Resultaten

Ik krijg vaak de vraag van mensen hoe lang het duurt voordat ze zonder bril zijn. En hoe lang ze dan oefeningen moeten doen, of dat ze dit hun hele verdere leven moeten doen. Ik vind het altijd een lastige vraag om antwoord op te geven, maar ik kan inmiddels wel zeggen dat goed zien een oneindig proces is. Met resultaten op gebieden die je vaak totaal niet verwacht. Toen ik zelf vier jaar geleden begon met een cursus om te leren te gaan zien zonder bril, dacht ik ook dat het er vooral om zou gaan dat ik met mijn ogen zo goed zou gaan zien als met mijn bril. Maar dit is totaal niet wat er gebeurt, en dat komt al omdat de werkelijkheid van het kijken door een bril niet de werkelijkheid is van het zien met mijn eigen ogen.

Oneindig proces

Zien met mijn eigen ogen is een oneindig proces, omdat ik steeds weer nieuwe, verrassende ontdekkingen doe. Door bijvoorbeeld te oefenen met mijn herinnering, ga ik beter zien, maar ik kan nu ook echt plaatjes zien in mijn verbeelding. Sommige mensen hebben dat al van hunzelf dat ze met hun ogen gesloten beelden kunnen zien. Ik zag ze wel, maar dan met een donkere waas ervoor. Het gebeurt me nu steeds vaker dat ik echt een helder beeld zie in mijn herinnering. En dat ik merk dat ik de buitenwereld dan ook beter zie.

Bekkenbodemspieren

Een andere ontdekking die ik laatst deed, was op lichamelijk niveau. Ik deed een oefening die Aldous Huxley beschreef in zijn boek Zonder bril leren zien: De letters van het alfabet herinneren, door kort te kijken naar de letter, de ogen te sluiten en de letter, zonder inspanning te zien in de herinnering. En dan weer te kijken en dit een aantal keren te herhalen. Ik ging het alfabet langs op deze manier. Toen ik de letter o zag in mijn herinnering, voelde ik een samentrekking in mijn bekkenbodemspieren. Dat vond ik wel heel bijzonder, de tweede en derde keer dat ik dit deed, voelde ik het weer. Denken aan de letter o, activeerde mijn bekkenbodemspieren.

Niet meer angstig en nerveus

Innerlijke rustVoor de zomer was ik begonnen met een cursus goed leren zien. Drie lessen hebben we voor de zomervakantie gedaan, in september zag ik mijn cursisten weer voor de vierde les. We deden een rondje waar iedereen kon vertellen hoe het de afgelopen twee maanden was gegaan en er kwamen verrassende resultaten uit. Een cursist vertelde dat ze de hele zomer haar bril af had gezet, ze is student en had twee maanden vrij. “Ik ben sinds ik mijn bril niet meer draag, niet meer angstig en nerveus. Ik heb geen last meer van piekeren en voel me veel beter in mijn vel.” Ze straalde ook veel ontspanning, vrolijkheid en rust uit. Haar colleges waren weer begonnen en ze merkte wel dat ze moeite heeft om het bord te lezen en dat hierdoor gevoelens van frustratie naar boven komen. Ze komt nu het zien op een ander niveau tegen.

Drie maanden zonder bril

Een andere cursiste vertelde verrast dat ze de hele zomer haar bril niet op had gehad. Ze begon de cursus met het idee haar ogen beter te verzorgen en verdere teruggang te voorkomen. Ze had helemaal niet het idee om haar bril helemaal af te gaan zetten. Inmiddels is ze al drie maanden zonder bril. “Ik hoor van andere mensen dat ik veel milder ben geworden sinds ik mijn bril niet meer draag”. Ze merkt wel duidelijk verschil tussen de ene en de andere dag hoe makkelijk gaat en soms is ze wel in de verleiding gekomen om de bril op te zetten. Maar ze heeft het niet gedaan. “Ik heb niet die momenten die jij beschrijft dat je van die flitsen hebt dat je goed ziet. En bij de bakker moet ik vragen welk brood er ligt, omdat ik het dan niet goed kan zien. Maar eigenlijk gaat het ook goed zonder bril en als we hier met elkaar om de tafel zitten, kan ik iedereen prima zien, beter dan eerst”.

Onbewust had ik het gezien

Open je blikEen andere cursist had de Santiago de la Compostella gelopen zonder bril. “Je komt dan steeds van die kleine bordjes met pijlen tegen of je links of rechtsaf moet. Ik had dan mijn bril om mijn nek hangen om het bordje te kunnen lezen. Ik wilde mijn bril op zetten, omdat ik dacht dat ik het bordje niet goed had gezien. Maar een stemmetje in me zei, maar je hebt toch gezien dat het pijltje naar links stond. En het pijltje stond ook naar links. Onbewust had ik het gezien”.

Open je blik!

En zo waren er meer mooie resultaten, die mensen niet direct hadden verwacht. Iemand zit midden in een hectische periode, waarin het haar toch lukt om rustig te blijven en een moment van meditatie te vinden. Een ander heeft gemerkt dat ze altijd haar werk voorop zet en niet haar gezondheid. Haar ogen hadden haar dit inzicht gegeven en ze had besloten dit om te gaan draaien. Een cursist had meerdere keren ervaren dat ze slechter ging zien in een periode waarin ze spanning ervaarde en dat haar zicht weer beter werd als ze ontspannen was.

Het is goed om naar dit soort resultaten te kijken voor jezelf. Het kan zijn dat je zo bezig bent met het zien. Dat de wereld toch wel langer wazig blijft dan je had verwacht. En ondertussen zie je niet alle andere resultaten die je hebt bereikt. Open je blik naar jezelf en je blik zal open gaan naar de buitenwereld.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Ik zou het heel leuk vinden als je hieronder opschrijft wat jij merkt als je je bril niet draagt. Welke veranderingen merk je in jezelf op.

 

 

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Nine
Door

Nine

op 03 Feb 2022

Hallo Karin, Jouw werk is echt een verademing. In het middelbaar gingen mijn ogen langzaam achteruit en kreeg ik een sterke bril op mijn neus (draag al een bril sinds mijn 8ste, ben toen met -3 begonnen). Ik heb heel veel episodes gekend van misselijkheid, angstigheid en mij gewoon niet goed gevoeld met dat ding op. Ik had ook het gevoel dat mijn lichaam continu tegen die bril aan het vechten was. Dat stoorde me erg. Rond een jaar of 17 ben ik mijn bril radicaal gaan afzweren. Ik liep zo vermoeid en gespannen. Heb mij toen ook een jaar voor mezelf genomen om in de natuur te verbrengen. Mijn lichaam was veel meer ontspannnd, en ik heb eigenlijk zo nog een lange tijd zonder bril gelopen. Ik heb zelfs mijn bachelor diploma zonder bril gehaald (!). Dat was niet altijd evident, omdat ik de slights niet kon lezen. En toch had ik niet echt het gevoel dat ik iets miste, omdat ik meer bij mezelf was. ;) Ik kan het met de andere mensen hier ook alleen maar eens zijn, dat het natuurlijke van mijn eigen zicht volledig verloren gaat wanneer ik een bril opzet (-7). Ik heb daarom bewust ook een zwakkere bril (-4,5) voor de computer en het dagelijkse leven. Voor autorijden kan ik wel niet zonder mijn sterke bril. Het geeft me een zeker gevoel van controle en veiligheid. Met een bril op mijn neus lijkt het wel, alsof ik in een heel andere wereld/realiteit leef, dan wanneer ik mijn eigen zicht kan gebruiken. Hoe komt dit? O ja, en het is best frustrerend, dat mensen het niet begrijpen waarom je zonder bril de deur uit wil gaan, omdat je dan "niets ziet". Ik merk dan, dat ik daar best verdrietig en machteloos van wordt, wanneer ik het probeer uit te leggen. De ogen zijn niet voor niets, het portaal naar je ziel. ;)

Jeanique
Door

Jeanique

op 19 Apr 2018

Heeyy ik ben 14 jaar en heb een bril. Mijn linkeroog is -5,25 en mijn rechteroog -5. Ik heb altijd al gehad dat ik de kleuren om mij heen veel mooier vond zonder bril. Ik probeer nu te leren om beter te zien maar het is heel moeilijk omdat ik soms moe word doordat ik beter kleuren kan zien

Karin
Door

Karin

op 21 Apr 2018

Word je moe van het zien van de kleuren, dat zou juist rust en ontspanning moeten geven. Wellicht ben je teveel je best aan het doen. Dat geeft vermoeidheid.

Ann
Door

Ann

op 19 Nov 2016

Hi Karin, Erg boeiend allemaal! Ik heb lenzen van -7 (L) en -7,50 (R). Rechts ook nog een cilinder van -1,25. Ik heb erg veel last van oogspanningen. Ik overweeg dus om je methode te proberen. Ik zou dus om een zwakkere bril gaan. Enige wat ik mij afvraag: cylinders worden door jou afgeraden, dus ik zou bvb -6 en -6,50 (?) kunnen proberen, maar mijn Rechteroog zal dan zwakker zien dan mijn Linkeroog (gezien het ontbreken van cylinder). Zal dit niet te belastend worden voor Links? Gaat Linkeroog het niet te veel overnemen dan?

Karin
Door

Karin

op 20 Nov 2016

Beste Ann, Ik kan je aanraden om naar mijn workshop te komen, daar leg ik ook uit hoe je aan de slag kunt met het afbouwen van de bril. Vrijdag 25 november heb ik mijn eerst volgende workshop: https://volzicht.nl/introductie-workshop/

Nesrine
Door

Nesrine

op 28 Mar 2016

Beste Karin, Ik ben een meisje van 11 jaar en ik heb -7. Hoe groot is de kans dat ik zonder lenzen en bril weer goed kan zien? Groetjes Nesrine

Karin
Door

Karin

op 29 Mar 2016

Beste Nesrine, Die kans is groot, belangrijk is te leren dat zien meer is dan alleen maar scherp zien en je juist je blikveld, ruimtelijk zicht, kleuren en diepte al verbeterd door de bril niet te dragen. Ik begrijp dat het lastig is om helemaal zonder bril te zijn met -7, ga hem in ieder geval afbouwen (neem een zwakkere bril) en draag hem zo min mogelijk. Je bent nog jong, dan is het makkelijker om snel resultaat te halen.

Roelie
Door

Roelie

op 24 Oct 2014

Ik lees het meest over mensen met min brillen, dus problemen met veraf zien. Dat had ik eerst ook maar sinds een aantal jaren kan ik van afstand prima zien en juist dichtbij steeds minder. Dat irriteert me enorm want ik heb ronduit een hekel aan brillen, ze irriteren me. Gelden voor dichtbij (dus plus) dezelfde regels als voor veraf?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 24 Oct 2014

Beste Roelie, Jahoor, er zijn ook genoeg mensen met plus glazen die mijn cursus doen en die resultaten bemerken. De beperking is alleen wat anders, maar de tips en oefeningen zijn hetzelfde.

Marion
Door

Marion

op 27 Jan 2014

Ruim twee weken gelden ben ik begonnen mijn bril zoveel mogelijk af te zetten, en ik heb een oude bril teruggevonden, die bijna de helft zwakker is in sterkte(-4 en -5), dan ik nu heb, nl -8 en -9. Daarmee en met de rasterbril kan ik lezen en tv kijken. Het geeft me een heel ontspannen gevoel om zonder bril rond te lopen. Ik doe alles langzamer. Het onthaast me. Maar als ik haast heb, vind ik het erg frustrerend. Dan zet ik mijn zwakkere bril op. Buiten zag ik laatst het groen van gras en mos op een hek zo helder als ik het nooit eerder had gezien. Ik zie meer diepte. Ik durfde eerst alleen met mijn fiets aan de hand buiten te lopen zonder bril, om een beetje houvast te hebben, maar nu loop ik met meer zelfvertrouwen en zonder fiets rond. Een paar dagen geleden kreeg ik zelfs hoofdpijn toen ik mijn sterke bril een paar uur achter elkaar ophad, en vergeten was om hem af te zetten. Ik ben benieuwd waar deze ontdekkingsreis mij brengt!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 28 Jan 2014

Wat goed en leuk om te lezen Marion. Veel plezier op je verdere pad naar VolZicht!

lucas v
Door

lucas v

op 17 Nov 2013

Dag Karin, Ik heb een rasterbril aangeschaft . Dit geeft een heel raar dubbel beeld, maar wel scherp, heel eigenaardig. Ik probeer zoveel mogelijk mijn bril af te zetten, wanneer dit enigzins mogelijk is. Wanneer ik dit een tijdje gedaan heb, en daarna mijn bril weer aandoe, heb ik heel even het gevoel dat die bril te sterk is voor mij. Dat gevoel verdwijnt na een paar minuten.. Zou het bijgevolg niet mogelijk zijn om door telkens glazen met een lagere dioptrie, je zicht te verbeteren ?? Een rasterbril vind ik ok voor thuis, maar niet op het werk ! ik doe dagelijks aan oogyoga en doe accupressuur voor de ogen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 17 Nov 2013

Het is altijd beter om een zwakkere bril te nemen, dat zorgt ervoor dat je ogen minder onder spanning zijn.

merel
Door

merel

op 01 Sep 2013

Beste Karin Wat een ontdekking...had altijd al gevoel dat mijn slechtziendheid meer is. Ik ben heel hooggevoelig persoon en heb bril met -8...zonder die kan ik echt niet eens mijn tegenliggers op de straat zien, das gevaarlijk. Hoe zou ik kunnen starten..?

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Sep 2013

Je kunt een zwakkere bril laten aanmeten, want zo sterk als ze de brillen aanmeten is helemaal niet nodig. En zo veel mogelijk doen zonder bril. Hang hem aan een touwtje om je nek, zodat je hem weer makkelijker afzet. Je bent toch niet de hele dag op straat met tegenliggers :-)

Yvonne
Door

Yvonne

op 23 Aug 2013

Ik heb last van floaters in mijn linkeroog en moet daaraan geopereerd worden (vitrectomie). Inmiddels begint mijn andere oog ook wazig te worden. Ik heb mijn hele leven (ben nu 63) al getobd met mijn ogen: rechts -4 en links -10. Heel lang lenzen gedragen, maar gestopt toen leesbril nodig werd. Ik laat nu af en toe mijn bril thuis af, maar ik kan dan niet eens zien hoe laat het is! Buiten waag ik me niet zonder bril, omdat ik weinig zie en moeilijk kan focussen.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 23 Aug 2013

Beste Yvonne, Je ogen hebben zoveel jaren onder spanning gestaan, waardoor er klachten ontstaan zoals floaters. Doordat het glasachtiglichaam in de oogbol niet goed stroomt en onvoldoende contact maakt met het netvlies ontstaan er floaters. Ik kan je adviseren om een cursus te doen voor meer begeleiding. groetjes Karin

Hanna
Door

Hanna

op 17 Jul 2013

Hoi Eva, Bedankt voor je reactie! Hoe lang ben jij nu dan al zonder bril? Feit is dus wel dat je altijd slechter zal blijven zien als mensen die nog 100% goede ogen hebben van zichzelf? Of zie ik dit verkeerd? Ik merk nu dat ik van mijn bril hoofdpijn krijg en dat ik het echt niet fijn vindt om hem op te hebben. De wereld komt echt TE hard binnen, dat merk ik nu heel goed. Toch lukt het gamen achter de computer en de ondertiteling van een film lezen echt nog niet zonder bril. Ja, als ik er met mijn neus op zit dan wel haha ;) Heb jij hier tips voor? Gister zat ik even achter de tv en kon ik soms wel het blokje onderin lezen en soms niet, dus ik ervaar inderdaad ook flitsen van scherp zicht. Zo jammer als ze dan weer weggaan :P

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 04 Aug 2013

Beste Hanna, Het is een proces waar je in komt, als je beter wilt gaan zien. Het betekent zeker niet dat je altijd slechter zult zien in vergelijking met mensen die 100% goede ogen van zichzelf hebben, want het is maar de vraag of ze echt 100% goede ogen hebben. Ook bij hen kan het zicht wisselen en kunnen ze misschien weer minder goed dichtbij zien dan jij. Televisie kijken en gamen is een onnatuurlijke activiteit die niet goed voor je ogen is. Daarmee zeg ik niet dat je dit nooit meer moet doen, maar het is wel belangrijk te realiseren dat je ogen er op het moment dat je veel gamet of televisie kijkt, je ogen er slechter van gaan zien.

Hanna
Door

Hanna

op 14 Jul 2013

Ik ben nu twee week zonder lenzen. Ik heb een bril die ik echt alleen gebruik voor tv kijken en computeren. Tv kijken max. 2 uur per dag en computeren (gamen) verschilt heel erg per dag. Maar als ik achter de pc zit neem ik sowieso pauze tussendoor en probeer inderdaad zo veel mogelijk naar mijn handen te kijken en naar buiten. Ik doe elke dag ogenyoga en palmeren en verder ben ik begonnen met hardlopen en eet ik meer wortel en appels. Ik drink alleen maar water en snoep zo weinig mogelijk. Ik wil ook nog 8 kilo afvallen dus goede combinatie. Tijdens het hardlopen geniet ik het meest. Wat is de natuur mooi en alles is veel groener dan het ooit is geweest. De kleuren zijn zo veel mooier, helderder. Ver af lezen is een probleem, maar ik had ook niet verwacht binnen twee week dit weer te kunnen. Voor de ondertiteling van de tv gebruik ik dus nog mijn bril, ik ben benieuwd hoe lang het zal duren voordat ik dit zonder bril kan. Ik ervaar veel meer vrijheid zonder lenzen en word er ook iets zekerder van. Ik zie dat veel mensen vallen over de resultaten. Er wordt gezegd dat je ogen nooit zo gaan zien als met bril, maar is dit 100% dan? Er wordt namelijk ook verteld dat een bril en lenzen geen natuurlijk zicht geven. De wereld is veel harder door een bril en lenzen. Dus willen we zo gaan zien met onze eigen ogen? Ik niet in ieder geval. Wat ik wel lees is dat iemand die 5 maanden bezig is nu weer zonder bril autorijdt. Dat zou niet mogelijk zijn geweest als zij niet beter zou zien! Dus even voor de duidelijkheid, Karin, wat veel mensen zich afvragen: Kan je zonder bril of lenzen weer goed genoeg gaan zien om goed te kunnen functioneren in de samenleving en ook alles goed te kunnen lezen zonder te gaan knijpen met je ogen? En zal dit resultaat blijven of gaat dit weer weg zodra je stopt met de oefeningen? Ga zo door Karin, je inspireert veel mensen!

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 16 Jul 2013

Hoi Hanna, Karin is even op vakantie. Ik zal mijn mening daar even over delen. Mijn eigen ervaring is dat je zeker weer goed kan leren zien, en zelfs ondertiteling, dat dat wel wisselt in het moment. Ik heb vooral op een andere manier leren kijken, waardoor ik me prima in de samenleving beweeg. Als ik een mindere dag heb, met slechter zicht, dan draag ik bijvoorbeeld mijn rasterbril even wat langer, of zorg ik er voor dat mijn ogen weer wat kunnen ontspannen (yoga, in de natuur zijn, meditatie met oogstenen). Acceptatie draagt daar ook zeker aan bij. Ik denk dat je supergoed bezig bent! En heerlijk om te genieten van het groen om je heen :) veel liefs eva

Anneke
Door

Anneke

op 15 May 2013

Ik ben postbezorger, ik loop de post altijd zonder (lees)bril. De enige adressering wat betreft huisnummers waarbij ik de 6 en 8 niet goed kan onderscheiden zijn de belastingbrieven. Ben benieuwd of dat weg is als ik mijn eigen issue met de belastingdienst heb opgelost. Dank voor je verhalen op je site... Anneke

Ine van Damme
Door

Ine van Damme

op 01 May 2013

Beste Karin, Sinds ik jou artikel op internet over leven zonder bril ben tegen gekomen heb ik denk ik alles gelezen wat op de internetsite "Volzicht" staat. Ik dacht dat het écht mogelijk zou zijn om te leven zonder bril en dat leek mij geweldig! Maar naar mate ik steeds verder lees blijkt het toch niet zo te zijn. Nu ben ik wel teleurgesteld. Op 6 jarige leeftijd heb ik mijn eerste bril gekregen. Nu ben ik 61 en heb nu -8 met cilinders en al. Je zegt dat je zonder bril je wazige beeld moet accepteren maar dat lijkt mij wel heel moeilijk want dan zie ik niets. Ik heb de rasterbril bestelt en verwacht hem een dezer dagen te ontvangen.Ik ga goed wel oefenen want ik zou het geweldig vinden als ik toch zonder bril zou kunnen functioneren. Al wordt het dan nooit meer 90 % zoals ik het heb begrepen. Als ik een tijdje bezig ben zal ik weer iets van mij laten horen. Warme groet, Ine

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 May 2013

Beste Ine, Heb geduld met jezelf. Het begint met acceptatie, ook accepteren dat je het moeilijk vindt, omdat je zo weinig ziet met -8. En zoals Aldous Huxley beschrijft in zijn boek: "Wees onverschillig naar het resultaat", je ziet wel wat er van komt. Geniet van de dingen die je wel ziet. Kleuren, vormen, contrasten, diepte. Succes!

Conny Oosterom
Door

Conny Oosterom

op 26 Apr 2013

Beste Karin, Ik probeer nu vaker m'n bril af te zetten. En als ik op de fiets zit en de yogaoefeningen voor de ogen doe zijn worden m'n ogen vochtig en zijn niet meer zo droog. Bedankt voor de tips. Groet, Conny

Marijke Mesdag
Door

Marijke Mesdag

op 18 Apr 2013

Hallo Karin, Sinds een tijdje draag ik thuis geen bril meer. Soms moet ik zelfs even zoeken waar hij is gebleven. Zo zit hij soms nog in mijn jaszak waar ik hem de dag ervoor in heb gedaan op mijn fiets naar huis. Dat vind ik dan echt grappig. Toen ik als kind mijn bril kreeg, ik was een jaar of 9, had ik hem in het begin ook vaak in mijn zak. Zonder bril vond ik prettiger, maar ik waist maar nooit of het toch niet ergens goed voor was, dus had ik hem bij mij. Ik herinner mij een keer dat mijn vriendinnetje wees op een dood vogeltje op de grond, om het goed te zien ging daarvoor even mijn bril op. Dat schokte het vriendinnetje, zij vond dat te ver gaan. Als ik nu zo af en toe de afweging maak om toch maar even de bril erbij te pakken dan voelt het soms een beetje als een capitulatie. Ik heb het idee dat sommige dingen wel beter zichtbaar worden in vergelijking met in het begin. Dat geldt ook voor lezen. Dat geeft moed, want er is nog wel een weg te gaan. En de frustratiemomenten zijn er ook wel. Want bijvoorbeeld even snel een krantenpagina overzien is niet zo makkelijk. Groet, Marijke

Diny
Door

Diny

op 25 Jan 2013

Nou dat lezen zonder bril lukt me echt niet. Soms 1 minuutje als het licht heel helder is. Ik heb geen bril voor veraf Diny

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Jan 2013

Beste Diny, 24 maart geef ik een leesbrilcursus, misschien iets voor jou?

Saskia
Door

Saskia

op 24 Nov 2012

Oké, ik ga vanaf nu mijn bril en lenzen niet meer dragen met mijn hoge verziendheid. Ik vraag me af hoeveel verkeersongelukken ik dan ga veroorzaken. Van deze site begrijp ik ook dat ik sinds de babytijd onder ernstige psychologische stress sta. En dat eigenlijk alle mensen met een oogafwijking psychologische problemen hebben. Mensen zonder oogafwijking hebben dus nooit stress of psychische problemen. Beetje sterk dit.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 24 Nov 2012

Beste Saskia, Nergens staat dat mensen met oogafwijkingen onder ernstige psychologische stress staan. Wel dat er spanning zit op de oogspieren, veroorzaakt door stress. Iedereen die bij mij een cursus of workshop doet, ervaart spanning in de oogspieren als we gaan palmeren, ook mensen die geen bril dragen maar bijvoorbeeld moeite krijgen met de kleine letters. toen ik zelf begon geen bril meer te dragen, vond ik het hele emotie en stress verhaal ook nogal onzin. Totdat ik toch wel veel emoties tegen kwam. Ik heb het uitgebreid beschreven in mijn boek Moeiteloos kijken zonder bril: https://volzicht.nl/moeiteloos/ Je kunt natuurlijk voor je zelf uitproberen wat het voor je doet om niet meer de hele dag je bril te dragen. Of niet, dat is ook prima.

Ans
Door

Ans

op 20 Nov 2012

Dag Karin, wat zou het fijn zijn om mijn bril af te kunnen zetten......Maar ik heb een gekromd hoornvlies in mijn linkeroog, en macula degeneratie aan beide ogen, het slechtst is mijn rechteroog. Bovendien ben ik ook nog slechthorend aan beide oren,(hoorapparaten) dus ook op mijn gehoor kan ik niet echt vertrouwen. Ik ga echt niet zonder bril op de fiets en al helemaal niet in de auto zitten. Dat is echt levensgevaarlijk, voor mijn medeweggebruikers én voor mij. Ik doe onderzoek en daarvoor zit ik veel achter de computer. Ik denk erover om een E-reader (met E-ink scherm) aan te schaffen, zodat ik veel zonder computer zou kunnen werken en mijn ogen meer rust kan geven. Maar als ik de reacties zo lees, zie ik het zonder bril toch niet echt zitten voor mij. Ik hoopte dat ik na een tijdlang oefenen zonder bril scherp zou kunnen zien, maar dat blijkt toch meestal niet het geval. Heel jammer.

Hanna
Door

Hanna

op 14 Jul 2013

Hoi Ans, Kijk eens naar www.curaluz.nl Deze therapie helpt ontzettend goed bij allerlei lichamelijke klachten. Ze kunnen jou ook zeker weten helpen! En dan kun je alsnog hiermee bezig! Groetjes Hanna

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 20 Nov 2012

Beste Ans, Ik snap dat het niet makkelijk is om helemaal zonder bril te zijn. Maar het hoeft echt niet zo te zijn dat je meteen helemaal zonder bent. Je zult je ogen al heelveel rust geven door de bril niet continu op te zetten. Op momenten dat het onveilig voelt, kun je hem dan op zetten. Ieder heeft zijn eigen weg hierin, er zijn mensen die heel snel weer goed zien zonder bril. Bij anderen duurt het langer. Vaak ga je eerst meer kleur, diepte en contrast zien, voordat het scherp wordt. Het zou zeker jammer zijn als je jezelf deze ontdekkingstocht ontzegt door al de belemmeringen die je ervaart. Ga gewoon stap voor stap uitproberen en kijk wat er gebeurt.

Ronald van Gigch
Door

Ronald van Gigch

op 07 Oct 2012

Hoi Karin, dat je bij de O je bekkenbodem voelt kan kloppen. Het is de begin van de oom-klank. De taal van god en de O weerspiegelt als geen andere letter in het alfabet en eenheid (cirkel). Dit zorgt ervoor dat jij je basischakra opend. En na een week zonder lens (ik had hem wel een keer eerder een dag uit gehad) voel ik mij vrijer, maar ook meer bewust. Mijn ogen geven nu weer een signaal als ik vermoeid ben of gespannen. Met lenzen kon ik rustig uren achter elkaar door gaan achter de computer. Nu merk ik als het teveel wordt en neem ik even tijd voor ontspanning. En het gegeven dat ik nu niet meer afhankelijk ben van de oogarts en zijn oordeel, maakt het voor mij compleet. Mijn ogen en ik zijn weer vrij.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 07 Oct 2012

Beste Ronald, Dank je wel voor je uitleg van de O, dat wist ik niet. Leuk om te lezen, ook hoe jouw bewustzijn verandert door je ogen.

Gerdi
Door

Gerdi

op 02 Oct 2012

Het verbaast me steeds weer hoeveel ik zie zonder bril. Zelfs als de appie z'n hele koelvak door elkaar gooit en opnieuw indeelt, vind ik met een keer diep ademhalen de brie wel weer terug. Wat ik moeilijk vind is contact met meer mensen tegelijk, bijvoorbeeld op een verjaardag. Ik kan dan niet goed zien welke gezichtsuitdrukking iemand heeft. Maar ik blijf volhouden!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Oct 2012

Beste Gerdi, Leuk verhaal, van de brie en de ademhaling. Probeer in het contact met anderen het los te laten dat je de gezichtsuitdrukking goed moet zien. Wat ook kan helpen is je focussen op andere zintuigen, wat hoor je, wat voel je. Je duim over je wijsvinger bewegen kan ook goed helpen.

Marjan
Door

Marjan

op 02 Oct 2012

Ik heb mijn bril sinds mei dit jaar afgezet. De eerste twee weken hoofdpijn gehad. Vanaf het begin af aan geweten en gevoeld dat het beter is zo. Ik heb of had -1.50 en -0.75. En rijd nu ook auto zonder bril. Ik heb er alleen moeite mee als het schemerig is of donker. Wat ik interessant vind om te merken en mee te oefenen is dat wanneer ik diep inadem en mijn ogen ontspannen zijn, ik voor een moment heel scherp zie. Ook knipperen en verspringen helpen daarbij. Het oefenen schiet er steeds bij in. Toch is er steeds meer bewustwording en helpt mij dat om kleine verbeteringen tot stand te brengen. Lastige momenten zijn als ik achter het beeldscherm werk. Dan heb ik de neiging om te gaan staren. Wat mij ook opvalt is wanneer ik moe ben of ziek ben, mijn zicht minder goed is. Ik ben mijn beter zicht reis begonnen met het boek van Saskia Naber. Ik vind jouw website, nieuwsbrief en facebook pagina erg fijn Karin. Je prikkelt mij om te kijken hoe het nu is.

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Oct 2012

Beste Marjan, Een beeldscherm blijft lastig, ook ik merk dat ik helemaal kan gaan staren als ik achter de computer aan het werk ben. Belangrijk om regelmatig even van je scherm weg te lopen, liefst naar buiten. Werken met een geaard matje werkt ook goed. En ik kijk naar mijn vingers tijdens het typen, want die bewegen en dat helpt.

Kathleen
Door

Kathleen

op 02 Oct 2012

Ik ben er nu ook al even mee bezig om zoveel mogelijk mijn bril af te laten. Ik ben een bril gaan halen met 1 dioptrie minder dan ik had. Net voldoende om tv te kijken en mijn computerscherm te kunnen zien. Ik merk als ik m een hele tijd af heb, en ik zet 'm dan terug op, dan kan ik alles scherp zie met deze bril (ook ver). Dus dat is al een heel snel resultaat eigenlijk. Het enige vervelende is dat ik het voor mijn werk nodig heb, achter mijn computerscherm en voor tv. Ben ook al minder tv gaan kijken. :D Het probleem is dan eigenlijk het scherp kunnen lezen van teksten op een afstand en het herkennen van gezichten of het aflezen van reacties of emoties van dat gezicht. Al de rest, daar voel ik me al ok bij. Heb ook zo'n gaatjesbril gekocht, maar dat was een enorme teleurstelling. Het beeld schokte erg en ik kreeg er ontzettend hoofdpijn van. Maar bij momenten vind ik het hele proces toch frustrerend, hoor... :D

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 02 Oct 2012

Beste Kathleen, Frustratie is een van de emoties die naar boven komen als je zonder bril gaat zien, heel herkenbaar. Hoort erbij, belangrijk is de frustratie er te laten zijn. Als je palmeert kun je er op mediteren, waar komt de frustratie vandaan. Welke aandacht vraagt deze. Ga zo door!

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 01 Oct 2012

Hoi Anne, Dank je wel voor het delen. Goed om te merken bij jezelf wat er gebeurt zonder bril. En dat je kunt genieten van de wind in je gezicht en ogen, ook al is het beeld nog niet scherp. Je doet het hartstikke goed!

anne
Door

anne

op 01 Oct 2012

Wat ik merk als ik mijn bril af zet is dat de vermoeidheid eruit komt. ook merk ik dat ik het nog niet scherp zie. En dat ik me er bewust van word, dat ik meer rust moet nemen. Ook word ik wat nerveus. Maar het is wel fijn op de fiets om de wind in mijn gezicht, in/op mijn ogen te voelen. Het is ook fijn om niet meer zo'n stuk plastic op m'n neus te hebben.

Reactie plaatsen