder worden en ik het leven steeds meer volledig kan omarmen.

Peter
Door

Peter

op 08 Aug 2017

Hoi Karin...Zo'n 3 weken geleden ben ik ik geopereerd aan staar aan beide ogen. ik woon op Curaçao war natuurlijk de hele dag de zon schijnt. Ik ben nu aan het revalideren met een donkere bril op buiten. Ik moet 4 x per dag druppelen met twee medicijnen. VIGADEXA en NEVANAC. Ik heb mijn bril die ik droeg weg kunnen doen want ik zag werkelijk geen contouren meer. Maar wonderlijk genoeg kon ik de hele kleine lettertjes goed lezen op mijn laptop en mijn vergezicht was zeer goed. Ik kon het kenteken van auto's die zo'n 50 meter ver weg stonden zeer goed herkennen. Maar nu neemt dat allemaal weer af. Nu zit ik weer met klein vergroot brilletje deze brief te schrijven. Wat beveel jij mij aan om te gaan ondernemen.??? PS iK BEN 72 JAAR EN NOG KERN GEZOND.....Gr.Peter

Karin
Door

Karin

op 05 Sep 2017

Ik kan de online training die ik heb gemaakt hiervoor adviseren. https://volzicht.nl/op-weg-naar-volzicht/

Simone van Leeuwen
Door

Simone van Leeuwen

op 08 Aug 2017

Hi Karin, Het is inderdaad meer ontspannend dan tekst lezen. OP een of andere manier strest het beeldscherm m'n ogen veel. Zo'n natuurfilmpje geeft al wat rust. Maar wandelen of gewoon zijn en rustig rondkijken in de natuur ontspant geweldig. Ik ben ervan overtuigt dat het beeldscherm de grootste boosdoener voor m'n ogen is. Bedankt Liefs Simone

Reinier
Door

Reinier

op 10 Sep 2013

Ik heb een vraag: Is een dagje pretpark ook goed voor je ogen? Lijkt me wel.... Ik denk omdat je ogen dan bewegen in achtbanen en attracties. Maar dat is een vraag

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 10 Sep 2013

Hoi Reinier, Ik denk dat dit artikel je wel zal bevallen: https://volzicht.nl/ga-mee-in-de-beweging/ Dat gaat over zien en pretparken.

Carleer Christina
Door

Carleer Christina

op 17 Jul 2013

Ik blijf zo graag naar je filmpjes zien omdat die me tot rust brengen en vooral omdat ik ook zo van de natuur kan genieten....op dit moment zit ik nu in mijn tuin en zie hoe de vogeltjes die snelle bewegingen maken en dan kijk ik naar mijn bloemenstruik die vol hommeltjes zit hoe mooi is dat... ik krijg of heb bijna geen zin meer om naar mijn werk te gaan...een mens zou meer moeten kunnen genieten van deze prachtige wondervolle natuur...pas dan zou er minder stress zijn...niet ?? Gelukkig bestaat er nog zo iets als vakantie hé...!! Vriendelijke groetjes Christina

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Aug 2013

De natuur is inderdaad heerlijk, ik geniet nu zelf volop van de natuur in de vakantie. Maar zou het wel iedere dag meer om me heen willen hebben. Het is bewezen dat groen stress vermindert en mensen gezond maakt. Als ik weleens door een nieuwbouw wijk rijdt, verbaas ik me iedere keer hoe weinig groen er neer gezet is in de openbare ruimte. Alsof de natuur ons steeds meer wordt afgenomen.

Lisette
Door

Lisette

op 16 Jul 2013

Ik kijk heel vaak om me heen op de fiets, als ik naar Alkmaar fiets, er is van alles te zien

Reactie plaatsen