We begrijpen niet hoe ons lichaam werkt
29 april 2024 

We begrijpen niet hoe ons lichaam werkt

Onlangs las ik de drie boeken van Raynor Winn. Ze is bekend geworden met Het Zoutpad, waarin ze beschrijft hoe zij en haar man Moth het South West Coast Path bewandelen, ruim 1000 kilometer langs de kust van Engeland. Ze hebben hun boerderij verloren en daarmee geen dak meer boven hun hoofd, geen inkomsten en werk. Vervolgens krijgen ze ook nog te horen dat Moth de hersenziekte corticobasale degeneratie heeft en dat hij steeds verder achteruit zal gaan.

Leven met 48 pond per week

Met een budget van 48 pond per week gaan Raynor en Moth op pad. Het is een interessant gegeven om met zo'n klein budget te moeten gaan leven. Ze kamperen in het wild, nemen regelmatig voedsel voor een paar dagen mee in hun rugzakken.

Ik zit me tijdens het lezen van alle drie de boeken te verbijten over de samenstelling van de maaltijden die ze eten. In deel 3 hebben ze inmiddels wel geld, maar aan het menu verandert weinig.

Gezonde ogen

Een volle rugzak dragen is zwaar. Je moet dus goed nadenken over wat je wel en niet meeneemt en het gewicht zo laag mogelijk zien te houden. Toch nemen Raynor en Moth gecondenseerde suiker mee voor in de thee. Ze eten veel noedels, die zijn goedkoop en makkelijk klaar te maken. Als ze een dorpje tegenkomen, halen ze friet en karamelrepen. Verder eten ze mueslirepen, koekjes, chocolade, jellybeans, crackers, rijst en erwten. Iedere dag weer. Heel soms maar nemen ze een pasteitje met vlees en af en toe een ei.

Extreme wandelomstandigheden

Ondanks het magere dieet gaat het met Moth dankzij het wandelen beter. De wandelomstandigheden zijn behoorlijk extreem en hij komt er steeds weer beter uit na zo'n lange, uitputtende dag. Symptomen als geheugenverlies, stramheid, slechte motoriek en pijn verdwijnen gaandeweg de reis.

In het laatste boek wandelen ze van het noorden van Schotland naar hun nieuwe huis in Cornwall. 1600 kilometer, de grootste afstand die ze tot dan toe gelopen hebben. Moth is in een behoorlijk slechte conditie, slechter dan in het eerste boek. Hun dieet blijft ook tijdens deze wandeltocht hetzelfde. Het is een reis vol ontberingen, toch knapt Moth ook nu gaandeweg steeds meer op.

Goed zien zonder bril

Eindelijk een gezond ontbijt

Als ze in het zuiden van Engeland zijn, eten ze bij vrienden een goed ontbijt van eieren en spek. Moth voelt zich 's middags flink beroerd. Hij moet overgeven en de volgende dag is hij doorlopend aan de diarree. Dit houdt een aantal dagen aan. Ze maken zich zorgen. Moth heeft weinig energie en hij denkt dat hij de laatste fase van zijn ziekte is ingegaan.

Maar wat is er echt aan de hand?

Raynor en Moth hebben geen idee van hoe ze hun lichaam de juiste voeding kunnen geven. En op het moment dat ze dan eindelijk iets goeds eten, begrijpen ze vervolgens niet waarom Moth zo heftig reageert. De eieren veroorzaken direct een schoonmaakactie in het lichaam, want gezonde voeding, zoals eieren, werkt ontgiftend. Overgeven en diarree zijn een manier van het lichaam om zich te ontdoen van stoffen die niet in het systeem thuishoren.

Wat gaat er mis bij voeding?

Zenuwachtig over wat de dokter zal zeggen

Aan het einde van het derde boek zijn ze bij de dokter, die een scan heeft gemaakt van het brein. Voordat hij de scan bespreekt, vraagt de dokter aan Moth hoe het met hem gaat en deze antwoordt: "Goed, echt goed, ik voel me beter dan ik me in jaren heb gevoeld."

Raynor beschrijft ondertussen hoe zijzelf vol met zenuwen zit over wat de dokter zal zeggen over de toestand van haar man. Apart dat ze zo zenuwachtig is over wat de scan zal laten zien, terwijl haar man net heeft aangegeven dat hij zich beter voelt dan in jaren. Bovendien heeft Raynor zelf ondervonden hoezeer hij is opgeknapt tijdens de wandeltocht.

Het belang van goede voeding

Ik vond het bijzondere boeken om te lezen. Het is intrigerend wat Raynor en Moth allemaal beleven op hun wandeltochten en dat het wandelen op zich zoveel verbetering geeft in de gezondheidssituatie, ondanks dat het lijf niet goed gevoed wordt. De veranderingen zouden waarschijnlijk verduurzamen als Moth de juiste voeding tot zich zou gaan nemen op een dagelijkse basis.

Goede voeding is een van de pijlers van de VolZichtmethode

Weten wat gezonde voeding is en waar je je voeding vandaan haalt (dus niet de bio-industrie), je lichaam ontspannen en vitaliseren en snappen hoe je lichaam reageert, dat is wat de VolZichtmethode inhoudt. We nemen hierbij de ogen als ingang om tot duurzame innerlijke heling te komen.

Wil jij dit pad naar vol zicht en vitaliteit gaan bewandelen? Vul onderstaand intake-formulier in, dan adviseren wij je over de route die het beste bij jou past!

Klik hier om het formulier in te vullen.

Hartelijke groet,

Karin

Over de schrijver
Karin heeft zich gespecialiseerd in de gezondheid van de ogen en innerlijke heling. Zij gebruikt de ogen als spiegel en ingang op het pad van innerlijke heling, daarvan ga je direct beter zien, zonder brillen, lenzen of laseren. Ze heeft zelf 30 jaar een bril gedragen. Door hem af te gaan doen kwam zij op het VolZicht pad en heeft ze geleerd, ervaren en doorgegeven wat ogen nodig hebben om moeiteloos te leren zien. Sinds 2010 heeft zij meer dan 3000 mensen geholpen naar gezonde ogen en beter zicht zonder bril of lenzen. Laat je op deze website inspireren wat jouw ogen nodig hebben om gezond te worden en goed te gaan zien en laat je verrassen door jouw eigen helingsproces.
Reactie plaatsen