Page content

Wat is de link tussen de ogen en de darmen?

Wat is de link tussen de ogen en de darmen?

“Alle ziektes beginnen in de darmen.” Dit zei dr. Natasha Campbell tijdens haar lezing op het Wise Traditions-congres. Deze bijeenkomst vond afgelopen zaterdag plaats op de mooie boerderij de Eemlandhoeve in Bunschoten en ik was erbij. Natasha Campbell legde uit dat als de darmen beschadigd raken en de darmwand gaat ‘lekken’, onverteerde voedingsstoffen zo onze bloedbaan inschieten. Hierdoor ontwikkelen we allerlei lichamelijke klachten en ziektes, en ook psychische stoornissen. Volgens Natasha is het steeds slechter gesteld met onze darmen. Dit komt vooral door antibiotica en verkeerde voeding.

Het krioelt van de beestjes in de darmen

In onze darmen is het een levendige boel. Het krioelt er van de beestjes, microben. De darmwand is bekleed met een dikke laag ervan. Deze microben zijn belangrijk voor het verteren van ons voedsel, met name plantaardig voedsel. Vlees en vis worden namelijk gemakkelijk afgebroken in de zeer zure omgeving van onze maag, maar met planten heeft ons systeem meer moeite. Een koe heeft er al veel tijd voor nodig, met zijn vier grote magen vol met microben die het gras langzaam verteren. Wij moeten onze darmen hard aan het werk zetten.

Verarmde darmflora

Als je veel antibiotica binnenkrijgt, of verkeerd voedsel, wordt de darmflora aangetast. Of beter gezegd, de microben worden voor een groot deel vermoord. De darmflora verarmt, voedingsstoffen kunnen niet goed meer worden verteerd, de darmwand raakt steeds meer beschadigd, er ontstaan gaten in de laag van microben. De darmen gaan ‘lekken’. Als gevolg hiervan kunnen stoffen als gluten en lactose zonder eerst verteerd te zijn in de bloedbaan terechtkomen. Met een hele reeks van gezondheidsproblemen als gevolg.

Wazig zicht zegt iets over je darmen

Er wordt steeds meer bekend over de link tussen de darmen en de hersenen. Er blijkt een zeer verfijnde verbinding tussen deze twee gebieden in ons lichaam te zijn. Een probleem is dat giftige stoffen vanuit ongezonde darmen direct in de hersenen terecht kunnen komen. Ook is het zo dat het grootste deel van onze serotonine- en endorfinevoorraad in de darmen wordt aangemaakt. Hormonen die ervoor zorgen dat we ons prettig voelen en goed voor onszelf zorgen. Als het niet goed met onze darmen gaat, maken ze te weinig van deze stoffen aan en gaan we ons ellendig voelen. Volgens Natasha Campbell hebben ADHD, autisme, maar ook psychoses, depressies enzovoort te maken met lekkende darmen.

 

Het belang van dierlijke producten

Natasha legde ook uit waarom wij mensen dierlijke producten horen te eten. Ze vertelde zelfs dat haar meest zieke patiënten het best functioneren op een dieet geheel zonder planten. Zij zijn zo allergisch voor planten dat ze hier niets van kunnen verdragen, terwijl ze het heel goed doen op alleen maar dierlijke producten, zoals vlees, vis, eieren en zuivel. Deze voeding wordt al voor een groot deel in de maag afgebroken en verwerkt. De menselijke maag is zo zuur, dat er bijna sprake is van een steriele omgeving.

 

Gezonde ogen, gezonde darmen

Volgens Natasha hebben alle lichamelijke klachten hun oorsprong in het niet goed functioneren van de darmen. Dat geldt dus ook voor de ogen. Gaat het niet goed met je ogen en zie je niet goed, dan is er een probleem met de darmen. Zorg je goed voor je darmen en eet je dierlijke producten, dan heeft dat een positief effect op je ogen. Ik hoor vaak van vegetariërs en veganisten die weer eens wat vlees proberen te eten, dat ze dierlijke voeding niet kunnen verdragen. Dit heeft, naast beschadigde darmen, te maken met verzwakt maagzuur. Hoe minder dierlijke producten je eet, hoe minder jouw maag hoeft te werken. De maag verliest daarmee zijn functie om het juiste maagzuur aan te maken. Je zult stap voor stap je maag weer moeten leren wennen aan dierlijk voedsel.


Ga weer wennen aan vlees

Vervolgens is het met de darmen ook niet zo goed gesteld. Iemand die geen dierlijke producten eet, kan steeds minder hebben en wordt allergisch voor van alles en nog wat. In plaats van jezelf allerlei voedingsstoffen en het dierlijke eten te ontzeggen, kun je jezelf er juist beter mee gaan voeden. Op de goede manier. Stap voor stap. Maar ook als je wel gewend bent vlees te eten, zijn je darmen beschadigd geraakt door verkeerd eten zoals we dat bijna allemaal doen in onze westerse maatschappij. En is het belangrijk dat ook jij in de juiste volgorde de stappen neemt, terug naar oorspronkelijk voedsel. Ons systeem is in het algemeen zo verzwakt dat we opnieuw moeten leren eten.

Gevangenissen vol dieren

Natasha vertelde ook dat we de aarde verzwakken door zo ontzettend veel planten te kweken. Er wordt wel voor elf biljoen mensen graan geproduceerd, omdat het goed en gemakkelijk geld oplevert, en dat is veel te veel. Deze overschotten aan graan worden vervolgens aan dieren in de bio-industrie gegeven. Het redden van de aarde doe je niet door meer eten van planten, maar door het kleinschalig terugbrengen van de dieren op het land, zodat ze zelf hun kostje bij elkaar kunnen grazen en scharrelen. En als we dan ook nog eens alles van het dier gaan eten en niet de organen en de botten weggooien, hebben we geen avocado’s en kokosolie uit verre landen meer nodig om aan onze verzadigde vetten te komen.

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

In mijn korte krachtige oogcollege leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Meld je via onderstaande link aan voor dit oogcollege en leer:

  • Wat de basisbehoeftes van het oog zijn
  • Hoe je eigen natuur werkt
  • Hoe jouw overtuigingen invloed hebben op goed zicht.

Oogcollege: Gezonde ogen zien perfect

Aan het eind van het oogcollege kun je zien hoe je stappen kunt nemen voor een verder vervolg.

Comment Section

4 reacties op “Wat is de link tussen de ogen en de darmen?


Door Joke D hulst op 9 maart 2019

IS DIT OOK WETTESCHAPPELIJK BEWEZEN, WANT IK BEN VAN DE ENE OP ANDERE DAG ZEER SLECHTZIEND GEWORDEN EN EEN KANT BLIND KOMT DIT DAN OOK DOOR DE DARMEN


Door Karin op 11 maart 2019

Beste Joke, dat is een heftige gebeurtenis. Het geeft inderdaad aan dat het met de conditie van de darmen niet in orde is, maar er spelen natuurlijk meer dingen mee. Ik kan je aanraden mijn webinar te bekijken. Je kunt je hier inschrijven: https://volzicht.webinargeek.com/gezonde-ogen-zien-perfect


Door Ellen Klaassen op 14 februari 2019

Toch mooi te lezen dat ons lichaam één geheel vormt en alles met elkaar in verbinding staat. Of onze dochter ook van Natasha Campbell heeft gehoord of gelezen, weet ik niet; ze volgt wel het beschreven voedingspatroon.
Bedankt voor je uiteenzetting.


Door Maaike op 12 februari 2019

Dankjewel Karin voor het mooie verslag van de lezing van Natascha Cambell! Wat geeft ze veel te denken, in ben er nog steeds mee bezig

Plaats een reactie


*