Snoepvierdaagse

Vorige week liep ik met mijn kinderen de avondvierdaagse. Voor hen ieder jaar weer een groots spektakel, ik vind het zelf altijd wel een gedoe om eerlijk te zijn. Ons hele ritme is uit de war want iedere avond laat naar bed, maar wel weer op tijd op, dus vermoeide kinderen, zorgen dat op tijd het eten klaar is. En vijf kilometer slenteren tussen die mensen/kindermassa is best veel. Mijn zoontje van vijf liep voor de tweede keer. Na zijn eerste dag vroeg ik hoe hij het had gevonden. ‘Leuk’, antwoordde hij heel blij, ‘alleen het lopen vind ik stom’.

Dit jaar liep mijn dochter voor het eerst de tien kilometer en ik liep twee avonden met haar mee. De eerste twee kilometer struikel je nog over de kleintjes, maar daarna splitsen de vijf en de tien km zich en dan wordt het eigenlijk best leuk. We komen tenminste een beetje de stad uit en doorlopen is ook een optie.

Tijdens het wandelen verbaas ik me ieder jaar weer over de hoeveelheid snoep dat onderweg naar binnen gewerkt wordt. Het begint al bij de sinaasappel met pepermunt, een bizarre traditie die ik zelf niet ken van vroeger, maar ik woonde ook in een andere provincie. Voor wie het niet kent: men neme een sinaasappel (en voor de echte stoeren een citroen), snijd deze door het midden, leg een stuk of vier, vijf pepermuntjes op die sinaasappel en bind er een katoenen zakdoek overheen. Tijdens het wachten voor het startschot wordt er al flink gesabbeld aan die zakdoek, die inmiddels helemaal doordrenkt is met het sap uit de sinaasappel. Een klefferige toestand, maar de kinderen zweren erbij.

Na zo’n vijfhonderd meter lopen zijn de meeste sinaasappels wel op. En dan komen de koeken, rollen snoep, zoete drankjes enzovoort tevoorschijn. Het lijkt ook wel of het ieder jaar toeneemt, maar misschien leek dat voor mij zo omdat ik met de tien kilometer meeliep en wordt daar nog meer gesnoept. De kinderen hebben daar hun eigen tas vol zoetigheid mee. Behalve mijn dochter dan, want ja, ik wist het niet en had drinken en eten in mijn eigen rugtas. De inhoud ervan ziet er totaal anders uit. Er zit een zak met stukken komkommer in, flesje water, wat gedroogd fruit en snoepjes van de natuurwinkel.

Mijn dochter werd getrakteerd door haar vriendinnen en wilde uiteraard ook uitdelen. Ze vindt mijn snoepjes lekker en deelde ze vol trots uit. ‘Hier’ zei ze, ‘snoepjes zonder suiker’. Haar vriendinnen namen een snoepje, ‘hm, best lekker’, zegt één vriendin. Tegen een vader die verder op loopt, zegt ze ‘wij hebben een snoepje zonder suiker’. ‘Hè, getver’, zegt die vader. Een paar minuten later komt ze naar me toe en verkondigt dat ze het snoepje zonder suiker niet lekker vindt.

snoepen bij de avondvierdaagseIk verwonder me over de hoeveelheid snoepgoed, maar voel me hierdoor ook buiten de groep staan. Want het lijkt wel of het verder niemand wat uit maakt. Iedereen weet toch dat het niet goed voor je is, maar de tendens is dat je niet zo moeilijk moet doen en laat die kinderen toch een keertje. Suiker noemen ze ook wel het witte gif en maakt meer kapot dan je lief is. Behalve dat kinderen bijziend kunnen worden van suiker, zijn er nog een hoop andere gezondheidsproblemen die kunnen ontstaan door suiker. Het kan leiden tot gedragsproblemen en hyperactiviteit, gaatjes in de tanden, obesitas (want dik zijn komt niet door vet, maar door geraffineerde suiker), hoofpijn, migraine, reuma, hypoglycemie. Tegenwoordig wordt suiker vaak vervangen door fructose, dat klinkt misschien gezond, maar is nog schadelijker dan gewone suiker. Als je hier klikt, kun je meer achtergrondinformatie vinden waarom suiker zo slecht is voor kinderen.

Naast dat de tassen van de kinderen overladen zijn met zoetigheid, komen ze ook nog langs een kraampje van school. Er staat ieder jaar weer één school tussen die fruit uit deelt, maar bij de rest van de scholen staan er bakken met snoep en zoete drankjes. Ik zag dit keer zelfs een school met mars en snicker repen. Niet van die mini’s, maar standaard formaat. Ook de school van mijn kinderen voorziet de kleine wandelaars van snoep en sportdrankjes. En de laatste avond krijgen veel kinderen als beloning nog een snoepketting, een zak snoep, een medaille van chocola.

Als ik met mijn dochter na de wandeling weer terug naar huis fiets, vertel ik haar dat ik het lastig vind hoe ik ermee om moet gaan naar haar en haar broertje en zusje toe. Ik wil natuurlijk dat ze ook gewoon meedoen met hun vriendjes en vriendinnetjes en niet dat ze buiten de groep vallen. Maar ik wil ze ook inlichten wat al dit lekkers met ze doet en het echt niet gezond is. Mijn dochter wil zelf ook stoppen met suiker zegt ze weleens, maar ze kan de verleiding niet weerstaan. ‘Maar ik was ook verbaasd over al het snoep dat maar uit de tassen bleef komen, hoor mam’, zei ze. ‘Ik dacht, houdt het dan nooit op’. Het mooie vind ik dan ook dat haar vriendinnen de stukken komkommer ook heerlijk vinden. Het hoeft echt niet per se, al die zoetigheid.

Verder hebben we heerlijk gelopen en de kinderen hebben genoten, van het gezelschap, van de sfeer, van de snoep (nee, niet van het wandelen, lopen is immers stom).

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb je zelf ook ervaring met kinderen en snoepen. Hoe ga jij ermee om? Wat valt jou op? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie plaatst.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
martijn
Door

martijn

op 04 Jun 2015

ik eet zelf dagelijks op mijn werk ook die sinaasappel met pepermunt, heerlijk.

Karin
Door

Karin

op 04 Jun 2015

Met een zakdoek eromheen;-)?

roel
Door

roel

op 01 Jun 2015

Zo kunnen we altijd wel iets vinden wat slecht is. Suiker. Sinaasappel met pepermunt. Mais voor de bloedsuikerspiegel. Hardlopen voor mijn knieën. Maar dit soort verhalen hier boven is ook niet goed. We kunnen ook doorslaan. Geniet gewoon eens zonder altijd maar te moeten kijken of iets slecht is. In de file staan is slecht. We ademen dan uitlaatgassen in. In het vliegtuig idem. Als we nu bij onze jonge kinderen alles weghouden dan willen ze het later niet. Hebben ze geen behoefte aan. Ik ben van mening dat de meeste kinderen dan later alles alsnog gaan proeven en dan geen maat kunnen houden. Dat is ze nl niet geleerd vroeger. Wij gaan morgen starten met de 4 daagse. De kids hebben lekker de sinaasappel met pepermunt mee! En een watertje voor de dorst.

Karin
Door

Karin

op 02 Jun 2015

Het verhaal gaat niet over kinderen ergens van weghouden en niet kunnen genieten. Maar over de overdaad aan snoep en suiker, dat zeker wel gevolgen heeft voor kinderen. De meesten kinderen hebben geen watertje voor de dorst mee, maar wiki, taxi, sportdrankjes enzovoort. Veel plezier met de avondvierdaagse, bij ons begint het volgende week en ook mijn kinderen genieten dan van de sinaasappel en pepermunt.

Anne
Door

Anne

op 20 May 2014

Correctie: zakdoek met sinaassappel en pepermunt is van de baan. Suiker en zuur tegelijk op je tanden schijnt dramatisch slecht te zijn. Komkommertjes dus...jammer kids ;-)

Anne
Door

Anne

op 20 May 2014

Beter laat dan nooit he ;-) ik was aan het googlen naar die sinaasappel die ik vorig jaar voorbij zag komen en las jouw topic. Ik haal nooit snoep in huis en de kinderen talen er niet naar. Bij ons in de groep wordt ook niet zoveel uitgedeeld. Maar ook ik ga de sinaasappel proberen vanavond, want dat was wel DE trendy topic van de avond. Dus om ze niet uit de groep te laten vallen zal ik ze dat laten proberen, maar dikke kans dat het snel in de prullenbak verdwijnt. Ze mogen van mij best snoepen als ze het willen, na 3 dagen algehele onthouding ben je die suikerbehoefte kwijt dus ik haal het gewoon niet in huis als het mooi is geweest. Ik ben zeker geen voorstander van suiker. Ik moet zelf op de kiloos letten om er enigszins acceptabel uit te blijven zien en het enige voordeel van suiker wat ik me kan bedenken is dat ik als een bezetenen achter 4 belachelijk drukke kinderen moet aanrennen als ze weer eens een lekker glas yokidrink gehad hebben. Rennen is immers goed voor de kcal. ;-))Ach weet je, als de kinderen niet beter weten dan is het mi goed. Komen ze op de leeftijd dat ze het besef wel hebben, haal dan wat in huis voor vriendjes en vriendinnetjes.. grote kans dat je een half jaar doet met een zakje snoep..

Jeanne Grobler
Door

Jeanne Grobler

op 09 Aug 2012

Hallo Karin, Ik ben zo blij te zien dat steeds meer mensen zien dat het zo niet verder kan. Ik woon nu al 12 jaar in Nederland, en inderdaad zowel kinderen als volwassenen krijgen veel te veel suiker binnen. Ik ben lid van Mannatech, deze voedingssupplement bedrijf heeft ook snoepjes vooral voor kinderen met ADHD, met Ambrotose poeder en 11 verschillende groenten en fruit extracten. Mijn website wordt op dit moment vernieuwd. Ambrotose complex is een supplement die glyconutrienten bevat.

Marijke
Door

Marijke

op 25 Jun 2012

Hoi Karin,wat een herkenbaar verhaal (behalve dan die sinaasappel met pepermunt?). Ik heb twee kinderen van 3 en 5 jaar. Helaas wist ik, toen ze nog kleiner ware, niet dat suiker ZO slecht zou zijn. Mijn kinderen zijn dus nu gewend aan zoetigheid. En het is best moeilijk ze nu een andere smaak aan te wennen. Gelukkig gaan de tomaatjes en rauwe paprikaatje er ook best lekker in. Maar oei...dat snoep!! De meeste suikervrije snoep is ook best hard, waardoor ik ze niet graag aan mijn kinderen geef. Soms denk ik..ik ga zelf " snoepjes" maken, zonder kleurstoffen/suiker.. Maar hoe?groetjes, Marijke

Karin Hogenboom
Door

Karin Hogenboom

op 25 Jun 2012

Hoi Marijke, Bij de natuurwinkel verkopen ze ook snoep, dat allicht beter is dan wat ze in de supermarkt maken. Ik heb ook een kookboek, dat heet snoepgoed, weet niet of het nog bestaat. Als inspiratie. Leuk, mooi boek.

Michel
Door

Michel

op 25 Jun 2012

Hoi Karin, Zolang mensen niet durven toegeven dat ze beter geen suiker kunnen nemen, zal je moeten dealen met de verleiding waar ook je kinderen aan worden blootgesteld. Blijf bij je eigen standpunt, er worden steeds meer mensen wakker. Hug, Michel

Reactie plaatsen