Rauwe eieren, een superfood voor de ogen!

Rauwe eieren, een superfood voor de ogen!

Veel mensen vinden het een griezelig idee om ze te eten, maar rauwe eieren zijn een superfood voor de ogen. Ze zitten vol belangrijke voedingsstoffen, zoals cholesterol, allerlei vitamines, en gele pigmentstoffen die het netvlies voeden. Een half jaar geleden belde omroep Max me met de vraag of ik wilde meewerken aan hun programma en of ik dan een remedie tegen droge ogen kon geven. Volgens mij is er voor dit soort oogproblemen nooit één oplossing, het is juist belangrijk dat je de klachten in hun totaliteit aanpakt. Voor de televisie bleek dit niet handig: omroep Max werd vooral getriggerd door de rauwe eieren die ik adviseerde.

Enthousiaste koeien

Ik ging met mijn eieren naar Culemborg voor de opname van het programma Gezond Verstand. Met journaliste Martine van Os had ik een heel leuk voorgesprek, ze was oprecht geïnteresseerd in mijn eierverhaal. We liepen op een dijkje en we werden verrast door een kudde uitgebroken koeien. Vol enthousiasme begon de cameraploeg deze unieke situatie te filmen en ik voelde me echt gesteund door de koeien. Want behalve rauwe eieren heb ik ook rauwe melk hoog op mijn lijst staan als krachtvoer voor de ogen.

Droge ogen door een tekort aan voedingsstoffen

Het probleem van droge ogen ontstaat doordat er te weinig voedingsstoffen in de ogen aanwezig zijn. Te weinig vet, te weinig cholesterol, te weinig vitamine A en een tekort aan nog veel meer andere voedingsstoffen. Als je ogen niet goed genoeg gevoed zijn, drogen ze uit en dat voelt vervelend aan. Je ogen gaan pijn doen, ze kunnen er bloeddoorlopen uitzien en het voelt alsof er zand in zit.

Wanhopig door droge ogen

Mensen vertellen me vaak dat het probleem van droge ogen hun hele leven beïnvloedt. Ik had zelf laatst een ervaring waardoor ik dit extra goed ging begrijpen. Ik was naar het strand geweest en het had hard gewaaid. Toen ik ’s avonds naar bed ging, wreef ik even in mijn ogen. AU, ik voelde opeens dat er allemaal zandkorreltjes in zaten! Jeetje mina, wat een vervelend gevoel. Ik moest meteen denken aan alle klanten die bij me komen omdat ze zo’n last hadden van droge ogen. Gelukkig was het nare gevoel bij mij snel weg, omdat het was ontstaan door zandkorreltjes van buitenaf. Maar als het probleem van binnenuit komt, kan ik me echt voorstellen dat je er wanhopig van wordt en zelfs dat je ervan in paniek raakt.

Ga goed zorgen voor jouw ogen

Het is dus belangrijk dat je goed voor je ogen gaat zorgen, zodat het droge, branderige gevoel verdwijnt en je ogen weer prettig gaan aanvoelen. Anders gaan zien en anders gaan eten kunnen hierbij helpen. Zorg ervoor dat je de voedingsstoffen binnenkrijgt die je ogen tot diep in de cellen voeden; door veel eieren te eten bijvoorbeeld. Eet ze het liefst rauw, omdat de stoffen die erin zitten dan helemaal intact blijven. De kip heeft ze al voorverteerd, waardoor je lichaam ze heel gemakkelijk opneemt.

Zijn rauwe eieren gevaarlijk?

Voor het programma had ik een fles volle yoghurt gemengd met slagroom en zelfgemaakt vlierbessensap bij me. Dit ging ik voor de camera mixen met twee geklutste eieren; er ontstaat dan een heerlijk, supergezond drankje. Ik drink het zelf bijna iedere ochtend, al ruim vier jaar lang. De drie huisartsen die ook in de studio aan tafel zaten en die mijn remedie tegen droge ogen gingen beoordelen, waren jammer genoeg niet zo gecharmeerd van mijn eieren. Sterker nog, ze vonden mijn rauwe eieren ronduit gevaarlijk en durfden geen slokje van het drankje te nemen.

Rauwe eieren, een superfood voor de ogen!

Eieren staan al enkele tientallen jaren in een slecht daglicht, omdat ze zoveel cholesterol bevatten. Maar dat je lichaam, en vooral je brein, cholesterol juist nodig heeft om goed te kunnen functioneren, is inmiddels uit meerdere medische onderzoeken gebleken. Onze voorouders wisten dit natuurlijk al eeuwenlang. Het is maar heel kort geleden in de geschiedenis dat eieren in de ban zijn gedaan. Onlangs is de oudste vrouw van Italië overleden, Emma Morano. Zij werd 117 jaar oud. Ze at haar leven lang iedere dag drie eieren, waarvan twee rauw.

Bang voor salmonella? Eet dan geen chocola…

Wat er gebeurde tijdens de opnames bij omroep Max, was dat de artsen ronduit bang waren voor de salmonellabacterie die in de eieren zou kunnen zitten. Eerlijk gezegd was ik daar helemaal niet op voorbereid, want ik ben zelf niet zo vatbaar voor dit soort angsthazerij. Ik eet al meer dan vier jaar rauwe eieren en ik ben nog nooit zo gezond geweest als nu. Als we echt bang moeten zijn voor salmonella, dan kunnen we beter zoetwaren en chocolade laten staan. Ze blijken namelijk de op één na grootste oorzaak van voedselgerelateerde salmonellabesmettingen bij de mens te zijn, met 10,5 procent van de gevallen (Bron: EFSA, 2015). Daarnaast verzwakken deze producten ons systeem door de vele suikers die erin zitten.

Ziek door een verzwakt systeem

Suiker heeft ontzettend veel nadelen voor de gezondheid, maar niemand is er bang voor. Suiker verzwakt het lichaam en het immuunsysteem en hierdoor kan een bacterie als salmonella vat op ons krijgen. We worden dan gemakkelijker ziek, en dus niet door het eten van biologische rauwe eieren. Ik vraag me af of de huisartsen bij omroep Max ook zo angstig zouden hebben gereageerd als ik met een reep chocola was aangekomen.

eieren zijn goed voor de ogen

Hoe krijgen jouw ogen die niet meer zien zoals vroeger weer hun eigen zicht terug?

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden


Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Karin
Door

Karin

op 12 Jun 2017

Hallo, ik zag bij toeval jouw bijdrage aan het programma. Wat ik me gelijk afvroeg is 'welk dier in de natuur eet 8 rauwe eieren per dag?' Voor mij is de natuur altijd de meest betrouwbare graadmeter. Groet en succes, Karin

Karin
Door

Karin

op 14 Jun 2017

Veel dieren in de natuur eten eieren en ook natuurvolkeren. Acht is misschien wat veel, maar als je supergezond bent, heb je ook niet zoveel eieren nodig. Dat kunnen we helaas niet zeggen over de gemiddelde mens in onze maatschappij. En je kunt gewoon beginnen met 2 gebakken of gekookte eieren per dag, dan doe je jezelf al heel veel goeds

Karin
Door

Karin

op 15 Jun 2017

Dank voor je reactie Karin, 2 per dag vind ik inderdaad al heel wat. Mijn hele leven heb ik van nature al een geen zin in eieren. Dit lijkt me toch ook iets om serieus te nemen...... Maar zeker interessant jouw verhaal en sowieso heel bewonderenswaardig met hoeveel energie en passie jij je visie uitdraagt. Karin

paula
Door

paula

op 07 Jun 2017

ik eet iedere dag i rauw ei of een gepocheerd ei waarvan ik de dooier zacht laat, en ben nog steeds salmonella-vrij

Anja
Door

Anja

op 06 Jun 2017

Heel prima dat je rauwe eieren eet, deze zitten vol met goeie stoffen, echter... als je gast bent in zo'n programma, dan zijn er veel kijkers die geen rauwe eieren durven eten uit angst voor het 'salmonella-gevaar.' Ik vind het een gemiste kans voor de onwetende kijkers dat je je hier niet op voorbereid hebt en niet duidelijk hebt verteld dat ALS er salmonella op eieren zit, dit enkel op de schaal zit en niet IN het ei. Bovendien beschermt het vliesje net onder de schaal het eventuele kuikentje tegen deze bacterie. En, wil je het zekere voor het onzekere, was de schaal van het ei dan eerst - bijv. met zuiveringszout - voordat je het breekt en was daarna je handen.Bovendien... heb jij de eieren in een beker, waar je deze ook in breekt, m.a.w. ALS er salmonella op de schalen van deze eieren zóu zitten (wat vrijwel niet meer voorkomt) dan komen deze bacteriën ook in je beker, dus ook in je yoghurt, slagroom en vlierbessen.Het huisartsenpanel was heel erg afwijzend en negatief over het eten van rauwe eieren en raadde het ten zeerste af en deze boodschap werd ook nog eens nadrukkelijk aan de kijkers meegegeven. Heel jammer, want jij had met vermelden van bovenstaande feiten juist een heel hardnekkige mythe de wereld uit kunnen helpen.

Frans Savi
Door

Frans Savi

op 06 Jun 2017

Ik ben niet zo'n "reactionair" type. Het is dat je om een reactie vroeg dus laat ik voor het eerst in mijn leven ook wat zeggen. Ik leest al heel lang je berichten en heb bewondering voor de energie die je er in steekt. Alleen de gekookte botten en nu de rauwe eieren zijn voor mij veel bruggen te ver. Het gaat mij er niet om wat al de voedseldeskundigen vinden en zeggen. Ik bepaal zelf wel wat kan en niet geschikt is voor mij. Maar liever dan de dierlijke producten te eten die goed zouden zijn voor de zoek ik het liever bij de planten. De enorme aantallen dieren die dagelijks het loodje leggen voor ons z.g. welzijn, wellust of wat dan ook plus de onnatuurlijke productie van dierlijke producten w.o. eieren vind ik zacht gezegd beschamend. Een rauw ei staat voor mij gelijk aan een embryo dus dan maar een wortel af en toe. Ik ben er nu 80 mee geworden. Wat de ogen betreft, glaucoom en staar. Ik heb veel van de adviezen opgevolgd en afgezien van een kilo vismeel als alternatief voor het mergaftreksel heb ik er geen baat van gehad. Sterker nog, de oogdruk was na een jaar iets toegenomen. Dus nu maar weer aan de druppeltjes. Tot slot, ik geloof er wel in wat Karin doet maar het lijkt mij ongeschikt voor mij met mijn gevoel betreffende bepaalde dierlijke producten.

Ella
Door

Ella

op 06 Jun 2017

Twee rauwe eieren in de blender met een stuk watermeloen en een banaan geeft een zalmkleurig shake. Heerlijk en gezond als ontbijt.

Marcella
Door

Marcella

op 06 Jun 2017

Fantastisch Karin. Wat zitten artsen toch onwrikbaar vast in de materie die ze geleerd hebben. Goed gedaan.

Nellie
Door

Nellie

op 06 Jun 2017

Beste Karin ik heb het progamma gezien ,rauwe eieren daar schijnt een vloek op te liggen,vroeger kreeg je dat altijd ,ik snap eigenlijk niet waarom een mens daar gewoon niet mee doorgaat .Als je cholestorol te niet goed is kun je het dan toch gebruiken.

Karin
Door

Karin

op 07 Jun 2017

Ook het cholesterol verhaal is een mythe. En ja, kun je dus prima gebruiken.

Gerrie G.
Door

Gerrie G.

op 06 Jun 2017

Ik heb 1 of 2 rauwe eieren gegeten al sinds ik vast voedsel kon verteren. ik vind eieren heel erg lekker. maar helaas niet elke dag. wellicht komt dat door de hersenspoeling van dat het cholesterol dat er in zit slecht voor je is. daarbij als ik een rauw ei lust zou zeggen en/of een rauw ei in hun bijzijn zou eten, vindt men dat vreemd en walgelijk. dus doe ik dat niet. mijn moeder eet als het kan elke dag 2 rauwe eieren op. zij is inmiddels 91!

Sandra de Vries
Door

Sandra de Vries

op 06 Jun 2017

Hoi Karin, super dapper van je, je verhaal op televisie voor een panel dokters - die door het gros van de mensen op een voetstuk wordt gezet - te vertellen. Maf eigenlijk dat zij bepalen wat er wel en wat er niet onderzocht mag worden. Alsof ze er verstand van zouden kunnen hebben. Volgens mij zijn dat niet de juiste juryleden... Het verhaaltje cholesterol en salmonella was weer zo'n sterk voorbeeld van het achterlopen van de kennis van veel artsen. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat medicijnen en de 'kennis' van de dokter niet zaligmakend is en vaak niet helpt. Karin, wij hebben in ieder geval nog genoeg te doen... ik met mijn potje kefir, jij met de rauwe eieren ;-) Top site by the way! Gezonde groetjes, Sandra de Vries (Orthomoleculair NatuurVoedingstherapeut)

christine
Door

christine

op 06 Jun 2017

ik had wel gereageerd maar zie het nergens terug. Ik durf het idd. niet aan om rauwe eieren te eten. Eet wel gekookte. Het zal toch geen loze kreet zijn dat de kans op salmonella groter is bij het eten van rauwe eieren. Overigens is het praatje van cholesterol de wereld allang weer uit. Ik vind jouw eetgedrag niet in balans. Tuurlijk moet je je ogen voeden maar 6 eieren per dag vind ik niet oké. Plus elke dag slagroom. Daarbij bakken in veel roomboter. Als ik dat zou doen zou ik veel te dik zijn. Ik dacht dat je de eetgewoonten van de oervolkeren wilde volgen. Zij bakten hun vlees toch niet maar kookten het. En zij leidden een totaal ander leven dan wij. Zij moesten hun eten eerst vangen. Ik mis evenwicht in jouw eetpatroon. Mijn vader at ook zo en voelde zich prima totdat bleek dat zijn aderen verstopt zaten en na zijn hartoperatie bleek dat ook de adertjes in zijn ogen dicht zaten met gevolg dat de oogzenuw afstierf en hij enkel nog schaduwen zag.

Karin
Door

Karin

op 06 Jun 2017

Helemaal leven zoals de natuur volkeren deden zal niet lukken, maar zij gebruikten zeker ook vet in het eten. En aten hun eieren rauw. Dat mensen dik worden van vet eten is ook een mythe. Daarbij zal ik niet zeggen dat bij mij alles al perfect in balans is, want heb ook jarenlang in die mythes geloofd en verkeerd gegeten. Ik eet nu ruim vier jaar tijd zoveel mogelijk volgens Weston Price zijn bevindingen en voel me vele malen fitter dan ik ooit heb gedaan. Heb geen last meer van hooikoorts, verkoudheden en andere kwaaltjes. Dankzij onder andere de eieren en de slagroom.

Kim
Door

Kim

op 09 Jun 2017

Dat heb ik ook, sinds ik zo eet niet meer verkouden geweest en ik heb een maatje s en soms m. Als de calorieën theorie klopte had ik zware obesitas moeten hebben. Ik sport niet zo veel dus daar ligt t niet aan. Ook heb ik al mijn hele leven zo een beetje met depressie geworsteld. Dat is ook weg na mijn eet patroon aan passen. Lang leve de reuzel, boter, slagroom en eieren! 😄

christine
Door

christine

op 08 Jun 2017

In rauwe eieren zit een stofje avidine dat zich bindt aan biotine of vit. B8. Dit maakt dat biotine niet meer beschikbaar is voor het lichaam waardoor er een tekort ontstaat. M.n. bij het eten van veel rauwe eieren. Ik geloof best dat als je 1 rauw ei eet per dag dat dat gezond is maar niet zoveel. Iets kan gezond zijn maar teveel kan ongezond zijn. balans dus!! Nogmaals als je in de natuur leeft en je eten zelf moet zoeken, kou en warmte moet doorstaan heb je meer nodig dan wij die onze eitjes halen bij een boer, vlees bij de winkel en groenten event. zelf kweken. Ik kan dit zware eten sowieso niet verdragen. Daar wordt mijn lijf niet blij van. Heb het geprobeerd maar ik voel me er niet goed bij.

Rose lans
Door

Rose lans

op 06 Jun 2017

Wat u verteld, is toch heel oud en wel Bekend? Mijn moeder gaf ons bij het ontbijt voor we naar school ginger 1 geklutste rauwe ei met honing (zuivere honing) en daarnaast 1 glas warme melk en 1 eetlepel levertraan + 1 banaan voor de nasmaak. Vaak aten we varkens poten in diverse soorten variaties van gerechten. Heerlijk! Hier moet je gewoon naar zoeken welke Slager het verkoopt. In America kan je het gewoon krijgen en ook in restaurants serveren ze het. Erwten Soep zonder varkenspoten is geen erwtensoep. Elke indische Weet het ook. Het is heel erg gezond heeft niets met cholesterol te maken.

Anouk
Door

Anouk

op 06 Jun 2017

Het is toch eigenlijk te zot voor woorden dat alternatieve geneeskunde een serieus gebruikte term is voor de oorspronkelijke en oudste geneeswijzen. Chemisch, dat is pas alternatief! Dat doktoren geen weet hebben van de werking van planten en wortels, vind ik eigenlijk veel schrikbarender dan het gezeur over salmonella.

Annemiek
Door

Annemiek

op 06 Jun 2017

Wauw, zo heb ik het niet eerder bekeken. Fantastisch!!

Ems Treves
Door

Ems Treves

op 06 Jun 2017

onze huisarts in mijn jeugd was Dr. Honig zijn remedie tegen keelpijn was een rauw ei met honing en sinaasappelsap geklutst. Wij noemden dat het dr. Honig drankje.. ook kreeg ik vaak een rauw ei met gaatjes dat je leeg kon zuigen. Heerlijk! Ga dat maar weer eens doen en het dr. Honig drankje maar weer in ere herstellen.

Usha
Door

Usha

op 06 Jun 2017

Goed dat je je verhaal hebt gedaan en jammer dat die artsen zo bekrompen zijn. Ze wisten trouwens van te voren dat je rauwe eieren ging gebruiken en hebben je daar letterlijk in t hemd gezet ipv te onderzoeken wat het drankje doet. Ik vraag me ook af en iemand zei het eerder hierboven, salmonella zit toch niet in de ei, maar op de schil?

Inge
Door

Inge

op 06 Jun 2017

Hoi, helaas heb ik al 3 jaar last van droge ogen. Druppels helpen niet. Ik eet regelmatig eieren maar ik lust ze alleen als omelet of hardgekookt met wat mayonaise. Ik vind rauwe of zachtgekookte eieren gewoon slijmerig en vies. Mijn vraag is dan ook of dit ook zou kunnen helpen. Ik eet ongeveer 5 eieren per week.

Gerrie
Door

Gerrie

op 06 Jun 2017

Hoi, Doordat ik geen brood meer eet, rijstwafels, crackers, spaghetti etc. dus zo weinig mogelijk koolhydraten heb ik geen droge ogen meer. Groetjes, Gerrie

Jeanette
Door

Jeanette

op 08 Jun 2017

Dat klopt, dat heb ik ook bemerkt, van teveel koolhydraten krijg ik droge ogen

Karin
Door

Karin

op 06 Jun 2017

Eieren is maar een onderdeel van het verhaal. Er speelt veel meer en je kunt nog veel meer doen om de conditie van je ogen te verbeteren. Je ogen hoeven niet droog aan te voelen. Je kunt gerust meer eieren eten en het mag ook als omelet of gekookt. Rauw werkt alleen het beste.

jan
Door

jan

op 06 Jun 2017

geef mij maar een advocaatje! gr.jan

Aria
Door

Aria

op 06 Jun 2017

Zelf gebruik ik lijnzaadolie, ook superfood voor ogen. Waarom heb je zulke donkere kringen onder je ogen, of kwam dat door de tv.?

Gerrie
Door

Gerrie

op 06 Jun 2017

Dag Aria, Ik heb ook jarenlang donkere kringen onder de ogen gehad en begrijp nu zwakke darmen dus geen suiker, melk etc meer of zwakke nieren energie (niet geaard), maar voor ieder kan het anders zijn natuurlijk. Groetjes, Gerrie

Karin
Door

Karin

op 06 Jun 2017

Lijnzaadolie is niet hetzelfde als een goed kippenei, de voedingsstoffen uit een ei zijn veel gemakkelijker opneembaar. Bovendien bevat lijnzaadolie heel veel fyto-oestrogenen. En dat is niet zo goed. De artsen en journaliste hadden dik plamuur op hun gezichten, ik had geen make-up op. Dan wordt alles extra geaccentueerd.

Mascha
Door

Mascha

op 06 Jun 2017

Triest genoeg hebben veel artsen weinig verstand van voeding, en vindt ik het een verbazingwekkende reactie dat ze zeggen dat je salmonella krijgt van rauwe eieren...Salmonella zit aan de buitenkant, niet IN het ei. Voor de zekerheid doe je je ei even in kokend water om de bacteriën te doden. Ik begrijp niet dat westerse artsen over het algemeen drie keer niets doen met voeding, of er ook maar het belang van inzien dat een verandering van voeding al zo helend kan werken...nee, dan liever een paar chemische pillen voorschrijven...

Riny de Krom
Door

Riny de Krom

op 06 Jun 2017

Dat ligt niet alleen aan de artsen. Farmaceutische industrie is hier (mede) debet aan. Een vroegere huisarts zei eens tegen mij, nadat ik chemische medicatie weigerde, als iedereen gezond zou eten zouden heel veel mensen geen medicijnen hoeven te slikken. Rauwe eieren nog nooit gegeten. Ik heb MD dus ga dit eens uit proberen.

Wim de Oude
Door

Wim de Oude

op 06 Jun 2017

De gehele westerse geneeskunde, dat doordrenkt is met kunstmatige commerciële farmacie moet geheel op de schop. Zienswijze en benaderingen van geneeskunde dienen meer geklutst te worden met een paar rauwe eieren, zodat er meer flexabiliteit ontstaat. Karin heeft gewoon gelijk en haar benadering staat dicht bij de Natuur die ons alle kennis en middelen kan verschaffen om een gezond leven je levenlang te leiden.Zal in een later stadium deelnemen aan haar oogtrainingen die naar mijn overtuiging zeker baat zullen hebben om je gezichtsvermogen te verbeteren.

iris
Door

iris

op 05 Jun 2017

Leuk, dat er zoveel positieve reacties zijn, dat verrast me. Die mensen kom ik blijbaar niet tegen. Rauwe eieren, vooral erg lekker, vooral verse eieren, eko of biologisch. (Nog altijd moeilijk te achterhalen of die dan ook voedsel krijgen zonder antibiotica en genetisch gemanipuleerde mais enzo.) Rauwe melk en ongepasteurizeerde kaas. Geef mijn portie vlees maar aan Vikkie. Dat dokters ongeschoolde, ongeinterreseerde sukkels zijn, dat wisten we toch ook al 50 jaar. Meestal weten wij patienten meer dan zij maar we worden ook nog eens gedwongen om erheen te gaan met dat dwangmatige ziektekosten systeem, waar je niks te zoeken hebt. maar wel 1300 euro per jaar voor moet meebetalen, aan een systeem dat je niet support en nooit iets kan vertellen. Omgekeerde wereld. Ik hoop dat ze de reacties ook durven lezen, misschien worden ze da nog wakker, als ze verrast durven zijn. veel sukses Mijn ogen doen t goed op mn 60 ste.

Bas
Door

Bas

op 03 Jun 2017

Ik ga ook rauwe eieren proberen, of lichtgekookt, of als spiegelei maar dan niet lang gebakken. Wel even in de gaten houden dat rauwe eieren avidine bevatten, en dat schijnt dus vitamine B8 (biotine) te verwijderen. Moet je misschien dus weer biotine gaan slikken, want een tekort aan dat vitamine kan rampzalig zijn.

Karin
Door

Karin

op 06 Jun 2017

Een goed ei is een compleet product, alle vitamines en mineralen zitten er in de juiste verhoudingen in. Ik ken zelf het verhaal van avidine niet, maar kan me goed voorstellen dat als je deze stof uit een voedingssuplement haalt, dat het dan de vitamine B8 aantast, maar dit is een ander verhaal als het in volwaardige voeding zit.

Meta
Door

Meta

op 03 Jun 2017

Wij kregen als kind regelmatig een rauw ei geklutst met vers geperst sinaasappelsap van mijn moeder :-)

Jan-Willem
Door

Jan-Willem

op 02 Jun 2017

In eidooier zit dan wel veel cholesterol. Een kuikentje consumeert dat tijdens de ontwikkeling in het ei. Voor zover ik weet is het niet voorgekomen dat een kuiken werd geboren met hart en vaatproblemen! De vetstofwisseling is niet alleen afhankelijk van de vetten alleen. Ook de conditie van de lever speelt mede daarin een belangrijke rol. Teveel aan geraffineerde suikers en ook alcohol is schadelijk voor de lever. Op de afgelopen donderdag was er op NPO 3 een interessant Autralisch programma over het effect van (geraffineerde) suikers op de gezondheid. Nog te zien op Uirzending Gemist. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd door de Britse arts John Yudkin reeds gewezen op de negatieve gevolgen van suikerconsumptie. Wacht niet op de overheid en neem de regie voor de gezondheid in eigen hand!

Janet
Door

Janet

op 02 Jun 2017

Ja, beetje jammer hoe truttig en angstig die artsen met jouw idee omgingen. Ze lieten je ook niet uitpraten, grr... 'Ik durf het niet..' Salmonella kan idd op de schil zitten, maar niet ín het ei. En mijn eigen huisarts heeft me een aantal jaar terug al gezegd dat het met cholesterol in eieren toch wel mee blijkt te vallen.. Ik geloof dat de artsen eens een beetje breder (bij)geschoold moeten worden, vooral die daar zo zitten op tv in hun mantelpakjes...

Tineke
Door

Tineke

op 02 Jun 2017

Jammer dat jouw verhaal alleen maar afschuw opriep vanwege de rauwe eieren. Eerlijk gezegd voelde ik datzelfde ook, toch geloof ik je verhaal. Heb zelf heel droge ogen en ze prikken na een kwartiertje lezen. Ik moet me toch maar eens over mijn angst heenzetten... Vraagje: mogen het ook niet-biologische eieren zijn?

Karin
Door

Karin

op 02 Jun 2017

Beste Tineke, Aan jou de keuze: Een kip dat buiten rond scharrelt en voor een deel zijn eigen kostje opscharrelt, of een kip dat in een grote schuur het daglicht nooit ziet. De kwaliteit van het eerste ei is vele malen beter en persoonlijk vind ik het prettiger eten als ik weet dat de kip een goed leven heeft gehad.

Charles Aalten
Door

Charles Aalten

op 02 Jun 2017

Hoi Karin, Ik ben gelijk begonnen met 2 rauwe eieren, geiten yoghurt en geiten melk, erg lekker. Het resultaat is gelijk merkbaar. Mijn ogen voelde prettiger aan en op de fiets had ik geen last van tranende ogen en ik kan nog scherper zien. Ik heb wel wat last van mijn darmen, diarree en verstopping tegelijk. Is dat normaal? Heb je nog één voedingstip voor pijnlijke en droge ogen? Ik heb ook helemaal zelf vette kippensoep gemaakt. Groetjes van Charles p.s. ik vind je geweldig

Karin
Door

Karin

op 02 Jun 2017

Beste Charles, Wat goed dat je zo snel al resultaat bemerkt. Een half uurtje voor het eten een beetje appelazijn kan helpen met het verteren. En ik heb een kookboek vol met voedingstips voor de (droge) ogen: https://volzicht.nl/geef-je-ogen-de-kost

yvonne
Door

yvonne

op 01 Jun 2017

Mijn opa klutste elke dag rauwe eieren en dronk ze dan op.. Hij was zelden of nooit ziek; hij heeft wel altijd slechte ogen gehad en gehouden ondanks de rauwe eieren. Ik weet dat er luteïne en zeaxanthine in eigeel voorkomt en dus heel gezond voor je ogen is.

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 01 Jun 2017

Nog een vraagjeHoe kan het zijn dat je misselijk wordt van een zacht gekookt eitje? Terwijl dat nooit geweest is?

Karin
Door

Karin

op 01 Jun 2017

Dan kun je het niet goed verteren. Neem een beetje appelazijn in wat water, een half uur voordat je gaat eten.

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 01 Jun 2017

Er bestaan cholesterol vrij eieren die zijn groenig van kleur.

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 01 Jun 2017

Daar zit dan weer zoveel meuk in datal zouden de eieren kwaad kunnen dat opgeheven wordt door de meuk die erin zit.

Ilse Fortuin
Door

Ilse Fortuin

op 01 Jun 2017

hallo Karin,Ik heb last van droge ogen. Echter ik eet super gezond en ik eet 2 a 3 x per week rauwe eieren. Eet genoeg vetten,eiwitten en ben matig met koolhydraten. 400a500 gram groenten per dag! Het je een tip?

Karin
Door

Karin

op 01 Jun 2017

Beste Ilse,Ga eens met de recepten uit ons ekookboek aan de slag, die zullen je verder helpen: https://volzicht.nl/geef-je-ogen-de-kost

Bert
Door

Bert

op 01 Jun 2017

Ik weet zeker dat eieren eten gezond is. Ik eet al jaren 1 ei per dag maar dan zacht gekookt. Omstreeks 2 minuten daar de dooier heel zacht moet zijn. Geen angst voor salmonella op deze manier. Helaas geen loslopende koeien gezien

Willem
Door

Willem

op 01 Jun 2017

Mijn vader at vroeger elke dag een geklutst ei. Hij had geen last van cholesterol. Zijn probleem was roken en dus COPD. Ik heb wel last van cholesterol en eieren werden mij niet aangeraden. Heb vorig jaar een staaroperatie ondergaan. Wel een enorme verbetering van scherpte op afstand. Lezen gaat niet of slecht met dat oog. Mijn oude oog gaat, op veraf zien, achteruit, maar om te lezen nog prima. Ik gebruik geen bril en ben 64 jaar. Hoe nu de kwaliteit te stabiliseren

cock
Door

cock

op 01 Jun 2017

In Portugal kreeg ik vaak een rauw ei 's morgens. Aan beide uiteinden een klein gaatje prikken met een naald, aan de bovenkant zuigen en dan je vinger van het onderste gaatje afhalen. In een keer leegzuigen en de weldaad als tot slot het geel meekomt is orgastisch lekker. Als je bang bent voor salmonella kun je de eierschaal eerst gewoon wassen of zelfs ontsmetten, want daar zitten de gevreesde bacteriën gevaarlijk voor hen met minder weerstand. Maar in een zacht eitje is het eigeel toch ook rauw, geeft dat niet hetzelfde gezondheidseffect?

Karin
Door

Karin

op 01 Jun 2017

Dat klinkt lekker, ga ik eens proberen. er zit dus 2 keer zoveel salmonella op suikergoed en chocolade, daar hoor je niemand over.

Ate Mulder
Door

Ate Mulder

op 12 Jun 2017

Als je een ei in een glas azijn doet rond de 4dagen lost de schil op het geel blijft over maar in het azijn zie toch nog een vuiltje v.d.opgeloste eier schil wat is dat mijn vraag verder kun je het eigeel gewoon opeten hoor .best gezond en een glas water met iets azijn voor komt eerder salmonella..

Clémence Scheele
Door

Clémence Scheele

op 01 Jun 2017

uitzending gemist : door hun blokkade kwam je verhaal niet uit de verf. Vond hun bewondering voor de conditie van jouw ogen wel bijna vermakelijk, alsof ze het eigenlijk niet konden geloven!

Hans Spangenberg
Door

Hans Spangenberg

op 01 Jun 2017

Ik kwam regelmatig in Oostenrijk, mijn vader vroeg dan strohrum 80% mee te nemen. Dat mengde hij met een rauw ei en dronk het dagelijks. Hij is zonder ziekte 94 jaar geworden.

Gerrie
Door

Gerrie

op 06 Jun 2017

Hay, Mijn vader nam dagelijks ook 2 rauwe eieren vermengd met een scheutje cognac. Ik vond het ook altijd heerlijk, maar ik weet nu niet waar ik echt verse eieren kan kopen. Groetjes, Gerrie

Geert
Door

Geert

op 01 Jun 2017

Ik neem ze ook rauw. Maar ben je dan toch bang? Leg de eieren tien minuten in heet water. Je kookt de voedingsstoffen dan niet kapot en het wit is iets gestold. De dooier blijft mooi "nat". Voor de beginners dus. Eenmaal gevorderd eet je ze rauw. De dooier is rauw zoveel lekkerder.

Marc de Leeuw
Door

Marc de Leeuw

op 01 Jun 2017

Klinkt interessant die rauwe eieren, ben zelf al jaren bezig met de Batesmethode, maar waar is het bewijs voor het effect van eieren op de ogen? Uit welke bronnen blijkt dat? Ik ben wel benieuwd welke medische onderzoeken dat dan wel zijn.

Karin
Door

Karin

op 01 Jun 2017

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar het effect van eieren maculadegeneratie en ook op rauwe eieren, even googelen. En hier is ook een interessant artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808677/

Mieke
Door

Mieke

op 01 Jun 2017

in zelfgemaakte mayonaise zitten toch ook rauwe eieren, daar vindt toch niemand iets vreemd aan?

Marloes
Door

Marloes

op 27 May 2017

Leuk, ik ga kijken! Zelf zal ik niet snel rauwe eieren eten. Ik ben erg gevoelig voor verkeerde bacteriën. Waarschijnlijk omdat ik teveel suiker eet. Is moeilijk om vanaf te komen. :-(

Karin
Door

Karin

op 28 May 2017

Je hoeft niet meteen met rauwe eieren te beginnen, als je hier bang voor bent. Maar meer eieren eten zal je wel helpen om van je suikerverslaving af te komen. Juist het eten van suiker verzwakt je lichaam en vooral ook je darmwand, waardoor je vatbaar wordt voor schadelijke bacteriën. Die doen het namelijk heel goed op een zoet milieu gecreëerd door het eten van suiker.

Marloes
Door

Marloes

op 31 May 2017

Het zijn mooie opnames in Gezond Verstand! Idd jammer dat de artsen zo vastzitten in hun overtuigingen. En de koeien hebben het helaas niet gehaald tot de uitzending ... Ik ga in elk geval vanaf nu dagelijks eieren eten. Overigens, in de uitzending van 28 april van Gort over de Grens is Ilja Gort op bezoek bij Emma Morano. Daar vertelt ze van de rauwe eieren die ze dagelijks at. Daarna zie je Ilja een rauw ei op zijn spaghetti doen, hoewel hij het daarna niet verder opeet. 😊

T
Door

T

op 27 May 2017

Hoe zit het met parasieten en het eten van rauwe eieren?

Karin
Door

Karin

op 28 May 2017

Hoe het precies zit met rauwe eieren en parasieten weet ik niet. Ik denk eerlijk gezegd dat het hetzelfde verhaal is als salmonella. Eieren staan al jaren in een kwaad daglicht, terwijl het juist supergezond voor ons is. We zwakken af door dit soort producten niet meer te eten, raken daardoor gemakkelijker besmet met van alles en nog wat, omdat ons lichaam er niet meer bestand tegen is. En vervolgens krijgen de eieren de schuld.

Rita
Door

Rita

op 01 Jun 2017

Evenals het drinken en gebruiken van rauwe melk. maar zoals is gebleken moeten we soms nog meer uitkijken met rauwe groenten voorgesneden uit zak, maar daar hoor je niemand over. jammer inderdaad dat deze artsen zo vastgeroest zitten in hun protocollen, dat ze geen oog meer hebben voor "alternatieve" middelen die allang hun werking bewezen hebben. net als de curcuma oftewel geelwortel.

Reactie plaatsen