arrow_drop_up arrow_drop_down
Verlangen naar sneeuw, ijs en kou!
16 december 2014 

Verlangen naar sneeuw, ijs en kou!

Ik kan intens verlangen naar sneeuw, ijs en kou. Als er buiten sneeuw ligt word ik echt vrolijk en blij. Sneeuwballen naar elkaar gooien, van de heuvel af sleeën of wandelen in een bos. De stilte die ontstaat als het heeft gesneeuwd is zo mooi en bijzonder. Ik geniet van het schaatsen over een bevroren slootje. Al ben geen fanatieke toerschaatser, ik vind het gevoel van glijden over het ijs heerlijk. Met een frisse kou, strak blauwe lucht en een lekker zonnetje. 

Een witte kerst, daar teken ik voor!

Van mij mag de winter komen. Een witte kerst daar teken ik voor. Sinds een aantal jaren vieren wij kerst in een huis in de bossen en we hebben het twee keer gehad dat er een dik pak sneeuw lag toen we aankwamen. Eén jaar moesten we zelfs de rit er naar toe een dag uitstellen omdat het zo hard sneeuwde. Daar aangekomen werden we ruim beloond voor het uitstel. Het is zo’n mooi gezicht, een dikke laag sneeuw op de takken van de bomen en een wit kleed dat de aarde bedekt. Nu ik dit schrijf, ruim een week voor kerst, ziet het er nog niet naar uit dat het zal gaan sneeuwen. Maar je weet het nooit.

Wat is er veranderd aan de winterpret?

sneeuwijskouIk weet dat niet iedereen van sneeuw en ijs houdt en dat vele mensen liever naar een tropisch eiland gaan. Maar als je naar kinderen kijkt, dan vinden ze de sneeuw allemaal leuk. Het heet niet voor niets winterpret, maar in de loop der jaren is er iets veranderd waardoor we een echte winter niet meer als pret ervaren. Sneeuw en ijs geven ook veel beperkingen, zoals gladheid, wegen die niet goed begaanbaar meer zijn en glibberige voetpaden. Maar dit zijn beperkingen waar kinderen geen last van zullen hebben.

Tempo verlagen door de sneeuw

We zitten zo vast in ‘verplichtingen’, ‘moeten’, ‘doorgaan’ in een tempo dat niet past bij gladheid en sneeuw. Ik woonde een paar kilometer van de school van de kinderen vandaan, dus wij gingen altijd op de fiets. Behalve als het had gesneeuwd. Het is dan niet fijn om te fietsen, zeker niet met kleine kinderen en als de fietspaden niet schoongemaakt zijn. Ik pakte dan de slee en we gingen lopen. Dat betekende dat ik ruim op tijd weg moest, want het was al snel een half uur lopen. Heen, maar ook weer terug. Mijn tempo die ochtend moest ik dan direct verlagen door de sneeuw.

Sneeuw en ijs krijgen de schuld

sneeuwenijsWerk en verplichtingen maken dat we met kou en gladheid toch maar in de auto naar het werk toegaan, of met de trein die het op dit soort momenten uitvalt. En als je dan gestrand bent op het station of de snelweg dan is de kans groot dat de sneeuw en het ijs de schuld krijgen. Maar eigenlijk ligt de oorzaak van het probleem toch meer in de indeling van ons leven en onze maatschappij.

Moeiteloos glijden over het ijs

Spelen in de sneeuw en op het ijs is genieten van het leven. De kou ervaren om je daarna weer binnen op te kunnen warmen. Het spelen geeft rust en beweging aan je ogen. Het volgen van sneeuwvlokken die naar beneden dwarrelen werkt heel ontspannen voor de ogen. Toen ikzelf nog maar net mijn bril af had gezet, kregen we een koude winter. Ik merkte dat schaatsen op het ijs wonderen deed voor mijn zicht. Ik kon met een wazige blik het ijs opgaan en na een paar minuten schaatsen veranderde alles. Mijn zicht werd helder en scherp. Wellicht dat  het moeiteloze gevoel van het glijden over het ijs direct oversprong op mijn ogen.

Het kind in ons allen

sneeuwIn het boek ‘Take off your glasses and see’ van Jacob Liberman staan de volgende woorden: This book is dedicated to the child within all of us who has always been able to see (Dit boek is opgedragen aan het kind in ons allen die altijd heeft kunnen zien). Zo draag ik dit stukje op aan het kind in ons allen die altijd heeft kunnen genieten en spelen in de sneeuw, ijs en kou. Een witte kerst, ik gun het iedereen. Genieten van de stilte van de sneeuw en tegelijkertijd spelen en lachen in de sneeuw. Sneeuwballen gooien en sneeuwpoppen maken. Als we nu eens met zijn allen verlangen naar sneeuw, ijs en kou, misschien krijgen we dan nog wel een echte winter dit jaar!

Kerstaanbiedingen!

Wit of niet, ik wens iedereen die dit leest fijne kerstdagen toe en een gelukkig nieuw jaar! Speciaal voor de kerst heb ik speciale kortingsacties voor de cursussen die ik geef. Voor de digitale cursus ontvang je  t/m zondag 4 januari 75 euro korting. De cursus kost dan 100 ipv 175 euro! Klik hier voor meer informatie over de digitale cursus ‘Op weg naar natuurlijk zien’ of klik hier om direct te beginnen. Vul bij betaling de kortingscode kerstactie1 in.

Voor de live cursussen ontvang je  t/m zondag 4 januari 2015 150 euro korting. Je betaalt voor de cursus 400 euro ipv 550. Er starten twee cursussen in het nieuwe jaar. 30 januari t/m 1 februari is er een driedaagse cursus in Drenthe. Deze cursus is met overnachting en eten, dit kost 135 euro extra. Op 8 februari, 1 en 8 maart is er een cursus in Amsterdam.  Klik hier voor meer informatie over de cursus of meld je direct aan door hier te klikken. Aantal plaatsen is beperkt.

Ik ben benieuwd hoe jij sneeuw, ijs en kou ervaart? Ik waardeer het als je hieronder een reactie achterlaat. Mocht je vragen over de kerstaanbiedingen hebben, ook dan kun je een reactie achterlaten of vul het contactformulier in.

Prettige kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar!

wittekerst

 

 

Reactie plaatsen

Test Titel

testbeschrijving voor onder een blog