Hoe laat jij spanning los?

Hoe laat jij spanning los? We moeten functioneren in een samenleving bomvol stress. Het begint al bij de geboorte. Velen van ons zijn niet in de geborgenheid van het ouderlijk huis ter wereld gekomen, maar in de koude, kille verloskamer van een ziekenhuis. Als je echt pech had, moest je uit de warme baarmoeder getrokken worden met een tang of vacuümpomp. Even daarvoor lag je nog veilig en beschermd in de moederschoot. Hoe veilig je je daar echt voelde, is ook weer afhankelijk van de toestand waarin je moeder verkeerde tijdens de zwangerschap. Want als zij veel stress ervoer, dan krijgt het ongeboren kind dat direct mee. En vervolgens kom je dus terecht in een fel verlichte verloskamer, in de handen van een dokter of zuster, die klaar staat met de schaar om je zo snel mogelijk van jouw moederkoek te scheiden.

Zo stressvol begint het leven van de meesten van ons. Van mijn moeder weet ik dat ze in het ziekenhuis op haar rug moest liggen, terwijl ze liever op haar zij lag. Toen mijn kinderen ter wereld kwamen, wist ik niet beter dan dat het normaal was om de navelstreng direct na de geboorte te laten doorknippen. Een ritueel waarbij de vader wordt ingeschakeld. Maar de placenta zit nog vol met bloed, stamcellen en levensenergie, allemaal heel belangrijk voor de baby. Dat loopt een kindje allemaal mis als de navelstreng snel wordt doorgeknipt. Wat een stress!

Voeding die niet voedt

Vervolgens krijg je voeding die je niet voedt. Het scheelt al een stuk als je aan de borst mag drinken. Maar ook baby krijgt etenmoedermelk biedt lang niet altijd voldoende voedingsstoffen, omdat de moeder die zelf ook niet binnenkrijgt. Zo kun je als baby bijvoorbeeld al een vitamine B12-deficiëntie oplopen, met allerlei ontwikkelings- en groeiachterstanden tot gevolg. Zodra het kan, stoppen we rijst, fruit en groentes in het opengesperde babymondje, hierbij het protocol van het ‘consternatiebureau’ volgend. Wist je dat in rijst arsenicum zit? Ik wist het toen niet, en heb het mijn kinderen volop gegeven, in de vorm van pap en rijstwafels. Terwijl het voor een baby veel makkelijker en voedzamer is als hij rond zes maanden kan beginnen met het eten van beestenbottenbouillon. Nog voor alle fruit- en groentehapjes.

Citotoetsen en kriebelbillen

Zodra we op de wereld zijn, krijgen we allemaal boodschappen mee vanuit de omgeving. We leren al snel de les dat we onszelf niet mogen laten zien zoals we werkelijk zijn. “Een grote knul huilt niet.” “Doe maar normaal dan doe je alals baby heb je al stress gek genoeg.” “Zit nou eens stil.” “Doe niet zo dom.” Zeker als we groot genoeg zijn om in de schoolbanken plaats te nemen, worden we in een positie gedwongen die niet natuurlijk is. Als vierjarige moet je tegenwoordig al citotoetsen maken, ook als je liever buiten wilt rennen. “Al die vragen,” zuchtte mijn dochter vaak als ze weer eens een cito had gehad. “Ik heb op de helft echt helemaal geen zin meer.” Ik kan me van mijn eigen lagereschooltijd zo goed herinneren dat ik kriebel kreeg in mijn billen van al dat gezit en geluister.

Steeds meer spanningen

Stress maakt volop deel uit van ons leven, van kleins af aan al. En het opbouwen van spanningen gaat gewoon door naarmate we ouder worden. Verantwoordelijkheden die komen kijken bij het opgroeien, zoals zorgen voor een inkomen waarvan je de huur of hypotheek kunt betalen, en eten en kleren voor het gezin, en benzine voor de auto. Met die auto sta je vervolgens dagelijks in de file om op tijd op je werk te komen. Steeds meer werk is achter de computer, uren achter elkaar, turend naar een scherm. Sloten koffie drinkend om bij de les te blijven.

Hoe laat jij spanning los?

hoe laat jij spanning losStress ervaren we in het drukke verkeer, lucht inademend die stressvol is voor onze longen. Straling die overal in de lucht zit en van de computer en smartphone afkomt, doet ons ook geen goed. De voeding die we binnenkrijgen is arm en dat begon al in onze kindertijd. Al deze stress ga je steeds meer ook op lichamelijk niveau ervaren. Je krijgt pijnlijke schouders, een stijve nek, een zere onderrug. Ogen die branden, prikken en vermoeid aanvoelen. Bij mij was het eens zo erg, dat mijn kaken stijf op elkaar geklemd stonden van de spanning. Als ik me er bewust van werd, kon ik het wel even loslaten, maar voor ik het wist schoot de kramp er weer in. Want hoe laat je al deze spanning, in vele voorafgaande jaren opgebouwd, zomaar los?

Zwaaien en palmeren

Spanning leren loslaten. Dat is waar ik de afgelopen jaren uitvoerig mee bezig ben geweest. Steeds weer, op een dieper niveau. Dat begon voor mij met het afzetten van mijn bril en met het zwaaien en palmeren. Daarmee heb ik heel belangrijke eerste stappen gezet, waarop ik de jaren daarna kon voortborduren. Nog altijd zijn de oogontspanningsoefeningen een weldaad die me helpen bij het loslaten van mijn dagelijkse portie stress. Ik leef nog steeds in dezelfde samenleving, maar ik merk nu dat ik er, doordat ik de spanning bewust los kan laten, veel meer vanuit rust in kan functioneren. Dat lukt niet altijd meteen, maar dan weet ik naderhand toch hoe ik de spanningen kan oplossen. Een fijne, krachtige methode die ik regelmatig gebruik, is TRE. In onderstaand filmpje vertel ik hier meer over.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 16 Jun 2016

Je kunt ook met de inner pulse werken,je legt je rechterhand op je hart met het gevoel dat je je hart echt wilt pakken.De warmte die je dan voelt stuur je via de schildklier( je hals) naar je zesde chakra,tussen je ogen. Met die warmte kun je dan oogoefeningen doen.

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 16 Jun 2016

Beste Natasja Boons, Een keer per dag doe ik een oogontspannings oefening uit het oog ontspannings pakket van Karin Hogenboom.

Natasja Boons
Door

Natasja Boons

op 16 Jun 2016

ok, dank je. Wat ook werkt, heb ik gemerkt, is vooraf aan qigong of de oefeningen een intentie zetten voor de ogen.hartelijke groeten, Natasja, medewerker VolZicht

Grace
Door

Grace

op 16 Jun 2016

TRE heb ik al heel veel toegepast. Heel intensief. En het is steeds weer een weldaad. Lekker dat het gewoon thuis kan op mijn eigen tijd. Helaas zie ik nog steeds niet beter en heb ik nog veel tussendoor mijn +10 bril nodig. Als iemand daar nog een goede tip voor heeft, graag....

Natasja Boons
Door

Natasja Boons

op 21 Jun 2016

Beste Grace, De kunst is om te gaan ontdekken wat je wél ziet. Die resultaten zijn misschien nog niet altijd af te lezen aan het cijfer (+10) maar ondertussen kun je bijvoorbeeld ontdekken dat je al meer kleur en diepte ziet, of met meer ontspanning kijkt. Het kan helpen om er een dagboek op na te houden en dan na verloop van tijd eens terug te lezen. Dan kun je zien welke stappen je al gemaakt hebt. Verder alle oefeningen ter hand nemen die jou op dit moment aanspreken en daar op een speelse manier mee aan de gang gaan. Oefening baart kunst! Veel succes.hartelijke groeten, Natasja, medewerker VolZicht

Edith de Lege = de Boever
Door

Edith de Lege = de Boever

op 14 Jun 2016

Beste Karin,Door langs het water te wandelen en het water te horen klotsen geeft veel ontspanning. Ook de wind en de watervogels te horen is heerlijk. Met schilderen kan ik alles vergeten al is het een intensieve bezigheid. Het is een in- en ontspannende bezigheid. Daarna palmeer ik en zijn mijn ogen weer helemaal ontspannen. Palmeren doe ik alijd voor het slapen en ik val heel vlug in slaap. Ontspannen lezen zonder bril is noch oefenen ....... toch werk het wel als ik mijn ogen sluit of knipper dan is het weer helder.Groetjes, Edith

Eva
Door

Eva

op 15 Jun 2016

Hoi Edithherkenbaar. Bij water zijn geeft mij ook zoveel rust en ontspanning, ik kan alles dan loslaten. Fijn dat je zo kunt schilderen en palmeren. Veel succes verder nog met de ogen. hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

hanna stemerding
Door

hanna stemerding

op 14 Jun 2016

Beste Karin Die TRE oefening is voor mij de gouden tip!! Ik herinner me het weer van yoga, rocking movement werd het toen genoemd. Ik heb hem direct na het lezen en zien van je video gedaan en....fantastisch! Precies dat gedeelte van mijn onderrug waar ik problemen heb! Zowel met het zwaaien als deze oefening denk ik veel baat te hebben met het ontspannen van bekken en onderrug. Ik merk dat mijn aandacht nu meer gaat verplaatsen van het Zien naar het Ontspannen. Als die ontspanning gaat lukken komt het met het zien ook wel goed denk ik. Dank je wel voor je goede suggesties. Hanna

Eva
Door

Eva

op 15 Jun 2016

Hoi Hannaleuk om te lezen! En inderdaad als de ontspanning gaat lukken, dan komt het met het zien ook wel goed :)Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Marcel Stortelder
Door

Marcel Stortelder

op 14 Jun 2016

Spanning laat ik los door bijna elke dag 40 km te fietsen en twee keer per dag een ont- spanningsoefening te doen.Ook doe ik elke dag een qigong oefening.

Natasja Boons
Door

Natasja Boons

op 15 Jun 2016

Beste Marcel,Fijn dat het je helpt om door middel van fietsen en qigong spanning los te laten. Ik ben ook een fan van chineng qigong. Ik ben benieuwd: doe je ook speciale ontspanningsoefeningen gericht op de ogen? hartelijke groeten, Natasja Boons, medewerker VolZicht

Aernout Voorthuijsen
Door

Aernout Voorthuijsen

op 12 Jun 2016

Beste Karin, Met belangstelling heb ik je artikel over spanning loslaten gelezen en het filmpje over TRE bekeken en beluisterd. Na zo'n vijf jaar de Bates-methode te hebben toegepast, heb ik niet meer dan een fundament kunnen leggen. De vele Bates-leraren die ik volg op YouTube spreken over allerlei manieren van de belangrijke palmeeroefening. Ik kom er de laatste weken achter dat de spanning in de ogen bij mij zo groot is, ook al heb ik voldoende 'woeste' bewegingen voorafgaand gemaakt, dat het palmeren alleen maar veroorzaakt dat het zo mogelijk nog vaster komt te zitten. Wat ik nu doe is: voorafgaande aan het klassieke palmeren handen voor dichte ogen, opdracht geven aan ogen om volledig te ontspannen, intussen rustig ademhalen en dan pas begint het klassieke palmeren, dat wil zeggen: kijken in het zwart, ogen gesloten, handen voor ogen, diep inademen door de neus, uitademen door de mond, dit minimaal enkele minuten continueren. Zodra er enige spanning ontstaat in de ogen, het hele proces opnieuw beginnen. Volgens deze procedure probeer ik de active/dynamic flow te bewerkstelligen. Het bol imaginair opblazen van de ogen, waar jij wel over sprak, geeft bij mij een verkeerde spanning in de ogen.Ik volg wekelijks je nieuwsbrieven en vind nog steeds dat je zeer belangrijk werk doet. Een van bovengenoemde Bates-leraren op YouTube, Jonathan Oxenfeld, meldt in een van zijn video's dat hij de Bates-methode wil gaan onderwijzen op scholen - zeer goed. Met een hartelijke groet vanuit Friesland, Aernout

Eva
Door

Eva

op 13 Jun 2016

Hoi Aernoutbedankt voor je aanvulling. Zo blijkt dat het belangrijk is te volgen wat werkt voor jou, en dat dat kan verschillen per persoon en dat is soms ook even uitproberen. Hartelijke groet, Eva, medewerker VolZicht

Reactie plaatsen