Slecht zien door de Donkere dagen?
20 december 2011 

Slecht zien door de Donkere dagen?

 Slecht zien als het donker is, ik hoor veel mensen erover klagen. Ik was een keer in de sauna en daar waren twee donkere ruimtes.

Een donkere sauna en een donker kruidenbad. Het viel me op dat bijna iedereen klaagde over slecht zien als ze de ruimte binnen kwamen. “help, ik zie niets”.

Doordat het donker was hadden de mensen het gevoel slecht te zien, terwijl het juist heel prettig is om de ogen te ontspannen in het donker, maar het vraagt wel om een andere manier van kijken.

De donkere dagen rustgevend voor de ogen

De donkerte die er is in deze tijd van het jaar kan heel rustgevend werken op de ogen. Maar jammer genoeg halen we de donkerte steeds meer weg met felle lampen. Binnen en buiten. Ik word steeds bewuster hoe heftig dat licht werkt op mijn ogen, dat ik juist slecht ga zien door die lampen. Hoe onplezierig het is om buiten te lopen en de ogen steeds afgeleid worden naar de felle straatlantaarns.

Dat ik door het licht eigenlijk minder goed zie. Om goed te kunnen zien in het donker kijk je vanuit je open focus. Dit betekent dat je ogen ontspannen in de oogkas liggen en je helemaal met je visuele centrum kijkt. Door de felle verlichting voelt het alsof de ogen steeds weggehaald worden uit de open focus.

slecht zien, blind, blindheid, achteruitgang ogen

Het is niet makkelijk voor je ogen om te wennen aan het donker als er steeds felle lampen branden. Het valt me ook op dat in de zomer op campings mensen ook altijd graag licht willen, in de vorm van een zaklantaarn bijvoorbeeld. Dat mensen het gevoel hebben in het donker niets te zien.

Maar als je de ogen de tijd geeft te ontspannen en aan het donker te wennen zul je merken dat je heel veel nog ziet, veel meer maar op een andere manier dan met licht. En dat je dan iemand anders helemaal niet hoeft te verblinden met jouw zaklamp.

Staafjes en kegeltjes

slecht zien in donker door inactieve staafjes

Het netvlies van het oog is bedekt met miljoenen lichtgevoelige cellen, de staafjes en de kegetjes. De kegeltjes zitten voornamelijk in de gele vlek, het brandpunt van het oog aan de achterkant van het netvlies. Kegeltjes zien de kleine details en kleur en werken het best in fel licht.

In het donker maken de ogen vooral gebruik van de staafjes, die zitten rondom de gele vlek en zijn heel lichtgevoelig. Met de staafjes kun je geen kleuren zien, maar zwart en grijs tinten en beweging. Een uil bijvoorbeeld heeft alleen maar staafjes in zijn netvlies en ziet de muis waar hij op jaagt doordat de muis beweegt.

Zou de muis stil blijven, is hij onzichtbaar voor de uil. Het vraagt dus om een andere manier van kijken in het donker. Maar door altijd licht te branden, stimuleer je deze manier van kijken niet. Je stimuleert de staafjes niet en overactiveert de kegeltjes.

Slecht zien door te lichte kamers

Slapen in onvoldoende verduisterde kamers kan bijziendheid veroorzaken Een onderzoek in mei 1999 van de universiteit in Pennsylvania, afdeling oogkunde, heeft onderzoek gedaan naar het zicht van 479 kinderen tussen 2 en 16 jaar. Het onderzoek wees uit dat bijziendheid voorkwam bij:

  • 10 % van de kinderen die in volledige duisternis hadden geslapen
  •  34 % van de kinderen die met een nachtlampje sliepen
  •  55 % van de kinderen die met kamerlicht aan sliepen.

Ogen hebben rust nodig. En donkerte geeft ze rust. Geef je jouw ogen geen rust dan gaan ze slecht zien. Kinderen kunnen bang zijn om in het donker te gaan slapen. Mijn kinderen hebben daar ook wel eens last van. Als ik ze op dat moment niet gerust kan stellen dan doe ik een nachtlampje aan of het ganglicht. Zodra ze slapen doe ik het licht weer uit.

slecht zien, blind, blindheid, achteruitgang ogen

Slecht zien in het donker doorbreken

Wil je slecht zien in het donker doorbreken. Probeer maar eens uit om ’s avonds kaarsen te branden in plaats van spaarlampen. En voel hoe rustgevend dat is voor je ogen. Ik kijk er naar uit om een weekje naar de bossen te gaan, waar ’s avonds geen lampen branden.

Een wandeling te maken zonder die felle straatlantaarns die in mijn ogen schijnen. Ogen gaan slecht zien als ze de oogspieren gespannen zijn. Als de oogspieren ontspannen zijn kunnen ze goed zien. Donkerte ontspant de oogspieren. Het donker geeft een gevoel van oneindigheid, er is niets te zien, ze hoeven niets te zien en dat is rustgevend voor de ogen, maar ook voor je hele gestel.

slecht zien, blind, blindheid, achteruitgang ogen

Dus het is goed te genieten van de donkerte, je ogen de rust te geven in het kijken i.p.v. het licht steeds op te zoeken. Steek een kaarsje aan en staar een beetje voor je uit in de vlam. Ontspan en geniet van deze donkere dagen voor kerst!

Ontspan de ogen tijdens de feestdagen

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Wat zijn jouw eigen ervaringen om in het donker te zien? Heb jij het gevoel dat je niets kunt zien in het donker? Wat doet dit gevoel met je. Zijn er momenten dat het zien in het donker juist heel prettig was. Ik waardeer het als je je ervaringen hieronder deelt.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen