Kinderen bijziend door snoep en wit brood

Kinderen bijziend door snoepAls er bij je kind bijziendheid wordt geconstateerd, zal je waarschijnlijk niet bedenken dat dit wellicht mede veroorzaakt is door het voedsel wat het kind eet. Maar dat er een relatie is tussen bijziendheid en geraffineerde suiker en granen, is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken. De universiteit van Colorado onderzocht 229 stammen van jagers-verzamelaars. Zij ontdekten dat onder de primitieve volkeren een laag percentage bijziendheid was, zelfs bij degene die onderwijs kregen.

Bijziend door suikers en granen

Dr.  Loren Cordain, de leider van het onderzoek, ontdekte dat geraffineerde granen en suikers maar zelden voor kwamen in het dieet van jagers-verzamelaars, maar dat dit voedsel snel werd opgenomen binnen hun dieet als hun samenleving verwesterde. Als deze volkeren hun levensstijl veranderden en geraffineerde granen en suikers binnen hun dieet op namen, dan nam het percentage bijziendheid direct toe of overschreed dat van de Westerse samenlevingen.


'Onze voeding bestaat voor een steeds groter deel uit geraffineerde granen en suiker', zegt dr. Cordain. 'Bij traditionele volken die leven op vlees, vis, knollen, groenten, noten en fruit, wordt één op de duizend mensen licht bijziend. Zodra ze onze eetgewoonten overnemen, wordt meer dan vijftig procent ernstig bijziend. Of ze nou tegelijkertijd gaan lezen en schrijven of niet. En het gebeurt in de loop van één generatie, dus genetische factoren spelen een ondergeschikte rol.'

Bijziend door verhogen van insuline spiegel

kinderen bijziend door snoepGeraffineerde suikers en granen verhogen de insuline spiegel. Waardoor  er een toename van IGF1 (Insuline Like Growthfactor-1) ontstaat. Een overschot aan IGF1 is een  voorstadium voor diabetes type II en daarnaast veel meer aandoeningen zoals acne, PCO, haarverlies, verdikking van de huid, bijziendheid, prostaatkanker, paradontitis, jicht en pseudojicht, lengte toename enzovoort.

Teveel IGF1  veroorzaakt de groei van de oogbal tijdens zijn ontwikkeling. De oogbal wordt te lang, waardoor het oog bijziend wordt. Bijziendheid is zeldzaam in samenlevingen waar geen geraffineerde koolhydraten wordt gegeten. Ook is het opvallend dat er bij bijziende mensen meer ziektes voorkomen zoals diabetes en tandbederf; de geraffineerde koolhydraten in het dieet worden gezien als de veroorzaker,


Onttrekken van belangrijke vitamines en mineralen

Daarnaast zitten er in geraffineerde suikers en granen (bijna) geen vitamines en mineralen. Het lichaam heeft deze nodig om de suikers te kunnen verwerken. Als je bijvoorbeeld een appel eet, daar zitten ook suikers in, maar die gaan samen met vezels, vitamines en mineralen. Dus het lichaam gebruikt deze vitamines en mineralen om de suiker te kunnen verwerken. De vezels zorgen ervoor dat de suikers langzaam in het lichaam worden opgenomen. Om de geraffineerde suikers toch te kunnen verwerken, haalt het lichaam de vitamines en mineralen uit de gezonde cellen van het lichaam en dus ook uit de gezonde cellen van de ogen. Suiker onttrekt kalk, magnesium, zink, chroom, vitamine C en B uit het lichaam.

Fructose

In veel limonades, snoepjes, koekjes, stropen enzovoort wordt tegenwoordig fructose of glucose-fructose toegevoegd. Dat klinkt gezonder, maar schijn bedriegt. Het  wordt meestal uit  mais geproduceerd en is met stip de meest ongezonde en schadelijke vorm van suiker die je kunt eten. De fabrikanten zijn er dol op, het is zoeter dan suiker en kost nog minder. Fructose maakt je dik en vergroot je kans op suikerziekte en hartkwalen.




Gewone suiker bestaat uit een verbinding van fructose en glucose. Dit zijn totaal verschillende suikers die apart in de lever worden afgebroken. Glucose wordt door lichaamscellen gebruikt om energie te produceren. Maar fructose wordt afgebroken in een aantal schadelijke afvalproducten. Eén daarvan is urinezuur, dat onmiddellijk de bloeddruk omhoog jaagt en acute gezondheidsproblemen veroorzaakt.

Ratten worden dom en dik door het eten van fructose.

De University of California Los Angeles (UCLA) deed een onderzoek op ratten. Alle ratten dronken in een periode van zes weken fructosesiroop. Een van de twee groepen kreeg ook omega-3-vetzuren. Alle ratten kregen verder gewoon eten en ze hadden voor het onderzoek een route in een doolhof geleerd.  Na de proeftijd van zes weken konden de ratten niet zo goed de weg in het doolhof vinden. Ook vertoonden de hersenen van de ratten minder activiteit en er was een resistentie voor insuline ontwikkeld. De conclusie van de onderzoekers is dat het leervermogen door fructose wordt beïnvloed en te veel fructose kan zelfs geheugenverlies veroorzaken.

Onderzoeken met ratten laten zien dat ze door een teveel aan fructose dik worden en vooral veel buikvet krijgen. Fructose vernielt namelijk je metabolisme meer dan glucose. Het zorgt ervoor dat je cellen ongevoelig worden voor het bloedsuiker verlagend hormoon insuline. Dat wordt insuline resistentie genoemd. Het gevolg daarvan is dat de hoeveelheid slechte vetten (triglyceriden) in je bloed stijgt. Je gaat er ook meer vet rond het middel door opslaan. Slecht vet is een belangrijke risicofactor voor diabetes en hartziekten.

Hoe laat je jouw kind stoppen met suiker?

Veertig dagen zonder suikerGoede vraag, ik zou het eerlijk gezegd niet weten. Ik heb zelf drie kinderen en de suikerinvloed is overal. Toen ze klein waren kon ik het nog wel bij ze weghouden en de snoep die ze kregen, soms zakken vol, stiekem weggooien. Maar nu zijn ze groter en lukt dat niet meer. En ze krijgen het overal aangeboden: op verjaardagen, feesten, bezoek, sportfestijnen, traktaties op school en de avondvierdaagse kun je beter de snoepvierdaagse noemen. En mijn kinderen vinden snoep en koek heerlijk. Wat voor mij werkte is zelf helemaal te stoppen met geraffineerde suiker en geraffineerde granen. De cursus "Veertig dagen zonder suiker" vond ik een grote ondersteuning hierbij. Verder zorg ik ervoor dat ik geen suiker en geraffineerde granen meer koop. Ik leg mijn kinderen uit waarom ik geen suiker eet en leer ze ander voedsel te waarderen.  Daarnaast neem ik een voorbeeld aan een moeder die tijdens de avondvierdaagse tegen haar zoontje zei :'Geniet maar lekker van je snoepjes' toen hij haar enthousiast vertelde dat hij een heerlijk dropje met mentos in zijn mond had.

In ieder geval is het belangrijk om te weten dat door voeding je kind bijziend kan worden. je kunt er met je kind over praten, dat de ogen beter worden als ze gezonde suiker eten. Er zijn genoeg snoepmogelijkheden die wel gezond zijn.



Hoe ga jij om met jouw kind en eten. Wat eet jou kind aan suiker en wit meel produkten? Ik zou het leuk vinden als je hieronder een reactie achterlaat.

Wat heeft uw kind nodig om goed te zien?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten samen met jouw kind. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Wie ben ik?

Droge ogenMijn naam is Karin Hogenboom en jouw ogen zijn mijn passie. Al meer dan zeven jaar help ik mensen om goed te gaan zien met hun eigen ogen. Ik heb me gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en ik weet wat ze nodig hebben om hun vitaliteit terug te krijgen. Goede zorg, aandacht en tijd voor jouw ogen, dat is waar ik voor sta.



Hartelijke groeten,

Karin Hogenboom

Specialist in Gezonde Ogen