Stress is de veroorzaker van slecht zien. Stress haalt je uit je verbinding met jezelf, en je schiet in je hoofd. Er ontstaan allerlei spanningen in je lichaam, bijvoorbeeld je oogspieren. Stress is geen probleem als je het meteen kunt ontladen. Bijvoorbeeld: je woont in het oerwoud, er komt een wild dier op je af. Er ontstaat een stress reactie in je lichaam veroorzaakt door de angst aangevallen te worden door dat dier. Als reactie ga je keihard rennen en ontlaadt de stress. Niets aan de hand. Door het rennen verdwijnt de stress weer uit je lichaam.
Stress is een probleem als je het niet kunt ontladen
In onze moderne samenleving kunnen we de stress vaak niet kwijt. Je zit bijvoorbeeld achter de computer hard te werken aan een deadline. Je ervaart veel stress, want je bent bang dat je de deadline niet zult halen. Deze stress kan nergens heen, behalve naar je typende vingers. Het blijft in je lichaam waardoor het wordt opgeslagen in ons lichaam. Er ontstaat spierspanning in bijvoorbeeld de nek, de schouders, de oogspieren.
Wat veroorzaakt stress
Een deadline is een duidelijke stressfactor, maar er zijn veel stressveroorzakers, waar we ons niet altijd van bewust zijn. Mensen ontspannen zich als ze in de natuur zijn, omgeven door groen. Steeds meer groen verdwijnt uit onze leefomgeving en dit geeft weer stress. Ik hoorde laatst zelf dat als je de kleur groen een aantal dagen niet ziet, je kunt overlijden. Of dit waar is, weet ik niet, maar ik weet wel dat in de natuur zijn mij een gevoel van ontspanning geeft. In een omgeving met vooral asfalt en beton vind ik het vele malen moeilijker mijn ontspanning te vinden.
Lawaai
Dr. Bates heeft vele ogen bekeken met een retinoscoop, wat hij onder andere zag dat mensen bijziend werden op het moment dat ze een plotseling lawaai hoorde. Als ze daarna de ontspanning weer konden vinden, verdween ook de bijziendheid. Maar lawaai is overal om ons heen, laatst werd ik nog overvoerd met een portie lawaai doordat de plantsoendienst aan het maaien en snoeien was. Overal worden machines voor gebruikt die lawaai maken. En die herrie haalt je uit je verbinding met jezelf. De een zal daar gevoeliger voor zijn dan de ander. Er zijn mensen die vlak bij een vliegveld wonen en het lawaai niet eens meer horen, anderen krijgen er echt stress van.
Tijd
Wie heeft er tegenwoordig geen last van, een gevoel van tijdsdruk. Deadlines die gehaald moeten worden, op tijd op school en werk zijn. Kinderen opjagen, hup hup, anders komen we te laat. De dag beginnen met allerlei dingen in het hoofd die je die dag allemaal wilt/moet gaan doen.
Media
Vanuit de media worden we overvoerd met beelden en verhalen die angst veroorzaken. Maar ook onrust geven. We worden overvoerd met prikkels, door posters die overal op straat hangen, televisies in café’s, computerspellen en breedbeeldtelevisies in huis, waarvan het beeld vele malen sterker binnenkomt dat de ouderwetse televisie. Prikkels die via je ogen je hersenen binnen komen en je overvoeren met beelden, informatie, angst.
Stress van binnen uit
Omgevingsinvloeden geven stress, maar er zijn ook stressveroorzakers van binnen uit. Veel voedsel wat we binnen krijgen is helemaal niet gezond voor het lichaam. Sterker nog, het lichaam moet allerlei voedingsstoffen uit gezonde cellen halen om veel bewerkt voedsel zoals geraffineerde suikers en granen te kunnen verwerken. Er wordt dus roofbouw gepleegd op het lichaam, wat een interne stress geeft. Medicijnen met al zijn bijwerkingen, de lucht die we inademen met allerlei ongezonde stoffen voor ons lichaam. Allemaal veroorzakers van stress.
Stress vanuit persoonlijke ontwikkeling
Veel mensen zijn op zoek om de verbinding weer terug te krijgen. Ze zoeken hulp bij verschillende mensen, verschillende workshops. Ik heb er zelf ook een aantal afgelopen. Wat er vaak gebeurt is dat er ook een hoop druk op mensen wordt gelegd. Er wordt bijvoorbeeld gesproken vanuit Je moet dit, je moet dat, om verder te komen, vooruit te komen.
Ik ben eens bij een workshop geweest waarvan de spreekster vertelde dat ze zichzelf haatte, toen ze erachter kwam welke negatieve patronen ze allemaal had, waardoor ze al dit moeten niet deed. Een vrouw naast me deed precies hetzelfde. Ze zat in een flow met alle positieve dingen die zich bij haar ontwikkelde, maar tijdens een oefening kwamen ook negatieve patronen van haar naar boven. Dit herkende ze wel, maar ze haatte dit stuk bij zichzelf. Het liefst wilde ze dat dit stuk niet bestond. Ik vond het behoorlijk stressvol.
De verbinding weer vinden
Het is belangrijk om de verbinding met jezelf weer te vinden om weer goed te gaan zien. Ondanks alle stressfactoren die er zijn. Deze verbinding terug vinden kan je al een gevoel van stress geven. Je gaat dan je best doen om goed te zien. En de gouden regel is: Je kunt niet perfect zien als je je best doet. Ontspanning is de sleutel!
Oefening baart kunst
Sommige mensen lukt het om in één keer ontspannen te zien. Ze hoeven maar het verschil tussen zien met spanning en zien met ontspanning te voelen en het kwartje valt. Ze kijken alleen nog maar met ontspanning. Maar voor veel mensen is dit niet het geval, bij mij is dit in ieder geval niet zo. het is je goed te realiseren dat het niet in één keer hoeft. Oefening baart kunst en geduld is een schone zaak!
Herinner je de ontspanning
Er is altijd een moment dat je wel ontspannen was. In de sauna, tijdens een massage, een mooie wandeling in de natuur, een vrolijk moment met gezin of vrienden. Een goede oefening is om jezelf regelmatig gedurende de dag aan deze herinnering te denken. Terug te denken aan de sfeer, wat je hebt gezien, wat je hebt gehoord, gevoeld. Dan roep je diezelfde ontspanning weer op. Oefen dit eerst op rustige momenten, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen in bed. Het is makkelijker een klein onderdeel te herinneren dan de hele gebeurtenis in 1 keer. Wat makkelijk bij je naar boven komt, daar ga je mee oefenen.
Herinnering activeert je visuele centrum
Naast dat je voor jezelf de ontspanning weer oproept, activeer je ook het visuele centrum aan de achterkant van je hersenen. Als je slecht ziet, dan gebruik je maar een klein gedeelte van dit deel van je hersenen. Herinnering en verbeelding gebeurt in het visuele centrum. Door te gaan oefenen met herinneren, maak je je visuele centrum actief. Het ontspant je ogen en je gaat er beter door zien. Let wel, het begint vaak met een kort moment van goed zicht. Geniet van dat moment en oefen verder!
Zeven tips om goed te gaan zien
Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.
Klik hier om het e-book te downloaden
Wat geeft jou ontspanning? Ik zou het waarderen als je hieronder een reactie achterlaat.
Sander
op 24 Jun 2020Karin
op 24 Jun 2020Gaby
op 21 Sep 2018Rob
op 27 Mar 2019Karin
op 21 Sep 2018Gaby
op 22 Sep 2018Karin
op 24 Sep 2018Gaby
op 24 Sep 2018Karin
op 30 Sep 2018Addie
op 19 Apr 2018Karin
op 19 Apr 2018tessa
op 29 Mar 2018Karin
op 30 Mar 2018Thijs
op 21 Mar 2018Karin
op 21 Mar 2018Heleen Sollie
op 29 Nov 2017Karin
op 30 Nov 2017Lisette
op 25 Nov 2017Karin
op 25 Nov 2017Maddie
op 19 Jun 2016Elvi
op 13 Jun 2016Eva
op 15 Jun 2016Danielle
op 15 Oct 2015Karin
op 15 Oct 2015Danielle
op 15 Oct 2015DANNY VAN LOO
op 14 Jul 2014Luna
op 21 Oct 2015DANNY VAN LOO
op 14 Jul 2014Eva Grootenhuis
op 14 Jul 2014DANNY VAN LOO
op 14 Jul 2014Eva Grootenhuis
op 14 Jul 2014Ria Huisman
op 29 Jun 2014Gerrit
op 18 Sep 2012Wilma
op 18 Sep 2012Karin Hogenboom
op 18 Sep 2012Maddie
op 19 Jun 2016Eva
op 20 Jun 2016