Wat zegt een oogmeting eigenlijk?
29 oktober 2012 

Wat zegt een oogmeting eigenlijk?

Wat zegt een oogmeting? Stel: je ervaart veel stress op werk, er is een deadline die gehaald moet worden en je moet vele overuren maken om de deadline te halen. Je gaat iedere avond laat naar bed en moet dan vroeg weer op. Je merkt tijdens deze periode dat je waziger gaat zien, je bedenkt dat je toe bent aan een (nieuwe bril). Je besluit een afspraak te maken voor een oogmeting. Donderdagochtend moet de deadline zijn gehaald, dus donderdag middag heb je wel tijd en je maakt een afspraak bij de opticien om vier uur.

Moe

slecht zien, blind, blindheid, achteruitgang ogen

Er zijn nog een paar dingen die af moeten, dus het wordt weer laat woensdagavond voordat je naar bed gaat. Maar dan is het gelukkig af. Je kunt donderdagochtend met een gerust hart naar werk. Je hebt je deadline gehaald. Als alles is ingeleverd, voel je hoe moe je bent. Het lijkt wel of je nog waziger bent gaan zien. Concentreren op je volgende project lukt maar matig. Om half vier ga je weg van je werk, want je moet de afspraak halen om vier uur.

Stress

Voordat je vertrekt, ontmoet je nog een collega die allerlei vragen heeft. Veel te laat vertrek je uiteindelijk en moet je je haasten om op tijd bij de opticien te zijn. Vijf minuten te laat kom je gehaast de winkel binnen. Gelukkig is de opticien ook te laat, want hij heeft het druk. Vervolgens moet je nog tien minuten wachten voor je aan de beurt bent. Ondertussen jezelf ergerend dat je voor niets zo gehaast hebt.

Oogmeting

Je bent aan de beurt. Je mag gaan zitten achter een apparaat, waar je je kin in mag leggen. De opticien begint met meten. Daarna mag je mee naar een donker kamertje achter in de winkel. Je krijgt een groot apparaat voor je hoofd, waardoor je mag kijken naar een lichtbalk met zwarte letters. “Zie je door dit glaasje scherper, of minder scherp”, vraagt de opticien. “Scherper”, zeg je. Vervolgens krijg je een nieuw glaasje voor je ogen: “Scherp of minder scherp”. “Eh, scherper, geloof ik, of nee, misschien toch minder scherp”. Je krijgt het vorige glaasje nog eens te zien. Helemaal zeker ben je niet, maar besluit dat het laatste glaasje scherper was, dacht je.

De opticien maakt een recept, je kiest een montuur uit. De boel wordt opgestuurd en volgende week is je nieuwe bril klaar.

Uitrusten

De rust is teruggekeerd op je werk. Vrijdag heb je een lekkere dag vrij. Het is mooi weer het hele weekend, je geniet van de rust en de ruimte. Maakt heerlijke wandelingen en laadt helemaal op. De week daarna op het werk is ook een stuk rustiger. Met veel plezier begin je aan een nieuw project, maar er is nog tijd genoeg en je ervaart geen stress. Donderdag kun je de nieuwe bril ophalen.

Nieuwe bril

oogmeting bij de opticienNa je werk ga je bij de opticien langs om je nieuwe bril op te halen. Je zet hem op, de opticien kijkt of de pootjes goed zitten. Indien nodig verstelt hij het een en ander. Met je nieuwe bril loop je de winkel uit. Oei, eenmaal buiten overvalt je de scherpte. Dit voelt wel heel scherp, je vraagt je af of het klopt. Het lijkt ook wel of het beeld enigszins vervormd is.

Duizelig

Je gaat terug de winkel in. “Volgens mij klopt de bril niet hoor, is de oogmeting wel goed gedaan?”. “Jahoor”, krijg je als antwoord “Je hebt zelf gezegd of het scherp was”. Beteuterd loop je weer naar buiten, denkend “dan zal het wel aan mij liggen”. Duizelig van de bril begeef je je naar huis. En voor je het weet ben je aan de bril gewend en lijkt er niets aan de hand.

Een oogmeting is een momentopname

Een oogmeting is een momentopname. Als je vermoeid, gestrest, ziek bent dan zie je slechter dan als je je fit en gezond voelt. Ook licht telt mee. Op een zonnige dag zie je meer dan op een bewolkte regenachtige dag. Ogen kunnen in 1 seconde wel zes keer van refractie afwijking verschillen. Deze afwijking meet de opticien en is dus een momentopname. En dan ook nog eens een vreemde momentopname. Want wie kijkt er nu de hele dag naar een lichtbalk met zwarte letters. Ik niet in ieder geval.

Meten is weten?

Meten is weten, is een bekend gezegde. Maar klopt hij wel? Wat betreft het meten bij de opticien kun je er grote vraagtekens bij zetten. Een oogmeting zegt eigenlijk helemaal niets. Maar vervolgens loop je wel de hele dag met die meting op je hoofd. En passen je ogen zich helemaal aan de meting aan. Zonder kans te krijgen om zichzelf te herstellen.

Zeven tips om goed te gaan zien

Download mijn gratis e-book 7 tips om goed te gaan zien en leer ik je de stappen die je direct kunt gaan zetten. Om op een natuurlijke wijze goed te gaan zien met je eigen ogen.

Klik hier om het e-book te downloaden

Heb jij ervaringen met een oogopmeting. Ik zou het leuk vinden als je hieronder je ervaring deelt.

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Marie de Jonge
Door

Marie de Jonge

op 24 Sep 2019

Ik denk dat ik binnenkort ook mijn ogen laat meten. Ik zie steeds minder scherp en ben snel moe. Wellicht heb ik ook een bril nodig. Goed om te weten hoe een meting verloopt, bedankt!

Sofie Cordewener
Door

Sofie Cordewener

op 29 Dec 2016

Ik ben een paar maanden geleden naar een opticiën geweest, omdat ik erg slecht zie van veraf. Zie konden het niet afmeten, dus ze hebben me naar het ziekenhuis gestuurd. Bij het ziekenhuis was het preciet hetzelfde, de oogarts zei dat er niks met mijn ogen aan de hand was, maar toch zie ik erg wazig. Wat kan ik doen?

Karin
Door

Karin

op 31 Dec 2016

Beste Sofie, Dat is apart, dat ze niets hebben gemeten. Maar jij weet wat je ziet, namelijk wazig. En daar kun je zelf iets aan doen. Heb je mijn gratis ebook al gedownload? https://volzicht.nl/gratis-ebook-zeven-tips-om-goed-te-zien/

Christine
Door

Christine

op 14 Oct 2016

Hoi, ik heb 2 nieuwe brillen, de ene is een multifocaal en de ander is een multifocaal zonnebril. Op de meting staat op het einde de hoogte vermeld, wat dat betekent weet ik niet, maar die verschillen. Op de dagelijkse bril staat 21 en op de zonnebril 17. Ook verschilt het H AF, op de dagelijkse 7 en de zonnebril 10. Kan iemand mij daar enige uitleg over geven ? Als leek snap ik hier niets van.

Karin
Door

Karin

op 14 Oct 2016

Als je daar antwoord op wilt hebben, zou ik naar de persoon toe gaan die je de brillen heeft verkocht. Ik kan je helpen om van je bril af te komen.

doralee
Door

doralee

op 11 Oct 2016

Na de oogmeting wordt er wel nog een pasbril opgezet om daarmee in een natuurlijke omgeving mee rond te wandelen. Er volgen nog verschillende testen door de sterkte in de pasbril af te zwakken of te verzwaren wanneer de klant wordt gevraagd om bvb eens naar buiten in de verte te kijken. Meestal wordt die stekte wat afgezwakt omdat een natuurlijke omgeving inderdaad andere reactie geeft aan de ogen dan naar een lichtbalk met zwarte letters te kijken. Omdat het een moment opname is moet die test dan ook snel gebeuren. Opticiens weten dit en zouden zich daar gewoonlijk rekening mee moeten houden.

Karin
Door

Karin

op 11 Oct 2016

Ik heb in al de jaren dat ik mijn ogen op liet meten, dit nooit meegemaakt. De eerste keer dat ik met een pasbril in aanraking kwam, was toen ik er zelf om ging vragen.

De kracht van kleuren om te helpen goed te zien - VolZicht
Door

De kracht van kleuren om te helpen goed te zien - VolZicht

op 17 Mar 2014

[…] ontdekt dat ik met min zoveel, toch veel waarneem of dat ik daadwerkelijk scherp zicht hebt? Of een opticien dat ook meet, wanneer ik mijn ogen zou laten meten. "Dus is het feitelijk of meer een […]

Stefans
Door

Stefans

op 05 Oct 2013

Herkenbaar stukje! Ik ben deze week goed gaan twijfelen aan oogmetingen. Had na paar maanden oogoefeningen, de oefeningen geminderd, en de ontspanning opgezocht. Afgelopen week voelde ik zoveelste ongiftingen weer bij m'n ogen, zodat er veel druk rondom het ooggebied loskwam. Ik merkte dat m'n zicht scherper , kleurijker, voller en met meer diepte werd en kreeg gevoel dat bril te sterk was. Zeker op een zonnige dag, was alles zo scherp. Eerste opticien bezoek en ja hoor ogen waren beide rond een halfe punt verbeterd sinds 3 maand ervoor:) zat nu bijvoorbeeld links op -3,75. 3 maand ervoor was ie 4,25 Wat half jaar geleden nog tegen min 5 was.. Second opinion gedaan paar dagen erna, op een dag dat ik wel moe was..en links was terug gevallen naar -5. Ik schoot wel f in stres van dat bericht. Erna meteen andere meting laten verrichten, en links was volgens die meting weer terug naar 4,25. Oef ok, deze valt dan weer mee...Lang verhaal, maar drie volslagen verschillende metingen in een week tijd... Volgende week weer laten meten....waar ben ik aan begonnen, denk je soms..;)

Noobje
Door

Noobje

op 18 Sep 2013

Er zijn miljoenen mensen met brillen, contactlenzen, enzovoorts. Dat het een momentopname is, akkoord. Maar z'n aangemeten bril of lens, verbeterd je zicht wel aanzienlijk voor 99% van de mensen. Als we nu ook al gaan twijfelen of die meting wel klopt kunnen we laseren ook direct afschaffen en hoeven mensen zich ook niet meer bezig te houden met onderzoek hierna? Want gesugereerd wordt dat het meten van je ogen toch niet correct is. Onzin. Mensen met vele malen een hoger IQ en denkniveau hebben het onderzocht om het zover te brengen. Dus als je niet minstens net zo slim bent als de bedenker daarvan ga dan niet lopen zeuren.

Eva Grootenhuis
Door

Eva Grootenhuis

op 19 Sep 2013

Beste Noobje ik zie dagelijks in het moment mijn zicht verbeteren of minder worden. Heb met mijn eigen ogen mogen ontdekken tijdens een oogmeting hoe het beeld veranderde. Dus dat het niet consistent is, is voor mij zeker. Ik weet niet hoeveel ervaring jij hebt met je bril/lenzen afzetten?

Diny
Door

Diny

op 26 Dec 2012

Probeer zo nu en dan te lezen zonder bril. Maar dat valt toch niet mee. Er zit wel verschil in de ene of andere keer. Blijf proberen. Mijn sterkte is 2, soms 2,5(b.v. draad in naald doen) Voor veraf heb ik geen bril, dat zie ik gelukkig nog uitstekend. Ik ben bijna 68 jaar. Wat zou het fijn zijn die leesbril ook niet meer nodeig te hebben.

Lisette
Door

Lisette

op 31 Oct 2012

Mooi stukje en erg herkenbaar; voor een oogmeting ben je sowieso (tenminste ik wel altijd) al wat gespannen, dus grote kans dat er te sterk gemeten wordt. En ook herken ik het moment dat je je bril ophaalt en schrikt als je hem opzet (zo scherp!) Ikzelf ben ook al 2 keer teruggegaan met een bril omdat hij veel te scherp keek.

pauline
Door

pauline

op 30 Oct 2012

Mijn rechteroog is -2 en mijn linkeroog is -3,25. Het gekke is dat ik door een bril beter de letters met linkeroog zie dan met rechteroog voordat deze ook goed opgemeten is.....Opticien zegt dat het aan de kwaliteit van het oog ligt want met een sterker glas rechts ga ik niet beter zien......

Reactie plaatsen