Vakantie en ontspanning
Hulp bij ontspannen
Karin Hogenboom
Hulp bij ontspannen
08/17/2012
4 min
0

Vakantie en ontspanning

08/17/2012
4 min
0

Voor een deel van de schoolgaande kinderen is de vakantie weer begonnen, mijn kinderen hebben nog twee weken vrij. Op de camping is het al bijna uitgestorven, maar ik ben wel blij dat ze als laatste vakantie hebben. Want het is toch de afgelopen vier weken prachtig weer geweest, heel anders dan aan het begin van de zomer. De vakantie zijn we Nederland niet uit geweest. Hebben onze gedachten wel laten gaan om naar Frankrijk toe te gaan, want een ander landschap, taal en cultuur geeft wel een extra dimensie aan de vakantie.

Is vakantie altijd een moment van ontspanning?

Maar de reis er naar toe, zag ik toch niet zo zitten. Want ja, vakantie kan ontspanning geven, maar niet altijd. Zo zijn de momenten op de snelwegen lang niet altijd ontspannen. Onze langste reis was van Deventer naar Zeeland toe. Eerst al onze spullen inpakken, de vouwwagen inklappen en daarna de weg op. Na een half uur beginnen de vragen al op de achterbank: “Wanneer zijn we er?” “Is het nog ver?” en iets later beginnen de irritaties onderling op de achterbank. Al snel ben ik het zat en reageer dan absoluut niet ontspannen op het geruzie van de kinderen. Vervolgens missen we ook nog een afslag, waardoor we twintig kilometer omrijden. Nee, dan voel ik me helemaal niet ontspannen.

Zon, zee en strand

Op onze nieuwe lokatie aangekomen, mogen we de boel weer op gaan zetten. We hebben een snelle vouwwagen, gelukkig wel, maar het blijft een klus voordat alles goed en wel staat en in is gericht. De gedachten van Frankrijk kwamen nog wel eens op in mijn hoofd, maar eigenlijk stonden we op een heerlijke camping, met de Oosterschelde achter ons, prachtig weer. Zon, zee en strand, waarom zouden we eigenlijk al die moeite doen als wij en de kinderen het hier in Zeeland prima naar ons zin hebben. Dus drie weken later staan we er nog steeds.

Vergeten!

Ontspanning en zeeVoordat we op vakantie gingen, wilde ik nog een campingboekje halen bij de bibliotheek over Frankrijk, iets met mooie campings erin. Want ik sta graag rustig en in het groen met mooi uitzichten en zonder sta caravans om me heen. Maar ik was het helemaal vergeten. “Ach jee”, dacht ik nog “hoe gaan we dat dan doen in Frankrijk, zonder boekje.” Ik kon voor mezelf zeggen het los te laten. Mochten we naar Frankrijk gaan, dan is er altijd wel een boekenwinkel in Nederland met kampeerboekjes. Of ontmoeten we iemand met een leuke camping tip.

Loslaten!

Dit lijkt een simpele gedachten, maar vaak is het lang niet altijd zo makkelijk om iets los te laten. De gedachtes vliegen vaak rond in ons hoofd en 70% van die gedachten is negatief. Vroeger zou ik zeker nog regelmatig gepiekerd hebben over de campings in Frankrijk. Toen ik zelf net was begonnen te gaan zien zonder bril, liep ik al snel tegen mijn eigen spanningen en piekergedachten aan. Goed zien is ontspannen zien en dus spanning loslaten. Ik weet nog dat ik in bed lang en me heel gespannen voelde. Ik dacht: “Loslaten, jaja, spanning loslaten. Klinkt zo makkelijk, maar hoe doe je dat?”.

Vordering in loslaten

Vier jaar later kan ik zeggen dat ik inmiddels heelveel spanning heb losgelaten. Want de spanning waar ik toen vol mee zat, is echt voor het grootste gedeelte helemaal verdwenen. Niet dat ik nooit meer last heb van spanning, tsja, het is niet altijd makkelijk alles in het leven relaxed tegemoet te treden. Mijn zwakke momenten zijn bijvoorbeeld bepakt en bezakt een lange rit in de auto. Maar dit is ten eerste nieuwe spanning van dat moment en geen opgeslagen spanning van jaren terug die vast zit in mijn lijf en ogen. Ten tweede herken ik de spanning vele malen sneller dan ik vroeger deed. Ten derde kan ik het makkelijker loslaten. Niet altijd alles op het moment zelf, maar wel later. Als het stressmoment voorbij is kom ik veel makkelijker weer tot mezelf en kan de ontspanning weer terugvinden.

Gun jezelf de tijd

“Ontspannen zien is loslaten, loslaten, loslaten”, dit zei Esther van der Werf eens tegen mij, van haar heb ik veel geleerd over de Bates methode. Mensen willen vaak van me weten hoe lang het zal duren voor hen om goed te kunnen zien zonder bril. Anderen vragen of het voor hen eigenlijk wel mogelijk is, om weer goed te gaan zien en te herstellen van hun klachten. Het belangrijkste antwoord dat ik kan geven is: “Gun jezelf de tijd om los te laten”. Voor iedereen is het weer anders. Niet iedereen heeft dezelfde spanning en sommige mensen laten spanning heel makkelijk los, zeker als ze ervaren dat ze spanning vast houden. Anderen hebben meer tijd en geduld nodig. Maakt niet uit hoe ernstig de klachten zijn, je kunt altijd leren om spanning los te laten.

Palmeren

Ontspanning door palmerenPalmeren is een vorm van meditatie, waarbij je de spanning die in je ogen zit, los gaat laten. Als je de spanning in je ogen los kunt laten, dan zul je ook spanning in je geest en lichaam los laten. Als de ogen onrustig zijn, is er een grote activiteit aan de voorkant van de hersenen. Dit si het deel waar het denkvermogen en dus ook de piekeractiviteit zit. Als de oogspieren gespannen zijn, zit er ook spanning in je nek, schouders en rug. Deze spieren staan met elkaar in verbindingen. Bij palmeren sluit je de ogen en je handen leg je over je ogen heen, zodat er geen licht door komt. Als er geen licht is en je ogen zijn ontspannen, zien je ogen perfect zwart. Door je ogen zo van het licht af te sluiten laat je ze ontspannen. Daarnaast zijn er allerlei manieren om de spieren te helpen verder te ontspannen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Reacties
Categorieën